El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.08.25. 11:08 Éhezőművész

Interjú Grúziából

Az El Mondo anyaszervezete történetesen igen szoros kapcsolatot ápol egy grúz keresztény szervezettel. Meg sem kísérelve átlátni az oszét-grúz-orosz és a többi itteni nép kusza viszonyait, vagy boncolgatni a konfliktus hátterében húzódó egyéb esetleges okokat (olajvezetékek, fegyverlobbik, közel-keleti vonal Izraellel és Iránnal), vállalva az elfogultság veszélyét, úgy éreztük, meg kell szólítanunk őket.

"Hogy mi volt az első gondolatom? Hogyan eszkalálódhatott a helyzet ilyen gyorsan?" - írja e-mailben a Goriból elmenekült egyik munkatárs. Gori városa szinte porig égett, a szervezet ottani irodáját is bombatámadás érte.

"Mindannyian hozzá voltunk szokva a kisebb feszültségekhez, provokációkhoz Abháziában és Dél-Oszétiában, hiszen már évek óta előfordultak arrafelé incidensek, de egyszercsak minden véresen komolyra fordult. Éppen külföldi vendégeink voltak, mikor kitört a háború. Rögtön arra gondoltam, hogy minél gyorsabban ki kell juttanom őket az országból."

"Hogy mi is a helyzet ebben a pillanatban? Még mindig több tízezer menekült van, távol otthonuktól. A dél oszétiai grúz falvakból menekültek mindenét ellopták, házaikat leégették. Legtöbbjük gyakorlatilag semmit sem tudott magával vinni. Persze még ők is szerencsésnek mondhatók, hiszen életük megmaradt. Nem tudni, pontosan hányakat, de sokakat, nagyon sokakat megölt az oszét milícia. Az innen menekülteknek gyakorlatilag nincs esélye a hazatérésre. Gorit és a város és a dél-oszét határ közötti területeket bombázták is, innen is szinte mindenki elmenekült. A néhány ottmaradt szemtanú szerint az oszétek, a kozákok és a csecsenek itt is fosztogatnak, de talán kevésbé, mint a dél-oszét területeken."

"Az oroszok folyton azt mondják, már kivonulnak, de nem úgy néz ki. Nagyon lassúak, ha egyáltalán mozognak. Sőt úgy tűnik, olyan falvakba is bevonulnak, ahol a tűzszünet idején nem voltak."

"Hogy hogy érzek személyesen? Elkeseredett és dühös vagyok, mert most is az egyszerű emberek szenvednek igazán - mind az oszét, mind a grúz oldalon. Valahogy tehetetlennek is érzem magam, nem igazán tudok abban bízni, hogy az oroszok hamar elmennek. Pesszimista vagyok a jövővel kapcsolatban is: a grúz menekültek talán örökre elvesztették otthonukat, szülőföldjüket. És hogy mi lesz Oroszország és Grúzia kapcsolatával? Most semmit sem lehet sejteni erről, de abba kapaszkodunk, hogy valahogy mégis Isten ura a helyzetnek, és nem az itteni népek kezében van a jövő sorsa. Vannak orosz barátaim, akiket nagyon szeretek, és nagyon boldog vagyok, hogy különbséget tudok tenni köztük, és kormányuk között. Nem tudok egyetérteni az államukkal, de egy Istenünk van."


23 komment

Címkék: interjú háború grúzia keresztények


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr53631627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solideogloria 2008.08.25. 16:26:00

Sziasztok!

Csak annyit szeretnek uzenni a gruzoknak, hogy ...
Nem, erre nem tudok, mit mondani. Csak kozhelyeket tudnek.

Nagyon szeretnem megolelni azokat, akik evesztettek a szeretteiket. Ezert arra kerem, azt, aki ezt megteheti, hogy engem is gondoljon bele az olelesbe.

