El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.04.30. 09:38 Amondo

A HR titkos tanítása

Mikor feleségem fél évvel ezelőtt munkát kezdett keresni, azt hittük, gyerekjáték lesz az egész. Versenyképes diplomái vannak, nyelveket beszél, komoly cégeknél szerezte tapasztalatát, mindenhol nagyszerűen megállta eddig a helyét – hülye, aki nem veszi fel.

Azonban mint kiderült, a szakmai felkészültségen, nagy munkabíráson és barátságos természeten kívül a mai munkavállalónak rendelkeznie kell még egy ezoterikus tudással, amit „professzionalizmus”-nak hívnak. Személyes tapasztalataink alapján ebbe szeretném most röviden bevezetni olvasóimat.

Először is megtanultam, hogy micsoda ereje van a mesének. A felvételi bizottságokban mindig ült valaki (a „HR-es”), aki láthatóan csak akkor tudott komolyan venni egy választ, ha azt valami jó kis történettel is megtámogatta a feleségem. Nem elég, hogy „analitikus gondolkozása van”, az a lényeg, hogy tudjon egy konkrét példát mondani előző munkahelyéről, mikor analitikusan gondolkozott. Jól tűri a stresszt? Mondjon konkrét példát! Szeret emberek között lenni? Mondjon konkrét példát! Életét adná a cégért? Mondjon konkrét példát!

Eleinte úgy érezte az én szemem fénye, hogy viszonylag jól szerepelt az interjúkon. Aztán a sorozatos kudarcok után kezdett derengeni, hogy itt az édes kevés, ha valaki ért a szakmához, értelmes és tapasztalt. Ha van csak egy kijelentése is, amihez nem tud nagy hirtelenjében egy mutatós történetet kanyarintani, elveszett ember. Ezt felismerve le is ültünk a konyhaasztalhoz, összedugtuk fejünket és kitaláltunk a világ összes tulajdonságához és munkahelyi helyzetéhez néhány csattanós sztorit. Feleségemből egy valóságos kis Andersen vált. A kvantummechanikától a nyálképződésig mindenről egy odaillő munkahelyi történet jutott eszébe.

Ezért is ért derült égből villámcsapásként, mikor a következő interjún sem felelt meg. Mi folyik itt? Nem figyeltek talán eléggé, mikor az én kicsikém anekdotázgatott? A sors hamar magyarázattal szolgált a rejtélyre. Kezünkbe került ugyanis egy füzet, amit valami álláskeresőkkel foglalkozó intézet adott ki. Ebben a füzetben fel voltak sorolva azok a kérdések, melyeket a HR nagymesterek előszeretettel kérdeznek interjúkon. Döbbenten láttuk, hogy nem csak a kérdések, de a helyes válaszok is fel vannak sorolva. Például arra a kérdésre, hogy mit szeretne csinálni öt év múlva, az a helyes válasz, hogy valamilyen középvezetői funkcióban egy teamet szeretne irányítani. Arra a kérdésre, hogy volt-e konfliktusa az előző munkahelyén a főnökével, az a helyes válasz, hogy nem volt, mert hogy valójában nem is arra kíváncsiak ám ezek a furfangos emberek, hogy volt-e konfliktusa, hanem arra, hogy mennyire lojális a (volt) munkaadójához. És így tovább. (Érdekes, hogy az nem érdekli őket, hogy mennyire őszinte a jelentkező. Mondjuk már Hume megmondta, hogy az alázat csak egy vallásos marhaság, ami nem hasznos a társadalomnak, de még az alázatos embernek sem. Úgy látom azóta továbblépett a tudomány és kiderültek az őszinteség és önálló gondolkodás társadalomra és produktivitásra káros hatásai is.)

Tulajdonképpen sejthettük volna, hogy az egész felvételi procedúra csupán azt vizsgálja, hogy ki ismeri ezt a kis füzetecskét és ki nem. Kár, hogy nem tudtuk ezt korábban. Ha feleségem előbb bemagolja a helyes válaszokat, akkor már fél éve dolgozhatna.

A többi érdekes tanulságra most a rövidség kedvéért nem térek ki (azt azért elárulom, hogy a közepesen hullámos, viszonylag hosszú, fekete haj nem professzionális, akinek ilyenje van, az jobb, ha levágatja kopaszra, vagy valahogy máshogy elsumákolja a dolgot, mert különben elveszett ember – ahogy azt egy szakértőtől megtudtuk). A lényeg, hogy új ismeretei révén feleségem sokkal értékesebb munkaerővé vált, mint fél éve volt. Fel is vették egy menő munkahelyre nemrég. Az mondjuk néha zavar, hogy itthon egész nap idétlenül mosolyog, csak véletlenszerűen mond igazat és bárgyú sablonszövegekkel intézi el életünk nagy kérdéseit – de azt hiszem, ezt hívják professzionalizmusnak.

17 komment

Címkék: hr hülyeség professzionalizmus


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr36447660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bétahím 2008.04.30. 10:15:30

dobd ki a picsába

Amondo 2008.04.30. 14:05:50

Az a baj, hogy sokat keres! Meg hát szeretem...

