El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.04.11. 11:15 Éhezőművész

Médiadzsihád

Bár ma még nehéz a film hatását felbecsülni, de egyelőre úgy tűnik, Geert Wilders iszlám-ellenes filmjének füstja nagyobb volt, mint a lángja.A tömegtűntetős, zászlóégetős, halálós fenyegetésekkel tarkított felvezetés ellenére Wilders rendőri védelem alatt ugyan, de él és virul, tiltakozások vannak, de nem robbantak bombák, sőt a muszlim világ egy része mintha éppen viszonylagos visszafogottságával próbálna tiltakozni. Egyébként pedig a tévé és az internet egyre többek szemében hatásosabb eszköz, mint az öngyilkos merényletek.

Ma Európában az iszlám hasonló fenyegetést jelent, mint a második világháború előtt a nácizmus - ez Geert Wilders holland képviselő sokat emlegetett, interneten a napokban publikált, Fitna c. rövidfilmjének mondanivalója, mely a Koránt a gyűlölet könyveként mutatja be.

Az ázsiai, közel-keleti keresztények talán fellélegezhetnek. A filmet megelőző fenyegtések alapján joggal tarthattak attól: ők hiába magyarázzák, hogy Wilders nem keresztény, hiszen a környezetükben élő  muszlimok zöme a "fejkendőbetiltó", bevándorlóellenes hangokat a kereszténységgel azonosítja. (Épp úgy, ahogyan egy dániai lap véleményét a dán államéval - a sajtószabadság sok kultúrában elvégre értelmezhetetlen fogalom.)

Az élet az interneten viszont a vártnál is pezsgőbben zajlik. A videómegosztó oldalak üzemeltetőit már megfenyegették, úgy jó halálosan, és rengeteg válaszvideó került fel a netre. Akadt barátkozós is ("A muszlimok szeretik Jézust, Mózest is és minden prófétát. Minden Írást tisztelnek"), de fenyegető üzenet is.

Talán egy szaúdi blogger csinálta meg az első ellentámadó filmet, amiben - többek között - brit katonák vernek iraki foglyokat, mindezt a Bibliából kiragadott háborús idézetekkel aláfestve. (A címe Schism, lásd alább.)(De ezen kívül is akadnak keresztény-ellenes videók.) Ezeknél technikailag komolyabb, de tartalmilag szinte megegyező tartalmú filmet terveznek már Iránban.

Sőt, nemcsak az amatőr és félamatőr videókkal üzennek a muszlimok. A média térnyerésének jele például a propagandisztikus, iszlámimázs-javító mozifilmek felfutása is. Indonéziában nemrég mutattak be egy népszerű író könyve alapján készült romantikus filmet, amiben minden hatásos kellék fellelhető: ártatlanul elítélt muszlim férfi és poligámiáért könyörgő feleség, romantika, szerelem, béke.

Ennél még egy fokkal erősebb lehet a nyáron induló "iszlám MTV", a Kelet Fénye. A csatorna muszlim megálmodójának elege lett abból, hogy saját tv-csatornáik nézhetetlenek. "Az iszlám média teljesen elavult...nem is tévé, hanem inkább rádió a tévében. Egy ember ül a kamera előtt, és órákon át vallásos szövegeket olvas fel. Szavakat, amiknek nincs köze az élethez" - mondta a producer a Los Angeles Timesnak adott interjújában. Az új csatorna modern lesz, de a muszlim "kegyességnek megfelelő", azaz nem hagyja, hogy a nyugati kultúra kiszorítsa sajátjukat.

Erre szükség lesz, mivel a szeptember 11. óta megromlott viszony ellenére a nem tradicionális muszlim média egyre inkább a nyugati csatornák másolásában merül ki. Szaporodnak a valóságshow-k, de már muszlim "Jóbarátok" is van. A Kelet Fénye tehát a tradicionális és a gyökértelen közötti senki földjét próbálja tartalommal feltölteni.

Az iszlám médiaforradalmát mindenesetre reménykedve figyelhetjük. Továbbra is naponta jelennek meg forgatókönyvek a nyugat és Allah népe közötti esetleges összecsapásról. Bármelyik verzió is igazolódik be, kellemesebb lesz, ha a párbeszéd vagy éppen összecsapás a Youtube-on zajlik le.

Néhány amatőr válaszvideó a Fitnára:
(a lelkes amatőr videókat látva - akár önjelölt muszlim, zsidó vagy keresztény médiapróféta alkotása - már csak azért imádkozhatunk, nehogy az illető még nagyobb bajt csináljon, mint a tűz, amit oltani igyekszik)

A keresztényeket vádoló muszlim alkotás, a Schism:



Zsidó válasz a Fitnára:


Egy keresztény válasz a filmre:


Wilders nyilatkozata a Foxon filmjéről:



18 komment

Címkék: média internet vita vallás iszlám tüntetés blaszfém


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr54421009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azhát 2008.04.11. 12:34:45

Pedig egyszerű (lenne) ez:

Ha valaki úgy öl (akár mint katona, akár mint magánember, akár mint terrorista), hogy közben a saját vallása szent könyvére hivatkozik - akkor az vallási fanatikus.

