El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.06.05. 08:59 Metronom

Yoko és Jorge

Yoko Ono: Play It by Trust
A sakk háborút szimbolizál. Két szemben álló fél ütközete: a játék végén - ha nem döntetlen a végeredmény - győztest és vesztest hirdetnek, az okosabbat pedig megünneplik.
 

Ono kompozíciója nem véletlenül kapta a „Play by trust” - Játssz bizalomból - címet. A fekete szín elhagyása, a teljes fehérség nemcsak utalás a békére, de egyben lehetetlenné is teszi a két csapat megkülönböztetését. Játék közben a bábuk szép lassan összekeverednek, egymás figuráit lehetetlen leütni. A sakk tehát játszhatatlanná válik, a két fél cél nélkül lépegethetne - egészen az örökkévalóságig...

Mindez persze csak a tudatunkban játszódik le. De így is van ez rendjén, hisz ez az alkotás is úgy működik, mint Yoko sok más munkája. Maga a tárgy nem ad befejezett képet a végtelenségről, az egyenjogúságról, a békéről, csak agyunk képzelőerejét indítja be. Gondolkodásra késztet, ám nem racionális meggondolást indukál, hanem a képzetek rétegeit tárja fel. Létrejöhet a belső csend - zene, ami az alkotó bevallása szerint a tárgy célja. Nem kívánja meg azt a fajta hozzáértést, felkészültséget, amit a posztmodern alkotások zöme megkövetel. Bárki értheti, bárki befogadhatja, bárki azonosulhat vele. A tárgyszerűség nem áll útjában az átadandó alapgondolatnak, hanem erősíti azt.

színes sakk
A mű alapállását épp, hogy csak túllépi Jorge Artajo színes sakkjával, a címében ( Yes, Play It by Trust and Joy) egyértelműen utalva Yokora. A kevés újdonság, amit hoz, az öröm megragadásában van. Yoko a háború ellen, a béke mellett kampányolt. Munkáit, dalait a keleti filozófiák lassú, nirvánaszerű életérzése hatja át. Így békéje üresnek, magában valónak hat. Jorge viszont kitölti ezt az űrt, az öröm vásznát a béke keretére feszítve.

10 komment

Címkék: design kultúra művészet béke sakk yoko koncept újraértelmezés műmájer


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr49498433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xterx 2008.06.05. 11:15:29

Egy sztori, amit szeretek. John elment Yoko kiállítására. Fehér térben állt egy fehér létra, fel kellett menni rá. John felmászott, de arra gondolt, biztos valami szivatás várja a végén. A létra tetejére érve felnézett a plafonra, oda volt írva egy szó. Nem szivatás volt, hanem csak ennyi: YES.
Ezután ismerkedtek össze... stb.

brunthall lépcső 2008.06.05. 11:47:23

bravó metronom!

itten meg egy magyar vonatkozás (bár olyan a yokonak is van)

www.artpool.hu/kontextus/eset/e790214.html

Amondo 2008.06.05. 12:08:57

Kultúrák összecsapása: érdekes, ahogy a szertelen spanyol hadat üzen a nirvánás keleti (gyökerű)-nek béke ügyben. Azazhogy, ez persze nem háború, hanem csak játék. De hát a sakk is az, aztán meg mégis háború is, ugye.

zelmondo 2008.06.05. 12:56:15

B.L.-hez csatlakozva:
A szivárványsakkot Suvada Pál (1912-1995), vagy aki így ismeri, Paul S. Vada, Amerikából hazatért festőművészünk "találta fel".
www.drseres.com/sakk/presentations/hadmernok/pdf/meszaros.pdf
Háború-béke-öröm ügyben nem foglal állást, de a játék átláthatóságát állítólag megkönnyíti...

Rablópandúr 2008.06.05. 15:28:46

Csak azt tudnám, az az ízléses fehér radiátor a háttérben, mit szimbolizál...? Gondolom, ez valami olcsó szójáték a gladiátor szóval

Blue highway ACE 2008.06.05. 23:14:00

Eggen. A kiállítás fő szponzora meg az IKEA volt. :D

J. Pavlovna 2008.06.06. 10:32:36

Tévedni emberi dolog - mondta a vak harmonikás, és letette a radiátort.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.06.06. 21:42:15

Nem szeretem a sakkot, mindig rettegek a lassú vereségtől, így ez a két darab közel áll a szívemhez. Lehet, hogy Yoko és Jorge is utál sakkozni...

worter 2008.06.11. 11:25:08

Kéne szólni Yokonak, hogy ez a "méklavnotvór" meg "písz" dolog már ciki.
Bár tudom, hogy neki az a Brand-je, és akik szeretik, (és megfizetik) művészetét, pont ezt várják tőle.
Örülök, hogy Jorge Artajo nálam szellemesebb formában próbálta meg ezt közölni.

x 2008.06.11. 15:30:54

G.d.Magister,

Remélem, megszereted a sakkot. Gyorsan is lehet benne vereséget szenvedni. Javaslom a sakkóra használatát és a játékidő helyes megválasztását:

en.wikipedia.org/wiki/Blitz_chess

Pl. itt:

youtube.com/watch?v=8Z-JQeIdjQE

Valóban a video vége dög unalmasra sikeredett...

Természetesen a lassú sakknak nincs párja:

e4ec.org/
süti beállítások módosítása