Prophet 2008.08.25. 20:53:32

Engem az rémiszt meg, hogy Oroszország nyugodtan megránthatja a vállát, és azt mondhatja, hogy nem. Mit is lépnének ekkor az ún. nyugati hatalmak? Ejnye?

A jelzők, országnevek szabadon behelyettesíthetők, USA-ra, kínára, keletre, északra... szerintem nem tankokat, hanem (holland) kéksisakosokat kéne a területre küldeni, akkor legalább biztosak lehetünk a népirtás maximális sikerében.

serviceman 2008.08.25. 22:31:22

Fanyalgunk ,fanyalgunk , mi is már jól beálltunk a kényelmes európai népek közé ,karosszékből óvatosságra intjük a grúz népet .Mert ugye hál' Istennek jó messze vannak . Ugyanez volt az 56-os forradalom alatt velünk , mit is akarnak ezek a buta magyarok, szabadságot ,minek ? Talán egyszer minden népnek elege lesz a vérszomjas orosz medve mancsának szoritásából .Hisz az oroszok már több évszázada véres hóditó háborukat folytatnak .Inkább támogatni kellene a gruzokat , a "békeszerető " orosz tankok ellenében . Ha valaki mi magyarok ismerhetnénk az oroszt meg a hitszegő politikájukat , hisz a mi vérünkben gázoltak tankokkal nemegyszer . A gyomrom felfordul amikor azt olvasom hogy Putyinék békét akarnak ,miközben könyékig véres a kezük . Az uralmuk alatt itt nálunk is az elnyomás 50 éve alatt állandóan a békét szajkózták , miközben Európa lerohanását tervezték . Russzki pasli damoj !!! Ugyanazt kellene tenni mint a Finn háború idején ,önkénteseket küldeni harcolni . Másrészt mindenkinek ajánlanám akár kötelezően ( iskolák) elolvasni Artur Koestler " Sötétség délben " cimű könyvét ,aztán mindenki elgondolkodhat hogy mit várhat a "Gonosz Birodalmától "

Bálint78 2008.08.25. 22:41:31

Mindamellett hogy nagyon szörnyű ez az egész, azért nem érdemes arról a kettős mércéről megfeledkezni amit ebben az esetben alkalmaz mindenki: Amikor arról volt szó hogy Szerbiától függetlenné akar válni Koszovó, akkor egyetlen nyugati országnak sem volt ezzel problémája, a függetlenség kikiáltása után egymásra licitálva igyekeztek elismerni az új államot, holott nyilvánvaló volt hogy ez sem a szerbeknek, sem Oroszországnak nem tetszik. Most amikor az amúgy is orosz többség lakta Dél-Oszétia akar ugyan így elszakadni, máris más a helyzet, holott semmi különbség nincs.
Persze ne legyünk naivak, elég valószínű hogy a háttérben az olaj és hasonló okosságok állnak, szó sincs arról hogy az oroszok csak a szegény oszétok megsegítésére bombázzák porig Grúziát, azonban volt már rá példa amikor egy nyugati ország csak az olajért, mondvacsinált indokkal szanaszét lőtt egy független államot. Csak akkor ugye ők az amcsik voltak, és Irakról volt szó, az persze teljesen jogos, na ja. Az hogy végül nem találtak atomfegyvereket máig nem izgat senkit, az meg hogy csúnya rossz bácsi volt a vezető? Hát oroszok most ugyan így háborús bűnösnek nevezték a Grúz államfőt, akkor most mi is van?

Furcsa humoruk van az oroszoknak meg kell hagyni, pontosan ugyan azt a retorikát használják (szinte szóról szóra ugyan úgy nyilatkoznak, akartam példát gogglizni de lusta voltam) mint amint az állítólag okos és demokratikus és jófej nyugati országok, sőtt mostmár egyenesen békefenntartóknak nevezik maguk mint ahogy a NATO teszi ezt miközben más országok területén állomásoztatnak katonákat.

