El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.11.28. 11:09 Mattheo Guilleaume

Buddha kontra Krisztus

Sokan osztják a véleményt, miszerint az eltérő - és eltávolítandó - dogmatikai burok alatt a vallások lényegében ugyanazt tanítják, legfeljebb az egyik kifinomultabb, mint a másik. Persze mindenkinek szíve joga, mit gondol, de szerintem ez nem igaz.

Adios

Vegyük például a buddhizmust. A buddhista a kötődéseitől akar szabadulni. Azoktól a vágyaitól, szenvedélyeitől, amelyek arra kárhoztatják, hogy újraszülessen. Merthogy a lét szerintük igaziból szenvedésekkel teli. "A bánat állandó konfliktus aközött, ami van, és aközött, aminek lennie kellene" - írja egyikük, aki talán még most is él. És ebben a világban sok a bánat. Egy szúfi misztikustól kölcsönözve: "Az emberek a teljesítetlen vágyak rémálmát alusszák." Azaz valami nagyon nem stimmel az élettel, és valahol nagyon el lett rontva. Ott vannak tudniillik a betegségek, az állati sorba csúszó emberek, az indokolatlan rosszindulat, a beteljesületlen vagy beteljesült, de elrontott szerelem, s mint hab a tortán, ott díszeleg e felsorolás végén a halál. Satöbbi.

És a buddhisták köszönik szépen nem hülyék. Ha életről-életre, évszázadról-évszázadra folyamatosan egy olyan helyre kell visszaszületniük, ahol ennyire pocsék a kiszolgálás, akkor veszik a cókmókot és illa berek, nádak, erek. Azaz teljességgel kiirtják a kötődéseiket, s akkor azok a törvények, amelyek visszacibálnák őket a grabancuknál fogva, többé nem uralkodnak fölöttük. Ez a megvilágosodás.

Visuddhimagga

A Visuddhimagga, azaz a Megtisztulás útja ­- Buddhagósa szerzetes munkája az 5. századból, s a standard buddhizmus egyik alapműve - többek között olyan meditációs technikák gyűjteménye, amelyek e cél elérésében segítenek. De nem csupán módszerek szerepelnek itt, hanem az elszakadási folyamat stációinak részletes ismertetése is.

Daniel Goleman: A meditáció ősi művészete című könyvében a Visuddhimagga alapján két, fő irányvonalat különböztet meg, amelyre minden megvilágosodni vágyónak törekednie kell. Az egyik a mély koncentráció elsajátításának tudománya. Itt a meditáló valami elvont vagy kevésbé elvont dologra koncentrál: például egy csontvázra, Buddha tanainak egy-egy elemére, a saját légzésére etc. Ha elkalandoznak a gondolatai, akkor szépen vissza kell őket kanyarítania az eredeti témához és semmi mással nem szabad foglalkoznia. Ha kitartó és ügyes, akkor egyrészt egyre hosszabban képes ugyanarra figyelni, másrészt egy idő múlva módosult állapotba kerül. Eltűnik az érzékelés és a test természetes tudata, lelkesedés és elragadottság lesz úrrá rajta, ami boldogsággal, gyönyörrel és derűvel keveredik. Ez a jána, vagyis egész pontosan az első jána.

Az előbbiek mellett megjelenik még egy igen speciális érzés: az egyre-irányultság tudata, ami azért fontos, mert az mind a nyolc jánán keresztül megmarad, míg az euforikus elemek szerepe később csökken. Ez - gondolom - egyrészt jelenti annak az elnyugvásnak, csöndnek elemi erejű tapasztalatát, ami azzal jár, hogy az ember egész lényével egyetlen dologra koncentrál. Másrészt a meditáló valószínűleg úgy érzi, eggyé válik elmélkedése tárgyával, és ily módon megszűnik a dualitás, az elmélyülés alanyának és tárgyának különállása. Mert minden az Egyből fakad, vagy mondjuk a Bráhmanból, de legalábbis mindennek a mélyén van valami, ami közös. S az első jána ebbe a közös Egybe léptet be.

A másik fő irányvonal az önismeret. A kicsinyes vágyak, méltóságon aluli mechanizmusok etc. felfedezése. Az örökös figyelem, ami nem bosszankodik, nem azonosul, csak tudomásul vesz és regisztrál, hogy jé, ez is én vagyok. Aztán, ha a novíciusnak szerencséje van, ez az örökös figyelem arra is rádöbbenti, hogy valójában nincs is olyan, hogy én. Törvényszerűségek vannak, okok, okozatok és meghatározottságok, amelyek az éntől teljesen függetlenül működnek. Egy hirtelen, hangos robbanás megijeszt, a babasírás a tömött 7-es buszon idegesít. Kázus és konzekvencia, de semmiféle ego. Az én az egy lufi, egy felfuvalkodott kiskirály, aki nemlétező jogokat követel. Egy kiskirály, akit le kell taszítani miniatűr trónszékéről. Egy pszeudo-buddhista erről így ír: "A mindennapi élet kicsinyes, korlátolt énje, amely foggal-körömmel ragaszkodik személyes jogaihoz és különállóságához, már nem választ el minden egyébtől, hiányában pedig a lét sokkal tágabb tere válik hozzáférhetővé..."

Ha a buddhista erre egzisztenciálisan - nem csupán intellektuálisan -, rádöbben, akkor már közel a vég, vagyis a nirvána. A nir: negatív tag, a vána: égni. Meditáció és önismeret pedig ezen az úton kéz a kézben jár. A meditáció során megtanult koncentráció, ami egy pillanatra sem téveszti szem elől tudattartalmaink változásait, enélkül nincs valódi önismeret. Az Egy megtapasztalása, ahová a buddha visszasimul. És az önismeret, amely az én buborékát pukkasztja szét, és ezáltal lehetővé teszi a világról való leválást és az előbbi visszasimulást.

Kontra

Node hogyan reagál erre egy keresztény? Először is hümmög. Jézus is mond például olyat, hogy: "aki meg akarja menteni az életét, elveszti..." Itt az élet felfogható úgy, mint az én, vagyis az énnek valóban meg kell tisztulnia kicsinyes vágyaitól, alantas mechanizmusaitól etc. Az Egyből fakadásról is tud a kereszténység, és arról, hogy a világnak vissza kell térnie ehhez az Egyhez. Csakhogy a mi esetünkben az Egy egyben Szentháromság. Ez persze egy dogma, vagyis az olvasóközönség 87%-ának ab start gyanús. Másik részről viszont ez a dogma arról szól, hogy a lét legszélén megálló princípium személyek közösségéből áll, akik között a fő összekötő kapocs a szeretet. Ráadásul ez a princípium Ábrahámnak, Izsáknak és Jákobnak az Istene, vagyis személyekhez kötődő Isten, nem pedig helyekhez kötődő, vagy semmihez sem kötődő, mint a pátriárkák korának - vagyis Ábrahám, Izsák és Jákob korának - legtöbb istensége. (Ez már vallástörténeti szempontból is érdekes, mellesleg. Zárójel becsuk.

Ezért mi legmélyebb gyökereinknél fogva hiszünk a személyességben, az énben, és nem hiszünk a személytelenségben. Hiszünk emellett a szenvedélyben és a szeretet szülte kötődésben. Együttérzésről és szeretetről a nirvána is tud, csakhogy ez az együttérzés és szeretet homogén, mindenkire és mindenre kisugárzó, differenciálatlan, éppen ezért közönyös. Ez a szeretet nem tud a Másikról, hiszen az én sem létezik. Ezzel szemben a zsidók és keresztények vallása Martin Buber szavaival: Én és Te vallása. Itt az én kölköm az én kölköm, és nem csak egy kölök a sok közül. Ezen utóbbi vallások nem kiírtani akarják a vágyakat, hanem megtisztítani. A személy az személy, nem pedig illúzió.

Rekontra, szubkontra

Egy buddhista ettől még persze gondolhatja úgy, hogy no, majd e cikk írójának is megjön az esze, ha még néhányszor újraszületik és közben erkölcsös életet él, mert magasabb szintű ismeretek befogadására is alkalmassá válik.

Én viszont replikázhatok, hogy a buddhizmus meg menekülés. A létfájdalom elől létbátorság híján. Krisztus születése előtt négyszáz évvel - sacc per kábé - Sziddhártha Gautama az indiai homokos, szomorú, vizes síkon szétnézett merengve, és mivel más kiutat nem talált, és egyetlen Isten sem botlott belé - legalábbis, akivel szóba állni érdemes -, okos fejével biccentett és tovább már nem remélt...

A két vallás tehát alapjaiknál fogva mást tanít, egymással kibékíthetetlen és egybe nem mosható. Ez persze messze nem azt jelenti, hogy aki hamarabb feltalálja az atombombát, annak tüstént uránnal kell teletömnie a másikat. Sem azt, hogy egymástól nem tanulhatunk. Azt viszont jelenti, hogy nem jó az valahol, ha a lehető legtermészetesebb módon helyezzük egymás mellé a két vallásalapítót, és fecsegni kezdünk róluk nagy bölcsen, hogy az egyik ilyen, a másik olyan, de voltaképpen ugyanaz. Merthogy ez hülyeség.

Manapság persze divat némi ezoterikus ismerettel fölfegyverkezve lepárolni a vallások tanításainak lényegét. Divat bibliai szövegekbe belelátni a keleti tanítást, túllépni az eddigi értelmezési tradíción – például, ha valahol azt olvasni, hogy valakiben Illés lelke van, akkor ez azzal egyenértékű, hogy az illető Illés reinkarnációja. De hadd jegyezzem meg halkan, hogy ezt mi tudjuk jobban. Mert a flamencót sem Texasban tanulja az ember. Persze senki nem állítja, hogy a texasiak ne tudnának gitározni vagy táncolni, ám ettől még a világ, élén az andalúziai romákkal, igencsak elcsodálkozna, ha e derék cowboyok válnának a flamenco hagyományának hiteles interpretátoraivá.


244 komment

Címkék: vallás keresztények buddhisták


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr4792762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2008.11.28. 13:32:22

Gratulálok a cikkhez, nagyon érdekes volt! :)

Igazából nem sokat tudok a keleti vallásokról, de érdekelne, hogy a buddhizmusnak van-e valamifajta "tízparancsolata", vagy etikai gyűjteménye, vagy bármi hasonló, ami jó és rossz közötti különbségről szól? (ehhez hasonló valami ugye megvan a zsidóknál, keresztényeknél, muzulmánoknál)

Vagy teljesen túllépnek a személyen, és csak magára a meditációra, vágyról lemondásra koncentrálnak?

Paplanvakond 2008.11.28. 14:21:41

Tetszik.

silverwol 2008.11.28. 15:53:43

Ertelmes cikk, bar nem mindennel ertek egyet benne. Tobb ilyen kellene mindenesetre (es parhuzamosan kevesebb bulvar).

silverwol 2008.11.28. 15:55:13

Jah, mi a nyolc jána pontosan? Az első szerepel, a többi nincs explicit leírva. (Vagy ennyire figyelmetlen voltam?)

borisz 2008.11.28. 16:00:00

"Együttérzésről és szeretetről a nirvána is tud, csakhogy ez az együttérzés és szeretet homogén, mindenkire és mindenre kisugárzó, differenciálatlan, éppen ezért közönyös."

Ez a feltétlen szeretet definíciója is lehetne, amiről pedig Jézus tanított.
A közönyöst kivéve, azt nem értem miért írtad.

Pesot 2008.11.28. 16:09:53

A brahmanizmust vagy a hinduizmust kihagytad, pedig amaz ellentmond mind a kereszténységnek, mint pedig a buddhizmusnak. Nem beszélve a kínai univerzizmusról, amely ugyebár az élet megismerhető dolgaival foglalkozik és a halál utáni létet vagy nemlétet nem piszkálja. Nyilván vannak éles különbségek a világvallások tanításai között, ugyanakkor nagyon sok a hasonlóság is. Én nem jelenteném ki, hogy egymásnak gyökeresen ellentmondanak. Ha jól belegondoltok, akkor van egy nagyon szűk mag, amelyben az összes világvallás alaptörvényei belesűríthetők mindennemű diszkrepancia nélkül.

elinor 2008.11.28. 16:10:50

Az nem jött le a cikkből (postból), hogy a kereszténységben és buddhizmusban a Nagy Közös Valami, hogy a földi létet mindkettő siralomvölgynek látja. A különbség az, hogy a buddhista a nemlétbe akar menekülni, a keresztény meg tkp. meg akarja változtatni és földi paradicsommá tenni a szeretet révén, tudva (vallva) azt, hogy ez nem sikerülhet úgyse, de ha törekszünk, Isten majd ezért megjutalmaz.

Namost azzal, hogy az élet szar, én nem értek egyet. Szerintem az élet (az egyetlen lehetőség a létezésre, és nem lesz se túlvilág, se semmi más, újjászületés sem, és persze nirvána sem), a legjobb dolog a világon. Az élet önmagában érték.

Ezért nekem az összes közül a legszimpatikusabb vallás a sintó. Amely szerint az élet (nem szenvedés, hanem) jó. Élni jó.

szemet 2008.11.28. 16:12:10

Hát ammennyire én tudom, a katolicizmusnak van egy erős misztikus hagyománya. Lásd. Keresztes Szent János.
Ezek a meditációs dolgok elég hasonlóan vannak leírva a Buddhizmushoz, csak itt "belénk oltott szemlélődés" a neve. :)

végül egy - kiragadott - idézet:
"Sziddhártha Gautama az indiai homokos," lol

egeresz 2008.11.28. 16:14:57


Az egyik azt mondja, hogy "igy mukodik a vilag" a masikazt, hogy "ugy mukodik a vilag" es ugy gondolod, hogy az "igy" meg az "ugy" az alapvetoen mas. Oks.

Nezzuk mashonnan.
Konkret esetek szemuvegen keresztul. Konkret elethelyzeteket. Elfordulsz az utcan koldulotol? Otthagyod-e az asszonyodat 3 gyerekkeddel?
Gondold vegig, mi lenne a konkret dontesi helyzetben a jo dontes az "igy" es az "ugy" elvek szerint.
Ha minden konkret eletkerdesre az "igy" ugyan azt a valaszt adja, mint az "ugy", akkor eredmenyet tekintve a ket szemlelet megfelel egymasnak. Hiaba mas a bele. Ha pedig van olyan elethelyzet, amiben az egyik mast mond jonak, mint a masik, akkor az "igy" es az "ugy" elteresere az az elethelyzet a legerosebb bizonyitek.

Freechild 2008.11.28. 16:19:56

Bizonyos tanitások vallásevolucióról szólnak. Nem kibékithetetlen ellentétekről beszélnek, hanem a vallások egymásraépüléséről.
A cikkiró nagyon ügyesen kiemelte a két vallás különbségeit, de legalább ennyi egyezőség van. Kérdés hogy az ember mit keres? Kérdés hogy a szeretet miről szól, a szétválasztásról vagy az egyesítésről..?

Azzal pedig már végképp nem akarnám összezavarni a képet, hogy a János-kereszténység (másnéven Gnosztikus kereszténység, amit a Róm.kat tüzzel vassal irtott...) mindig is tanitott reinkarnációról és karmáról, ahogy Origenésznél (korai egyházatya) is találunk erre hivatkozásokat. Ez a csak az egyetemes zsinatok óta tünik vad dolognak, más dogmákat emeltek a helyükbe.

Az hogy a Buddhizmusban nincsenek Istenek, ez nem jelent semmit, csak annyit hogy Buddha nem tartotta feladatának az Istenről tanitani, ezzel kiegyensúlyozva az ie6századbeli zavaros hindu politeista állapotokat.

A Bibliaértelmezés pedig sok szemponttól függ. Persze hogy Sola Sriptura elvet valló hivő hidegrázást kap amikor Illésnél előcitálják a reinkarnációt. De ugyanők bőszen vallják, hogy ha Ádám jobban odafigyelt volna akkor gyanus lehetett volna neki hogy a Paradicsomban beszél a kigyó, igy el lehetett volna kerülni a bünbeesést... Az interpretáció messze esik a valóságtól.

Irnék még, de nem akarok untatni senkit...

andzsin 2008.11.28. 16:26:50

Nem tudom, de van egy kiváló (?) axiomatikus kérdés, aztán ezen jó sokat el lehet csámcsogni. Ugye évezredek óta az a téma, hogy ki mondott igazat vagy ki hazudott nagyobbat? Hát ha valaki azon gondolkodik pl. hogymelyik egyházat, mondjuk vallást válassza, beleütközik abba a tételbe, hogy:
Senki sem jöhet az Atyához csak általam. Így lesz a kereszténység kizárólagos. (azaz a többiek csak kapargatják az igazságot , de a "kő" az Jézusnál van.)
Namost akkor mire a többi vallásalapító és vallás? Mert akkor
1. Jézus őrült volt - ez van.
2. Jézus hazudott - jól megvezetett egy pár milliárd embert.
3. Jézus igazat mondott - ...
...na itt kezdődik, hogy akkor mi lészen most?

Popeye76 2008.11.28. 16:29:00

Két megjegyzésem van a posthoz:
(na jó,több is, csak 2 főbb)
A közönyös szeretet ellentmondásos dolog: szerintem nem helyes ideírni, főként nem buddhizmussal kapcsolatban. A buddhizmus ugyanis az együttérző szeretetet tanítja, ami nemhogy nem közönyös,de inkább aktív, cselekvő szeretet. Helyesebb a már említett feltétlen szeretetet emlegetni.
Menekülés: a buddhizmusnak rengeteg megközlítése van, de a végső cél nem a menekülés, hanem a szenvedés megszüntetése. Olyannyira nem, hogy a megvilágosodáshoz vezető úton alapvető segítség a gyakorlóknak az a fogadalom (bódhiszattva fogadalom), ami a megszabadulás után is köti őket az újraszületések sorához. Ekkor azonban már szabad akaratából születik újra a jógi, azzal a határozott céllal, hogy segítse (ember és egyéb) társait ebben a világban azzal a megértéssel és tudással ami rendelkezésére áll, és ami egyébként lehetővé teszi, hogy boldog és kiegyensúlyozott legyen ebben a szenvedő és zavarodott világban is. Itt vissza is kanyarodtunk az együttérző szeretethez, ami magában foglalja mások megsegítését is. A vallások közti ellentét nagyon messzire vezet és nehéz is megfogni, ezt talán egy későbbi hozzászólásban.

Amondo 2008.11.28. 16:38:31

"Az nem jött le a cikkből (postból), hogy a kereszténységben és buddhizmusban a Nagy Közös Valami, hogy a földi létet mindkettő siralomvölgynek látja."

Szerintem ez így pontatlan. Legalábbis én, mint keresztény, az élet jelenlegi földi formáját nagyon rossznak és nagyon jónak látom egyszerre. Nagyon élvezem és nagyon szenvedek benne. Vagyis azzal nem értek egyet, hogy ez az élet siralomvölgy lenne. Ez így csak féligazság.

Mondjuk nem ismerem az összes keresztény egyház tanítását, de azt hiszem ezzel a nézetemmel nem vagyok egyedül.

Azért még azt is hozzá kell tenni, hogy biztos befolyásol, hogy a kényelmes, gazdag és békés Európában élek, így az élet élvezetére messze átlagon felüli alkalmam van.

Siegfried 2008.11.28. 16:44:38

Ezen nagyon jót szórakoztam, hogy a buddhizmus "menekülés":))

A buddhizmus azzal kezdődik, hogy az ember nagyon kritikusan megvizsgálja a jelenlegi helyzetét, szembenéz az eddigi tetteinek a következményével. Felelősséget vállal mindazokért és nem elhárítja valamilyen ürüggyel. Ez biztos, hogy nem menekülés. Buddha mindig is önállő, felnőtt követőket akart, nem híveket. Harcos, királyi kasztból származott neki nem kellettek "anyámasszony katonái";)


Non est volentis:
Buddha sohasem adott parancsolatokat, inkább tanácsokat. Tíz pozitív tett gyakorlását javasolta tanítványainak:
1. Mentsd meg más lények életét;
2. Légy nagylelkű minden szinten;
3. Ne árts szexuálisan másoknak;
4. Igazat mondj;
5. Csak akkor szólj, ha szükséges;
6. Terjessz harmóniát;
7. Beszélj gyengéden;
8. Légy elégedett a sorsoddal;
9. Légy együttérző az összes lénnyel szemben;
10. Legyen bizalmad és gyakorold a Dharmát.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2008.11.28. 16:45:26

Ha már így belelendültél, akkor bevethetnéd az önmegváltás kérdését is, ugyanis ezen a pontob veszik össze a leginkább a két vallás...

Cyprián 2008.11.28. 16:47:42

a Maddzshima-nikája egyik beszéde világosan beszél arról, hogy nem szabad érzelemmel tapadni semmihez, mert az rossz, a léthez köt, és fájdalommal teli . Az hogy a kelet-ázsiai buddhizmus ettől jelentősen eltér, és a boddhiszatva-ideálban egy pragmatikusabb , cselekvőbb szeretfogalmat rajzol meg, az ugyan igaz, de igencsak kérdéses, hogy ez lenne az eredeti...

Origenész SOHA nem hitt a reinkarnációban, csak a lélek születés előtti preexisztenciájában, mint az iszlám (tehát hogy lélek Isten trónjánál vár, hogy testbe költözhessen) de ezt is -igen helyesen-tévedésnek nyilvánították már az óegyházban is.
a reinkarnáció nagyon is ismert volt a kor keresztényeoi számára, mint számos misztériumkultusz tanítása(pl. az orfika) de keményen ellenezték is. Összeségében. a kereszténység és a reinkarnáció tana teljesen összeegyeztethetetlen, mert az alapok ütköznének.
Vagy-vagy.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2008.11.28. 16:49:46

Sziasztok!

