El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2007.12.11. 10:22 El Mondo

Sajtópiaci trendek, civil média, meg az El Mondo

A helyzet az, hogy lehetne most a trendekről, a sajtó globális átalakulásának lokális szeletéről beszélni. Így tálalni, hogy 2008-tól nincs papíron El Mondo, csak on-line, de azért itt egyszerű trendkövetésnél némileg többről (vagy kevesebbről) van szó: parasztosan szólva elfogyott a pénz.

No nem a megszorítások gyűrűztek be, vagy legalábbis nem közvetlenül. Kis túlzással a fél magyar civil szféra figyelte izgatottan a Nemzeti Civil Alap folyóiratoknak szóló pályázatát, mert hát a magyar civil újságírás, már ha van olyan, az annyira piacképes egyelőre, hogy aki ilyesmin nyer, az életben marad, aki pedig nem, az nem.

A helyzet az, hogy például a Katolikus Asszonyok-Lányok Szövetségének Szent József Alapítványa nyert, az El Mondo meg nem nyert. Nincs irigykedés, fanyalgás, elvégre fordított esetben meg a katolikus asszonyok zsörtölődhetnének, hogy itt ez a spanyol-olasz izé, miért nyernek ezek pénzt.
Az élet zakatol tovább, 2008-tól az El mondo az interneten jelenik majd meg. Elérhető lesz teljes eddigi archívumunk, és reményeink szerint több és talán még jobb cikkünk születik majd.

Addig is, december 17-től kapható búcsúszámunk a szokásos könyvesboltokban, és találkozunk 2008-ban - más formában ugyan, de az El Mondo stílusához, céljához, gondolkodásához ragaszkodva...

13 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr56260093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csg 2007.12.11. 14:53:17

Sorry...
A számlaszámotok megmarad? Én szívesen fizetném továbbra is az újság árát.

A több és jobb cikket mitől remélitek? Reklámbevételek? Vagy a papír verzió annyira növelte az lap ismertségét, hogy ez húzni fogja a mennyiséget és a minőséget? Nem kötekedni akarok. Őszintén reménykedek... Mert anno a papír formátumtól vártátok ugyanezt. Ami végül is megtörtént, csak most a papír elhalt... :-(

Szóval minden jót a jövőben és Isten legyen veletek!
Hajrá El Mondo!

éhezőm 2007.12.12. 11:12:30

Üdv csg!

több és jobb cikk? természetesen ez csak amolyan szlogen...komolyabbra fordítva: a papíros változattal járt rengeteg járulékos munka: tördelés, nyomtattatás, terjesztés, számlázás stb., amik elég sok időt, kapacitást vettek el, amit akár a cikkek minőségébe is fektethettünk volna . Sokk cikk pedig egyszerűen terjedelmi okokból maradt ki, úgyhogy ebből a szempontból előbbre is léphetnénk. A lényeg az, hogy nem szeretnénk, ha a papír megszűnését úgy fogná fel bárki is, hogy ezzel bezár a bolt, vagy lassú enyészet...nem, dehogy, megyünk tovább...és igen, a számlaszám is marad...

csg 2007.12.12. 16:43:42

Rendben, ez a helyes hozzáállás. Várom a cikkeket és persze a blog is pöröghet - szerintem az fenntarthatja az érdeklődést is (meg hát érdekel is egy-két komment tőletek a világ történéseiről vagy nem történéseiről).

tbm 2007.12.12. 21:07:56

Ez semmit sem jelent szerintem - az a lényeg, hogy az infó eljusson az olvasókhoz!
Szóval hajrá, jó munkát és további jó szel(lem)et! :)

csg 2007.12.14. 10:33:23

Nem akarok kötözködni - bár szokásom -, de elvileg anno az volt az egyik probléma, hogy vannak potenciális olvasók, akik nem neteznek. Persze, ha lenne egy PDF verzió is, akkor valahogy hozzájuk is eljuthatna amit El akarnak Mondani.

