El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.03.06. 08:01 Éhezőművész

A keresztény városi legendák logikája II.

Darwin megtérése. Ha szavazni kéne, melyik a legnépszerűbb, legizgalmasabb és legjellemzőbb (keresztény) városi legenda, alighanem Darwin megtérése győzne. És a történetben akad némi csavar.

Darwin megtérése a legrégebbi legendák közé tartozik, ezt jól jelzi, hogy egyáltalán nem (csak) interneten terjed. Jómagam hallottam már budapesti református lelkésztől felnőtt konfirmációs előadáson, vidéki tanártól és egyetemistától, de valahogy kizárólag keresztényektől. Egy egyszerű Google-kereséssel láthatjuk, hogy nemcsak régi, de igazi globalizált vélekedésről van szó.

Darwin idős korában Számtalan verzió él: hallani olyat, hogy a jó öreg Charles egész életében komoly hívő ember volt, de gyakrabban azt, hogy élete végén, vagy még inkább halálos ágyán tért meg. A legerősebb változat szerint nemcsak, hogy megtért, de vissza is vonta tanait. Egy variáns szerint Dawin még kimosakodni is próbált: az evolúciós elméletét csak afféle gondolatkísérletnek szánta, kérdezni akart vele, nem pedig törvényt alkotni.

A legendában az a zseniális, hogy részben még igaz is lehet. Számtalan külföldi oldal próbálja meg feltárni (többnyire cáfolni) a tudós megtérését, sőt az El Mondo-közeli Szirkon Berta által elkövetett magyar fordítást is találtam. (Ejha, más is mozog a témában itthon?)

A korrekt válasz tehát az, hogy nem tudjuk, a megtérés távolról sem bizonyított, sosem tudjuk meg, az esélyt nem lehet kizárni - meg hasonlók. (A tanait viszont biztosan nem vonta vissza.) Innentől pedig a történet életben marad - de azt hiszem, nem a történeti cáfolhatatlanság teszi életképessé. Darwin - bár a feljegyzések szerint (már ha hihetünk nekik...) nem akarta bántani a vallásokat - a teremtéstörténetet radikálisan szószerint értelmezők számára mindig "a" főellenség", az evolúció szimbóluma, megszemélyesítője marad. Legyőzni Darwint annyi, mint legyőzni az evolúció elméletét. Az már rég nem számít, hogy az elmélet nélküle is megmarad, sőt a mai evolúcióelmélet részben más, mint a másfél századdal ezelőtti verzió.

Bár ott vannak az evolúciót alapvetően természettudományos alapon cáfoló kreácionisták, a középen lavírozó intelligens tervezés-pártiak, meg a szimpla evolúcinista hívők, meg azok, akiket a téma egyszerűen hidegenhagy, a tömegek számára legmegnyugtatóbbnak tűnő megoldás mégiscsak a teremtő, Darwin legyőzése. Legyőzni Darwint pedig annyi, mint megtéríteni - legalább az emlékeinkben.

(Kiegészítés: bár a bejegyzésnek egyáltalán nem témája a teremtés-evolúció vita tartalma, ajánlatként íme egy könnyen érthető, rövid teológus vita a témában a Jesenius központ honlapjáról.)

13 komment

Címkék: internet vita biológia legenda keresztények


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr17366885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sytka · http://www.outputzona.hu 2008.03.06. 10:25:33

A keresztény urban legendek általában nem másról szólnak, mint vágyálmokról, melyek valóságába akarnak kapaszkodni a hvők. Darwin és az evolúció túl hangsúlyos elem a történelemben, ráadásul csípi a hívő szemeket, ezért VALAHOGYAN szembe kell szállni vele: érdemi tudás nincs (ahhoz természettudományi képzettség kellene), úgyhogy inkább Darwin személyét támadjuk.
Hasonló urban legend a Titanic katasztrófája is: az nem lehet, hogy a hajó "csak úgy" elsüllyedt, VALAHOGYAN értelmezni kell egy ilyen közismert sztorit, tehát mondjuk azt, hogy Isten ítélete volt a "No God" felirat miatt a hajó oldalán. Ami persze sosem létezett, a Titanicra senki nem írt hasonlót. (Ez a legenda több keresztény könyvben is megjelent, magyar nyelvűben pl. a "Rólad van szó" című kötetben.)