A buddhizmus valójában nem buddhizmus. Nem egy izmus, hanem Buddha tanításainak összessége. Nem tudom mikorra datálható, amikor először kigondolta valaki, hogy legyen összefoglalóan izmus, de valójában nem az. A buddhizmus - nevezzük így- nem vallás. Ugyanis nem kell benne semmit sem elhinni. Nem, hogy dogmákra épülne, hanem bátorít arra, hogy kérdezzünk, kérdéseket tegyünk föl. A buddhizmus, mint vallás - nevezzük így- nem hitvallás, hanem gyakorlati vallás. Gyakorolni kell az eredményhez (senki nem mondta hogy keveset, nagyon is sokat!), de van eredménye. Sőt, egyik ága a Gyémánt Út Buddhizmus az azonnali tapasztalásra épül. Nem elhinned kell, hanem egyszerűen megtapasztalod amit állít.
A kereszténység tanításaiban, el kell hinnem, hogy lesz feltámadás, de senki nem tud mutatni egy feltámadottat. Megvilágosodottat viszont igen, ezért hiteles, mert még ebben az életben el lehet érni - a reinkarnációban például ezért már nem hiszek- pedig logikusnak tartom, hiszen anyag nem vész el csak átalakul. Szóval nem 'Én', 'Péter' leszek egy lepke. Ez sokaknak félreértés, de leginkább azoknak akik ismét csak hibásan, az Egó-val gondolkodnak. Az én nem egyenlő a tudattal.

Nincs tízparancsolata, Buddha nem mondja meg, hogyan élj. Csak kérdésekre adott válaszai vannak. Nincs jó vagy rossz, a dolgok csak vannak. Ahogy a dolgok vannak... erre rájönni nagyon nehéz. Tudjuk jól, hogy kiknek és miért érdeke, hogy ne tudjuk, hogy mi miért van, most egyáltalán nem az egyházra gondoltam. Tudjuk jól, hogy miért érdekük, hogy ne jöjjünk rá emberi természetünkre, ne jöjjünk rá EGY-ségünkre, azért, hogy elválasszuk Te és Én-re meg Ők-re az egész világot. De ez már politika és manipuláció, itt befejezem a gondolatmenetem.

Üdvözlettel: Péter

Vallásbölcsész 2008.11.28. 16:52:49

Kedves posztíró,

amit írtál, az egy vélemény: mindenesetre a dolog annál bonyolultabb, mint hogy pl. a "reinkarnációról" írj, mivel azt maga a Buddha sem fogadta el úgy, ahogyan azt ma (is) mindenki érteni véli; bonyolultabb annál is, hogy trinitológiai eszmefuttatásba kezdj, mivel érdekes módon pl. a mahajána-buddhizmus jógacsára tana is ismeri a "trikája" (=három test) tanát, az önkiüresítés teológiáját pedig a satipatthána és a mdhyamaka is.

Szerintem tehát utána kéne még egy kicsit olvasni a doktrínáknak, mondjuk Eliade vagy Coomaraswamy segítségével, nem beszélve az eredeti szanszkrit, latin, ógörög, páli alapszövegek tanulmányozásáról: akkor majd igen homogén kép fog kirajzolódni előtted - már ami a doktrínákat illeti...
:)

A tradíciók közt valóban lehetnek különbségek, de hát az esetünkben ez másodlagos dolog...

A Galaxis Elnöke 2008.11.28. 16:59:56

vááoóóó:

"Sziddhártha Gautama az indiai homokos"

Mintmindenember 2008.11.28. 17:00:34

Van egy Pascal nevű multifunkcionális emberke annak van egy érdekes matematikai kisérlete, hogy miért érdemes hinni az istenben:-) NAgyon vicces és tanulságos

Cyprián 2008.11.28. 17:06:28

Kedves Vallásbölcsész!

azért attól az apró különbségtől, hogy a buddhizmus az önmegváltás vallása (legalábbis a hinajána egyértelműen) a kereszténység meg nem, mégsem kéne eltekinteni.

Ráadásul az egyik egy misztikus vallás, a másik pedig a monoteista forradalom egyik vallása-két külön út.
A buddhizmus ideálja Buddha, aki saját magát megváltotta, mert felismerte a "tudatlanságot " és ennek legyőzésével eltépte a léthez való kötelékeket. (mármint eljövendő halála után,- állítólag, -hisz tudjuk róla , hogy még élt 44 évet, " a korábbi karmája következtében" és egy romlott pörkölt után ételmérgezés miatti hasmenésben halt meg a kuszinarai mallák erdejében 80 éves korában.)

a kereszténység ideálja nem a "NAGY VALLÁSI SZEMÉLYISÉG" aki kiokoskodja magának a megváltást, Istent, az univerzum titkait stb. hanem aki engedelmeskedik egy Személy hívásánának, egy személynek, AKI VAN...
"nem vagyunk nagy vallási személyiségek. az ige követői vagyunk" (R. Guardini)

Cyprián 2008.11.28. 17:06:58

Kedves Vallásbölcsész!

azért attól az apró különbségtől, hogy a buddhizmus az önmegváltás vallása (legalábbis a hinajána egyértelműen) a kereszténység meg nem, mégsem kéne eltekinteni.

Ráadásul az egyik egy misztikus vallás, a másik pedig a monoteista forradalom egyik vallása-két külön út.
A buddhizmus ideálja Buddha, aki saját magát megváltotta, mert felismerte a "tudatlanságot " és ennek legyőzésével eltépte a léthez való kötelékeket. (mármint eljövendő halála után,- állítólag, -hisz tudjuk róla , hogy még élt 44 évet, " a korábbi karmája következtében" és egy romlott pörkölt után ételmérgezés miatti hasmenésben halt meg a kuszinarai mallák erdejében 80 éves korában.)

a kereszténység ideálja nem a "NAGY VALLÁSI SZEMÉLYISÉG" aki kiokoskodja magának a megváltást, Istent, az univerzum titkait stb. hanem aki engedelmeskedik egy Személy hívásánának, egy személynek, AKI VAN...
"nem vagyunk nagy vallási személyiségek. az ige követői vagyunk" (R. Guardini)

fraki 2008.11.28. 17:26:41

Nagyon gyenge és unalmas írás.

Milka 2008.11.28. 17:45:00

A kereszténység legnagyobb problémája, hogy a nagy egyházak már olyan messzire távolodtak a jézusi ideától, mint Makó Jeruzsálemtől. Ráadásul a kereszténység európában már csak emlék, a múlt része, a legtöbb európai számára nem egy eleven valami. A karizmatikus kisegyházakban talán jobb a helyzet, de a katolicizmus évezredei alatt felgyűlt sok szeméttől ők sem tudnak szabadulni.

Ezzel ellentétben a buddhizmusnak ezer iskolája van, ami a mai napig a forrás közelében tudott maradni, és ráadásul a távol-keleti társadalmakban sokkal fontosabb szerepet töltenek be a mai napig, mint nálunk a kereszténység.

A kereszténység megbukott, míg a buddhizmus szép csendben virágzik tovább. (A kereszténység tényleges bázisát ma már az afrikai és latin amerikai tömegek alkotják, de az oda európaiak által beexportált szörnykereszténységnek már tényleg semmi köze Jézushoz.)

És igen, a két vallás alapja ugyanaz volt, minden ostoba és felszínes magyarázgatás ellenére, amit itt ebben az írásban véghez viszel.

stavros 2008.11.28. 17:45:26

sok különbség mellett az istentudat közös az említett két vallásban (is). Vágyódunk Istenhez, mert emberek vagyunk. Ha valaki komolyan veszi ezt a vágyát, megérti, hogy csak "egyetlen úton" járhat. Ezen a szinten nincs közösködés, de amit keresünk, az ugyanaz.

Nem igaz, hogy a kereszténység siralomvölgyként tekint a Földre. A vád legutóbbi nagy hatású képviselője Lynn White volt. Amit mondott, jó alap a keresztényeknek a Teremtettséghez való viszonyuk felülvizsgálatára, de objektív érvként kevés, olykor téves.

a Föld-i élet nem leküzdendő állapot, hanem --ebben egyetértek a sintot ajánló hozzászólóval -- lehetőség a boldogságra.

A. 2008.11.28. 17:45:36

Nem gyenge, nem unalmas, ezeket csak kiváltotta belőled.
"Te" meg csak a születésed óta kiváltódott eseményekre kiváltódott reakciók összessége vagy.
A cikk írója is az, én is.
És ezeket a tudati reakciókat jó ha levetkezzük, erre adott módszert Buddha. Ennek a módszernek egyik legfontosabb eleme, hogy nem elhinni kell, hanem megtapasztalni és csinálni. Siegfried leírta a pontokat előttem, nade azzal mire megyünk? Szavak azok amik jelenthetnek mást és mást mindenki másnak.
Pld mit jelent együttérezni? Sajnálat, szánalom vagy odaadás? Mind más, de melyik a "jó"?

A másik dolog az Isten-kérdés, Buddha nem tagadta ilyesminek a létét, mindösszesen azt tanította hogy felesleges nem azzal törődni ami van.
Márpedig olyanvalamiről beszélni, vitázni ami ésszel felfoghatatlan, tényleg kevésbé fontos mint önzetlenül segíteni másokon, vagy semlegesen tiszta tudattal szemlélődni. Ezt utóbbit meg gyakorolni kell, amire egyszerű módszert talált ki: www.dhamma.hu

Zsolt 2008.11.28. 17:46:24

Pacskernek:
Van feltámadott Jézusnak hívják,bár más is feltámadott,korábban.
Van megvilágosodott,ha akarom elhiszem,ha nem akkor nem hiszem.

Persze hogy szükséges a hit.Hit nélkül nincs tapasztalás sem,mivel ha nem hiszem,akkor nem is tapasztalhatom meg,mert bármire azt mondhatom hogy csak a képzelet szüleménye stb.

Más:
Érdekes a keresztényi dologra a hozzászolók kevésbé reagáltak, inkább azt kezdték fejtegetni,hogy a budhiozmus meg persze a budhizmus miért is jó....
Csak a legfontosabbakra nem is ad választ pl. mint kezdjél az életeddel,van e élet a halál után,mi végett van a szenvedés stb

Zsolt 2008.11.28. 17:54:07

Milka:
A kereszténységet ne tévezd össze az egyházakkal.A kereszténység Krisztus követését jelenti és semmi mást.Mint minden szervezet a különböző egyházak sem adják vissza tökéletesen a Krisztusi tanítást.De beszéljünk úgy hogy hasonlítsuk össze Krisztus tanítását a Budhizmuséval.Az utóbbi csak egy gyenge próbálkozás lesz semmi több.
A budhizmus pld-ul nem is mer szembenézni Isten kérdésével,ez pedig eléggé nagy megfutamodás.Pedig az élthez ezis hozzátartozik,legalábbis a minőségihez, a fogyasztóihoz nem mert ott a vége a halál,miután az iparos előbb elfogyasztatta veled az összes termékét és jól meggazdagodott rajtad.
Jó mi ?

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.28. 18:08:57

Izmusok és egyebek: Eleve az eredeti görög és latin szó sehol nem beszél a keresztről, hanem azokról az emberekről szól, akik a krisztustól eredő tanításokat követik. Sajnos, vagy nem sajnos (ezt ki-ki döntse el) a magyar nyelv ezt nem adja vissza.
Az intézményesítettséget nagyon nem érdemes felhozni példának, mert Buddha tanításait is kismillió formában adják tovább az egyes nagy irányzatok, de még azokon belül is differenciálódhat az egész, főképp a helyi pre-buddhista hagyományok alapján (pl. egy tibeti iskola, ami a bon kultuszra épít más, mint egy zen, amiben fel-fel bukkan kínai és tradicionális japán elem is). És akkor a felvizezett nyugati iskolákról nem is beszéltünk.

Ami a keresztény szellemiséget illeti, az sem kimondottan vallás. Itthon még nem annyira népszerű elv, de nyugaton egyre hangosabb az "it's not religion, it's a relationship" vonal, és ők azok, akik közelebb vannak az ókeresztény alapokhoz.
jézus sosem beszélt intézményesítettségről, viszont arról, hogy életünket Istennek szentelt kapcsolatként éljük, arról már sokkal inkább.

Ami a cikk lényegét érinti: new age ide, new age oda, a kettőben bizony komoly ellentmondások vannak, így nehezen szintetizálható. Módszerek között lehet "cserekereskedelem", sőt még egy szép görög szavunk is van a személyiség kiürítésére (kenózis), de a krisztusban hívő továbbmegy. Nem kiüresedni akar, hanem betöltekezni. Még életében újjászületni.
Erről szól a bemerítkezés, ami szabad akarat kérdése.

olvasgatok 2008.11.28. 18:09:04

Milka:
"a kereszténység megbukott",és "szörnykereszténység"

az ápolók mikor jönnek hozzád???????

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.28. 18:21:19

milka: ja és nem bukott meg, csak itt az öreg kontinensen, pláne ezen a tájékán nem látszik az az ismételt felfrissülés, ami az Államokban, Ausztráliában, Angliában és még egyes nyugati demokráciákban létezik.
A kisközösségre, az egyéni tanítványságra, a klasszikus irodalomra, a kreatív megnyilvánulásokra nagy hangsúlyt fektető mozgalmak egyre komolyabban terjednek. nem szerveződnek nagyobb csoportokba, laza szövetséget alkotnak egymással, esetleg egy-egy nagyobb gyűjtőszervezettel (pl. Vineyard, Calvary, Emergent Village), előszeretettel hívnak külsős előadókat, stb.
Függetlenek, kicsit, helyiek és nagyon aktívak. Érthető mód főleg a 15+ 40- korcsoport reprezentálja magát ezekben a közösségekben.

Példa:
The Shema Movement:
www.shemamovement.com/main.html

Helz 2008.11.28. 18:23:32

A kereszténység tényleg megbukott, de ez természetes, hiszen nem is vallás, hanem beavatás. Mint vallás butaság és korrupció, beteg és ostoba, mint beavatás viszont csak személyesen ismerhető meg a kegy által, tehát nem evilági, nem kritizálható és teljesen láthatatlan. Minden ismert keresztény ezért áruló és csaló és korrupt, mert a leg fontosabbat tagadjék meg.

tombadillo 2008.11.28. 18:34:35

Azt mondanám, hogy igaza van a cikkírónak, és még sincs igaza.

A vallások különböző úton, de ugyanoda vezetnek, ez nyilván nem igaz, csakhogy...

Mondjuk egy társadalom számára a vallásnak az az egyik szerepe, hogy egyfajta értékrendet biztosítson az embereknek. Ebben az értelemben tényleg nagyjából ugyanarra motivál mindkét vallás, szeretet, türelem, a másik megbecsülése, nem bántás.

Ha csak ennyit betartaná minden keresztény és buddhista, már jobban állnánk.

Továbbmegyek. Bár nem vagyok szakértő, de úgy tudom, hogy alapvetően az iszlám is elég toleráns vallás - ha a fundamentalista barmokat nem nézzük (amilyenek egyébként minden vallásban vannak).

gyz 2008.11.28. 18:37:19

nagyon érdekes írás, gratulálok.

megjegyzésem csak a "közönyös szeretet"-részhez volna.

már vki említette, hogy helyette inkább az együttérző szeretet-kifejezés lenne a jobb. De ez sem minden esetben. A buddhizmus tanításai ugyanis azért hasonlíthatók nehezen a kereszténységéhez, mert ugyan létezik a Páli Kánon, meg mondjuk a tibeti Kangjur és Tengjur, mégsincs egy olyan alapvető, mindenki számára mértékadó buddhista mű, mint amilyen a keresztények számára a Biblia. Az együttérző szeretet így pl. egy tipikusan a mahájána irányzatokban létező fogalom, amelyet az ún. bódhiszattvák (elsősorban Avalókitésvara) testesítenek meg. A théraváda-irányzatban mindez ilyen formában nem létezik.

spajzcetli 2008.11.28. 18:53:33

... figyelmetekbe ajánlok egy szakdolgozatot:
www.freeweb.hu/tarrdaniel/documents/BuddhistaIsmeretelmelet/Megismeres/1Lehetseges-eAMegismeres.doc

Figyelmes, elmélyült olvasgatást!

Egy vallását nem, de hitét gyakorló keresztény

Ésszelteli 2008.11.28. 18:55:05

Budhizmusban és a kereszténységben nincs lényegi közös.A kijelentéseiket megvizsgálva a budhizmus egy az élet elől menekülő techika és tanítás,amely nem ad választ a kérdéseinkre,hanem arra ösztönöz,hogy helyette technikákat csinálj és ne keress erre választ mert a budhista erre nem is tud választ adni,pedig állítólag megvilágosodnak a gyakorlataik alatt, de ezek szerint nem értelmileg és szellemileg, hanem csak mese szintjén esetleg fizikailag,de sajnos úgy tűnik az értelmes homo sapienseknek általában nem felel meg a budhizmus világnézete és tanai.
A kereszténység ettől ha tetszik forradalmi mert merész kijelentéseket tesz és ugyanakkor állítja ezekről,hogy igaz és hogy van feltámadás az igazaknak,erre tett bizonyságot krisztus a feltámadásával.

protkózúzó 2008.11.28. 18:56:24

a "kereszténység már megbukott, rég nem az mint aminek kellett volna lennie, stb..."-dumáknak kéne egy külön blogot alapítani. Mindenhol, ahol-akár csak érintőlegesen is- felmerül a vallás, előbb-utóbb jön a régi, jól bejáratott álintellektüel duma. már nem is dühít csak untat.

buddhizmusról meg annyit, hogy nem igazán ismerem, de némi tisztelettel tekintet azért rájuk, a véleménykülönbség ellenére. mert van különbség.

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.11.28. 19:01:28

Freechild-nak

"Persze hogy Sola Sriptura elvet valló hivő hidegrázást kap amikor Illésnél előcitálják a reinkarnációt. De ugyanők bőszen vallják, hogy ha Ádám jobban odafigyelt volna akkor gyanus lehetett volna neki hogy a Paradicsomban beszél a kigyó, igy el lehetett volna kerülni a bünbeesést..."

Szerintem összekavarod a Sola Scriptura elvet vallókat a fundamentalistákkal.

Illésre visszatérve és a reinkarnációra. Elizeus Illés tanítványa volt. Amikor a próféta eltávozott ebből a világból a bibliai történet szerint, a tanítvány kérhetett tőle valamit.

"Amikor átmentek, Illés ezt mondta Elizeusnak: Kérj valamit, megteszem, mielőtt elragadnak tőled. Elizeus így felelt: Jusson nekem a benned működő lélekből kétszeres rész!"

Ha valakiben valaki másnak a lelke működik, az vmi olyasmit jelent ugyanazzal a hatalommal bír: durván. (Ráadásul még az is lehet, hogy itt nem is Illés lelkéről, hanem Isten lelkéről van szó.) Tehát ebbe a kifejezésbe belelátni a reinkarnációt, az egyszerűen ismeretek hiányából fakadó tévedés. S ha valaki ez ellen szót emel, akkor abból még távolról sem következik, hogy a hat napos teremtéstörténetet szó szerint veszi, vagy bármilyen egyéb módon bugyuta.

A kereszténység zsidó gyökerű, amelynek tanításaitól (kivéve talán a Jézus korabeli szadduceusokat) a lélekvándorlás idegen. Nem vtlen tehát, hogy a kereszténység tekintélyes része elutasította azokat a kísérleteket, amelyek a misztériumvallásokat akarták ötvözni a kereszténység tanításaival.

Az első "eretneket" 380 körül végezték ki, őt is a császár akaratából és sok keresztény ellenkezése mellett. Tehát egyelőre nem értem azt a mondatot, hogy a r. kat. egyház tűzzel-vassal irtotta volna a János kereszténységet. Egyébként akkor még a római katolikus egyház, mint olyan nem is létezett...

józan' 2008.11.28. 19:05:52

A Buddhizmusban az a legnagyobb vicc, hogy vallásgyakorlóinak keleten már nemhogy megvilágosodniuk, ragyogniuk kéne!
Képzeljünk el egy 800 éve élt buddhistát. Ha ő köztünk él, akkor minimum egy félisten, annyiszor reinkarnálódott már!
A buddhizmus, nem is annyira vallás, mint inkább életfilozófia. Megtanítja hogyan öljük meg saját személyiségünket. Hogyan szakítsuk el magunktól mindent, ami fontos és ami nem fontos.
Mert igazából semmi sem fontos...(ugye)

Egy nihilista társadalom leghatékonyabb valláspótléka.

gyz 2008.11.28. 19:07:45

"amely nem ad választ a kérdéseinkre,hanem arra ösztönöz,hogy helyette technikákat csinálj és ne keress erre választ mert a budhista erre nem is tud választ adni"

nem tudom, Neked milyen kérdéseid vannak, de a buddhizmus gyak. semmi mást nem csinál, mint az emberi természetet és létet vizsgálja és magyarázza a keletkezéstől az elmúlásig.

"pedig állítólag megvilágosodnak a gyakorlataik alatt"

frászkarikát. A döntő többségük max. (jó esetben) törekszik rá.

Ésszelteli 2008.11.28. 19:12:38

Spajzcetli:
Ha te gyakorló hivő vagy akkor miért ajánlasz budhista szakdolgozatot?
Tudnod kellene,hogy akármilyen kifinomult magyarázatot is akar adni a krisztusi tanítással messze nem ér fel.Isten előtt ezek nem állnak meg, mert ezek csak emberi okoskodások,bölcselkedések de nem Isten kijelentései.
Úgyhogy hiába is keres nem talál semmi olyat ami az üdvösségre vezetne.

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.11.28. 19:13:58

Kedves Vallásbölcsész,

"Szerintem tehát utána kéne még egy kicsit olvasni a doktrínáknak, mondjuk Eliade vagy Coomaraswamy segítségével, nem beszélve az eredeti szanszkrit, latin, ógörög, páli alapszövegek tanulmányozásáról: akkor majd igen homogén kép fog kirajzolódni előtted - már ami a doktrínákat illeti..."