Az amcsi katonák, miközben ázsiaiakat ölnek, hivatkoznak a Bibliára???

És a muszlimok, miközben európaiakat ölnek, hivatkoznak a Koránra...??

M a r c e l 2008.04.11. 12:54:26

Mindjárt más érzés, ha nem egy vallási fanatikus öli meg az embert.

huta9020 2008.04.11. 13:19:29

És mi még Szigetvárt is eladjuk nekik! :-)))

A vallás csak ürügy, amivel a lelkiismeretlen hatalmasok a zászlójuk alá tudják gyűjteni azokat, akik elégedetlenek az életükkel.

Az iszlám (nem a terrorizmus) szimpatikus lehet, mert akar és képes (legalábbis egyelőre) szembe fordulni az emberekből konzumidiótákat faragó fogyasztói társadalommal. A kereszténység erre már nem képes, elvesztette minden erejét. A keresztény egyházak, felekezetek többsége a vezetőik rabjává, bábjává lett, akik üzleti vállalkozásként üzemeltetik azokat. A hit, a liturgia, a SzentLélek/Szellem hajszolása csak mind máz, ami a rothadó testet takarja.

Mattheo Guilleaume 2008.04.11. 15:10:10

"A keresztény egyházak, felekezetek többsége a vezetőik rabjává, bábjává lett, akik üzleti vállalkozásként üzemeltetik azokat. A hit, a liturgia, a SzentLélek/Szellem hajszolása csak mind máz, ami a rothadó testet takarja."

Na jó, tegyük fel azért, hogy ez nem igaz...

csg 2008.04.11. 15:15:14

huta9020, a tudomány és a szépségipar egyáltalán nem takargatja a rothadó testet. Ugye?

Hétköznapi meneküléseink a csend elől mit takargatnak vajon?

Felvilágosult, modern, 21. századi emberek pedig még sosem vettek gyakorlatilag felesleges dolgokat. Hála Istennek, csak a lényegre koncentrálnak, mert már nem kell aggódniuk, hogy mit egyenek, mit igyanak, mibe ruházkodjanak.

Ha kereszténység elvesztette minden erejét, akkor rendben is lennénk; mert több mint való, hogy Pálnak igaza van:

"...Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz. Legszívesebben tehát az én erőtlenségemmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem" (2 Kor 12,9)

Nem pont a plázákról beszélt, de nyugodtan tovább lehet gondolni és alkalmazni ma is, nem csak egyénekre, hanem közösségekre is.

Egyébként ha van vallás, ami nem paktálhat le a fogyasztói társadalommal, akkor talán leginkább a buddhizmus lehet az.

Másrészt a muszlimok (vagy inkább muszlim döntéshozók/vezetők) is keresik a fogyaszói társadalmak/gazdaságok kegyét, különben márt rég elzárták volna az olajcsapokat.

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2008.04.11. 15:19:07

van valami, ami nem a penzrol szol?

Mattheo Guilleaume 2008.04.11. 16:13:16

"Ha kereszténység elvesztette minden erejét, akkor rendben is lennénk..."

No, sztem azért ne keverjük a szezont a fazonnal. Hogy az embereknek egy igen tetemes része itt Mo.-n meg máshol, csak legyint egyet, amikor az egyházról (legyen bármilyen) esik szó, az azt hiszem Pál apostolt sem töltené el kitörő örömmel...

Az aktuális idézet ide, ha már idézetekről van szó: "Ha a só megízetlenül semmire sem való már, csak hogy kidobják az emberek..." (nagyjából)...

És azért viszonylag kevés olyan embert ismerek, aki úgy nyilatkozna rólunk, hogy a keresztények, azok egy picit dilisek, de azért azt meg kell hagyni, hogy amit csinálnak az igen, le a kalappal előttük...

mark renton 2008.04.11. 23:04:55

"...because reason to religion, is like sunlight to a vampire."
Pat Condell
www.liveleak.com/user/patcondell

Amondo 2008.04.12. 00:16:04

Végigküzdöttem magam ennek a Pat Condellnek a legutóbbi alkotásán (The Religion of Fear). Én nem értek az Iszlámhoz, de szerintem tele van leegyszerűsítésekkel. Kijelentések sorozata bizonyítékok nélkül.

Az nem bizonyíték, hogy sok muzulmán agresszív állat. Sok ateista, keresztény, zsidó, buddhista stb. is az.

