El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.02.19. 07:55 Éhezőművész

Érvek és ellenérvek fogságában

Bár az El Mondo alapvetően elkötelezett, fanatikus klímaharcos, alkalmanként megszólaltatjuk a klímaszekptikusokat is. Egyszóval mi sem igazán látjuk át az egyre szélesebbre duzzadó vitát. Úgyhogy a biztonság kedvéért még egyet hozzáteszünk az ajánlott szakirodalomhoz.

Mi a kapcsolat a rabszolgaság eltörlése és a klímaváltozás megállítása (csillapítása, megfordítása stb.) között? Marc D. Davidson történész szerint az, hogy a "reakciós elemek" érvelésében, retorikájában a másfél századnyi időtáv ellenére is megdöbbentő a hasonlóság.

A XIX. században a rabszolgák munkaereje számított, ma pedig a fosszilis energiahordozók számítanak az amerikai (és fejlett nyugati) gazdaság legfontosabb tényezőjének. Az alapszituáció mellett viszont - meglepő vagy kevésbé meglepő módon - a hangoztatott érvek is hasonlóak azzal kapcsolatban, miért nem kell vagy szabad változtatni.

Az akkori és a mai szkeptikusok szerint tulajdonképpen egyik sem (volt) rossz dolog. "Az afrikaiak sosem éltek ilyen civilizált viszonyok között, mint most rabszolgaként a déli államokban." (1837)  "Nem szabad elfelejtenünk, hogy a széndioxid nem szennyező anyag. Szükséges az élethez." (2003)

Ráadásul mind a rabszolgaság eltörlése, mind az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése túl sokba kerül.  "2,3 millió rabszolga van az Egyesült Államokban (...) Évi harminchárom-harmincnégy millió dolláros költséggel járna a kiváltásuk. Egyszerűen fizikailag képtelenség ezt kifizetni." (1836) "A Kyoto-i egyezmény ratifikálása pusztítóan hatna a gazdaságra (...) 2,4 millió amerikai állásába kerülne, 3,2 százalékkal, azaz évi 300 milliárd dollárral csökkentené a GDP-t..." (1997)



A többi párhuzamot, szószerinti kongresszusi idézeteket a teljes, 14 oldalas tanulmányban lehet és érdemes olvasni.

És hogy minek olvasson el az ember még egy klímaváltozással kapcsolatos cikket, mikor szép lassan már a Kiskegyedből is ez folyik?

Valószínűleg pont ezért. Valóban nincs már olyan nap, hogy ne jelenne meg egy új klímaváltozásos bizonyítás, számítás, cáfolat, ellenérv, forgatókönyv és összeesküvés-elmélet. A klímaváltozás egy olyan természettudományos-gazdasági probléma, amivel kapcsolatban mintha a tudomány nem tudna dűlőre jutni. (Nemrég például egy szekptikus brit tudós
a fél (na jó, negyed) világot megviccelte egy kamu klíma-elmélettel.)

Éppen emiatt izgalmas lehet - jobb híján - a múltat is bevinni az összképbe, hátha történeti alapon, korábbi, hasonlóan nagy horderejű viták tanulmányozásával előbbre jutunk. (Ja igen, az ajánlott tanulmány néhol erőltetett, néhol kissé demagóg. Ismerős?)

4 komment

Címkék: vita környezetvédelem hetidemagóg rabszolgaság


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr27344433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amondo 2008.02.19. 11:50:34

A történelem és a jelen összevetése tényleg érdekes. Néha elképzelem, milyen történelemórát fognak tartani néhány száz év múlva a diákoknak.

"-Képzeljétek gyerekek, a 20-21. század fordulóján még mindig sok európai ember azt gondolta, hogy felvilágosultabb az előző koroknál, mikor rabszolgaság volt, vagy mikor a világháborúban több millió zsidót meggyilkoltak, vagy mikor azt hitték, hogy a föld lapos, vagy mikor..."
- De tanárrobot bácsi. Hogy hihették, hogy ők felvilágosultabbak, mikor kőolajszármazékokkal működő járműveket használtak?
- Bizony gyerekek, akár hiszitek akár nem, ők nem fogták fel, hogy ezzel az emberiség egyik legbarbárabb tettét hajtják végre. Különben érdekes megfigyelni, hogy a "szürke kispolgárok" nagyon hasonló módon védték magukat később a nagy intergalaktikus bíróság előtt, mint azok a kiskatonák, akik a zsidók deportálásában részt vettek. Olyanokat mondtak, hogy ők 'nem tudtak arról, hogy valójában mi folyik', meg hogy ők csak 'egy kis fogaskerék voltak a nagy gépezetben', ők 'nem tehettek mást', meg hogy...
- De tanárrobot bácsi! Az én apukám azt mondta, hogy nem is volt olyan, hogy Föld bolygó, ezt csak az intergalaktikus tanács találta ki, és ez a környezetszennyezés dolog sem volt, ezt csak azért mondják, hogy fenntarthassák a rendőráll...
- Pistike, ne beszélj butaságokat. A földet bármelyik iskolai távcsővel megnézheted. Igaz, odamenni nem lehet, mert a légköre veszélyes, de...
- Hát éppen ez az. Apukám azt mondta, hogy azt csak úgy odavetítik, ott nincs is bolygó, és azért nem lehet odamenni, mert akkor kiderülne..."

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2008.02.19. 16:49:44

Amondo!
Nem ér jobb kommentet irni, mint maga a cikk:)))

Azert a cikk is oké!

netuddki 2008.02.20. 18:09:11

En szkeptikus vagyok. Szkeptikus hogy meg lehet mondani hogy mi lesz szaz ev mulva mikor meg azt se tudjak megmondani hogy mi lesz egy het mulva. Persze tudom hogy a ketto nem ugyanaz, de erdekes hogy a tudostarsadalom nem sorakozik fel egyertelmuen egy elmelet moge se, pedig ez egy egyszerubb problema mint peldaul ez evolucio, ott pedig a tobbseg eleg magabiztos. De mondhatnam a kozgazdasagtani elmeleteket, ami pedig egy veges, emberek altal teremtett vilag, es megis a kutya se tudja hogy mi merre hany lepes, utolag mindenki okos. Vagy az internet. Akkor mert pont a klimarol tudnak?

torreador 2008.06.23. 15:46:16

Üdv mindenkinek!
Mókás kis írást találtam a sötét zöldekről (a magukat környezetvédőnek tartó idiótákról)... Érdemes elolvasni. :-) Nagyon érdekes...
antiblog.buzz.hu/archives/2008/06/19/Sotet_zoldek/
süti beállítások módosítása