Ógörög nyelven egyetlen részlete sem íródott a Bibliának, csak koiné nyelven. Eredeti páli szövegek nincsenek egyelőre. A latin nyelvű szövegeket vszleg szintén kár tanulmányozni, amennyire tudom a görög szövegek jobb minőségűek. Eliade-t olvastam.

"a mahajána-buddhizmus jógacsára tana is ismeri a "trikája" (=három test) tanát"

Erről írnál még? Őszintén szólva nagyon furcsa lenne, ha párhuzamba állítható lenne a kereszténység Szentháromság képével. A hinduizmusban is van isteni triász (Brahma, Shiva, Visnu (ha nem jól írom a neveket bocs), de azt hiszem, hogy itt a hármas szám az egyetlen, ami közös...

gyz 2008.11.28. 19:14:59

"A buddhizmus, nem is annyira vallás, mint inkább életfilozófia."

Már akinek. Az átlag hívőnek pontosan olyan vallás, mint bármelyik másik. A tibeti néni számára a buddhista panteon alakjai valóságos istenek, akikhez azért imáédkozik, hogy valamilyen bajában segítsék őt.

Az európai "néha berúgok, mint az albán szamár, néha meg meditálok egy kicsit, mert az cool" alakok általában életfilozófiának tartják.

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.28. 19:21:59

gyz: a tibeti néni tibeti pantheonja javarészt a tibeti bon átvitele a buddhista környezetbe, tehát ezek alapján a tibeti néni nem is buddhista, hanem az ősi bon hagyományait ápolja.
na igen, itt kicsit megdöccen a szekér, de sebaj.

a nyugati felvizezett buddhizmus meg tényleg egy érdekes orvosi ló. :]

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.11.28. 19:22:20

"Hát ammennyire én tudom, a katolicizmusnak van egy erős misztikus hagyománya. Lásd. Keresztes Szent János.
Ezek a meditációs dolgok elég hasonlóan vannak leírva a Buddhizmushoz, csak itt "belénk oltott szemlélődés" a neve."

Igen ez igaz. Sok a hasonlóság. Ezért is olvasok buddhista könyveket részben, mert a szemlélődésre vonatkozóan sok mindent lehet belőlük tanulni. Mindemellett tartom, hogy ha Keresztes Szent János műveit olvasom (pl. A lélek sötét éjszakája), akkor számos - egyáltalán nem elhanyagolható - különbséget is felfedezni vélek.

to infinity 2008.11.28. 19:23:30

ha a vallás helyett értelmes dolgokra fordították volna energiájukat az emberek, már több naprendszerbe is eljutott volna ember.

is 2008.11.28. 19:24:47

ahogy én látom, a buddhizmus és a kereszténység az ember célját tekintve egy, de a világot mint eszközt tekinti másképp.

mert a kereszténység pokla, és a buddhista reinkarnációja ugyanaz: nem sikerült a mennyországba/nivánába jutnod. élj úgy, hogy a mennyországba/nirvánába juss.

egyébként a világ segít téged oda eljutni, csak nem pont ugyanúgy kell kezelni. a keresztény világ a Te aktív beavatkozásodat várja, a buddhista világ a Te kivonulásodat kísérti, mert folyton vissza akar rángatni.

ezért aztán igaza van szerintem annak is, aki szerint ez a két vallás egy (az ember célját tekintve), és annka is, aki szerint kettő (a világhoz való hozzááláást tekintve).

Ésszelteli 2008.11.28. 19:26:14

spajzcetli:
Miért ajánlsz gyakorló hívő létedre budhista szakdolgozatot?
Pontosan tudnod kellene,hogy akármilyen kifinomult magyarázatot is ad a tanításának helyességéről,ezek az emberi okoskodások és bölcselkedések nem állnak meg Isten színe előtt.
Ez csak egy tévút mint aki pld-ul az élet problámáira inni kezd vagy szipozni, vagy valami mást.Ezek sem megoldások csak úgy tünnek,hogy segítenek, de mint már sokan tudják ezek nem segítenek senkin és nem is tudnak.

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.28. 19:28:04

to infinity: ja, mint a vallásüldözött kínában, ahol a kulturális forradalomban fő ellenséggé a vallás lett állítva. ugyan más naprendszerekbe nem jutottak el, de kínai kajálda mindenhol van. meg kínai bolt. kicsiben végülis elérték, bár a holdra még csak mostanában pályáznak. :]

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.11.28. 19:28:42

"Ha minden konkret eletkerdesre az "igy" ugyan azt a valaszt adja, mint az "ugy", akkor eredmenyet tekintve a ket szemlelet megfelel egymasnak."

De nem adja. Indiában az érinthetetleneket nem buddhista szerzetesek próbálják meg emberi körülmények közé segíteni, hanem keresztények. A Nyugatinál ugyan indiaiak segítik a hajléktalanokat, de ők apácák.

Sztem a kereszténységből sokkal erősebb karitatív szemlélet fakad, mint a buddhizmusból, ez valódi különbségekhez vezet, és ennek oka részben az, amit írtam.

Elmoriel 2008.11.28. 19:30:29

Ismeretek nem korlátoznak a véleményalkotásban, de mivel érdekes hozzászólásokat olvastam pár megjegyzést tennék:

1. Minden nagy vallásban így az összehasonlított buddhizmusban és kereszténységben is van egy elengedhetetlen közös pont. Az ember. Ezért aztán olyan nagyon nem is különbözhetnek. Utána persze jó vitákat lehet bonyolítani - totál feleslegesen - hogy meditációnak vagy lelki gyakorlatnak nevezünk valamit.

2. Nincs olyan hogy kereszténység és buddhizmus összehasonlítása. Mit akarunk összehasonlítani? Jehova tanúit a tibeti buddhizmussal, vagy a baptista megközlítést a zennel?

3. Ez a legjobb. Az a buddhista akit én ismerek simán megengedi hogy ha akarsz legyél keresztény is. Ha két szemed van miért ne láthatnád a világot kétféleképpen egyszerre? Csak felénk divat a kizáró megközelítés. (Bár volt idő amikor a keresztény istentisztelet utánra kellett a pártgyűlést időzíteni, hogy a párttagok odaérjenek a marxista hitgyülekezésre :-)

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.11.28. 19:31:03

"ha a vallás helyett értelmes dolgokra fordították volna energiájukat az emberek, már több naprendszerbe is eljutott volna ember."

Vagy kipusztultak volna. Ugyanis a vallás az egyik legerősebb "nevelőeszköz" arra, hogy valaki (ha úgy tetszik az evolúciós programjaiból fakadó) természetes önzőségét altruista viselkedéssel váltsa fel.

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.28. 19:31:33

mattheo: Na igen, azt tudjuk, hogy a keresztény felekezetek között sok az erős hajléktalanmissziós csapat, de hasonló projektet csinálnak a krisnások is.
Buddhistáéknál ez hogy van itteni viszonylatban? O.o

gyz 2008.11.28. 19:35:44

berci,

A buddhizmus szülőföldjén gyak. nem létezik, máshol mind átvett valamit a helyi kultuszokból. Csak így tudott megmaradni (Tibetben ugye, vicces volt az ún. első megtérés: a bölcs, filozófiában jártas Sántaraksita apát a kutyát sem tudta megtéríteni, Padmaszambhava meg kiűzött pár démont, repkedett, meg varázsolt, és sikeres lett :-))

De nyugodtan cseréld le a tibetit japánra vagy bármire. A lényeg, hogy amikor buddhizmusról beszélnek, hajlamosak kifelejteni a vallásból a világi híveket, meg a szerzetesi közösségek döntő hányadát kitevő halálosan egyszerű embereket. Számukra ez vallás a javából. Istenekkel, akikhez imádkozni lehet.

(Tibetben egyébként nem az amúgy szintén idegen eredetű bön volt az, amiből a buddhizmus táplálkozott - hanem egy még annál is ősibb, de legalábbis őshonos samanisztikus népvallás, amiről alig tudunk vmit. De ez eléggé off itt)

Ésszelteli 2008.11.28. 19:37:24

Elmoriel:
Ezen logikus okfejtés szerint:
1. Mivel Hitler és Teréz anya is ember volt ezért fölösleges további vizsgálat mert nem is külömbözhetnek.azt sem érdemes ezek után vizsgálni mit mondtak.
2. Két embert nem is lehet összehasonlítani mert mindegyik ember és kész.
3. Ne mondj semmiről véleményt mert akkor kirekeszted a másik véleményt és bíróságra citállak mert gonoszul cselekedtél.

Remélem érzed a logikád budhista megvilágosodott csúcsteljesítményét

gyz 2008.11.28. 19:45:19

Mattheo Guilleaume,

Indiában háromszor annyi keresztény él, mint buddhista, ráadásul utóbbiak nagy része is csak névleg az: pl az érinthetetlenek közül nagy számban tértek át a buddhizmusra (ahogy a kereszténységre vagy az Iszlámra is), azért, hogy egyenlő rangúak lehessenek a közösség többi tagjával. Magáról a vallásról vajmi kevés ismeretük van.

A valóban buddhista országokban van hagyománya az adományozásnak és az elesettek segítésének.

Zsolt72 · http://www.annyit.blog.hu 2008.11.28. 19:46:18

Érdekes a téma és a poszt inkább vitára sarkall mintsem csak úgy jól megmondaná nekünk. Ez tetszik:) Nekem mindig is az volt a benyomásom, hogy Buddha és Jézus tanításaiban nagyon nagy a közös halmaz, de nagyok a különbségek is. Aki az előbbit akarja észrevenni annak úgy tűnik a két vallás rokon, de bőven lehet az ellenkezőjére is példát hozni. Ami a hétköznapokba valóban átfordul mindkét tanításból az meg már egy megint külön téma:)

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.28. 19:47:18

Amúgy a cselekvésben mondjuk ez a legnagyobb különbség, amitől egy keresztény keresztény, és ez az indítatás nem mondható el egy buddhistáról:

Live, I wanna live inspired
Die, I wanna die for something

Racing toward the heavens
I fell into a pitch black
Moments from landing and now I'm
Shaking like a heart attack

Is there time
Can I turn back
I made mistakes in the past
Need a chance
Can't say goodbye
Wish I could set things right tonight

Live, I want to live inspired
Die, I want to die for something
Higher than myself
Live and die for anyone else
The more I live I see
This life's not about me

All I know spins out of control
Wonder what's next for a hardened soul
Nothing I earned can save me now
Here in what may be my final hour

Is there time
Can I turn back
I made mistakes, well, in the past
Need a chance
Can't say goodbye
(Wish I could) set things right tonight

Live, I want to live inspired
Die, I want to die for something
Higher than myself
Live and die for anyone else
The more I live I see
This life's not about me

Don't want to leave this world
Knowing I breathed in vain
Looked out for myself
So sorry so ashamed
Don't want to leave this life
Knowing I barely tried
To chase down all my dreams
That I hid away on the inside

Live, I want a live on fire
Die, I want to burn out brighter
Brighter than the northern lights
Wanna live to feel the daylight
The more I live I see
This life's not about me

És már megint dalszövegben beszélek, de nekem ezek adják a legnagyobb isnpirációt, és magamat mások zenéin keresztül tudom életben tartani. Perpill. :)

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.11.28. 19:49:03

"Ez a legjobb. Az a buddhista akit én ismerek simán megengedi hogy ha akarsz legyél keresztény is."

Megengedi persze. De ahogy előre haladsz a megvilágosodás útján, úgy elhagyod majd a kereszténységet. Akár a mostani életedben, akár egy következőben. Időd van. Ha most azon a fejlettségi fokon állsz, akkor lehetsz keresztény...

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.11.28. 19:56:24

"A valóban buddhista országokban van hagyománya az adományozásnak és az elesettek segítésének."

Jól van, én ennek csak örülök. Nem ismerem az indiai buddhisták arányát.

Lollipop (must mistake me you're the sucker) 2008.11.28. 19:56:38

oly silány sajnos az emberanyag ami ma az érintett kérdéskörök érdemi kibontására hívást érez, hogy annak érintése helyett megosztok inkább veletek egy tanulságot: dajcs tamás és smukk andor beszélget a tilos afterpartyn (ez olyan mint a party nagy lajos).
azt mondja tamás: te andor, tudod te mi a különbség a között a likacsos képű műnácicsaj és egy tekegolyó közt?
nem tudom tamás. mi?
hát az, hogy a tekegolyóba csak három ujjadat tudod beledugni.
köszönet Ronnak a techért!

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.28. 19:58:47

Ez a "megengedi, hogy legyél keresztény is" eléggé jellemző egyes nyugati valláspótlékokra. A szciók is így érvelnek, miközben Hubbard lepedofilezte Jézust.

Egy tradíciókövető keresztény nem mond olyat, hogy ha akarsz, legyél egy picit buddhista is, meg kicsit muszlim is, meg parányit vaisnava is, meg pöttyenetnyit ujgur sámán is.
Krisztust kövessed. Ennyi. Ő is ennyit kért. ;)

yanchi 2008.11.28. 20:11:53

A buddhizmus szövetségkötés az örök halállal. A kereszténység pedig szövetségkötés az örök élettel.

Elmoriel 2008.11.28. 20:20:20

Ésszelteli 2008.11.28. 19:37:24

"1. Mivel Hitler és Teréz anya is ember volt ezért fölösleges további vizsgálat mert nem is külömbözhetnek.azt sem érdemes ezek után vizsgálni mit mondtak."
Ha Neked ők egyformák, legyen ez a Te igazságod.
Nekem azt jelenti hogy a vallások alapértékei azért kell hasonlítsanak mindenhol a világon mert emberek gyakorolják őket.
Vallások bizonyos értelemben szükségletet elégítenek ki. Azért vannak kitalálva.

"2. Két embert nem is lehet összehasonlítani mert mindegyik ember és kész."
Talán elmondhatnád nekünk, hogy miről tud a sok keresztény(+keresztyén) egyház vitatkozni ha csak egyféle kereszténység van.
Én csak annyit mondtam - ahogy mások is leírták - a kereszténység és a buddhizmus is sokféle ezért nem sok értelme az általnos összehasonlításnak.

"3. Ne mondj semmiről véleményt mert akkor kirekeszted a másik véleményt és bíróságra citállak mert gonoszul cselekedtél."
Ezt a részt még buddhista logikával se érteném valszleg ha volna nekem olyan.
Amit én tapasztaltam az, hogy a budhizmus nem kirekesztő.
Hogy honnnan jött ide a bíróság aztan nem tudhassam. Biztos valami fóbiád van. Mondd nagyon megbántottak?

Ésszelteli 2008.11.28. 20:21:31

Mivel a keresztényeknek van feltámadottuk a budhistáknak nincs ezért hallgassuk a feltámadottat mert mi is vissza szeretnénk térni az élők közé,amikor eljön ennek az ideje.nem vigasztal benünket a budhisták próbálkozásai mert mi van ha sohasem jön be nekik?

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.28. 20:21:39

yanchi: Ez így elég jól szólt. :)

A nirvána nekem azért se szimpatikus, mert abban nemlétként nincs semmi. Nem pálya. Minek a semmibe menni? Ez nem brian élete. "A semmiből jöttél, a semmibe mész. Mit veszíthetsz? Semmit!" Ez nem így megy, ez így nem megy. :)

Ha meg valaki visszatér, hogy segítsen... Hát igazán tehetné határozottabban, mert valami nagyon nincs rendben a világban. ;]

Ésszelteli 2008.11.28. 20:32:55

Elmoriel:

Nem vagy egy megvilágosodott budhista azt már látom,de lehet,hogy sohasem leszel mert csekély a belátó képességed.Neked inkább Platont kellene olvasnod mert mint ember nagyon sok okosat írt például a belátás mint legfőbb erény enélkül a társadalom de még a család sem tud működni.
A vallásoknak azért adnak más nevet mert inkább különböznek mintsem hasonlítanak egymásra.Persze van néhány közös de alapvetően mások,szóval más a nevük is ez már pusztán nyelvtani átolvasás után is ki kellett volna derülnie,hátha még utána is olvasnál a meditáció helyett,akkor lehet hogy tényleg megvilgásodnál.
Te beszéltél a kirekesztidősdiről hogy errefelé ez a szokás nem úgy a Budhistáknál.Persze a budhistának minden mindegy mert annyira megvilágosodott,hogy már nem lát különbséget semmi között.Ezt hülyülésnek hívják az orvosok nem megvilágosodásnak.

De igaza van annak aki azt írta,hogy a sok reinkarnációtól már csak úgy kellene fényleniük de ez sehol sincs,következtetésképp a budhizmus egy olyan út amely nem vezet sem az igazságra sem az életre hanem egyenesen a halál torkába.

Elmoriel 2008.11.28. 20:33:09

gezundhájtapparát elvtárs:
"oly silány sajnos az emberanyag ami ma az érintett kérdéskörök érdemi kibontására hívást érez,"
Rég hallottam ilyen finom bunkózást. :-)

Berci_JCHC:
"Egy tradíciókövető keresztény nem mond olyat, hogy ha akarsz, legyél egy picit buddhista is, meg kicsit muszlim is, meg parányit vaisnava is, meg pöttyenetnyit ujgur sámán is. Krisztust kövessed. Ennyi."
Hát nem pont ezt mondom? Csak kifelejtetted az a részt hogy: "különben...", meg hogy "tűzzel vassal" és hasonlók.
Nekem valahogy jobban tetszik amikor pokol meg a sütögetős rész elmarad.
Mondjuk az elmebeteg szci-vel összehasonlítani a buddhistákat - már ha ezt komolyan vennék - legalább olyan ocsmány dolog lenne mint Jézust lepedofilozni.
Mondjuk nekem a mondat kezdetével van a baj: "nem mond olyat, hogy ha akarsz..." Mert ugye nem akarhatsz, max csak hálálkodhatsz meg kérheted a bocsánatod a bűneidért.

yanchi:
"A buddhizmus szövetségkötés az örök halállal. A kereszténység pedig szövetségkötés az örök élettel. "
Te valamit tudhatsz ha ezt ilyen határozottan állítod.
Baromira tetszik, hogy innen meg tudod mondani hogy mi van az életen túl. Mikor dumáltál utoljára a szépapáddal? Vagy az buddhista volt?

Martian (törölt) 2008.11.28. 20:38:48

"Senki sem jöhet az Atyához csak általam. Így lesz a kereszténység kizárólagos."

Ez is egy régi félreértelmezési probléma. Jézus ezt a szöveget úgy kezdi, hogy "Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet".
Namármost az "Én Vagyok" a zsidó vallási kontextusban nem az ezt mondó (akármilyen szent) emberre vonatkozik, hanem a Istenre, mint primordális létezőre.
Tehát a lényeget megragadó precíz fordítás: "Isten az Út, az Igazság és az Élet"... stb. vagyis Isten felé kell orientálódni (és nem az őt meghirdető felé). A Zen ezt úgy mondja, hogy ne tévesszük össze a Holdat a Holdra mutató ujjal.

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.28. 20:39:25

Elmoriel:
nem a buddhizmust mostam össze, hanem ezt a kevergetés jellegű hozzáállást. Volt részem ilyen kultuszban mozogni, na csak kicsit volt WTF fejem. :D

Amúgy ami a sütögetést és a túlvilági BBQ-t illeti, én úgy vagyok vele, hogy Jézus azt se mondta, hogy minden szembejövő arcába ordítsuk bele eszelős pofával, hogy "ÉÉééééégni foggggsz bűűűnnnösssss!!!". Az Örömhírt kell kommunikálnunk. Jézus nem a Mumussal akar ijesztegetni, hanem az Atyával akar összehzni minket. ;)

Akarni meg akarhatsz, hiszen szabad akaratod van. Max hüjének néznek. :D

Ésszelteli 2008.11.28. 20:40:22

Elmemoriel:
Ha van igazság,mint ahogy van hazugság is akkor nem a tetszik vagy nem tetszik alapon kell tanítást választani,hanem igaz vagy hamis alapon.
Márpedig ehhez vizsgálódni szükséges és nem elvonulni a világtól és meditálni.
Én még nem láttam megvilágosodott budhistát,de láttam már megtért keresztényt,aki nem az elvonulást hirdeti és a teljes megsemmisülés.

tónibácsi 2008.11.28. 20:42:32

Vicces mikor kijelentik (itt az egyik hozzászóló), hogy a kereszténység zsidó gyökerű.

"És ellenségeskedést szerzek közötted és az asszony között, a te magod között, és az ő magva között: az neked fejedre tapos, te pedig annak sarkát mardosod" (1Móz 3,15)

Ez az ígéret Krisztusról az Édenben hangzik el. Hol volt még akkor zsidóság?!

Egyébként a címmel ellentétben csak Krisztusról nem beszélt a posztíró. Meg arról, amit úgy hívnak, hogy kegyelem. Ami azt jelenti, hogy az ember önmagáért semmit nem tehet, csak Isten tud cselekedn. Ahogy cselekedett is, Krisztusban. Egy dolgot tudsz csak tenni: elfogadni.

Ésszelteli 2008.11.28. 20:47:21

tónibácsi:
A kereszténység isteni de mégis mondhatni zsidó eredetű(közvetítésű) mivel a legteljesebb kinyilatkoztatást Jézus tette, akinek szülei zsidók voltak és Dávid házából való leszármazottak.

Ésszelteli 2008.11.28. 20:51:03

Elmemoriel:
Tényleg nem a tetszik vagy nem tetszik alapon kell választani tanítást mivel az életben sincs így.
Az éretségin sem kérdezték meg,hogy mit szeretnél válaszolni a kérdéseinkre vagy egy nagy dobostortát enni.
Gondolom a dobos tortát választottad volna ha megkérdezték volna meg egy nagy karót is kaptál volnahogy legyen jó kedved aznapra a dobos tortádhoz.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2008.11.28. 20:53:04

:: Cyprián 2008.11.28. 17:06:28
:: és egy romlott pörkölt

Nem pörkölt, hanem disznófülgomba:

www.tar.hu/czimerl/roka_gomba/disznoful_gomba_leiras.html

Martian (törölt) 2008.11.28. 20:58:22

"A kereszténység ettől ha tetszik forradalmi mert merész kijelentéseket tesz és ugyanakkor állítja ezekről,hogy igaz és hogy van feltámadás az igazaknak,erre tett bizonyságot Krisztus a feltámadásával."