Picit más: Dante Isteni színjátékát egy muzulmán szöveg ihlette (ami a Korán 70. szúráján alapult). Dante nem eredetiben olvasta a muzulmán szöveget, hanem fordításban. A fordítást 1263-ban készítette X. Alfonzó toledói uralkodó udvari orvosa, egy bizonyos Abraham Ibn Waqar, aki mellesleg egy jelentős zsidó család sarja volt. Nna. Így is lehet együtt élni.

Ez nem azt jelenti, hogy zsidók, muzulmánok, keresztények akkor mindenben egyetértettek. Távolról sem. De lehet a másikat tisztelve, a másiktól tanulva is hitvitázni - ez valósult meg olykor-olykor, időlegesen, néhány helyen a 13-14. században. Ettől ma mindegyik fél elég távol van. De ahogy elnéztem Pat Condell-t, az ateista világnézetűek között is akad egy-két olyan ember, aki nem mindig a legértelmesebben nyúl a kérdéshez.

mark renton 2008.04.12. 20:53:30


Egy kis ízelítő abból, hogy a békés mecsetbejáró Muszlim polgártársaink, hogyan képzelik el a békés együttélést itt Magyarországon:

"Nos, mint mondtam, nem kötekedni, és nem győzködni jöttem erre az oldalra. De ha már itt vagyok, had reagáljak pár dologra, és abszolút "baráti" alapon had figyelmeztessek. Kedves konrad, [egy kommentelőnkről van szó – a szerk.] azt írod: "mohamed próféta"??? Az a tömeggyilkos, analfabéta pederaszta gyerekb***szó, aki egy 9 éves kislánnyal "hálta el" a "nászéjszakát"? És erre még büszkék is a követői a mai napig, annyira, hogy gyakorlatban is művelik?" Nos óriási szerencséd, hogy nem lehet kinyomozni, ki is vagy valójában (vagy igen?) ezért a szövegedért ugyanis bárhol a világon, itt Magyarországon is, azzonnal megöl bárki a muszlimok közűl. Ne csodálkozz, ha egyszer valaki hasba szúr, aztán felvág szegycsontig, vagy összever amíg vért nem köpsz. Én egy nagyon békés, toleráns, flegma, fínomlelkű művész ember,európai "értelmiségi" vagyok, de ha a szemembe mondtad volna ezt, a szeretett prófétámról (Béke Legyen Vele) kivertem volna a fogaidat! Mint mondtam én higgadt és megfontolt vagyok. De ha ezt egy arab, vagy egy temperamentumosabb magyar testvérünk olvassa, lehet, hogy mindent megtesz, hogy megtaláljon, és kiiktasson. Tisztelettel figyelmeztetlek téged is Benjámin, hogy az iwiwes oldaladról tűntesd el a Mohamed karikatúrákat. Addig amíg nem késő! Szerintem senkinek sem hiányzik, hogy itt is az legyen mint Hollandiában. Mint mondtam, nem tudtok semmit tenni az iszlám európai terjedése ellen, ezért jobb, ha nem ingerlitek az alvó oroszlánt. Lám Koszovóval egy újabb muszlim ország született, tehát Európában: Törökország, Albánia, Bosznia, Koszovó-muszlim országok. Adjátok hozzá a francia, angol, német, benelux országok muszlim lakosságát, és gondolkodjatok el rajta. Ha a könyörületes Allah úgy akarja, a tatárok és törökök lakta romániai és bulgáriai Dobrudzsa is egyesül, és független európai ország lesz, akárcsak Baskorsztán, Tatarsztán és Csuvasföld is. Akkor mit csináltok? Ha ennyire nem akartok muszlimok között élni, javaslom, vágjátok fel az ereiteket, akasszátok fel magatokat stb.-stb. Mert az iszlám ellen nem tehettek semmit, max. anarchiát okoztok, és az utcákon gyilkoljuk le egymást! Ezt akarjátok? Én nem! Mi magyarországi és európai muszlimok nem! Mi békét akarunk, szabadságot és jogokat! Európában Magyarország az egyetlen ország, ahol elvették a mecseteinket, és nem építhetünk újakat! Ez demokrácia?"

dzsihad.blog.hu/2008/04/12/ami_sok_az_sok_4

csg 2008.04.13. 00:16:21

Mattheo, lehet, hogy ugyanarról beszélünk. Leegyszerűsítve itt a közös nevező: erős kereszténység = ízetlen só (avagy gyenge kereszténység = ízes só). Persze nem vagyok egyszerű eset. mert a erőset hol így, hol úgy értelmezem. Most már érhető? :-)

csg 2008.04.13. 00:32:54

huta9020, épp a kezemben tartok egy keresztény családmagazint: képmás (www.kepmas.hu), benne egy könyvajánló, ismertető. A könyv: Alexander von Schönburg: Pénz nélkül gazdagon avagy a stílusos elszegényedés művészete - Holistic Kiadó, 2007

A könyvet nem olvastam, de gyanítom, hogy a ismertető onnan idézi ezt:

"A relatív elszegényedés egyik legörömtelibb vonzata az, hogy az ember végre mentesülhet a jóléti szeméttől. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, tisztán kell látni, hogy milyen agymosásnak vannak kitéve a fogyasztók napjainkban."