Félreértés ne essék, a legkevésbé se szeretném azt mondani hogy ez jó, sőt ellenkezőleg, szörnyű dolog amit most sz oroszok tesznek és mélyen elítélem, csupán szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy amikor az eu vagy usa teszi egy az egyben ugyan ezt, azt még csak észre se vesszük, fenntartások nélkül bekajáljuk a propagandát amivel a médián keresztül beetetik velünk hogy mi vagyunk a jófiúk, mert milyen rendes dolog elismerni Koszovó függetlenségét, vagy menni és jól szétlőni Irakot. Most amikor meg Dél-Oszétia függetlenségéről van szó húzzuk a szánkat? Hát hol marad a nagy demokráciába vetett hit ilyenkor, miért akarjuk embereknek megtiltani hogy függetlenként éljenek ha így akarnak? Miért akarjuk erővel arra kényszeríteni őket hogy éljenek Grúziában amikor nem akarnak? Jah hogy ez más mint Koszovóban? Hát persze, mert most a mi érdekeink sérülnek, nem az oroszoké és ez meg fáj ugye. Lenyelettük a békát Putyinékkal most megkaptuk a saját adagunk.

ladislaus 2008.08.25. 23:26:44

Na egy másik forumon pont OV-t szidták hogy milyen hülyeséget mondott. Persze. Mégis csak jo volt a hasonlata? innye...
amugy 1. :D

Valaki 2008.08.25. 23:29:08

Teljesen egyetértek Bálint78-al. Fura, hogy amerikának és az általa támogatott országoknak mindent lehet, a többieknek, csak azt amit megengednek.

ladislaus 2008.08.25. 23:29:41

küszöbön a 3...??? :S

Suki 2008.08.25. 23:30:48

Ne felejtsük el azt sem, hogy a grúzok kezdték, Szakasvili (remélem jól írom), csúnyán benézte.

ladislaus 2008.08.25. 23:33:54

nem csodálkoznék ha Szakasvili pattogása csak ürügy lett volna. Ruszkiktol kitellik egy ilyen báb. Bár durva lenne, de elképzelhető. Vagy nem?

KURVA NATO 2008.08.25. 23:39:06

Nem tetszik a megszállóknak, hogy más is szeretne megszállni? Irgum-burgum gonosz birodalom. Szánalmasak vagytok. 56ot emlegetitek, amikor most meg mi asszisztálunk egy 56hoz. A sok köcsög önkéntes magyar meg még kérte, hogy ugyan had maradhasson megszállni még egy kicsit... mert hát ugye ott több a fizu meg lehet fasza G.I. Joe felszerelésben virítani... Undorító egy birka népség vagyunk.

DEP 2008.08.26. 00:05:53

Na nehogy már az USA és Oroszország közé egyenlőség jelet tegyünk! Nagyon gyenge ez az Irak - Grúz párhuzam!

asdgj · http://www.lofasz.org 2008.08.26. 00:07:03

Suki: Mit kezdett?
Sajat orszagaban rendet akart rakni/torvenyes allapotokat viszaallitani?
Jo igaz, kozben az oroszok jofejek voltak es nmindenkinek allampolgarsagot adtak, de ezzel az erovel minden magyarnak is adhatnank, majd ha barmi aravan bevonulhatnank barhova hogy mi sak az allampolgarokert tesszuk....

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.08.26. 00:21:32

-Bálint78:
Teljesen igazad van. Ez Koszovó, nem '56.

-ladislaus:
"küszöbön a 3...??? :S"
Nem hiszem. Túl sok érdeket sértene, túl sok hatalmasnak nem érdeke.

-Suki:
Igen, itt a grúzok nézték el mértéket. Lehet baszogatni a medvét, de nem érdemes, lásd a mellékelt ábrát.

-DEP:
"Na nehogy már az USA és Oroszország közé egyenlőség jelet tegyünk! Nagyon gyenge ez az Irak - Grúz párhuzam!"
Esetleg pár érvet?