Krisztus, ahogy Lázár és más keleti és nyugati szent emberek a haláluk után mind harmadnapra támadtak fel - a fizikai testükben. Mondhatni, ez így egy széles körben közismert misztikus jelenség.
De olyat eredeti forrásban soha nem állított és igazolt senki, hogy tíz, száz, ezer évek múlva bárki is visszakapná a fizikai testét, földi lézetését.
Így a "feltámadás" teológiája megpróbálta mindezt olyan irányba vinni, hogy nem a fizikai testről van szó, hanem a lelkiről... viszont kérdés, hogy a nem fizikai test egyáltalán mennyiben érintett a halál kérdésében.
A keresztány misztikusok erre azt mondják, hogy a test és a lélek (animus) meghal, de a szellem (spiritus), mint isteni részünk, tovább él.

Ésszelteli 2008.11.28. 21:01:36

Elmemoriel:
Az igazság az hogy lehetett volna jókedvűen is válaszolni,ha neked ahhoz lett volna kedved nem kell feszengve csinálni,ezt senki sem mondta.De te arra a következtetésre jutottál,hogy bár értékelni akarják a tudásod de te egyéni kívánságra inkább jókedvűen dobos tortát ennél.Ez a te döntésed volt bár az élethelyzet teljesen más írányba terelte a dolgokat te mégsem láttad meg ,hogy mi lenne a helyes ebben a helyzetben.

Ha nem értenéd akkor ez egy képzelt párbeszéd volt a te gondolatmeneted alapján,bár nagyon büszke vagy,hogy mindig a könnyebbet választod és a kellemesebbet,de az az igazság,hogy az olimpiai uszok akik aranyat nyertek edzeni mentek és nem dobostortát enni.Gondolom összefüggéseket nem fedetél fel a lényegét illetően.Amennyiben nem tudsz kezdeni amit leírtam,akkor soha sem leszel megvilágosult ember nem budhista.

Tgr 2008.11.28. 21:02:27

Egyszerűen arról van szó, hogy a buddhizmus eredetileg egy filozófia, a kereszténység meg leginkább egy társadalmi reformmozgalom, amire sokféleképpen lehet filozófiát építeni (főleg azután, hogy a mozgalom már kimúlt). Lehet a buddhizmussal összeegyeztethető módon is, például a gnosztikus irányzatokban sok rokon koncepció van, csak politikai okokból nem azok lettek a dominánsak. Mindenesetre egy new age-es teljes joggal mondhatja, hogy mit érdekelje őt, miket írt össze Pál, aki soha nem is látta Jézust, meg miket írtak később mások Pál nevében, és hogyan írták az egészet át megint mások; a keresztény tanítások meglehetős szabadsággal gyurmázhatóak annak függvényében, hogy miről hiszi el az ember, hogy valóban Jézustól származik, és miről nem. (Nem tudom, a budhizmussal mennyire ez a helyzet; azt igen, hogy a népi buddhizmus ugyanúgy felhígult más vallások elemeivel, mint a katolicizmus, reinkarnáció pl. nincs az ortodox buddhizmusban.)

Szökőnap 2008.11.28. 21:03:07

Nehéz "általában" hasonlónak vagy különbözőnek nevezni két vallást. Mit hasonlítunk össze? Célját? Funkcióját? Az egyén vallásélményét?

Ezért - nem tagadva azt, ami közös - csak kétnagyon-nagyon lényeges különbséget emelék ki a kereszténység (és a vele közös gyökerű vallások) és a keleti vallások között.

Az egyik az alárendeltség-tudat. Ez az, ami a buddhizmusból hiányzik és a kereszténységben alap.

A másik a bűnösség. Te eredendően bűnös vagy - mondják a "nyugati" vallások. Így születtél. A keletiek szerint: felelős vagy. Ami történik, annak oka van, amit cselekszel, annak következménye van. Ezért pedig egyedül Te felelsz.

LipardX 2008.11.28. 21:04:32

A posztíró önkényesen kijelentett egy kontra dolgot olyanról, amit más ember máshogy lát! Helytelen...
Összehasonlítgatásai pedig elég felszínesek! Nyílván nehéz ez a téma, de pontosan emiatt nem lehet sem az egyiket kijelenteni, sem a másikat, ergó a posztíró önnönmagának mond ellent, hiszen kijelent valamit!
De ha már a témánál vagyunk! A vallások összemosása nem divat! Ha valaki így gondolja, annak sokat kell még az életben tanulnia!
Véleményem szerint az összes vallás egy metafora! Az élet értelmének metaforája. A különbözőség abból fakad, hogy az emberek más nyelven beszélnek... különböző vallások=különböző nyelvek=különböző kultúrák!

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.28. 21:04:54

Martian: a feltámadás, amiről te beszélsz, az nem a hétköznapokban történik. ;)

A. 2008.11.28. 21:08:36

Ésszelteli:
Fura az, hogy két szellemi útról folyik beszélgetés, melyek közül mindkettő a szeretet nevezi meg legfontosabbnak, a szavaidból meg csak folyik a gúny és lenézés. Nyilvánvaló ez?

A kereszténység figyelmen kívül hagyja a tudatot, pedig minden megismerés azon keresztül zajlik. Nem logikus-e hogy akkor a tudat vizsgálata és megtisztítása előbbre való a világ vizsgálatánál? (de legalábbis ugyanolyan fontos)

A másik fontos, hogy ti akik vallásokról beszéltek, nem veszitek észre, hogy a szimbólumokon veszekedtek. Ezeknek a jelentésén nem is lehet vitatkozni, mert elvontak és csak közvetve figyelhetők meg.

"ne tévesszük össze a Holdat a Holdra mutató ujjal"
Így van, van két halom útjelző tábla, ugyanazt próbálják meg leírni, de más jelekkel, más nézőpontból. Azon vitatkozni hogy a táblák ugyanazok-e, az hülyeség, mert nem ugyanazok. Amit magyarázni próbálnak, az a Lényeg, nem a táblák maguk.
Na és mi a Lényeg?
Hogy írhatnám én azt le?
"A Tao mely szavakba önthető, nem az igazi Tao."

Ésszelteli 2008.11.28. 21:10:31

Martin:
A Biblia azt állítja hogy lesz feltámadás,azt is leírja hogy a tengerek kiadják halottaikat(tehát akár a cápa falta föl,akár 10-be vágták,akár egészben veszett a tengerbe) Isten akaratára újra életre kell testben,de ez már egy megváltozott test lesz mert romolhatatlan lesz.Mivel Isten a semmiből teremtette a világot nem kételkedem ,hogy meg is tudja tenni.De az is igaz,hogy a gonoszok is feltámadnak csak,hogy ők az örök kárhozatot nyerik osztályrészül.Az igazak vigasztalodnak a hamisak akik nem keresték az Urat poklok poklát szenvedik és mindez örök osztályrészük lesz,soha el nem múló.
Végül is volt elég lehetőségük,hogy válasszanak,döntsenek.Döntöttek és a következménye az övék.

eafterd 2008.11.28. 21:13:40

"Kalkuttai Teréz anya imája a kereszt alatt

Szabadíts meg, ó, Jézus,
a vágytól, hogy szeressenek,
a vágytól, hogy magasztaljanak,
a vágytól, hogy tiszteljenek,
a vágytól, hogy dicsőítsenek,
a vágytól, hogy előnyben részesítsenek,
a vágytól, hogy kérjék véleményemet,
a vágytól, hogy helyeslésre leljek,
a vágytól, hogy népszerű legyek;
a félelemtől, hogy megaláznak,
a félelemtől, hogy megvetnek,
a félelemtől, hogy megütnek,
a félelemtől, hogy megrágalmaznak,
a félelemtől, hogy elfelejtenek
a félelemtől, hogy bántanak,
a félelemtől, hogy kigúnyolnak,
a félelemtől, hogy meggyanusítanak!
"

Ez itt fent kérem szépen megfelel mind a keresztény mind a budhista tanításnak.

A közhiedelemmel ellentétben abszolut nem állnak egymással ellentmondásban.
Bizon, bizony minkettőben ott van az egó visszaszorítása, leépítése. Aki mást mond, nem tudja mit beszél.
Az egész Krisztus-történet az önátadás(egó leépítése ) mintatörténete.
Persze az egoista, önző, materialista nyugati fehér embernek ez a fajta kereszténység nagyon nem felel meg, ezért csinál egy másik jézuskrisztust. Na, az olyan is !

Amúgy ha pl. a katolikus credo-t is el kéne olvasni, el kéne rajta mélyen gondolkodni, meg kellene próbálni felfogni, na akkor esetleg kiderülne, hogy amit itt némelyek összehordanak személyes Isten meg személyiség meg egyebek címszavak alatt, nem egyebek mint kreaturák.

Ésszelteli 2008.11.28. 21:15:40

A:
Sajnálattal tapasztalom,hogy neked a kereszténység és a budhizmus ugyanaz csak mások a szimbólumai.Bizonyára nem szeretsz olvasni mert akkor érthető persze teljesen álláspontod.
Vagy akkor is azt fogod mondani amikor egy forró üstben ülszhogy te tulajdonképpen a menyországban vagy csak más szimbólumban ülsz és még a fogaidat is csikorgatod hozzá mert más nem is tehetsz?

eafterd 2008.11.28. 21:17:07

Ja, és javasolnék egy elég jó könyvet annak, akit valóban érdekel a téma:

THOMAS MERTON
A ZEN ÉS A FALÁNK MADARAK
(Esszék és párbeszéd D. T. Suzukival)

LipardX 2008.11.28. 21:17:52

A halál után nincs élet és pontosan ezért az összes vallás metaforája a túlvilági létnek! Miért nincs élet a halál után? Mert akkor nem nyerne jelentést az életünk! Minden amit teszünk okkal kell hogy tegyük, nem azért, hogy majdan hogyan ítél meg a vallás! Egy esélyünk van, így csak egyszer tudsz csókolni, ha egyszer akarsz, egyszer tudsz szeretni valakit, ha egyszer akarsz! A pokol pedig az életben megjelenő olyan büntetés, amit azok kapnak, akik nem ismerik fel a jelen, az itt-és most értékeit!

Ésszelteli 2008.11.28. 21:19:34

eaftered:
Sajnos nem vetted észre e lényeget ezért szerinted nincs különbség.
Márpedig van különbség.Az egyik Istenhez imádkozik,a másik kihez az univerzumhoz?
Ha egy gyerek az apját kérdezi akkor lehet hogy feleletet is kap kérdésére,ha a csillagoktól kérdezi akkor ne várjon feleletet mert ne fog kapni.

Freechild 2008.11.28. 21:23:16

kedves Mattheo Guilleaume

Nem, nem keverem össze... Sola Scriptura Ószövetségi Tanszék Megváltás Története I. Jegyzet 14.oldal C. pont "joggal lett volna elvárható, hogy a beszélő kigyó, mint természetellenes jelenség óvatosságra intse őket"

A Gnosztikusokat nem tekinteném misztériumgyökerű kereszténységnek. Ezért is hivják János-kereszténységnek. A szeretett tanitvány által képviselt tanitások összessége ez (nevezik ezoterikus kereszténységnek), ami sok dologban mást képviselt és tanitott mint Péter iránya. Amikor a Constainusi fordulat bekövetkezett 313ban, ez egy egyszerü politikai döntés volt. Melyik irányzat alkalmasabb a birodalmi vallás betöltésére? Az egyszerübb, tömegeknek szóló Péteri, vagy a rejtett, bonyolultabb, keveseknek szóló Jánosi? Egyértelmű a válasz.
Az üldözés innen természetes következmény, mégha csak 380ban Theodosius által lett államvallás az ortodox kereszténység. Az hogy a más vallást tiltó rendelkezések mikor jöttek ki (383-395), nem feltételnül mutatja az üldözés kezdetét.

Ésszelteli 2008.11.28. 21:25:31

LipardX:
Akkor te nem hallotál a feltámadásról barátom,ezért állítod annyira kategórikusan,hogy a halál után nics élet.(de vajon milye vizsgálódást folytattál,hogy az élet mint ilyen lehetőséget kizártad)Valószínüleg semmilyen vizsgálódást és tanulmányt nem folytattál,hanem ez egy önkényes kijelenté, amely már a történelem megcáfolt a nyitott embereknek.

LipardX 2008.11.28. 21:28:51

Jézusom! :-) ez a téma nagyon elúszott!!! Sztem az alapfelvetés vhol ott volt, hogy miért lehet, vagy nem lehet a vallásokat közös nevezőre hozni.
Erre ide jön a sok kurva okos barom és elkezd könyvekkel, idézetekkel, évszámokkal dobálózni és csak még jobban elmerülnek a saját fosukban, mert ennek aztán tényleg nincs értelme... Mindenre lehet írni egy kontrát a végtelenségig!

A. 2008.11.28. 21:31:16

Ésszelteli:
"Bizonyára nem szeretsz olvasni mert akkor érthető persze teljesen álláspontod."
Hiába olvasod ha nem éled meg, nem teszed meg amit írnak. Írtad az előbb gúnyosan, hogy "menj meditálni stb". Te próbáltad már ezt a szellemi gyakorlatot?
Ha próbáltad és sikerült elérned egy kicsit is tisztább tudatállapotot, mint amiben most gúnyolódva írsz a Mennyországról, akkor tudod és pofonegyszerűnek látod hogy mi a közös az imádkozásban és pld a metta meditációban, tehát jé egy közös a két táblahalmazban.
Viszont te szeretsz olvasni, ami nem baj, olvasd el amit eafterd is javasolt:

THOMAS MERTON
A ZEN ÉS A FALÁNK MADARAK
(Esszék és párbeszéd D. T. Suzukival)

Egy keresztény szerzetes írta, másik hasznosság:

Hamvas B. : Scientia Sacra

LipardX 2008.11.28. 21:32:05

Ésszelteli,
Piarista Gimiben végeztem... azért tudom azt, amit tudok, mert tanultam, mégsem dobálózok évszámokkal, idézetekkel! Az idáigi élettapasztalatom vezetett erre a következtetésre, ami szerintem elég egyszerű és logikus. Mindazonáltal ez az én kis külön vallásom, így ha ezt megszólod, akkor diszkriminálsz...

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.28. 21:38:01

Vagy esetleg ezt a könyvet olvassátok el (még nekem se sikerült időhiány miatt):
Donald Miller: Kék, mint a jazz (Vallás nélküli gondolatok a keresztény szellemiségről)

Nem egy szerzetes, egy teológus, egy tudós, vagy akármi speciális írta. Egy átlagos, hétköznapi, de kicsit különc ember, aki kiábrándult az intézményesített kereszténységből. Jézus szembe jött vele a poros úton.

Martian (törölt) 2008.11.28. 21:40:35

"Isten akaratára újra életre kell testben,de ez már egy megváltozott test lesz mert romolhatatlan lesz."

Természetesen Istené minden lehetőség... de a Péter 1. levelében álló szöveg (amire teológiailag próbálnak hivatkozni) nem egészen ezt mondja, hanem az Isten igéjének befogadása általi lelki újjászületést (nem a halál utáni testi feltámadás igéretéről van szó) ld. János 3., a Nikodémusszal való beszélgetést.
"A mi testtől született, test az; és a mi Lélektől született, lélek az."

Elmoriel 2008.11.28. 21:50:37

Ésszelteli

Nem vagyok benne biztos, hogy mindenre tudok válaszolni, de néhányra próbálok. Tetszik a párbeszéd - még ha gezundhájt parteigenosse le is bunkózótt bennünket -

"Mivel a keresztényeknek van
feltámadottuk a budhistáknak nincs "
Ez tévedés. Van nekik.
Mindenki, csak már néhányan marhára unják.

"hallgassuk a feltámadottat mert mi is vissza szeretnénk térni az élők közé"
Ok, ez tetszik, hol lehet legközelebb meghallgatni?
Megjegyzem, minek is térjek vissza oda ahol vagyok?


Bocsánatodat kell kérnem, mert nem fogok belebonyolódni abba, hogy ha dobostortát kértem volna, akkor olimpiai bajnok lehetnék-e a túlvilági lelkek olimpiáján feszengésben.

Bár mondjuk ez a kérdés így tényleg jókedvre derít.

Az tetszik viszont, hogy tudod mi a gondolatmenetem és szeretem a dobostortát még ha az egész túlvilági olimpiát is elveszítem miatta.
Eddig ezt nem tudtam, ez maga a megvilágosodás?
Ha a keresztények/keresztyének/baptisták/jehova tanúi/adventisták/katolikusok/ortodoxok ennyi mindent tudnak a másikról tényleg el kell gondolkoznom hova is érdemes tartozni.
(Közbe jegyzem:
dobostorta,
nagyon büszke vagy,
karótól jókedv,
értékelni akarják a tudásod,
nem láttad mi a helyes,
- huh de nehéz ennyi mindent megjegyezni.)

Amúgy teljesen egyetérek:
"Ha van igazság,mint ahogy van hazugság is akkor nem a tetszik vagy nem tetszik alapon kell tanítást választani,hanem igaz vagy hamis alapon."
Pontosan ezt tettem.
Viszont kicsit ellentmond annak hogy:
"Tényleg nem a tetszik vagy nem tetszik alapon kell választani tanítást mivel az életben sincs így."
Akkor most az életben megvizsgálom hogy melyik az igaz vagy hamis, és utána választom azt amit szabad? Vagy hogy?

"Márpedig ehhez vizsgálódni szükséges és nem elvonulni a világtól és meditálni."
Segítek: Valamint nem elvonulni és imádkozni a bűnbocsánatért.


Berci_JCHC 2008.11.28. 20:39:25
És ismereteim szerint olyasmiről se beszélt, hogy bazi nagy kőépítményeket kell építeni azért hogy az atyja országába jussunk. Elolvastam, kétszer is, semmiféle drága határátkelőhelyekről meg hídpénzről nem beszélt.

"Jézus nem a Mumussal akar ijesztegetni, "
Azért a követői elég jól csinálják nem? Legalábbis azok akik annak mondják magukat.

Ésszelteli
"Amennyiben nem tudsz kezdeni amit leírtam"
Sajnos soha nem leszek "megvilágosult ember nem buddhista"
Talán ha érteném a modatot könnyebb lenne :-)
Muszáj segítened, a leki üdvösségem múlhat rajta vagy a megvilágosodásom, vagy a nirvánába jutásom.

A nihilista megközelítést kedvelőknek azért elmondanám, hogy van olyan felfogás is, hogy az erkölcsös (nem keresztényi, tehát inkvizíció nincs benne) élet által megtisztult lélek amikor eljut a nirvánába valójában egyesül az egy és oszthatatlan isteni lélekkel, amelynek csak magányos szikrája volt az újjászületések körforgásában.

Martian (törölt) 2008.11.28. 21:51:47

"Sola Scriptura Ószövetségi Tanszék Megváltás Története I. Jegyzet 14.oldal C. pont "joggal lett volna elvárható, hogy a beszélő kigyó, mint természetellenes jelenség óvatosságra intse őket"

Jaj, ez a kibic okoskodás már fájdalmas... hogyan lenne ez elvárható MIELŐTT MÉG ettek volna a Jó és Rossz tudásának gyümölcséből?

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.28. 22:05:39

Elmoriel:
jó, azért valami közösségi tér kell, de ne az épület legyen a kultuszunk középpontja, meg a benne levő ez-az, amaz. Csak egy közösségi hely legyen. A magyar nyelv is ismeri az imaház fogalmát, de pl. angol nyelvterületen (főleg az Államokban) gyakran csak [Közösség Neve] Community House néven fut. És szocializálódni járnak oda. Hasonló a hasonlónak. Ugye. :)
Persze ezek nem bezárkózó helyek.

Mumussal ijesztegetni meg nem menő. Szerintem. :)

kanbatu 2008.11.28. 22:17:23

Kevés hozzászólótól olvastam, hogy a felmerült kérdésekkel kapcsolatban Jézusnak vagy Buddhának a szavait idézte volna. Kétségtelenül nehéz feladat, mert egyikük sem írt le egy sort se, és ami fennmaradt tőlük, minimum egy közvetítő szűrőjén át olvasható. Mégis, ha a két nézetrendszert össze akarja valaki hasonlítani, elkerülhetetlen, hogy az eredeti forrásokat vizsgálgassa, mert a vallás, ami egy vallásalapító után fennmarad átértelmeződik, és folyamatosan változik. Így javaslom, hogy maradjatok a kályhánál, nem utolsósorban azért, mert érdekel, amit írtok, de ha folyton az utólagos magyarázatokat idézgetitek, azt nem érzem hiteles forrásnak.

Szóval ott vannak Jézus és Buddha szavai.

spajzcetli 2008.11.28. 22:19:53

Ésszelteli!

Az én életszemléletemben nem a "vagy kereszténység, vagy buddhizmus"-on van a hangsúly, hanem az "ÉS"-en. Kereszténység ÉS buddhizmus...

Vö.: Dúl Antal (Hamvas Béla életművének gondozója) felszentelt katolikus pap -igaz, már rég' kibújt a reverendából- és naponta gyakorolja a zent, ugyanakkor katolikus hitét sem tagadta meg.