Ez is tekinthető szembefordulásnak?

(Megjegyzés találtam róla egy neten olvasható írást is: www.hetivalasz.hu/cikk/0803/sporoljunk_meltosaggal)

(Megjegyzés 2: Egyre jobban érdekel ez a könyv, szeretnék beleolvasni :-) )

Amondo 2008.04.13. 01:52:24

mark renton, az idézet, amit beillesztettél, valóban elkeserítő. Nem szívesen élnék olyan országban, ahol úgy gondolkoznak az emberek, mint ahogy a hozzászóló. És az ereimet sem kívánom felvágni.

Mondjuk az a hozzászólás sem semmi, amire ez a reakció érkezett.

Szerintem semelyik fél sem érti, hogy mit beszél a másik, de azt se, hogy ő maga mit beszél.

Az egyik jobban tenné, ha tájékozódna egy kicsit a vallás természetéről (és ezt nem a "fundamentalista" ateistáktól tenné meg, vagy legalábbis nem kizárólag), a másik pedig ahelyett, hogy elborulna az agya, talán megpróbálhatná megérteni a véleménnyilvánítás fogalmát, vagy a nyugati individualista (a vallás mindenkinek a magánügye) hozzáállást és egyéb nyugati kulturális dolgokat - és amennyiben ezek nem tetszenek neki, normálisan reagálni, vitatkozni velük.

Persze lehet, hogy egyszerűen mindkét hozzászóló csak buta volt. Vagy mindkettő induléatból írt - van ilyen, emberek vagyunk. Na, kezdek túl megértő, szeretetteljes és nyálas lenni.

xterx 2008.04.13. 12:35:20

Húha! Mármint mark renton kommentje...
De ez mit jelent az idézetben:
"Én egy nagyon békés, toleráns, flegma, fínomlelkű művész ember,európai >értelmiségi< vagyok"? Talán azt, hogy betért az illető muzulmánnak? Ha igen, gyanítom, épp azért, hogy ilyesformán agresszióját kiélhesse.
Az iszlámnak rengeteg arca van, én is azt gondolom, hogy a terrort csak az egyik arc mozgatja. Jó lenne megismerni a többit.

mark renton 2008.04.13. 13:48:09

Az a poén, hogy saját bevallása szerint ez a fickó képviseli az Iszlám békés arcát.
Mit várhatunk az agresszív arcától, ha a már a békés is kibelezéssel fenyeget?

De szerintem sokkal érdekesebb az idézett szöveg második fele, melyben az Iszlám európai terjeszkedésének jövőjéről ír. Elég lazán átrendezi Európa térképét, és ez még mindíg csak az Iszlám békés arca.

Érdemes elolvasni a fickó kommentjeit:
dzsihad.blog.hu/2008/04/12/ami_sok_az_sok_4

Mattheo Guilleaume 2008.04.14. 19:14:44

"Mondjuk az a hozzászólás sem semmi, amire ez a reakció érkezett."

Nem: a két hozzászólás nem összehasonlítható. Az egyik elfogadható, a másik pedig nem fogadható el sem megértéssel, sem sehogyan...

"... talán megpróbálhatná megérteni a véleménnyilvánítás fogalmát, vagy a nyugati individualista (a vallás mindenkinek a magánügye) hozzáállást és egyéb nyugati kulturális dolgokat - és amennyiben ezek nem tetszenek neki, normálisan reagálni, vitatkozni velük."

A nagy kérdés, hogy erre más szinteken és tömegesen van-e egyáltalán remény... Én azt szeretném, ha lenne, de kételyem, az sajnos van, jó lenne látni tényleg azt a bizonyos másik arcot...

versenybivaly 2008.04.15. 10:12:01

Azért ezt a mai nyugat-európai kultúrát sem könnyű szeretni. Attól tartok, valóban átmeneti a mostani vallási térkép, és a népvándorlás még csak most kezdődött el.
De valahogy nem is tudom igazán sajnálni Nyugat-Európát. Évszázadokon át kihasznált mindent és mindenkit (minket is rendesen), és a saját gazdagodása érdekében, a gyakorlatban, megtagadta minden értékét. A generációk nem tudtak olyan értékeket átadni egymásnak, amelyeket megőrzésre méltónak találhattak volna az utódok, ezért célok, munka és így katarzis nélkül fokozatosan leépülnek.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.09.30. 11:11:47

minden vallás ostobaság, mert hülyeségre alapul és agresszióhoz vezet. Éljen a ráció.
süti beállítások módosítása