Joschka Fischer (törölt) 2007.12.15. 19:10:02

OFF
most ez lehet, ostoba kérdés, de lehet kapni a lapot Győrben?
ON

Éhezőművész 2007.12.15. 22:19:55

üdv, azt hiszem, még az Alternatíva újság fellegvárában is kapható a lap...egészen pontosan az ottani református templomban, aminek címét jó eséllyel csg megírhatja...

Joschka Fischer (törölt) 2007.12.16. 09:51:30

éhezőművész,
jólvan, köszönöm, az utolsót saját magam veszem meg :-)

csg 2007.12.17. 11:42:34

A helyzet kicsit bonyibb, mert nem áruljuk asztalra kiterítve őket. A segédlelkésztől lehet kérni, de jelenleg még ő sem kapta meg tőlem, mivel nyilvánvalóan én meg az El Mondo-tól nem kaptam meg :-) Gondolom dec. 17-re (mára) lesz kész és akkor még ott a postázási idő. Jó eséllyel a hét második felére lesz valami. A templom egyébként a József A. u. és a Vak Bottyán u. sarkán áll kb. itt:

maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&msa=0&msid=107593606425859058473.00044177f2a462243708f&z=17&om=1

A "nyitvatartás" nem tudom, hogy áll éppen. Vannak mindenféle fogadóórák stb. ill. a vasárnapi istentisztelet után inkább (ez kb. 10:30 körül van). Részletekről szerintem érdeklődhetsz ezen a blogon: preka.blog.hu/ bellajazz fedőnevű ügynöknél.

csg 2007.12.17. 12:13:55

Utolsó kiegészítés, ha esetleg vizuális típus vagy, akkor a Google Maps-nél kattints a "My Maps" fülre és ott jelöld be a "Photos from Picasa Web Albums" pontot. Elvileg megjelenik egy kis ikon a térképen, amit aztán egy kattintással nagyíthatsz.

KBLA 2008.01.02. 15:33:23

Néhány javaslatot szeretnék tenni a következendő teendőkre:
1. Tényleg működjön és teljes legyen az archivum! Ha valaki elolvassa a régi jó cikkeket - esetleg letölti pdf-ben és kinyomtatja (akkor lehet a villamoson is olvasni) érdekelni fogja a további tartalom is.
2. Csináljatok egy PayPal accountot magatoknak és tegyetek ki egy PayPal ikont a weblapra a támogatóknak. Aki használja a PayPalt pl az e-bayen való vásárlásra sokkal könnyebben kattint rá és támogat Titeket, mint hogy átutaljon a bankján keresztül - hiába no, kényelmesek vagyunk.
3. Életet kell lehetni a blogba! Ha csak ilyen ritkán frissül érdektelen lesz.
Ha akartok intenzíven és magas színvonalon működő blogot látni figyelmetekbe ajánlom a www.hup.hu címet (magyar unix portal).
Ez a hely a unix adminisztrátorok és szeretők a keresztyéneknél sokkal kissebb szubkultúrájának találkozóhelye, de mert jó sokan látogatják (ebben a pillanatban 161 regisztrált felhasználó és 409 vendég).

Éhezőművész 2008.01.02. 17:57:26

Üdv KBLA!

Köszi a tippeket, jöhetnek még.
Az archívum meglesz, a villamoson döcögőkre is gondolunk, és a pdf-et is favorizáljuk majd.

A paypalt köszi, mint tippet, nem gondoltunk még rá, de valószínűleg feltesszük, mert nagyon jó ötletnek tűnik.

A blog feltámasztása folyik, januárban szerényen, de az őszinél nagyobb intenzitással, aztán februártól...úgy legyen...

csg 2008.01.04. 08:02:39

KBLA, azt azért tegyük hozzá, hogy a HUP egy kicsit más mint egy normál blog. Inkább hírportál és szakmai fórum kinézete van. Híreket sokkal könnyebb importálni, mint véleményeket és elemzéseket - bár a fene tudja... Ráadásul a számítástechnika az általában magyarul is az, ami; de bizonyos nézőpontokat és látásmódokat kis magyar hazánkban megvalósítani nem túl egyszerű. Úgy látszik mi is nyakas népség vagyunk - legalábbis ragaszkodunk sok kis ósdi dologhoz...
De erről inkább majd máskor siránkozok.
süti beállítások módosítása