Elmoriel 2008.11.28. 22:22:11

Martian 2008.11.28. 21:51:47
Azért ez nem semmi alku nem?
Te most azért vagy bűnös, mert az a magányos mézesheteket élő párocska a vadonban nem tudta hogy nincs beszélő kígyó.
Azér Faustus doktornak átláthatóbb szerződési feltételei voltak és nem vonatkoztak a szerződési feltételei az összes leszármazottjára csak a saját lelkére.
A tetejébe még ott van az a probléma is, hogy ha az Isten mindenható akkor ezt hogyan nem láthatta előre?
Azért az nagyon pitiáner lenne, ha direkt csinálta volna így, de akkor meg nem mindenható ugye.

Berci_JCHC 2008.11.28. 22:05:39
Persze jó ha van egy hely ahol emberek összejöhetnek.
Ha megfelelő az éghajlat akár egy fa alatt is le lehet ülni.
Lehet akár fügefa vagy olajfa is.
Csak nem a hely a lényeg, meg a gondnok, meg a karmester, meg a szószék, meg ilyenek.

Mert ugye ezek a cuccok mind kívül vannak, amiben hiszel az meg elvileg belül.

cerasus s. · http://spektator.blog.hu/ 2008.11.28. 22:30:11

Jézus szeretetre tanít, és marakodtok. Buddha az elszakadásra tanít, és ragaszkodtok.

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.28. 22:30:28

spajzcetli:
Mint mondtam, módszereket lehet és talán szabad is "importálni". Én pl nagyon szeretem a "cukormázas" karizmatikus dicsizenét is, de jobban a lenyugvós, lassú, tiszta dicsizenét is, amitől inkább meditálásra áll a fejem, mint ugrálásra. :)
Mint pl: www.youtube.com/watch?v=sm8kYkiwhDE

Na meg C.S. Lewis is használta a Tao megközelítést keresztény viszonylatban Az emberiség felszámolása című művében. Tehát ez nem teljesen idegen, de azért ne keverjük a szezont a fazonnal. ;)

Elmoriel: azért így télidőben inkább üldögélnék egy falakkal és tetővel rendelkező helyen. nem kell extrának lennie. Egy használaton kívüli raktárépület. Egy fűtőolajos hősugárzó. Pár összegyűjtött szék. pár mécses. Kis falatoznivaló. Jó társaság, jó beszélgetés, kis csendes dicsi.
Mint egy modern katakomba.

Elmoriel 2008.11.28. 22:44:30

kanbatu 2008.11.28. 22:17:23
Mint rámutattál az eredeti források elég nehezen elérhetőek, így aztán tanulmányozni is elég nehéz őket.
Az interpretációk eltérései miatt meg már túl sok embert megégettek.
Ezért talán jobb megtapasztalni nem?

Berci_JCHC
Persze, ha hideg van be kell menni. Buddha is kiábrándult az aszkétizmusból, nem vezet sehova. Miért kéne a hidegben meditálni ha lehet a melegben is?
De pl. az olajfák hegyén anno, nem lehetett nagyon hideg. Hóról legalábbis nem szól a történet.

Martian (törölt) 2008.11.28. 22:50:38

"Azért ez nem semmi alku nem?
Te most azért vagy bűnös, mert az a magányos mézesheteket élő párocska a vadonban nem tudta hogy nincs beszélő kígyó."

Privát véleményem szerint Isten sokkal fifikásabb volt, mint azt a teológusok feltételezik. Természetesen tudta előre, hogy mi lesz (végtére is azért Isten)... és az volt a (nemes) szándéka, hogy a Paradicsomban lebzselő gyermekeit egy kicsit már önálló életre rugdossa. Az önállóság tudatához persze szükséges a Jó és Rossz (az egymást kiegészítő polaritások) tudása, illetve az, hogy az emberpár abban a tudatban legyen, hogy alapvetően csak saját magára számíthat.
Ezért utasította minden hájjal megkent ügynökét, hogy vigye őket bele egy bűntudat-csapdába ... azzal hogy időről-időre futárokat küld majd a leszármazottaikhoz... tudatni velük, hogy szereti... és ha egyszer végre összeszedik magukat, érett lényekként vissza is várja őket (pl. ha az említett ügynök tesztjeit kiállták).
:)))

pucros 2008.11.28. 22:51:39

Aki keres, az talál.

Ha különbségeket, azt. Ha hasonlóságokat, azt.

A fő különbség az, hogy a buddhizmus nem igazán akar vallás lenni (persze ha az kell valakinek, annak is jó). Ettől eleve más pályán játszik.

Van egy olyan benyomásom, hogy Jézus buddhista elemeket adott a zsidó valláshoz, és ebből lett a kereszténység. Fura, de még olyan mitologikus hasonlóságok is akadnak, mint a csecsemő vallásalapító körül sertepertélő három bölcs -- talán az ókori kultuszok kötelező eleme?

A kereszténység a hit körül forog, a buddhizmusban pedig megtalálja a magáét az is, akinek nem passzol az, hogy csak úgy el kéne hinni dolgokat.

Az is érdekes felvetés, hogy Buddhának könnyű volt, mert egy hosszú életen át taníthatott egy magas szellemi kultúrában, míg Jézusnak csak pár éve volt, hogy megértesse egyszerű és műveletlen emberekkel, ami az időbe és a fejükbe belefért. Neki is lehetett több mondanivalója.

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.28. 22:53:49

pucros: azért ez a "jézus buddhista elemekkel tupírozta fel a judaizmust" elmélet elég, őőő, erős. :]

Más:
A Mumussal meg ijesztegessenek ők:
www.youtube.com/watch?v=zlpYV2xie-o
(Keresztények, igen.)

Martian (törölt) 2008.11.28. 22:59:29

"Ami azt jelenti, hogy az ember önmagáért semmit nem tehet, csak Isten tud cselekedni."

Már hogyne tudna tenni, erre kap is felszólításokat, hogy pl. "Keressétek Isten Országát..."

Az már más kérdés, hogy a minősítés és a befogadás (ez a kegyelmi rész) Isten dolga.

Elmoriel 2008.11.28. 23:05:14

Martian 2008.11.28. 22:50:38

No pont ezért vágtak ki a katolikus hittanról.
Azt merészeltem állítani 12 évesen, hogy az ördög is isten teremtménye, mi tőbb az ő jósága nem is látszana, ha az ördög nem lenne gonosz.
De meg kell mondjam a történet így se nagyon tetszik.
A teremtő fifikázik, ügynöközik meg ilyesmi. Az ördög meg csak azt adja ami önmaga, és pontosan tudhatod mit miért.

Aztán a zen megtanította hogy a napba nézve nem a fényt látod meg, hanem megvakulsz.
Ahhoz hogy a fényt lásd sötétre is szükség van.

Olvastam egy történetet, amely szerint valakik összeszámolták hogy a bibliában hány embert pusztít el az Isten és hányat a sátán.
A sátán azt hiszem 9-et, az Isten meg 2,5 milliót. (mondjuk két város tuti van a rovásán, beismerte)

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.11.28. 23:09:26

Üdv ismét! Elöljáróban: a nagyon nagy butaságokat egy kicsit átírva megismétlem, hadd legyen plasztikusabb, hogy mi velük a bajom...

-Cikk:
"Együttérzésről és szeretetről a nirvána is tud, csakhogy ez az együttérzés és szeretet homogén, mindenkire és mindenre kisugárzó, differenciálatlan, éppen ezért közönyös."
Na ennek a végköveteztetésnek neki kéne futni még egyszer, mert így nem áll meg. Ragaszkodás nélküli részvét a kulcsfogalom.

-Non est volentis:
"érdekelne, hogy a buddhizmusnak van-e valamifajta "tízparancsolata", vagy etikai gyűjteménye, vagy bármi hasonló, ami jó és rossz közötti különbségről szól?"
Igen. Ahogy minden vallásnak.

-Cyprián:
"a kereszténység és a reinkarnáció tana teljesen összeegyeztethetetlen, mert az alapok ütköznének."
Ezt kifejtenéd?

"azért attól az apró különbségtől, hogy a buddhizmus az önmegváltás vallása (legalábbis a hinajána egyértelműen) a kereszténység meg nem, mégsem kéne eltekinteni."
Mármint ha az ókorban (politikai okból) kiirtott gnosztikusoktól eltekintünk, ugye?

-Zsolt:
"Csak a legfontosabbakra nem is ad választ pl. mint kezdjél az életeddel,van e élet a halál után,mi végett van a szenvedés stb"
Mivel alapvetően egy szűkítő prekoncepcióval látsz hozzá a vizsgálódáshoz (miszerint van valamiféle egyetemes, értelmes válasz a kérdéseidre), ezért nem számolhatsz azzal, hogy nincs is válasz (vagyis esélyed sincs valóban megalapozott elmélet felállítására).

"hasonlítsuk össze Krisztus tanítását a Budhizmuséval.Az utóbbi csak egy gyenge próbálkozás lesz semmi több."
Hogy oda ne rohanjak... Érvek, esetleg?
//Igen, tudom, hogy nem lesznek, de hátha...//

"A budhizmus pld-ul nem is mer szembenézni Isten kérdésével,ez pedig eléggé nagy megfutamodás."
Mert abban hinni, hogy ha jó leszel, akkor majd a halálod után boldog lehetsz, az a valósággal való szembenézés... *öklendezik*

-Helz:
Az ópiumszívás roncsolja a személyiséged. Hagyj fel vele!

-Ésszelteli:
"a budhizmus egy az élet elől menekülő techika és tanítás"
A mint a hit a túlvilági jutalomban?

"a budhista erre nem is tud választ adni"
Maximum te nem ismered a tanításaikat kellő mélységben.

"sajnos úgy tűnik az értelmes homo sapienseknek általában nem felel meg a budhizmus világnézete és tanai."
versus
'sajnos úgy tűnik az értelmes homo sapienseknek általában nem felel meg a kereszténység világnézete és tanai'
+
"A kereszténység ettől ha tetszik forradalmi mert merész kijelentéseket tesz és ugyanakkor állítja ezekről,hogy igaz"
versus
'A szcientológia ettől ha tetszik forradalmi mert merész kijelentéseket tesz és ugyanakkor állítja ezekről,hogy igaz.'
A vádnak nincs több kérdése.

"akármilyen kifinomult magyarázatot is akar adni a krisztusi tanítással messze nem ér fel"
Mondod te. Mások meg mást. Mind emberek vagytok. Feldobjak egy érmét?

-protkózúzó:
"buddhizmusról meg annyit, hogy nem igazán ismerem, de némi tisztelettel tekintet azért rájuk, a véleménykülönbség ellenére. mert van különbség."
Hölgyem/uram, ön kellemes meglepetést okozott nekem. Köszönöm!

-józan':
"A Buddhizmusban az a legnagyobb vicc, hogy vallásgyakorlóinak keleten már nemhogy megvilágosodniuk, ragyogniuk kéne! "
versus
'A kereszténységben az a legnagyobb vicc, hogy vallásgyakorlóinak nyugaton már nem hogy a Paradicsomot, de földi Mennyországot kellett volna felépíteni!'

"Képzeljünk el egy 800 éve élt buddhistát. Ha ő köztünk él, akkor minimum egy félisten, annyiszor reinkarnálódott már!"
Legyen barátod a Google, és keress rá a bódhiszattva szóra.

"A buddhizmus, nem is annyira vallás, mint inkább életfilozófia. Megtanítja hogyan öljük meg saját személyiségünket. Hogyan szakítsuk el magunktól mindent, ami fontos és ami nem fontos.
Mert igazából semmi sem fontos...(ugye)

Egy nihilista társadalom leghatékonyabb valláspótléka."
Ez valami beültetett tudati kényszer, hogy olyasmiről nyilatkozz megfellebbezhetetlen bizonyossággal, amit nem értesz?

-Mattheo Guilleaume:
"A hinduizmusban is van isteni triász (Brahma, Shiva, Visnu (ha nem jól írom a neveket bocs), de azt hiszem, hogy itt a hármas szám az egyetlen, ami közös..."
Szvsz inkább a kezdet, folyamat és vég (ami egyben új kezdet) dinamikus ciklusával áll összefüggésben (Brahma-Atya, Visnu-Szentlélek, Síva-Jézus).

"Indiában az érinthetetleneket nem buddhista szerzetesek próbálják meg emberi körülmények közé segíteni, hanem keresztények."
Ehhez azért tegyük hozzá, hogy Indiában a buddhizmus elég régóta nem jelentős tényező (erről fentebb volt is szó).

-Berci_JCHC:
"tibeti néni tibeti pantheonja javarészt a tibeti bon átvitele a buddhista környezetbe, tehát ezek alapján a tibeti néni nem is buddhista, hanem az ősi bon hagyományait ápolja."
Ez spec. ismét nem nyert, de hát láttam már itt ilyet. A bon inkább búvópatak, semmiesetre sem fősodor.

"A nirvána nekem azért se szimpatikus, mert abban nemlétként nincs semmi."
versus
'A Mennyország nekem azért se szimpatikus, mert az örökkévalóság dögunalom.'

"Ha meg valaki visszatér, hogy segítsen... Hát igazán tehetné határozottabban, mert valami nagyon nincs rendben a világban. ;]"
versus
'Ha meg van egy Isten, aki szeret minket... Hát igazán tehetné határozottabban, mert valami nagyon nincs rendben a világban. '

-to infinity:
"ha a vallás helyett értelmes dolgokra fordították volna energiájukat az emberek, már több naprendszerbe is eljutott volna ember."
+
-Berci_JCHC 2008.11.28. 19:28:04
"ja, mint a vallásüldözött kínában, ahol a kulturális forradalomban fő ellenséggé a vallás lett állítva."
Nem bántásból, de a kulturális forradalom szerinted értelmes dolog? Ha igen, akkor azon én nem tudok segíteni - ha meg nem, akkor mi is a relevanciája?

-Elmoriel:
"Vallások bizonyos értelemben szükségletet elégítenek ki. Azért vannak kitalálva. "
Ott a pont.

-Ésszelteli:
"Mivel a keresztényeknek van feltámadottuk a budhistáknak nincs"
Illetve van valaki, akiről a keresztények azt hiszik és állítják, hogy feltámadt, és vannak, akikről a buddhisták azt hiszik és állítják, hogy megvilágosodott. Én meg valahogy nem érzékelek ordító különbséget a kettő között...

"Persze a budhistának minden mindegy mert annyira megvilágosodott,hogy már nem lát különbséget semmi között.Ezt hülyülésnek hívják az orvosok nem megvilágosodásnak."
Te most vagy tényleg nem érted, amiről kinyilatkoztatsz, vagy csak szimplán rosszindulatból beszélsz félre.

"a sok reinkarnációtól már csak úgy kellene fényleniük"
Kevesebb hülyeséget egy hozzászólásban, kérlek.

"következtetésképp a budhizmus egy olyan út amely nem vezet sem az igazságra sem az életre hanem egyenesen a halál torkába."
Szerinted, ugye. Az meg nem sok. Inkább semmi.

"Én még nem láttam megvilágosodott budhistát,de láttam már megtért keresztényt"
És? Majd ha láttál egy keresztényt feltámadni a halálból és utána kereszténynek maradni, na majd akkor lesz esetleg bármi relevanciája a dolognak.

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.28. 23:09:27

Elmoriel:
a vicc, hogy ilyesmiről a fentebb említett Donald Miller is ír a könyvében, miszerint nem túl gyermekmese abba belegondolni, hogy az özönvíz idején gyermekek feje csapódott szét a sziklákon, meg emberek haltak kínkeserves fulladásos halált, stb.
A Biblia nem gyerekmese, a lényegi részek gyerekkompatibilis megértéséhez ott a Narnia. :]

Amúgy ez a gonosz létezése, meg az, hogy kivel mi lesz ama napon... még mindig elég komoly viták tárgya. Egyáltalán nincs benne egységes álláspont.

Martian (törölt) 2008.11.28. 23:12:52

Talán azt lehet mondani, hogy Jézus és Buddha egyaránt misztikus szemléletűek voltak, számukra az élmény és a tudatosság volt a meghatározó és nem az öncélúvá üresedett dogmatizmus, az intézményesített vallásosság politikai szempontjai.
Ebből az is következik, hogy a klerikális rendszer, amely gépezetével a dogmarendszert és az ezt szellemileg vakon elfogadó tömeget gyártja futószalagon, alapvetően antikrisztusi minőségű.

Elmoriel 2008.11.28. 23:22:04

Alister · alister.blog.hu/ 2008.11.28. 23:09:26

Ez jó kör volt, jót mulattam. Köszi.

Számomra azért kérdés, hogy kinyílik-e valakinek a szeme mindettől?

Martian (törölt) 2008.11.28. 23:22:15

"Az ördög meg csak azt adja ami önmaga, és pontosan tudhatod mit miért."

Tudtommal a Sátán eredeti jelentése "vádló"... úgy tűnik, arra vagyunk programozva, hogy "gonosznak" higgyük, de ami a lényege, hogy keményen leteszteli azt, aki Istenhez akar közelíteni. Az Evangéliumok szerint Jézussal is pontosan ezt tette. Ahogy Mara meg Buddhával...

Lord_Cica (törölt) 2008.11.28. 23:35:35

A legfőbb különbség az, hogy buddha ember volt és istenné lett. Keresztény oldalon elképzelhetetlen az ilyesmi, pláne hogy ott csak egy Isten van. Most látom, hogy a többistenhitet sem említettétek.

[...]Sziddhártha Gautama az indiai homokos, szomorú, vizes síkon szétnézett merengve[...]

Bazz elsőre azt hittem, hogy lebuziztátok buddhát :))) aztán látom, hogy a síkra vonatkozik a jelző. :)

Pipás 2008.11.28. 23:36:10

Aki olyan dolgokban hisz, ami nem létezik, azt elmebetegnek tekintjük. Kivéve, ha valami divatot követ, akkor inkább elfogadjuk.

Ha elég sokan hisznek hasonló lehetetlen dolgokat, akkor általában megkeresnek olyanokat, akik hasonlóan lehetetlen dolgokban hisznek és legyilkolják őket. Az elmúlt néhány száz évben a mi környékünkön a leghatékonyabb gyilkolók a keresztények voltak, minden más elmebeteg annyira kifigyott, hogy sokáig kénytelenek voltak egymást gyilkolni.

Azért nem fogytak el, mert az elmebetegek arány igen magas a homo sapiens populációban...

Lord_Cica (törölt) 2008.11.28. 23:38:25

Pipás 2008.11.28. 23:36:10

"Ha felismerjük végre, hogy minden ember őrült, egy csapásra világossá válik előttünk minden rejtély." (Mark Twain)

pucros 2008.11.28. 23:42:24

Valaki említette Pascal eszmefuttatását; ha jól értettem, ez eleve magában rejti azt a kimondatlan alapfelvetést, hogy ha létezik Isten, akkor gőgösen megbünteti azokat, akik nem hisznek benne. Valóban ilyennek képzelik egyesek a Legfőbb Jót? És annyira szomjazzák az igazságot, hogy személyes érdekük szerint lesznek hajlandóak azt ilyennek vagy olyannak tekinteni? Nem inkább az önbecsapás-e az, ami ezen az elven működik?

Teljesen megértem ha a buddhizmus inkább nem is foglalkozik Istennel. A "hinni Isten létezésében" dolog tele van félreértéssel, jószerivel más nincs is benne.

1. A hit nem valami fényes dolog, amikor meglenne a szellemi kapacitás a tudásra és a meggyőződésre is. Nyilván lehet variálni azzal, hogy mit minek nevezünk, mindenesetre fokozatok a vakhittől, önbecsapástól az örök kételkedésig, azok vannak bőven. Aki harmóniában akar élni a világgal, az folyamatos skálán kell tudja nyilvántartani a bizonytalanságot; nem kell igeneket és nemeket hajszolnia, elég valószínűbbnek vagy kevésbé valószínűnek tekinteni a dolgokat a legutóbbi tapasztalatokat is figyelembe véve. Minek hinni bármit is?

2. Kicsoda-micsoda Isten? ha megnézzük, mi mindent gondolnak erről az emberek, vagy még inkább, a gyakorlatban minek tekintik, hogyan fordulnak hozzá, azt látjuk, hogy ez sokkal inkább alkati kérdés, mint vallási. Visszatérő elem az önkéntelen antropomorfizálás, gyakran nem tudjuk, hogy valakinél ez csak amolyan költői megszemélyesítés, vagy tényleg emberszerűségre gondol. Nem arra gondolok, hogy felhőkön trónoló szakállas bácsi volna, hanem ha már azt mondjuk róla, hogy személy vagy lény, az is azt jelenti hogy magunkhoz hasonlítjuk, ami egy oktalanul korlátozó feltevés. Ha viszont mindenütt jelenlevőként, mindent tartalmazóként, ősokként látjuk, akkor végül is ez ugyanaz, ami ott van a buddhizmusban is, de még a modern tudományban is, legfeljebb nem nevezzük Istennek. Teljesen kézenfekvő azzal kezdeni a világról való gondolkodást, hogy először is van a nagy mindenség, amibe definíció szerint minden beletartozik, és kézenfekvő azzal is folytatni, hogy a mindenütt érvényes természeti törvények, amik lehetnének éppen másmilyenek is, de mégis pont ilyenek, valamiféle általános igazságot jelentenek, amivel kár ellenkezni.

3. Végül, a létezés mibenléte sem olyan magától értetődő, mint gondolhatnánk. Pl. feltehetjük a kérdést, hogy Pithagorasz tétele létezett-e a felfedezése előtt? Passzol ugyan a valóság elemeire, de mégiscsak mesterséges, elméleti konstrukció, ami "csak" az emberek képzeletében él. De vehetjük úgy, hogy ez már teljes jogú létezés, akkor pedig ez Istennek is ugyanígy megítélhető. Hiszen mint gondolati konstrukció, passzol olyan jól a valóság elemeire, mint a Pithagorasz-tétel, sőt, még jobban, ha egyszer mindenki olyannak képzeli, amilyennek akarja.