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.04.30. 14:44:53

Én értékelem ha egy jelölt őszinte... és nem vagyok idióta, hogy ne tudjam, minden munkahelyen normális a konfliktus bizonyos téren. Viszont vannak dolgok, amiket tényle túl "kockázatos" elmondani interjún. Még mindig nem értem teljesen, hogy miket mondhatott a feleséged, hogy egyik hr-esnek sem jött be, azért nem mindegyik "olyan" :)

alfakan 2008.04.30. 20:00:27

He, bétahím! Te ugye nem ismered a tréfát? Vagy én nem?

gammabika 2008.04.30. 21:45:06

nem lehet, hogy inkább fizimiska alapján osztályoznak a hr-esek? vagy tényleg ilyen komolyan vennék a tankönyvet?

amúgy kíváncsi lennék, milyen egy interjú, amikor hr-est vesznek fel:)

pl.
"- tizennyolcas kérdés?
- b válasz"

alfakan, sztem ne vedd annyira a szívedre, elvégre nem neked szóltak be;)

alfakan 2008.05.01. 04:27:04

gammabika,

Meggyőződésem, hogy Amondo irományának utolsó mondatából csak úgy süt a költői túlzás. Annyira belejött a mesék kitalálásába, hogy ide is beillesztett egy jófej mondtatot csattanóként. Természetesen az is benne van a pakliban, hogy ezt próbálta megfejelni bétahím és itt épp két nagyszerű elme feszül egymásnak egy rövid szóváltás formájában. Az is lehet, hogy ez nem is szóváltás, és nincs itt semmi látnivaló (mint a Csupasz pisztolyban: kikötői jelenet - a tenger felszínén ringatózik egy emberi test fehér kontúrja + megafonos rendőr stb.)

bétahím 2008.05.04. 19:44:13

kemény pengeváltás volt amondóval

márminállunkbabám 2008.07.11. 08:56:15

Nálunk a HR-nél ilyen szempontok vannak:
"A női megérzésem azt sugta, hogy ... NEM"

És tényleg a külsőt nézik, lehet bármilyen alkalmas is egy jelölt.

Belmondo 2008.08.12. 03:32:28

Amondo,

Nagyon kíváncsi lennék azokra a direkt válaszokra. Hogy tudnád megosztani velem?
Nem gondoltam, hogy tényleg megteszi, de egy ismerősömtől kaptam a linket:
www.youtube.com/watch?v=wcTYJStOv20
Tökös dolog. Kíváncsi vagyok a fejleményekre.

Patetikus Patikus 2008.08.12. 07:52:28

Gondolom, ilyesmik:
- Hol képzeli el magát 10 év múlva?
- Az önök cégénél, vezetői pozícióban, gyerek nélkül.

Amondo 2008.08.12. 09:50:27

Kedves Belmondo,

Látom még tapasztalatlan vagy a business világában. Ez nem úgy megy, hogy "kíváncsi lennék azokra a válaszokra...". A belső körbe való bekerülés sosincs ingyen.

Fizetésed hány százalékát lennél hajlandó erre áldozni? Ha megegyezünk, szívesen megosztom veled a titkokat, és így hozzájuttatlak egy jól fizető álláshoz.

Az ismerősöd filmjén jót röhögtem. Én is kíváncsi vagyok a fejleményekre, oszd majd meg velünk.

Belmondo 2008.08.12. 11:22:28

Kedves Amondo,

Oh, de naív is vagyok! Milyen %ra gondoltál és milyen hosszan? Megegyezhetünk, de nem tudod, hogy mennyire jövedelmezőek a képességeim... :) Azért szeretnék a szakmámban maradni, nem minden állást elvállalni.

omegakappany, a HR hőse 2008.08.12. 16:13:00

El vagytok tik varázsolva!
Megsúgom, de maradjon köztünk! Leszarjuk a papírokat, végzettséget, tapasztalatokat, úgy általában mindent. KIZÁRÓLAG pofára megy. ESTELEG, néha-néha, ha előző este nagyon bejött a kis szexuálhigiéniai manager ténykedése a kocsisoron, akkor nagyritkán fölajánlunk a jelentkezőnek egy alsegédirattáros-helyettesi munkakört, minimálbéren.
Egyébként ti még nem tudjátok, hogy azért hirdetünk mert KÖTELEZŐ, de mire hozzátok eljut, addigra már rég benn ül az állásban valamék hajjakend izéje?

W. Norbert · http://kerekesszek.blogspot.com/2008/08/mirt-kell-bunknak-lenni.html 2008.08.13. 14:50:52

Kedves Amondo!

A belső kör mindig szinte elérhetetlen, de vannak véletlenek.
Személyes és baráti tapasztalataimról és hasonló témáról írtam is egy szösszenetet egy másik blogban.
kerekesszek.blogspot.com

flugi · http://flugi.blog.hu/2008/05/07/ad_hoc_kresz 2008.09.10. 20:18:12

A csúcs, amikor grafológiai teszt van, meg szcientológus személyiségteszt.
süti beállítások módosítása