El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.01.22. 14:01 Éhezőművész

A keresztrefeszítés a Google Earth-ön

Titkos katonai bázisok, a horogkereszt-alakú épületek, a gyanútlan napozók és egyéb furcsaságok után végre kimondottan keresztény szempontból is vannak a Google Earth-nek érdekességei. Ha bárki kételkedett például Noé bárkájának létezésében, most megnézheti műholdas felvételen.


(klikk a képekre)

A műholdaknak azt is sikerült megörökíteniük, ahogy Mózes elválasztja a Vörös tengert, és Izrael népe száraz lábbal átkel rajta:

A legfontosabb felvétel azonban Jézus keresztrefeszítésről készült:


(Igaz, a bibliai beszámolóban ennél többen voltak jelen a helyszínen.)


Nos, természetesen sokkal inkább műalkotásokról van szó, mintsem hamisított műholdas képekről. Az ausztrál Glue Society művészei valami nagyon modern és trendi dolgot (ez lenne a Google Earth) ötvöztek egy olyan valamivel, amiről alapvetően szöveges leírásaink, jobb esetben emberi szemszögből készült festményeink vannak. 

Az persze kérdés, hogy a madártávlatú ábrázolások kinek mennyire segíthetnek a történetek elképzelésében, kinek jelentenek majd valamilyen lelki többletet, vagy netán kit távolítanak inkább el a - némely részletükben nagyon is realisztikus - képek. Az alkotások - laikus szemmel és első látásra - talán nem tűnnek kimagasló művészi értékűnek, de érdemes az alkotók honlapját is megnézni - vitán felül zseniális.

Jó is lesz rájuk figyelni, hiszen további történelmi és mitológiai eseményeket terveznek megműholdasítani.


19 komment

Címkék: google fotó internet régészet grafika modern művészet világűr


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr32307197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lévai_Richárd · http://facebook.com/fbtippek 2008.01.22. 15:10:12

A keresztrefeszítős képen azért vannak ilyen kevesen, mert ez nem Jézus, hanem Brian... :-)

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.01.22. 15:14:08

Lévai Richárd
:D
Ott viszont sokkal többen voltak a megfeszítettek! Egy egész (templomi) kórus!
:)

Izé 2008.01.22. 15:29:29

Ááá, szerintem ez fotosopp...

Zsírleszivo 2008.01.22. 15:37:55

Szerintem ez műhold plusz valami művészprogram, mert nem hiszem, hogy sima fotostoppal dolgoznának.

Esetleg felmentek repülővel és vászonra festették, aztán scanneltek vagy ilyesmi.

gravy_t 2008.01.22. 16:02:52

mózes nem látszik, mert kicsit lejjebb van, a dombon áll. az alsó képnél meg már pont elmentek a bámészkodók. nóénak meg milyen mákja volt már, hogy a bárka nem csak félig akadt fenn a sziklán (úgy beborult volna, mint a pinty).

Lova 2008.01.22. 17:06:25

Kedves fotosoppot kiáltó kommentezők, Ti elolvastátok a cikket? Persze, hogy buherált fotó, ez nem is kérdés.
A művészeti értéke már annál inkább... :)

nyekk 2008.01.22. 17:07:00

Fából készült műholdról készültek a felvételek.

Mokele-Mbembe 2008.01.22. 17:25:25

Különben is, a keresztek hosszú árnyékából látni, hogy már esteledik, és megunták a látványosságot a népek, azért nincs ott senki...

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.01.22. 17:56:28

ez a tengeres kép inkább valami hangyaháborúnak tűnik

◄ViZion 2008.01.22. 18:05:33

Lova...
Mekkora kocka vagy, ez a képboltozós beszólás 1 poén... vágod?
Szerintem ezeket Vmeik angyal fényképezte...

jehu 2008.01.23. 10:44:34

Tetszik ez a fajta megközelítés, egy még nem használt perspektíva. A megfeszítéses jeleneten azonban az árnyékolással van egy kis gondom, mégpedig az, hogy a jobb lator keresztjének az árnyéka ua, mint a bal latoré -ha már művészet- , illetve az árnyékolás a napszaknak megfelelően nem hiteles, mert még ha szimbolikus is, dőlnie kellene 330 felé.
Mindezt félretéve, gratulálok a fantasztikus látásmódhoz, ez nekem nem jutott volna eszembe.

üdv: Naahum

Karbonmonoxid 2008.01.23. 13:24:31

Utánanéztem, hányan is voltak a keresztrefeszítéskor, Máté evangéliumában ez áll: "Miután megfeszítették, sorsvetéssel megosztoztak ruháin; azután leültek ott, és őrizték. (...) Vele együtt feszítettek keresztre két rablót is, az egyiket a jobb, a másikat a bal keze felől. És akik elmentek mellette, a fejüket csóválva káromolták,és ezt mondták: "Te, aki lerombolod a templomot, és három nap alatt felépíted, mentsd meg magadat, ha Isten Fia vagy, és szállj le a keresztről!" Hasonlóan a főpapok is gúnyolódva mondták az írástudókkal és a vénekkel együtt:"Másokat megmentett, magát nem tudja megmenteni. Ha Izráel királya, szálljon le most a keresztről, és hiszünk benne! Bízott az Istenben: szabadítsa meg most, ha akarja; hiszen azt mondta: Isten Fia vagyok." Szóval tényleg jóval több emberről van szó. Persze au is lehet, hogy a kép egy későbbi fázist ábrázol. És az is lehet, hogy tök mindegy, hányan voltak, ez nem von le a kép értékéből. Nekem egyre jobban tetszenek, ahogy nézem őket. Érdemes a sok apró részletet megnézni.

nagyM · http://nagym.blog.hu 2008.01.24. 19:30:33

jók a képek és a weboldaluk is király!!!

zelma 2008.01.24. 21:57:22

Ja, én tegnap négy klikk után fel is adtam, de aztán felvilágosítottak, hogy én vagyok túl egyszerű:)...
Ma már továbbjutottam!
Hajrá GlueS!

Féltégla 2008.01.24. 23:11:26

Jaj már, olyanok vagytok! Mé' nem lehet elhinni, hogy ezek valós képek, és tényleg szétválasztották a tengert, újra feszítették Jézust, és renoválták Noé bárkáját? ;)
Na jó, naiv vagyok, és én elhiszem nekik, mert szuperül látnak, és Ők azt akarják, hogy ezt lássam. És látom:)
Szuperek a képek! Én akár ki is tenném a falamra. Még szűz. A falam:)

Ajjaj 2008.01.27. 10:05:41

Nem jól látjátok! Ezeket a képeket a Moszad készítette. Csak mivel nagyon régen volt, azért ilyen kicsi a felbontásuk.

sawanyu 2008.07.25. 03:00:17

mindenbizonnyal azok készítették a műholdfelvételt, akik a nagy falovat is megépítették két perc alatt és akik herkules személyi edzői voltak..
süti beállítások módosítása