Pipás 2008.11.28. 23:45:54

Nem beszéltem őrültségről, elmebetegségről beszéltem. Aki azt hiszi, hogy a halála után újra meg fog születni, vagy azt gondolja, hogy végtelen időn keresztül fennmaradhat, mert két ezer évvel ezelőtt felszögeztek a fára egy fiatalembert, annak nem működik megfelelően az idegrendszere.

Elmebeteg, nem vicces, fáradt, álmos vagy őrült.

Ha bemész minden vasárnap a templomba, hogy beszél istenhez, akkor jó katona/rendőr/tűzoltó lehetsz. Ha egyszer is hallod a választ, akkor nyugdíjba küldenek. Ha tényleg hiszel abban, hogy az öreg válaszolni fog, akkor sem fognak fegyvert adni a kezedbe...

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.11.28. 23:50:48

Alapvető és lényegi különbség, hogy a buddhizmust nem érdekli Isten... az embert célozza, technikákat ad arra, hogyan érjen el az ember egy bizonyos célt... A kereszténység ezzel szemben mindent Istenből vezet le, a szabad akarattal megadományozott/megvert embernek embernek parancsolatokat/tanácsokat ad arra, hogyan viszonozza Isten szeretetét, kegyelmét az üdvözülés reményében (olyan egy kicsit mint a KRESZ... megtanulod és ha követed valószínűleg jól jársz, de dönthetsz úgy is, hogy figyelmen kívül hagyod... ebben az esetben viszont a következmények téged terhelnek). A halálról, Isten országáról, és a feltámadásról csak annyit, hogy a halál az halál. A test halála az egyenlő az ember halálával és pont. A lélek mint olyan valami, ami a halál után a menyországba-pokolra kerül, a Szt Ágostonnak köszönhető neoplatonikus szennyeződés a keresztény tanításban. Amikor Jézus (és nem mellesleg a zsidó próféták) feltámadásról beszéltek, akkor a test valóságos feltámadását értették alatta (pl. ezért nem hamvasztunk halottat ha igazán hiszünk...). Isten országa az ember számára pedig nem feltétlenül valami misztikus, nehezen megfogható túlvilág, hanem itt a földön Isten testté lett igéjének, Krisztusnak a követésével megteremthető élhető világ...

Lord_Cica (törölt) 2008.11.28. 23:56:49

Pipás 2008.11.28. 23:45:54

Van különbség az őrült és az elmebeteg között a köznyelvben?
Egyébként igazad van. De ezek a mítoszok nem random módon jöttek létre. A psziché mélyebb rétegeiből táplálkoznak. Szimbolikusan kell őket értelmezni, és talán megtudunk valamit magunkról.
Kb. úgy mint a népmesék morfológiai vizsgálata esetén.

Martian (törölt) 2008.11.29. 00:01:00

"buddha ember volt és istenné lett."

Ilyet nem tanított a buddhizmus. A megvilágosodott ember nem "Isten".

Pipás 2008.11.29. 00:01:24

Valójában elég nehéz elképzelni, hogy valami ami létezik azzal foglalkozna, hogy hányan hiszik el, hogy létezik. Mint ahogyan azt is, hogy a létezésnél jobb a nem létezés, avagy, hogy a nem-létezést lehet évezni.

Dehát ezeken ne lepődjünk meg, az emberi elme ilyen rossz hatékonysággal képes csak működni.

Pipás 2008.11.29. 00:06:25

Cica: Szimbolikusan értelmezni? Azt meg hogyan lehet?

Mondjuk a bibliában bele van írva, hogy isten leküldte a fiát a földre, mert úgy érezte, hogy annyira mérges az emberekre, hogy nem tud nekik megbocsájtani csak akkor, ha meglincselik az egy szem fiát. Oké, akkor ez szimbólikus? Akkor nincs Jézus, vagy nem feszítették meg vagy mondjuk nem volt Isten fia?

Akármennyire is tetszene a vallások nem viselik el, hogy "szimbolikusan értelmezzék" őket. Akkor nem marad semmi, csak egy középszerű és meglehetősen unalmas kisregény.

Lord_Cica (törölt) 2008.11.29. 00:12:53

Martian 2008.11.29. 00:01:00

kisbetűvel írtam, és annak tekintik: egy természetfeletti lénynek.

Elmoriel 2008.11.29. 00:15:57

Pipás 2008.11.28. 23:36:10

Ezért van az, hogy néha nem lehet tudni hogy a bolondok háza rácsának melyik oldalán is állok.

Lord_Cica 2008.11.28. 23:35:35
Buddha istenné lett?
Miért kellett volna ilyesmit tennie?


pucros 2008.11.28. 23:42:24
1. a hit fontos dolog.
Én például hiszek abban, hogy ez a pohár bor az asztalomon finom.
A baj akkor kezdődik amikor nagyon nagy dolgokban kezdünk hinni. Isten, kommunizmus, stb.
Buddhában pl. nem hiszek, meg Jézusban sem. Vannak viszont némely dolgok amiket elhiszek nekik.
Ahogy feljebb már elhangzott a holdat kell nézni nem a holdra mutató ujjat.

2. Isten.
Simán elhiszem hogy van. Meg azt is hogy nincs. Ahogy fentebb írtam ez nem istenről szól, hanem az emberről. Csoda-e hogy antropomorfizált?
Persze kérdés, hogy Isten hisz-e bennem? És ha igen hogyan tudatja? Vagy én hogyan tudatom vele? Kissé távolinak mondható a viszonyunk a kommunikáció tekintetében (se egy levél, se egy telefon, semmi).
Legjobban az a megközelítés tetszik, hogy isten meg az ő tervei/szándékai olyan hatalmasak hogy a maga valójában felfoghatatlanok számunkra.
Ezért egyszerűbb ha nem is próbálkozunk ezzel a dologgal.
Ha létezik és akarta volna hogy ezzel foglalkozzunk. akkor képessé tett volna bennünket minderre, ha meg nem létezik akkor minek fáradni?

3. A létezés mibenléte.
A folyóba esve vizsgálhatjuk az áramlás mibenlétét, erejét, félhetünk a fulladástól, de mindezek mellett azért praktikus dolog ha úszunk és rendszeresen veszünk levegőt.
A kereszténység választ ad az összes nagy dologra mint hullámok áramlatok, vízgyűjtő, a folyó vége, meg víz körforgás meg ilyenek (persze nem mindenkinek tetszenek a válaszok), csak közben elfelejtünk levegőt venni meg a rendszeres lábtempót.
Feltehetjük tehát a kérdést hogy hol van a hullám, amikor nem hullámzik, de ettől még a sima vízbe is bele lehet fulladni.

Lord_Cica (törölt) 2008.11.29. 00:18:08

Pipás 2008.11.29. 00:06:25

Vegyük például az ótestamentumot: kígyó a fára tekeredve: ez egy másik szimbólumhoz vezet az életfához:
en.wikipedia.org/wiki/Tree_of_life
(a kígyó a cikk-cakk a fán, sámánok ábrázolásain gyakran villám)

na megyek bruce lee-t nézni

Lord_Cica (törölt) 2008.11.29. 00:19:47

Elmoriel 2008.11.29. 00:15:57

miért akarod ebbe a szóba belemagyarázni a saját istenfogalmadat?

Pipás 2008.11.29. 00:24:44

Ja, ez egy bolondokháza. Mással nem nagyon lehet magyarázni, hogy miért ignorálják az emberek a valóságot.

Amúgy a kereszténység nem ad választ semmire. Kizárólag olyan kijelentéseket tesz, amiket nem lehet ellenőrizni. Amit lehetett, azokról kiderült, hogy nem igazak, aztán néhány száz éve kussolnak róla.

Vagy hat éve hivatalosan elnézést kértek azokért, akiket elevenen elégettek, mert azt mondták, hogy a föld esetleg nem teljesen banán alakú... a szeretet egyháza, hogy oda ne rohanjak.

Martian (törölt) 2008.11.29. 00:28:15

"kisbetűvel írtam, és annak tekintik: egy természetfeletti lénynek."

Bocs, de ilyesmit a buddhizmus egyáltalán nem tanít. Legfeljebb olyasmit, hogy Buddha egy fejlett tudatszintet elért ember.

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.11.29. 00:28:20

Martian:

"Ez is egy régi félreértelmezési probléma. Jézus ezt a szöveget úgy kezdi, hogy "Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet".
Namármost az "Én Vagyok" a zsidó vallási kontextusban nem az ezt mondó (akármilyen szent) emberre vonatkozik, hanem a Istenre, mint primordális létezőre.
Tehát a lényeget megragadó precíz fordítás: "Isten az Út, az Igazság és az Élet"... stb. vagyis Isten felé kell orientálódni (és nem az őt meghirdető felé). A Zen ezt úgy mondja, hogy ne tévesszük össze a Holdat a Holdra mutató ujjal."

Jézus én vagyok kijelentései(!) a János evangéliumában valóban az Isten Vagyok, aki vagyok kijelentésére "hajaznak" (rossz szó, csak fáradt vagyok). Ha csak ezt mondta volna, amit idézel, akkor az az értelmezési lehetőség, amit ajánlasz teljesen elfogadható lenne. De Jézus ilyet is mond:

"Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam. Ha ismernétek engem, ismernétek az én Atyámat is: mostantól fogva ismeritek őt, és látjátok őt."

"Talán nem hiszed, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem van?"... "Higgyetek nekem, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem van; ha pedig másért nem, magukért a cselekedetekért higgyetek."

A Holdra mutató ujj egy szintre helyezi magát a Holddal.

Sőt ilyet is mond: "Én és az Atya egyek vagyunk."

A Holdra mutató ujj és a Hold ugyanaz.

Nem vtlen, hogy akik azt mondják, hogy JÉzust csak a második, harmadik generáció tette meg Istenné, a JÁnos evangélium jézusi idézeteit nem tartják valódiaknak.

Pipás 2008.11.29. 00:31:51

Elmoriel: neked bor van az asztalodon? Nekem sör! ;)

Én is hiszek! Én azt hiszem, hogy iszom még egyet! ;)

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.29. 00:32:53

Pipás: Kitűnően kevered a szezont a fazonnal, meg rángatod elő a már csupa por csontvázakat a szekrényből. Ez így elég sovánka.

Neked is küldök egy Donald Miller idézetet, angolul, mert bár van magyar fordítás, én most lusta vagyok beírogatni. :D
"My most recent faith struggle is not one of intellect. I don't really do that anymore. Sooner or later you just figure out there are some guys who don't believe in God and they can prove He doesn't exist, and some other guys who do believe in God and they can prove He does exist, and the argument stopped being about God a long time ago and now it's about who is smarter, and honestly I don't care."
Hát ez ámen. :)

Lacee 2008.11.29. 00:35:22

Alister · alister.blog.hu/ 2008.11.28. 23:09:26

riszpekt, meg persze egy-két másik kommentelőnek is, hogy értelmes diskurzust folytatnak! élvezet olvasni titeket, eltekintve néhány elvakulttól, neveket inkább nem írnék mert még nekem találnak esni.

Pipás 2008.11.29. 00:39:45

It is not true I don't believe in God, I actually believe that God never existed. And of course being free from false beliefs I don't want to prove anything, I don't give a shit what other people think,

Nem igaz, hogy nem vagyok hívő, igazáből hiszek abban, hogy Isten nem létezik. És persze mivel nincsenek hamis vélekedéseim nem is akarok semmit bebizonyítani. Szarok rá, hogy mások mit gondolnak.

Idézet Pipástól.

dzsugasvili 2008.11.29. 00:40:07

Az "ugyanazt tanítja minden normális vallás" gondolatot úgy kell értelmezni, hogy lényegében mindegyiknek a célja a békés, építő jellegű egymás mellett élés megteremtése az emberek között. Ebben pedig ugyanolyan a buddhista, keresztény és az iszlám is. No meg a hindu, szikh, taoista, stb. Aztán ha részletesen belemész, nyilván teljesen különbözőek, de a fő lényegben nem.

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.29. 00:43:21

Pipás: sőt mondhatni ebben a kérdésben tévedhetetlen vagy?
Who is smarter? ;]

Pipás 2008.11.29. 00:45:28

Ja, békés egymás mellett élés...

Hogy te milyen naív vagy. Miért nem olvasod el mondjuk első körben a bibliát (azt magyarországon könnyű megszerezni, le is van fordítva).

A vallások több ezer évesek, a "békés egymás mellett élés" meg van vagy ötven éves gondolat. Semmi közük egymáshoz!

Pipás 2008.11.29. 00:49:43

Tévedhetetlen? Nem, nem vagyok. De dolgoztam bányában és így tudom, hogy alattunk nem pokol van. Láttam távcsövet ültem repülőgépen, úgyhogy tudom, hogy felettünk meg nem a menyország van.

Attól, még, hogy nem vagyok tévedhetetlen ugye bizonyos dolgokban biztos lehetek...

Szuromi Izabella · http://SZOFUKAR 2008.11.29. 00:54:39



Ha elolvassátok A. J. Christian Mit keresett ISTEN a nappalimban?-ját, világosan fogtok látni...

Goldstein 2008.11.29. 00:57:48

Az egész post totálisan nélkülözi a tényeket. Nem mellesleg a buddhizmust nem lehet teljes mértékben vallásként aposztrofálni, mivel nem hiten hanem belátáson alapul, továbbá nem mellesleg semmiféle dogmarendszere nincs.

Pipás 2008.11.29. 01:00:29

Hát, ha Isten a nappalijában járt, akkor mondjuk skizofrén az ürge. Oszt akkor mi van?

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.29. 01:00:35

Pipás: az Emberi Genom Projekt nemrég visszavonult vezetője (Dr. Francis S. Collins) meg pont a munkája során talált rá Istenre. Mint kardiológus, a páciensek kezdték "felforgatni" a gondolatait, aztán a DNS komplexitása ébresztette rá, hogy egy ilyen bonyolult képződmény nem létezhet csak úgy magától.
Hát ez van. ;)

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.11.29. 01:02:30

""Együttérzésről és szeretetről a nirvána is tud, csakhogy ez az együttérzés és szeretet homogén, mindenkire és mindenre kisugárzó, differenciálatlan, éppen ezért közönyös."

Na ennek a végköveteztetésnek neki kéne futni még egyszer, mert így nem áll meg. Ragaszkodás nélküli részvét a kulcsfogalom."

A közönyösséget nem magamtól találtam ki, hanem az idézett Visuddhimagga könyvben kerül elő unos-untalan. Tehát sztem a következtetés nem helytelen, maga a théraváda buddhizmus mondja ki. Az egy másik következtetési lehetőség, amit te mondasz, ezt meg a mahajána buddhizmus mondja ki. Ez egy 1200 szavas bejegyzés, posztnak már így is "rendkívül hosszú", mindenre nem térhetek ki benne.

A magam részéről egyébként még mindig szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy a buddhizmus akkora hangsúlyt fektetne karitatív dolgokra, vagyis ez mintha a ragaszkodás nélküli részvétből sem következne a gyakorlatban, de ne nekem legyen igazam.

(A kereszténységben ez egy elég meghatározó elem, most is történik és sokan fontosnak tartják, csak ennek nincs hírértéke...)

Egy másik következmény, ami a két vallás szemléletbéli különbségéből fakad: a szerelem kérdése, a házasság kérdése, a gyerekeink kérdése... Szeretnék belebolondulni a leendő feleségembe, utána pedig szeretném egy egész életen át szeretni. Szeretnék ragaszkodni hozzá, szeretnék ragaszkodni a gyerekeimhez is. Nem mások kárára természetesen. Sztem ez mélyen emberi.

Mint Buddha követője, ezt jobb, ha elfelejtem. Ha nem most, akkor egy következő életemben.

Golem 2008.11.29. 01:04:20

Akit az istenek szeretnek, örökre meghagyják eretnek.

Pipás 2008.11.29. 01:06:59

Berci_JCHC: Ezt magyarázom. Az emberek hülyék, olyan dolgokban hisznek, amiknek köze nincs a valósághoz.

Ezen nem változtat semmit, hogy az adott homo sapiens milyen projekt vezetője vagy hogy találkozott istennel.

Olyan ez, mintha azt mondanád, hogy Gyurcsánynak nyilván igaza van, hiszen tízmillió embert bír egyszerre szivatni.

És ezen persze az sem változtat, hogy a DNS egyáltalán nem bonyolult, és az sem, hogy a legbonyolultabb dolgok mindig maguktól születnek. (Ha létrehozta volna őket valami, akkor annak a valaminek nyilván bonyolultabbnak kell lennie ugye.)

Goldstein 2008.11.29. 01:07:52

Nem az a baj, hogy ragaszkodsz a feleségedhez vagy a gyerekedhez, hanem az, hogy múlandóhoz ragaszkodsz, és az ilyen feltételes boldogságok nem lehetnek végső célok. Nem mellesleg lehet, hogy érdemes lenne elsődleges forrásból táplálkozni, nem kommentárokból.

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.11.29. 01:13:46

"Az egész post totálisan nélkülözi a tényeket."

Milyen tényekre gondolsz, legalább egy példát említs lécci!

"Nem mellesleg a buddhizmust nem lehet teljes mértékben vallásként aposztrofálni, mivel nem hiten hanem belátáson alapul, továbbá nem mellesleg semmiféle dogmarendszere nincs."

MINDEN hiten alapul először, amit ha nem követ a belátás, akkor általában szertefoszlik. Ezt a posztmodern korban azért már illene tudni. Az meg, hogy nincsen dogmarendszere, ha a dogmát egy kicsit tágabb értelemben értjük, sztem kérdéses. Bár nagyon jó a PR-ja atekintetben, hogy nincs, de hát, hogy ha nem él bizonyos feltételezésekkel, akkor egyáltalán hogy a fenébe tudunk beszélni róla. Be se tudnánk azonosítani.

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.29. 01:13:48

Pipás: hát nemtom, azért az az ember, aki genetikai betegségeket fedezett fel, nem hiszem, hogy hülyének nevezhető. De te tudod. :D

Ami meg a bonyolult dolgok maguktól keletkezését illeti: ha csak a szobában körülnézek, itt semmi se lett csak úgy magától. Mindennek van egy készítője.
Isten ne lenne bonyolultabb a Világnál. Hát persze, hogy bonyolultabb, fel nem fogható. A Világot magát se értjük mi, emberek.

Pipás 2008.11.29. 01:18:33

Ja és egyébként Collins szülei is keresztények voltak, ő pedig csak az egyetemi évei alatt vallotta magát ateistának. Nem a HGP vezetése közben lett keresztény, hanem jóval előtte, fiatalként.

Ostoba téveszméi (keresztény hite) miatt legalább annyit emlegetik mint életműve miatt. Nem is csoda! Te belemennél egy operációba, ahol a szívedet egy olyan sebész szabdalja, aki azt hiszi, hogy ha meghalsz úgyis a menyországba jutsz? Aki mondjuk ahelyett, hogy megvizsgálna esetleg mondjuk imádkozik érted? Gáz!

Goldstein 2008.11.29. 01:19:11

Olyan tényekre gondolok, amikor minden egyes állításod autentikus buddhista vagy keresztény forrással van alátámasztva.
Ha például legalább buddha beszédeit elolvastad volna, akkor tisztán értenéd, hogy a buddhizmus nem hiten alapul. Bár a te értelmezésed alapján gyakorlatilag akkor minden hiten alapul. A posztmodern pedig nem igazán hat meg, mivel csupán a XX. századi nyugati kultúra haláltusájának egy fejezete.
A dogát úgy értem, mint ahogy a matematika az axiómát. Ilyen nincs a buddhizmusban, ezt maga buddha mondta.

Pipás 2008.11.29. 01:20:49

Nem hülye, elmebeteg!

Bizonyos feladatokat magas hatékonysággal old meg az agya, de egyébként téves eszméket vall a körötte lévő világról.

Nem buta, beteg!

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.29. 01:23:07

És legnagyobb hatást az a C.S. Lewis tette rá, aki egy másik zseniális brit író hatására tért vissza a keresztény szellemiséghez. Ez a másik figura J.R.R. Tolkien volt.
De ez mellékszál.

Csak egy kérdés: Neked mit jelent az a szó, hogy életcél?

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.11.29. 01:23:48

"Nem az a baj, hogy ragaszkodsz a feleségedhez vagy a gyerekedhez, hanem az, hogy múlandóhoz ragaszkodsz, és az ilyen feltételes boldogságok nem lehetnek végső célok."

A kereszténységben e kettő nem válik szét élesen. Két nagy parancsolat van. Szeresd az Istent, szeresd a felebarátodat - röviden. Egyik sem áll meg a másik nélkül.

Pipás 2008.11.29. 01:24:31

"ha csak a szobában körülnézek, itt semmi se lett csak úgy magától": Viccelsz? Szóval te is mindenható vagy, amit nem látsz az nem lehetséges?

Dehát várjunk csak... akkor Jehovát látod a szobában ugye?! Mert ha nem, akkor van egy rossz hírem. ;)

Elmoriel 2008.11.29. 01:26:40

Mattheo Guilleaume 2008.11.29. 01:02:30

"Mint Buddha követője, ezt jobb, ha elfelejtem. Ha nem most, akkor egy következő életemben. "

Látom egy húron pendülünk.
Tájékozottság Téged sem korlátoz a véleményalkotásban.

A buddhizmus kifejezetten nyilvántart olyan szerzeteseket akik részben világi életet élnek, családdal, mindennel együtt.

Ez a keresztényégben hogy is van?

Karitatív dolgok:
Annyiszor előjött már a kereszténységgel kapcsolatban hogy muszáj kérdeznem valamit:
Az itt írogató keresztények mindegyike MA mit tett karitatív céllal? Mi volt az a konkrét tett amit tettek?