-asdgj:
"Sajat orszagaban rendet akart rakni/torvenyes allapotokat viszaallitani?"
Közben talán nem kellett volna lövöldözni... pláne nem a Nagy Vörös Testvér katonáira. A grúz elnök sejthette volna, hogy ebből visszalövés lesz...

"Jo igaz, kozben az oroszok jofejek voltak es nmindenkinek allampolgarsagot adtak, de ezzel az erovel minden magyarnak is adhatnank, majd ha barmi aravan bevonulhatnank barhova hogy mi sak az allampolgarokert tesszuk...."
Remélem nem hiszed, hogy mi az oroszokkal azonos ligában játszunk...

KURVA NATO 2008.08.26. 00:56:57

Hát ha, a lakosság kiirtása = rendet akart rakni/torvenyes allapotokat viszaallitani.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.08.26. 01:32:37

Legyen mindenki független!
Ha az oszét rokonaink saját államot akarnak, oda vele nekik. Független Abházia? Aláírom. Önálló Koszovó? Jóváhagyom.
Szabad és független Széklyföld? Hadd legyen. Önálló Kvebek? Akár holnaptól. Baszk Köztársaság, önálló Skócia, Szandzsák, Kárpátalja, Dnyesztermente, Vajdaság, Csallóköz, Korzika, Vallónia és Flandria, Csecsenföld vagy Icskéria, Piemont, Erdély, Kelet-Poroszország, Lappföld, Morvaország, Elzász és Lotharingia, Bretagne...

Szerintem, ha a mozaikszerű Németország jól működött, és micsoda kultúrát teremtett, akkor ne féljünk mi se a kis hercegségektől, királyságoktól, érsekségektől és választófejedelemségektől. :-)

LongJohnHolmes 2008.08.26. 03:41:32

Így van, nem kellenek határok. Ha nincs határ nincs határincidens sem, okafogyottá válik ilyen háború. Az emberek oda mennének, ahol jól igazgatnak egy régiót. Ahol nem ott elfogy a nép. Igaz így a migrációval lenne probléma, de azt nem lehet hadsereggel ütni-vágni.

Ez a területszerzősdi játék Európában már lefutott. A Szerbek (horvátok, bosnyákok) voltak az utolsók, akik még játszottak egy jót a homokózóban. Tele ment a szájuk homokkal, és most beálltak a sorba ők is. Az Oroszok (és utódállamaik) még nem tartanak itt. Semmivel sem jutottak előre a demokráciában a szocializmus vége óta. Az anarchia jobban illik rá. Korrupció, maffia, kiskirályok, diktátor politikusok. Van még pár évtizedük míg a gondolkodásuk európai szintre ér, ha ér.
Homokózó.

cc 2008.08.26. 05:37:24

Az oroszok addig fognak ott maradi amíg akarnak. Az oroszok már csak ilyenek, mint mi jól tudjuk: gazdasági és katonai hatalmukkal élnek és visszaélnek, így fogják érvényesíteni az érdekeiket.
A helyzet az, hogy rohadt nagy verseny van az országok között, és néha ez ilyen formában nyilvánul meg.
El lehet felejteni a naivitást, hogy a NATO és EU biztonságot nyújt nekünk, meg hogy soha többé nem lesz háború. Aki nem készül a legrosszabbra, azt kíméletlenül eltapossák az ellenfelek, akár gazdasági, akár katonai úton.