worter 2008.03.06. 10:40:15

Érdekes, hogy miért fontosak ennyire a városi legendák témája. Ha már a vágyálmokat említetted, sokszor az jön ki belőlük, hogy valami nagyot, sötétet, hatalmasat sikerült a hívőknek legyőzniük. És ez a fontos momentum. Győzni akarunk. (Persze ki nem?)
Csak nehogy az evangélium lényegét felejtsük el, mert Darwin meghalt, Husz Jánost megégették, az evolúció tanát meg fogják dönteni (előbb utóbb mind így végzi) a Szovjetunió is felbomlott.
Nem kell győznünk. Krisztus feltámadt. Lehet, hogy akármelyik vitapartner lemos minket a világ keletkezéséről folytatott vitában, lehet, hogy a Gulágra száműznek minket, de Krisztus akkor is feltámadt. És akik minket legyőznek ilyen apró kérdésekben, azok is meg fognak halni. A mi győzelmünk nem abban van, hogy Darwin lám visszavonta a halálos ítéletét, vagy hogy A homoszexuális magazin főszerkesztője megtér, hanem abban, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor még bűnösök voltunk.

worter 2008.03.06. 10:42:04

Bocsi. Nem halálos ítélet, hanem halálos ágyán a tanait. :)))

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.09. 23:55:31

"ott vannak az evolúciót alapvetően természettudományos alapon cáfoló kreácionisták, a középen lavírozó intelligens tervezés-pártiak, meg a szimpla evolúcinista hívők"
És a teista evolucionisták már szart érnek? :)

Amondo 2008.03.10. 10:52:26

Szerintem ők a "szimpla evolúcinista hívők"

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.10. 15:42:29

Bizonyos szempontból azért mások, mint a kőateista evolúcionisták. Asszem nem utasítják el, hogy néhány fekete lyukat be lehet tömni a közvetett isteni beavatkozással. Egy csipetnyi ID (intelligent design).
en.wikipedia.org/wiki/Theistic_evolution

Amondo 2008.03.10. 20:28:05

Úgy értettem, hogy a szerző azt akarhatta írni, hogy olyan hívők, akik az evolúciót elfogadják (alias teista evolucionistak) nem pedig azt hogy ateista emberek, akik az evolucioban hisznek

netuddki 2008.03.11. 03:33:19

Azert vannak felekezetspecifikus urban legendek is :)
Sok baptista kozott szent a meggyozodes hogy Cseri Kalman bemeritkezett (titokban), a reformatusok kozott meg hogy Billy Graham feleseg soha nem meritkezett be, merthogy ot gyerkkoraban kereszteltek, es tartotta magat a presbiterianus tanokhoz. Ez utobbi meg lehet hogy igaz is, mert meg nem tudtam utana jarni az ellenkezojerol.
Amugy en a legjobb Adyra lennek kivancsi.

Amugy felve mondom, hogy en meg hallottam John Lennonrol is... Na de itt befejezem mert meg nem vesztek komolyan.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.11. 09:05:06

jaj, tényleg:)
az volt a baj, hogy teljesen az kreacionista vs. evolúciós térben gondolkodta, és hívő evolucinistának értettem.

worter 2008.03.11. 10:56:05

Márhogy Ady bemerítkezett-e?

Amondo 2008.03.11. 12:54:37

Nekem az Ady megtéréséről szóló legendát az a srác mondta, aki engem megtérített és mellesleg annak az embernek volt a dédunokája, aki állítólag Ady-t megtérítette a halálos ágyán - bibibiiiiii

Bemerítkezésről nem volt szó. Mondjuk a halál pontos okára nem emlékszem. Ugye nem fulladás? (Bocs!)

Éhm. 2008.03.11. 12:56:17

Adynak utánajártunk elég alaposan, majd egyszer megírjuk...

netuddki: marha jók a felekezetközi legendáid:)

Bizalmas forrásból tudom, hogy a Scooter legendásítása is folyik már. Kiváncsi vagyok, mikor terjed el.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.02.10. 16:47:20

@netuddki: >>" Azert vannak felekezetspecifikus urban legendek is :)
Sok baptista kozott szent a meggyozodes hogy Cseri Kalman bemeritkezett (titokban) "<< Igen...igen...ezt én is hallottam 'anno a '90-es évek közepén. Már akkor is hihetetlen,-és számomra hiteltelen volt.
süti beállítások módosítása