Én a magamét tudom, és ehhez semmiféle pápa, meg székesegyház nem kellett de még a biblia sem.
Félreértés ne essék mélyen tisztelem azokat akik ennek szentelik az életüket és önkéntes áldozatot hoznak másokért.
Azokat viszont kevésbé akik nem tesznek semmit csak érvelnek mások áldozatával.
Ha valakinek kis figyelme van tudja hogy a buddhizmus alapvető lényege az élet tisztelete. Abban hisznek, hogy minden élőlényben, emberben állatban egyaránt magunkat tiszteljük.
Szemben mondjuk akereszténységgel ami uralni akarja a világunkat.

Lord_Cica 2008.11.29. 00:19:47

"miért akarod ebbe a szóba belemagyarázni a saját istenfogalmadat? "
Remélem még vagy, mert azt hiszem ez egy félreértés.

Ahhoz hogy belemagyarázzam lennie kéne ilyennek. Most titokban a kedvedért elmondom úgy hogy a többiek ne hallják, hogy ezt nem fogalomnak inkább kétkedésnek lehetne legjobban nevezni.

Elmoriel 2008.11.29. 01:32:09

Pipás 2008.11.29. 01:24:31

Ne süllyedj alá barátom.

Miért ne hihetné hogy magátol lett minden vagy teremtette valaki?

Hiszen tudjuk hogy nincs szükség erőművekre az áram nem onnan hanem a konnektorból jön.

Mellesleg az isten benne ban a dolgokban, ez a fehérbor pl. isteni. Bár nem tudom az ostoros pincészetben gondoltak-e erre mikor teremtették.

Pipás 2008.11.29. 01:32:30

"Két nagy parancsolat van. Szeresd az Istent, szeresd a felebarátodat - röviden.": Lófenét, tíz van!

És nem a szeretetről szól ám! Úgy kezdődik: "Én vagyok az Úr, a te Istened.". Ha a kereszténység lényege a szeretet lenne, akkor a tíz parancsolatba lenne olyan is, hogy az Isten szereti az embert.

Pipás 2008.11.29. 01:35:25

leugrok cigizni a hóra, de ígérem, hogy visszajövök. ;)

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.29. 01:35:51

pipás: bútorokat, szórakoztató elektronikát látok, amiket munkások, asztalosok készítettek. A nevük persze ismeretlen. Emberek. Akiket Isten készített. Az ő neve ismert, mert csak egymaga van. Bizonyítéka a létezés maga. A munkások, asztalosok létezése, akik elkészítették a bútorokat és a szórakoztató elektronikát.

A fagyasztónkban levő kajáról pl. pontosan tudom, hogy a nagynéném készítette. Biztos forrásom van róla: anyum mondta, aki náluk evett belőle

Durva, mi?
Akkor is ott lesz, ha én azt hajtogatom magamnak, hogy nincs a fagyasztóban az a kelkápsztafőzelék.

Ez nem a nincs kanál esete. ;]

Elmoriel 2008.11.29. 01:38:45

Közlendőm van a kedves posztolókkal.

Azt hiszem közel vagyok istenhez.

Eszközök:
Irsai Olivér - Ostoros pincészet
Sajt - lehel piac
Alma - őstermelő
Sarah Brightman CD (biztos nem torrent)

Megvilágosodtam?

Martian (törölt) 2008.11.29. 01:39:14

Mattheo Guilleaume:

Az Isten-azonosságok pikantériája, hogy ilyenek is olvashatók:

"Azon a napon majd megtudjátok, hogy Atyámban vagyok, ti bennem, s én bennetek."

Tehát valójában minden Holdra mutató ujj és a Hold is azonosak! :)

"Nem jótettedért kövezünk meg -c felelték a zsidók -, hanem a káromlásért, azért hogy ember létedre Istenné teszed magadat.”
Jézus folytatta: „Hát nincs megírva törvényetekben: Én mondtam: istenek vagytok?
Ha már azokat is isteneknek mondta, akikhez az Isten szólt, és az Írás nem veszítheti érvényét"

Vagyis minden ujj, amire a Hold fénye vetül, szintén azonos a Holddal!
:))

Elmoriel 2008.11.29. 01:41:02

Szuromi Izabella · SZOFUKAR 2008.11.29. 00:54:39

Kedves Izabella, kiderül a könyvből hogy letörölte-e a lábát mikor bejött, vagy hogy volt-e rajta zokni?

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.29. 01:43:42

Akkor mondjuk nem lesz ott, ha valaki betör ide, és a főzelékre hajt, amit a nagynéném készített szeretettel.
Az ilyen embert tolvajnak hívják, és Jézus nem nagyon méltatta őket.

Elmoriel 2008.11.29. 01:44:36

Martian 2008.11.29. 01:39:14

No ezek után kezdjék a keresztények mondani, hogy nem része mindenki a nirvánának, az egyetlen nagy közös szellemnek.

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.11.29. 01:46:22

"Olyan tényekre gondolok, amikor minden egyes állításod autentikus buddhista vagy keresztény forrással van alátámasztva."

Ismétlem: ez nem egy szakdolgozat, hanem egy blogbejegyzés. Idézni idéztem. Forrásokat adtam: (pl. Martin Buber: Én és Te). A keresztény elsődleges forrásokat (Biblia) relatíve jól ismerem. Relatíve sokat tudok arról, hogy mi mindenről mit gondoltak az elmúlt kétezer év története során. Amit a keresztény oldalról írtam, megállja a helyét, ha vki nem így gondolja, akkor kérem ne csak jelezze, hogy tökkelütött vagyok, hanem mondjon érveket.

A buddhista oldalon elismerem: lehetnek hiányosságok, viszont nyilván ott se egy könyvet végigolvasása után alakítottam ki felettébb fura nézeteimet, melyeket mellesleg több itteni hozzászólás igazolt. Magam is sokáig buddhistaként próbáltam élni, és nem egy buddhistával társalogtam.

"Bár a te értelmezésed alapján gyakorlatilag akkor minden hiten alapul."

Igen, kell egy olyan mozzanat, amikor valaminek hitelt szavazok. Értem egyébként, hogy mit mondasz akkor, amikor azt mondod (Buddhára hivatkozva), hogy a buddhizmus nem hiten alapul. A kereszténységhez több hit kell. De a buddhistának is egy idő múlva úgy kell látnia a világot, hogy abban ő, mint én, nem létezik. Ő csupán kavargó dharmák(?) halmaza, amely dharmákat meghatározott törvényszerűségek keltenek életre és szüntetnek meg. (Öt világvallás: Glasenapp.) Ez a prekoncepciója, és majd így is lát ennek hatására. Habár lehet, hogy a dharmákat nem keveri bele. Csak az én, mint olyan nem létezik. De ezt nem a kisujjából szopja, ezt valakik először megmondják neki...

Elmoriel 2008.11.29. 01:51:06

Berci_JCHC 2008.11.29. 01:43:42
El tudod fogadni a főzelék isteni megnyilvánulását?

Mennyiben van jelen Isten a főzelékedben?
A tolvaj vajon nem isten teremtménye?
És ha ragaszkodsz a világ dolgaihoz (mint pl. főzelék) vajon nem keveredsz-e harcba isten valamely teremtményével (pl. tolvaj, vagy az a hülye kutya ami a múltkor is kiette a hűtőből).
Hát bizony kereszténynek lenni nagyon sok konfliktussal jár.

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.29. 01:55:18

Elmoriel:
Elég jelentős mértékben, lévén a benne levő hozzávalók a természetből erednek, és mint ilyen teremtett teremtmények. sőt aki főzelékké rendezte őket, ő is teremteve lett.
A tolvaj megítéléséről kérlek konzultálj az ÚSz vonatkozó részeivel.
Kutya nincs, mert nem tartok. Szabad akaratomból.

Kereszténynek lenni meg természetesen nem egyszerű, de ezt fentebb már kifejtették a siralomvölgy témánál. stb.

Egyéb?

Elmoriel 2008.11.29. 01:59:32

Mattheo Guilleaume 2008.11.29. 01:46:22

A beírások alapján nagyon értelmes ember lehetsz. Irigyellek érte.

Van azonban egy dolog amit mégis meg kell kérdeznem tőled ezzel a buddhizmus-kereszténység ál ellentéttel kapcsolatban.

Miért gondolod hogy sok-sok könyvek elolvasása alkalmas dolog arra hogy a léted lényegét megtapasztald? Nem lenne egyszerűbb csak megtenni?
Arra az ismerősömre hasonlítasz, aki könyvből akart megtanulni meditálni ahelyett, hogy egyszerűen csak meditált volna.

Pl. Jézus kurva műveletlen volt, nemhogy a filozófusokat de még a Szent Bibliát se olvasta.

Elmoriel 2008.11.29. 02:02:50

Berci_JCHC 2008.11.29. 01:55:18

Tökéletes.
Egy pont hiányzik csak. Ha mindez így van, akkor a főzelékben benne van Isten vagy nincs?

(megjegyzem a kutyás döntés nem rossz)

Pipás 2008.11.29. 02:03:28

"Akiket Isten készített.": Téveszme. Semmi sem indokolja, semmi sem teszi szükségessé (Occam borotvája ugye.), csak azért nem kezelik elmegyogyóba, mert túlságosan sok embert kellene beutalni.

Tgr 2008.11.29. 02:05:38

"»Nem mellesleg a buddhizmust nem lehet teljes mértékben vallásként aposztrofálni, mivel nem hiten hanem belátáson alapul, továbbá nem mellesleg semmiféle dogmarendszere nincs.«

MINDEN hiten alapul először, amit ha nem követ a belátás, akkor általában szertefoszlik. Ezt a posztmodern korban azért már illene tudni."

Ez a szójáték a hit kétféle jelentésével már nagyon lerágott csont. A keresztény hitet, ami a nem (be)látott dolgokról való meggyőződés, nem követheti belátás, hiszen azzal megszűnne az illető hívő lenni, mondhatni hitetlenné válna. A hétköznapi szóhasználatban a hit (vélekedés) olyan állítás, aminek a bizonytalan voltával tisztában vagyunk; a kereszténységben olyan állítás, amiről ugyan tudjuk, hogy nincs alapunk biztosnak lenni benne, mégis azok vagyunk. (Ez egyébként a kereszténység inherens immoralitásának a fő forrása, de ez egy másik történet...)

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.29. 02:06:25

Közvetlenül nincs benne. Nem vagyok keményvonalas panteista.
Szerencsére a nagynéném sincs benne a főzelékben, pedig ő a közvetlen forrás. :D

(Kutyát panelban tartani meg állatkínzás lenne. :P)

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.29. 02:09:28

Pipás: és mi hitelesíti azt, hogy nem a te elved a téveszme, és mint ilyen elmegyógyászati kezelésre szorul? ;]

Pipás 2008.11.29. 02:09:41

"Akkor is ott lesz, ha én azt hajtogatom magamnak, hogy nincs":

Dehát te éppen azt hajtogatod, hogy ott van. Akkor helyesen feltéve a kérdést úgy hangzik,hogy "attól,hogy hajtogatom magamnak,hogy van, már lessz is?"

Martian (törölt) 2008.11.29. 02:10:37

"Szeretnék belebolondulni a leendő feleségembe, utána pedig szeretném egy egész életen át szeretni. Szeretnék ragaszkodni hozzá, szeretnék ragaszkodni a gyerekeimhez is. Nem mások kárára természetesen. Sztem ez mélyen emberi."

Emberinek éppen emberi, de Isten Országának keresésével nem teljesen kompatibilis az emberi dolgokhoz való ragaszkodás:
"Aki szereti életét, az elveszíti, de aki gyűlöli életét ebben a világban, az megmenti az örök életre."

Pipás 2008.11.29. 02:16:42

Berci_JCHC: Végre egy értelmes kérdés! de komolyan!

Megvizsgálva és tesztelve azt, ami megtapasztalható minden jel arra mutat, hogy nekem van igazam. Az elmegyogyóba azért kezelik az embert, mert az elme megbetegedése miatt olyan következésekre, hiedelmekre sut, olyan stratégiákat követ, amelyek nem szolgálják a túlélését, a létezését, szenvedést, halált okoznak neki.

Például azt hiszi, hogy szerdán elrabolták az ufók, a zsidók összeesküdtek a meggyilkolására és sárból gyúrta össze egy természetfeletti lény. Elszakad a valóságtól.

Például ha imádkozom, akkor rendben van, de ha megpróbáom kövekkel agyondobálni a szomszéd feleségét (ahogy azt a biblia írja), akkor kényszergyógykezelnek. Csak azért oké az imédkozás, mert sokan csinálják. Ha például a Sátánhoz imádkoznék, akkor egyből be is zárnának.

Elmoriel 2008.11.29. 02:17:12

Berci_JCHC 2008.11.29. 02:06:25

Ha keresztény lennék és buddhista, akkor azt hinném hogy Isten a főzelékben is benne van. Hiszen meg lett mondva hogy Isten mindenhol ott van.

Ha keresztény lennék akkor azt hinném hogy micsoda profán dolog összehozni a kelkáposztafőzeléket magával a NAGY ISTENNEL, tehát ez valami gyalázat lehet csak.

Ha buddhista lennék tudnám hogy benne van, hiszen minden egy és az egy az valójában semmi azaz a nirvána maga a teljesség.

Milyen szerencse hogy az én hitem csak a következő falat sajtig, almáig és korty borig terjed (ami persze lehet hogy Jézus teste)

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.11.29. 02:19:34

Martian:

"Az Isten-azonosságok pikantériája, hogy ilyenek is olvashatók:..."

Ez tetszik ez a válasz... Holnap írok rá, most próbáltam, de már nagyon nehezen megy, mert fáradt vagyok...

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.29. 02:20:29

Pipás: nem lesz ott, mert nem csináltam semmi teremtő erejűt. Mondhatom, koncentrálhatok olyan erősen arra, hogy legyen most itt egy dobostorta, hogy már-már aranyerem lesz tőle, nem lesz dobostorta, csak aranyér.
Az érzés nagyon nem ugyanaz. :D
De ha tudnék főzni, amit nem tudok, akkor csinálhatnék magamnak főzeléket, és még az aranyeret is megúsznám. :]

És nem kell megnéznem, hogy ott van-e, mert _tudom_hogy_ott_van_. Biztos forrásom van rá.
De ha gondolod megnézem, csak a te kedvedért.
(Csak azt ne kérdezzed, hogy "Honnan tudod, hogy nem most lett oda?", mert az túl kiszámítható lenne. ;])

Elmoriel 2008.11.29. 02:23:59

Tgr 2008.11.29. 02:05:38

Hiszel abban, hogy holnap felkel a nap és reggel lesz?

És abban hogy a bankkártyádon lévő pénz holnap csak a negyedét éri?

Hiszel abban hogy ha ma éjjel magadra húzod a takarót melegíteni fog? Mert pl. ennek a kvantumfizika szerint csak esélye van, nem biztos. (Mondjuk elég nagy az esély hogy nyugodtan aludj)

Mi hát a hit tárgya?

Pipás 2008.11.29. 02:24:43

Berci, nem értem, hogy miről beszélsz. Valószínűleg az én hibám, nem kellett volna ennyit innom,

A "teremtő erejű" kifejezést kimondottan nem értem... ;)

Viszont vagy a szoba forog velem vagy tényleg körbe-körbe járunk.

Martian (törölt) 2008.11.29. 02:29:19

Pipás

A kommunista rendszerekben simán bezárták azt, aki a létező marxizmus realitását kétségbevonta.

Most annyival talán jobb helyzetben vagyunk, hogy amíg valaki nem áll neki saját magát ténylegesen megnyuvasztani, gondoljon, amit akar, de azért még nem zárják be.
Ha meg jobb lesz attól a közérzete, hogy nőnemű pucér jedi lovagokkal álmodik, még ajánlani is fogják neki. :)

Pipás 2008.11.29. 02:29:42

Elmoriel: A nap nem kel fel (a föld forog), a pénzed nem fogja a negyedét érni (pár százalékot változik) és a takaró nem melegít (csak szigetel). Komoly ember nem hisz ilyen marhaságokba.

A kérdés nem az, hogy hiszel -e valamit, hanem azt, hogy abszolút megalapozatlan hiedelmeid irányítják -e a cselekedeteidet.

Mire alapozod? Én olyan dolgokba hiszek, amik beilleszkednek az ismereteim rendszerébe. Nem hiszek olyan kijelentésekben, amik megalapozatlanok... enyi az egész!

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.29. 02:30:50

Pipás: az a baj, hogy ez a kör kezd pontosan az lenni, amit Don is leír a könyvében (who's smarter). És a végkövetkeztetés is az, ami (I don't care). Ez van. Még szerencse, hogy te is szabad akaratodból gondolod azt, amit, meg én is. Ez ám a demokrácia. ;)

Pipás 2008.11.29. 02:32:47

Martian: Messze egyetértek, a XX. századi kommunisták sokkal rosszabbak, mint a XX. századi keresztények.

Persze ha mondjuk a XVI. századot vesszük, akkor a keresztények nem bezárták, hanem elevenen elégették azokat, akik mást gondoltak mint ők. De azok más idők voltak, igazad van!

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.11.29. 02:33:41

"Miért gondolod hogy sok-sok könyvek elolvasása alkalmas dolog arra hogy a léted lényegét megtapasztald? Nem lenne egyszerűbb csak megtenni?"

Miért gondolod, hogy a kettő ellentmond egymásnak?

Jézus pedig az idézeteiből úgy tűnik, hogy elég jól ismerte a Törvényt, a Prófétákat és az Írásokat. Sőt a farizeusi tanítást és törvényértelmezési vitákat is...

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.29. 02:33:46

Martian: bezárás, ollé. Ez az, zárjunk be mindenkit, aki teista, hiába hasznos tagja amúgy a társadalomnak? Sőt, neveljük át őket, meg legyen egy gyogyóbogyókapszula.
Tisztára mint az Equilibriumban, nem?

Pipás 2008.11.29. 02:34:49

Berci_JCHC: No persze a demokráciának semmi köze a zabad akarathoz. Nem?

Pipás 2008.11.29. 02:39:18

Berci_JCHC: Nem az ateisták akarják a keresztényeket nevelni, hanem épp fordítva. Ugye nem kell, hogy a spanyol inkvizícióra emlékeztesselek? ;)

Elmoriel 2008.11.29. 02:43:25

Pipás 2008.11.29. 02:29:42

Én inkább úgy fogalmaznék hogy nem a hitem teremti a dolgokat.

akomoly emberrel kapcsolatban pedig ajánlanék néhány tényt:
1.az Etna európa egyik legaktívabb vulkánja mint tudjuk a történelem leghosszabb csendes periódusát éli éppen. Ha netán kitör a vulkéáni hamu a sztratoszféráig emelkedik, ami azt eredményezi hoyg - bár a föld forog - nálunk sem fog a nap felkelni.
2. Forint értéke - sajnos válság van mint tudjuk, és a magyar államkötvényekkel kapcsolatos spekulációk már a CNN-nek is adtak témát.
3. Ezt csak a kvantumfizika tanárom tiszteletére raktam be. Télleg nem valószínű hogy hideg lesz a takaró alatt. Ha jól emlékszem annak a valószínűsége hogy a szigetelés a meleget engedje ki olyan kicsi hogy kb. 15 000 évig kell várni egy esetre 6 milliárd emberrel aki minden este betakarózik. Mondjuk ez kisebb mint az hogy 2000 év alatt egy ember a halál után feltámad, de ez is valószínűség, csak másik szám.

Akkor most mindez marhaság?

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.29. 02:44:32

A Spanyol Inkvizíció nevű poros csontvázat tedd szépen vissza a szekrénybe. A Keresztes Hadjáratok nevű társával együtt.

Szerintem manapság nagyobb az ateista és agnosztikus nyomás, mint a "klerikális reakció". De mondj kurrens, releváns példát az ellenkezőjére.

Pipás 2008.11.29. 02:45:05

Marhaság. ;)

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.11.29. 02:48:02

"Ez a szójáték a hit kétféle jelentésével már nagyon lerágott csont."

Oké. Ez igaz. De még mindig nem értem, hogy a buddhizmushoz miért nem kell hit. Azt a tanítást, hogy jé: én nem is létezem, azt ott követi a belátás? Nem állítom, hogy ugyanolyan hit kell hozzá, mint a kereszténységhez, de messze nem vagyok biztos abban sem, hogy olyan kellene, mint ami a matematika elsajátításához szükséges, ahol először a tanáromnak is hinnem kell...

Azt se értem továbbra sem, hogy mit jelent az, hogy nincs dogmarendszere.? Hát van neki egy módja, ahogy a világra tekint, ezt meg is fogalmazza, s ha valaki buddhista lesz, akkor ezt elfogadja és onnantól kezdve úgy lát és úgy érzékeli a "valóságot". Nem?

Pipás 2008.11.29. 02:49:28

A spanyol inkvizíció visszakerül a poros szekrénybe amint a római pápa bocsánatot kér.

És még akkor is fenntartással kezelem egy olyan eszme eredményeit, ami kidolgozta hogyan lehet elevenen elégetni embereket a saját érdekükben.

Elmoriel 2008.11.29. 02:53:21

Mattheo Guilleaume 2008.11.29. 02:33:41

"Miért gondolod, hogy a kettő ellentmond egymásnak?"

Nem ezt gondolom. Azt gondolom, hogy nagyon bonyolult utat választottál.

"Jézus pedig az idézeteiből úgy tűnik, hogy elég jól ismerte a Törvényt, a "

Node a bibliát nem olvasta az tuti. :-)
A jelenlegi ismereteim szerint Jézus elég komoly képzést kapott az Arameusoktól (bocsásd meg ha rosszul írom, nagyon jó ez a bor :-) ezért nem tudjuk mit is csinált 34 éves koráig.
Arra akartam rámutatni hogy az írások meglehetősen kétértelműek lehetnek. Bármely írás ellen lehet hozni egy másikat az elmúlt 2000 évből amelyik ellentmond neki. Az erre alapozott érvelés ezért - minden tiszteletem az írások ismerőinek - elég labilis.

