El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.05.23. 15:56 El Mondo

Mi lesz? (El Mondo)

Nem olyan rég kezembe került egy Bohumil Hraballal készült interjúregény, a Zsebcselek. Szigeti László jegyzi. Belélapoztam. Vagy csak nem volt szerencsém, vagy tényleg a Hrabal szívügye, de amit olvastam, ott szinte végig arról panaszkodik, hogy bármit, amit nyugaton azzal a jellegzetes, nagy csinnadrattával feltaláltak és aztán feltálaltak az egész civilizált világ hüledezése közepette, annak Prágában már régen megvolt az előzménye, sőt, alkalmasint ott jobban is csinálták. A párizsi világkiállítást - példának okáért -, mintha Prágáról kopírozták volna. Persze - tette hozzá később udvariasságból tán - ugyanez áll Krakkóra és Pestre is. Csak a francia sármosabb. Meg nagyobb...

"Mi leszünk hát az elsők a hazai lappiacon, akik a nyomtatott világból teljesen átköltöznek a virtuálisba – utánunk a vízözön” – írta a Reakció néhány hete.

Csupán remélni tudjuk, hogy az utókor majd mindent tisztáz. Nem a Reakció május 8-án, hanem az El Mondo január 1-én. A dátum is könnyebb. Öt hónap egy informatikai évszázad, és mi, köszönjük szépen, már lépünk is tovább. (A kisegér meg az elefánt együtt mennek át a hídon. A kisegér a fülét hegyezi, aztán kidüllesztett mellel megszólal...)

Az El Mondo ezentúl csak blogként funkcionál, az elmondo.hu pedig archívumként működik a jövőben a lap papíron megjelent számainak összes cikkével.

Az eredeti elképzelés szerint az utóbbi oldal tartalmazta volna az újonnan születő - úgynevezett - komolyabb, hosszabb, mélyebb írásokat is, az előbbi pedig a könnyedebb műfajok termését. Hosszabb, komolyabb, ugyanakkor színvonalas és érdekes cikkek azonban az elmúlt öt hónapban csupán elvétve születtek, ráadásul az internet még mindig nem az a felület, ahol ezeknek elsődlegesen meg kellene jelennie. A szétválasztás is mesterkélt, hiszen a blog, mint már-már behatárolhatatlan műfaj, egyáltalán nem zárja ki a mélységet, legfeljebb azt más formában kell kódolni.

A csapat energiájából tehát jelen pillanatban ennyire telik. Ugyanakkor a kevesebb ebben az esetben, reméljük, több. Mindenekelőtt szeretnénk - lassanként - három poszttal előrukkolni hetente. Igyekszünk megtartani a nekünk tulajdonított sokszínűséget, s egy-egy témának a több oldalról való bemutatását, mintegy ellenpontozva a sekélyülni látszó, mainstream keresztény kultúrát. A hang, a karakter, a fontos irányvonalak az elkövetkező hónapokban alakulnak ki.

Tintahal és Brunthall lépcső a hetekben közölte első publikációját, további új szerzők várhatóak. Bízunk benne végül, hogy a felület is átalakul. Annyi idő alatt, amennyi idő alatt a blog.hu nyitóoldala elkészül, talán mi is feltesszük a pontot az i-re – még ha ez ígéretnek, úgy tűnik, nem is túlságosan erős. Szóval majd meglátjuk...


1 komment

Címkék: el mondo


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr85484163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ököl 2008.05.26. 22:15:28

hajrá!

mindkettőt olvasom!
süti beállítások módosítása