Ezért nem szabadna hagyni, hogy a mi időnket a gyurcsány-félék rabolják, akiknek a legfőbb célja a saját hatalmuk fenntartása.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.08.26. 08:35:25

"Mindamellett hogy nagyon szörnyű ez az egész, azért nem érdemes arról a kettős mércéről megfeledkezni"

No igen, ne felejtsük el, hogy aki most éppen "szabadságharcot" vív, az nem Grúzia, hanem a -- többségében orosz lakosú -- Dél-Oszétia. Csakhát nekik ugye nincs olyan jó nemzetközi sajtójuk, mint a grúzoknak... Manipuláció az egész geopolitika.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.08.26. 08:43:27

Meg ez is elgondolkodtató:

"A grúz háborúért Makk László szerint mindkét fél felelős. Nyílt titok volt, hogy a NATO milyen segítséget nyújtott Grúziának. 2008 május 15-én Brüsszelben, a NATO-orosz tanács vezérkari főnöki ülésén az oroszok egy tételes listát ismertettek, hogy melyik tagország (közöttük Magyarország), milyen segítséget adott, és már akkor lehetett sejteni, hogy háború lesz.

A NATO figyelmeztetése viszont már későn érkezett a korábbi segítségtől felbátorodott Grúziának. Június-július folyamán mind a grúz, mind az orosz hadsereg megtartotta a határmenti hadgyakorlatokat, mint háborús főpróbát, és mindkét fél önbizalommal telve fejezte be azokat. A többit már mindenki ismeri: augusztus 7-én a grúzoknál szakadt el a cérna, válaszul az oroszok pár nap alatt megsemmisítették a grúz erőket."
index.hu/politika/kulfold/orosz4256/

Engem az egész kicsit a II. világháborús magyar virtusra emlékeztet... Egy kis ország ne ugráljon, mert nagyon gyorsan a nagyok játszóterévé válhat.

RSK 2008.08.26. 08:54:09

Bálint78:
tárgyilagos tényállás, köszi, ott a pont!

asdgj:
Állampolgárságot adtak?
Szerinted miért?
És kiknek? Grúz állampolgároknak?
Nem lenne baj, hogy ha már irsz, legalább minimális fogalmad lenne a térségröl, helyzetröl.

Véleményem szerint erre az állampolgársági baklövésre még a Baltiak is könnyen ráqr6nak.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.08.26. 19:51:15

Epikurosz:
"Szerintem, ha a mozaikszerű Németország jól működött, és micsoda kultúrát teremtett, akkor ne féljünk mi se a kis hercegségektől, királyságoktól, érsekségektől és választófejedelemségektől. :-)"
Nem igazán működött jól.

cc:
"Az oroszok már csak ilyenek, mint mi jól tudjuk: gazdasági és katonai hatalmukkal élnek és visszaélnek, így fogják érvényesíteni az érdekeiket."
Pontosítás: nem csak az oroszok ilyenek, hanem kábé minden ország, amelyik megteheti.

netuddki 2008.08.27. 00:21:55

Szerintem is Balint78 -nal a pont.

Annyit tennek meg hozza a tobbi kommenthez is, hogy nem az orszagok ilyenek hanem az ember. Koztuk mi is. Az elet az erdekek harca, es kevesen maradnak bekesek mikor az az egzisztenciajukat erinti. Nincs olyan hogy kulturalt vitarendezes. Ha ilyen tortenik barmilyen szinten az csak azert van mert mindegyik szereplonek az volt az adott korulmenyek kozotti optimalis strategiaja, vagy legalabb is azt hitte hogy az. De semmi sem garantalja hogy az optimalis strategia mindig finom.

Ezert a vlemenyem szerint abszolut igaza volt Dosztojevszkijnek mikor azt mondta hogy Isten nelkul nincs erkolcs. Ui ha nincs Isten akkor a vegso meghatarozo az egzisztencia, ha van akkor is csak tudjuk hogy a let nem a materiatol fugg. Ennek ellenere persze sok hozzam hasonloan szepeket es nagyokat mondobol lett mar tomeggyilkos. Ugyhogy azt hogy ezt leszogeztem meg nem kerultunk kozelebb a vilagbekehez.

metronom 2008.08.27. 16:59:43

"a fotelből nézem csendben az épp folyó háborút, főzök valamit közben, bennem az undor megszorult... " - irta a már feloszlott áldott emlékű elevenhold szövegiroja, nap.

érzem én is
süti beállítások módosítása