Pipás 2008.11.29. 02:53:35

Amúgy meg már egy ideje csak egymást cseszegetjük, úgyhogy tujátok mit? Nem érdekel, hogy mit hisznek a keresztények! Mindenki úgy vezeti félre magát, ahogy akarja. Beleértve persze magamat is, már csak az egyenlőség érdekében is. ;)

Elmoriel 2008.11.29. 03:02:22

Mattheo Guilleaume 2008.11.29. 02:48:02

"De még mindig nem értem, hogy a buddhizmushoz miért nem kell hit."

Hadd mondjak el egy történetet.
Én úgy kerültem kapcsolatba vele, hogy volt egy figura aki azt mondta testmozgással fog filozófiát oktatni.

Mondjuk ott és akkor kinevettem.

Utána bizonyította az igazát.
Azóta csak egy útkereső vagyok. Nem alázott meg (ez amúgy is keresztény technika), felemelt.

Ezért azt hiszem, hogy nem jó utat találtál.
A buddhizmus nem hit hanem tapasztalás. Nem könyv hanem élet.
Persze ezt csak én hiszem :-)

Miért várnál, imádkoznál, vezekelnél, bűnhődnél egy életet, hogy utána kiderüljön hogy nyertél-e bűnbocsánatot?
Szerinted Jézus mondott ilyet?

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.11.29. 03:04:45

"A buddhizmus kifejezetten nyilvántart olyan szerzeteseket akik részben világi életet élnek, családdal, mindennel együtt."

Nem is világosodnak meg ebben az életben, legföljebb a Gyémántszekér szerint.

Nem az van, hogy Buddha körülbelül öt dolgot tanácsolt a "világi híveinek", és tőlük nem követelte meg, hogy ne legyen családjuk? Szerzetes azonban csak úgy válhatott valakiből a szexualitásról, meg kábé mindenről lemondott?

Különben, hogy a fenébe szabadulhat meg valaki a kötődéseitől? Persze azt elismerem, hogy valaki úgy gondolja, hogy szex mellett is, meg kölök mellett is simán, csak a kérdés, hogy valóban-e. De éntőlem még ez is lehet. Csak lassan így már minden buddhizmus tényleg...

Emellett a kereszténységben a házasság a(z egyik) legmélyebb emberi kapcsolat helye. A Szentháromság kiábrázolása, ahol a három Személy úgy szereti egymást, hogy Egy. Egy, de mégis három különálló Személy. A házasságban pedig lesznek ketten egy testté. Nyilván a való életben ez nem annyira egyszerű. De a vallás maga ilyen magas helyen "ünnepli" a házasságot.

Amennyire tudom, a buddhizmusban a házasságnak, két ember, majd a gyermekeik közösségének semmilyen ilyen megkülönböztetett szerepe nincs...

Elmoriel 2008.11.29. 03:10:39

Pipás 2008.11.29. 02:53:35

Nagyon tetszik pl . hogy az általam ismert keresztények nem nagyon tudják összeegyeztetni a hitüket az úgymond profán élvezetekkel.

Ha pedig ember vagyok akkor van fülem, szemem, orrom, irigységem, mámorom, betegségem, stb.
Mindezt az öreg kaporszakállú hozta össze.
Miért kellene külön szobába rakni a hitet, Jézust, meg engem?
Valójában a gyarlóságaim a hitem, a jószándékom szétválasztása nem Isten akaratának a meggyalázása aki szándékosan így rakott össze?

Jó a sör?

Pipás 2008.11.29. 03:15:48

Elmoriel: Ez engem is zavart régebben.

Amúgy jó a sör, amint mondtam én főztem. Van sima, barna, gyömbéres, mézes és be kell vallanom, hogy narancsbort is főztem. ;) Közben meg a "bing bang theory" sitcomot nézem. Bár már kezdek beálmosodni. ;)

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.11.29. 03:15:49

"bocsásd meg ha rosszul írom, nagyon jó ez a bor :-)"

Jaj, ilyet ne is írjál! Azt hittem én is, hogy van borom, de aztán rájöttem, hogy nincs...

"A buddhizmus nem hit hanem tapasztalás. Nem könyv hanem élet."

Hát nekem a kereszténység is az: könyvekkel együtt is.

"Miért várnál, imádkoznál, vezekelnél, bűnhődnél egy életet, hogy utána kiderüljön hogy nyertél-e bűnbocsánatot?
Szerinted Jézus mondott ilyet?"

Hát nem nagyon. De én se mondtam, hogy ezt csinálom...

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.11.29. 03:19:18

Egyébként Jézus azzal kezdte a csodáit a János evangéliuma szerint, hogy egy mennyegzőn csinált 600 liter bort, mert elfogyott a mulatság közben...

Pipás 2008.11.29. 03:20:21

Asszem nyomok egy kis narancsbort. (hu.wikibooks.org/wiki/Gyümölcsbor)... ;)

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.11.29. 03:21:34

"Amúgy jó a sör, amint mondtam én főztem. Van sima, barna, gyömbéres, mézes és be kell vallanom, hogy narancsbort is főztem. ;)"

No, ez meg már egyenesen emberkínzás... (:

Elmoriel 2008.11.29. 03:23:25

Mattheo Guilleaume 2008.11.29. 03:04:45

"Szerzetes azonban csak úgy válhatott valakiből a szexualitásról, meg kábé mindenről lemondott?"

Ez - ahogy én tudom - önkéntes mindenhol. Te döntesz.
Ahogy én ismerem a buddhizmusban- amelynek ugyanolyan sok ága van mint a kereszténységnek- ez nem kötelező. Pl. a papok nem kell hogy vállaljanak cölibátust, mondjuk praktikus okokból a kolostor a gyerekeiket nem tartja el, de több helyen lehet világi feleségük - ha az vállalja.

Az meg hogy a kötődéseid milyenek a Te dolgod. Persze gyerekekkel, családd nehéz vagy nem lehet megszabadulni ezektől, dehát akkor ne vállald.

A házasság, párkapcsolat meg egyéni dolog, amit ehhez nekem a buddhizmus ad, az a másik fél - a párom - iránti tisztelet. Nem több ez mint a "házastársi kötelesség" ?

Mit mondjunk egy olyan egyházról akinek a papjai nem tapasztalhatták -de jure - a szerelem teljességét?

Hogyan lehetnek teljesek, ha nem Istenük parancsai szerint élnek?

Pipás 2008.11.29. 03:24:26

Bocsi, szívesen küldenék, de valószínűleg elég messze lakunk egymástól. Fényképet nyomjak? ;)
(Na jó, ez tényleg övön aluli volt.)

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.29. 03:29:25

én meg absztinens vagyok, bár korábban nagy rajongója voltam a belga és azon belül is főképp a gyümölcs söröknek. :D
De ez nem függ össze részemről a kereszténységgel. Bár a trappista sörökön keresztül akár... :]
Viszont a profán áthallásoknál maradva, jövőre szívesen mennék végre Flevo Festivalra Hollandiába. Ez viszont össze is függ a kereszténységgel.

;)

Elmoriel 2008.11.29. 03:29:53

Pipás 2008.11.29. 03:20:21

A recepteket kérném mielőtt jönnek a katolikus fináncok :-)
Azt kell mondjam az irigység gyarlóságába estem. :-)
Ha katolikus lennék meggyónnám, ha buddhista akkor nem nyugodnék amíg mindenki meg nem tudja a receptet, de mit csinál egy református?

Máris úgy érzem hogy valamilyen hitben mégis csak tesvéreknek kéne lennünk.

Pipás 2008.11.29. 03:35:46

Hát végülis a sör is meg a bor is egyszerűen arról szól, hogy az élesztő alkoholt csinál a cukorból. Héhány narancs és némi 100%-os narancslé meg egy kis élesztő segítségével pár hét alatt nagyszerű gyümölcsbort lehet csinálni. A sört meg árpa és komló segítségével szintén élesztővel lehet csinálni.

Az interneten rengeteg segédanyagot lehet találni és persze ha élesztő vagy bármi más kell, akkor viszonylag csekély pénzért házhoz is hozzák. Például itt egy ilyen bolt: www.homebrewheaven.com/

Elmoriel 2008.11.29. 03:45:05

Pipás 2008.11.29. 03:35:46
Kösz a címet. amikor a purgatóriumba kerülsz ne feljtd el megemlíteni a jótettek között.

Átolvasás:
"Haláltánc a gólyavárban"

Tetszik. Klassz lehet a buddhistáknak.


Mattheo nagyon aktív vagy.

Méhenkívüli 2008.11.29. 04:40:16

Majmok üzenik jó a cikk.

Midnight Coder 2008.11.29. 08:07:31

Pipás: az hogy mi létezik és mi nem, a Mátrixon belülrõl soha nem fogod tudni megmondani. Mint ahogy egy Commodore 64-re írt program sem fogja tudni megmondani hogy amin fut az egy valódi C64 vagy egy jól megírt emulátor ami valójában egy XP-n futó DOSBox-ban fut.

Carrot 2008.11.29. 08:13:52

A buddhizmust totálisan félreérted, és félremagyarázod.
Nem görcsölnek az ujjászületés miatt, és nem is passzívak.

összehasonlításként:

a buddhista szerzetesek a rendszeres meditációk és imák mellett aktívan evékenykednek, dolgoznak, alkotnak, oktatnak. Vegetáriánusok, emellett minden élőlényt tisztelnek és védenek.

a keresztény felekezetek, szerzetesek, papok mindenkit lesajnálnak, aki nem őket követi. Dolgozni derogál nekik, a nép eteti őket. Az évszázadok alatt - és jelenleg is - csak destruktívan bomlasztani, minden ésszerű dolgot akadályozni tudnak.

Nem azt kell nézni, hogy mit tanít, vagy hogy ki mit ért bármelyik alatt is. Azt kell látni, hogy mit tesznek, milyen nyomot hagynak.

Seele 2008.11.29. 09:17:34

"Sokan osztják a véleményt, miszerint az eltérő - és eltávolítandó - dogmatikai burok alatt [...]"

Véleményem szerint dícséretes, hogy a szerző foglalkozott a témával. Szerény megjegyzésem viszont az, hogy ezen az elmített dogmatikai burkokon még nem sikerült teljes mértékben túllépnie, és jó részben továbbra is azok mentén ítéli meg, ütközteti a vallásokat, és a buddhizmusról éppen olyan személyes interpretációkat is megjelenít (legyen az sajátja vagy másé), amik párhuzamba állíthatóak az általa - jogosan - bírált önkényes Bibila-értelmezésekkel.

Két vallásról konstruktív jelleggel a másik vallás egy képviselőjével érdemes beszélgetni tán, sem mint magunkkal elmélkedni róla, hm?

Mindazonáltal én inkább a hasonlóságokra koncentrálnék (megérne az is egy postot, nemde?), ami mellett persze a mérleg másik nyelvére lehet tenni a különbözőségeket is.

Én személy szerint nem vagyok sem buddhista, sem keresztény, és mégis, egyszerre vagyok mind. Mindegyikben megtaláltam magamat és Istenemet. Ez a dogmák nélküliség, ha már szóba került. De nem kívánok senkit megtéríteni igazamról, és nem is bánok öntelt, lekezelő gőggel velük, hogy "majd rájönnek ők is, cöcc". Egyszerűen mindegy :)

"God's in his Heaven
All's right with the world!"

doberman 2008.11.29. 09:30:04

Posztíró, te kis geci, hogy lehet pofád ilyen alpárian írni a Buddháról??

"Sziddhártha Gautama az indiai homokos"

Martian (törölt) 2008.11.29. 10:50:51

"Mint ahogy egy Commodore 64-re írt program sem fogja tudni megmondani hogy amin fut az egy valódi C64 vagy egy jól megírt emulátor ami valójában egy XP-n futó DOSBox-ban fut."

Érdekes felvetés... ha egy C64-es programot direkt úgy írsz meg, hogy futtatási környezet anomáliáit keresse (pl. hardveres időzítések precizitása), képes lehet rájönni, hogy nem valódi C64-esen fut.

Mattheo Guilleaume 2008.11.29. 10:55:08

"Posztíró, te kis geci, hogy lehet pofád ilyen alpárian írni a Buddháról??"

Hát tudod, ez amolyan kis csalétek. Hogy tudsz-e olvasni, vagy sem...

Mattheo Guilleaume 2008.11.29. 11:02:01

"Ha katolikus lennék meggyónnám, ha buddhista akkor nem nyugodnék amíg mindenki meg nem tudja a receptet, de mit csinál egy református?"

Egy református - vagyis inkább afféle - nagyon sajnálja, hogy az interneten csak biteket lehet küldeni...

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.29. 11:42:32

Martian: ha úgy írod meg. Tehát máris kell a saját aktív részvételed abban, hogy egyáltalán egy ilyen algoritmus benne legyen a programban. Egy kreatív alkotó nélkül ez egyetlen programnak se fog menni. ;)

sovesz tomesz 2008.11.29. 11:44:04

Jó napot!

No, én se meggyőzni jöttem ide a kommentemmel...

Belátom, mindenkinek megvan a saját útja, hogy épp hol tart rajta az kivetül a környezetére; erre az anyagi világra (vagy ha úgy tetszik erre az árnyékvilágra), most épp ide, erre a blogra.

Szóval (szerintem), itt van körülöttünk ez a világ, érzékszerveinkkel felfogjuk azt, de van valami, amit képtelenek vagyunk felfogni; azt, ami mindezt "létrehozta", mert az láthatatlan. Nos, van egy rossz hírem: A látható világ nem lényeges (annyira), mivel illúzió! Bár az mégse mindegy teljesen, hogy ettől az illúziótól szenvedünk, vagy boldogok vagyunk.

Újfent szerintem, az e blogon belüli kommentelők (a blogírót is beleértve) rendelkeznek jókora olvasottsággal a témában, de (magamat is beleértve) már igen csak reánk telepedett az anyagi világunk, hogy ne lássunk túl tisztán. Hát, akkor irány a további tapasztalás! Kezdjük mindjárt az életenergia mozgatásának egyik fatájával, mondjuk a légzéssel; szerintem az mindenkinek menni fog... stb, stb.

De hogy ne rugaszkodjunk el teljesen az olvasástól, ajánlanék én is egy könyvet; a címe: A 3 próféta könyve. Ugyan nekem sincs saját példányom, mert jelenleg hiánycikk; első - eddigi egyetlen - kiadásáért hajlandó volnék megadni az eredeti ár kétszeresét (bocs ezért az apróhirdetésért ( . )( . ), ez itt egy szmájli, de úgy néz ki mint egy, ill. mint két csecs). De melegen ajánlanám, mivel a szóban forgó írás nem kevesebbet állít: Buddha, Jézus és Mohamed tanításai egyetlen tanra vezethetők vissza. Hú, de nagy gáz ez Mattheo!!! ja, és HITelesnek tűnik, mivel a fordítás egy része Őszentsége a X. Panchen Láma hagyatékából származik

Egy szó mint száz: Ember higgy és olvasd el ezt a könyvet! Ha az előszó után sem rakod le, nyert ügyed van.

Végül pedig ...Igen, én is elmebeteg vagyok; egy helyen próbálok kigyógyulnak, amit úgy hívnak: Föld bolygó. Nehéz lesz, de kitartok.

Amúgy ezt az állapotot nem drogok, hanem hagyományos kínai teaszertartással értem el, fehér, oolong és puer teák segítségével 4 és fél óra alatt. Ajánlom mindenkinek, úgy ellazít, lelassít, hogy hugyozni is legalább 5 percig tart közben. Kellemes lassulást és egészségetekre!!!

Befejezem, mert blog születik a kommenten belül...

Mindenkit üdvözöl Sovesz Tomesz.

Lord_Cica (törölt) 2008.11.29. 13:04:31

Egyébként a címhez visszatérve, szerintetek ha bunyóznának, akkor ki nyerne?
Buddha nagyobb darab, és tud jógázni meg sokáig ülni. Jézus bár cingárabb, de jól bírja még a keresztre feszítést is.

Youtube-on sajnos csak mohamed-jézus bunyó van:
www.youtube.com/watch?v=dVAbszHFWxo

A. 2008.11.29. 13:14:09

A 3 próféta könyve:

Megkérdeztem a barátomat G-t:

No results found for "A 3 próféta könyve".

??

Berci_JCHC (törölt) 2008.11.29. 13:26:51

A.:
létezik a könyv, a Bioenergetic kiadó adta ki. New Age kiadó, egyébiránt.
De az interneten nem nagyon van rá több utalás...
Sőt erre a névre se jön semmiféle nemzetközi utalás, csak egy pár magyar: Guru Shantipada Triratnamahacharyashastra

Szóval itt valami nincs rendben. ;)

sovesz tomesz 2008.11.29. 13:58:49

Mint írtam hiánycikk és a bioenergetic nem szándékszik újra kiadni egyelőre. De a tartalmát tán itt el lehet olvasni és elő lehet jegyezni, nekem sem sikerült még rálelnem, de egyszer kölcsönkaptam 1 példányt.

www.antikvarium.hu/ant/book.php?func=reszletes&tipus=tema&kezdet=1&darab=50&talalat=1&rendezes=Cim_AZ&temakorID=0&sszam=1&ID=87515

Fan Fanics 2008.11.29. 13:58:52

Érdekes a cikk, csak egy kicsit naív. Jó értelemben naív, mert valójában a vallások az időben meglepően sokat változnak. És persze a térben is. Például egy európai buddhista a korszellem mellett a saját európai kultúrális örökségét is begyömöszöli a buddhizmusába. Vagy a másik módosító tényező, a vallási dimenzióban az emberekre való hatás, ami egyfajta hatalom, szellemi hatalom, amit az úgynevezett értelmiség irígyelt el a középkori egyháztól. Európában ezt végképp nem kell magyarázni. Szóval a kérdés, hogy van-e értelme, relevanciája tanokról, tiszta forrásról beszélni, azon vitatkozni, hogy a hivatkozási alapok elég autentikusak-e, miközben az elgondolást, eszmét és eszményt sűrűn át- meg átszövi, sőt módosítja, sőt szétbontja a kor, a pillanat. ilyen értelmeben csak a vallások reinkarnációjáról lehet beszélni, hogy hogyan ölt testet ma a kereszténység itt nálunk, vagy ma a buddhizmus itt nálunk. Ez persze nem degradálja a vallást, sőt ellenkezőleg, a többi "eszme, eszmény" mint pl a liberális piacgazdaság kizárólag a jelenben élő fogalmak, és ebből a nézőpontból kevesebbek a vallásnál. A feladat így bonyolultabb, mert nem megvalósítani kell az eredeti vallást, hanem értelmezni a korunkban, és alkalmazni. Ez feladat. Azon vitatkozni, hogy pl. Mózes, Buddha anno mit hogy értett, ilyesmi, csak tudomány, mint a építőmérnökség.

Tgr 2008.11.29. 14:08:38

Elmoriel, nem mennék most végig az ismeretelméleti kiskátén. Nagyon érdekes filozófia problémákat lehet felvetni azzal kapcsolatban, hogyan tudhatunk egyáltalán bármit is, meg hogyan lesz szükségszerűen körkörös mindenféle igazolási kísérlet, de azért végeredményben mégiscsak különbséget teszünk a között, hogy ha elengedem az almát, akkor lefelé fog esni, meg hogy Jézus három napot a pokolban töltött, aztán felszállt a mennybe. Lehetne hivatkozni interszubjektivitásra meg verifikációra meg falszifikálhatóságra, de csak túlbonyolítaná a dolgot, a különbség anélkül is világos.

Tgr 2008.11.29. 14:59:38

Mattheo Guilleaume:

"De még mindig nem értem, hogy a buddhizmushoz miért nem kell hit. Azt a tanítást, hogy jé: én nem is létezem, azt ott követi a belátás?"

Attól függ, mit értesz buddhizmuson. Az örökké reinkarnálódó bódhiszattvák vagy az ommanipadmehum gyógyító ereje nyilván hit kérdése, de a buddhizmus magja valami olyasmi, hogy ha bizonyos testgyakorlatokat elvégzel, akkor meg fogod tapasztalni az én feloldódásának élményét, vagyis itt egy teljesen empirikus, leellenőrizhető tanításról van szó. A tapasztalatokból levont végkövetkeztetés jogosságát persze lehet vitatni, de ez egész más, a kereszténység, ami egy kinyilatkoztatásra épülő vallás: megjelent Isten, egy sor csodával bebizonyította, hogy tényleg Isten, aztán megmondta a frankót. Azt, hogy Jézus emberré lett isten-e, nem lehet semmilyen értelmes módon megvizsgálni: ő ezt mondta, mi meg vagy elhisszük neki, vagy nem. (És persze azt is el kell hinni, hogy tényleg ezt mondta, bár arról legalább elvben lehetséges valamilyen megalapozott tudást szerezni.)

Tehát a kereszténység (és az iszlám és a judaizmus) egy egyszeri és mára hozzáférhetetlen eseménnyel próbálja igazolni magát, és a hozzáférhetetlenség miatt ez az igazolás önmagában semmit sem ér, és hittel kell kipótolni. A misztikusok, újjászületett keresztények, pünkösdi-karizmatikusok stb. törekszenek ugyan valamiféle személyes megtapasztalásra, de azért az istenélmény és a homousion között jóval nagyobb a távolság, mint az ürességélmény és az én nemléte között.

"mint ami a matematika elsajátításához szükséges, ahol először a tanáromnak is hinnem kell..."

Nem teljesen értem, hogy ezt mire szántad példának, de ebben a formában nem igaz: a matematikánakj azt a szeletét, amivel az átlag halandó találkozik, néhány év alatt simán fel lehet építeni axiómáról axiómára úgy, hogy minden lépés belátható a korábbiakból, semmit nem kell elhinned senkinek. Más kérdés, hogy az iskolában ezt nem teszik, mert sokkal tovább haladna, és meg is haladja egy nyolcéves gyerek szellemi szintjét; és megint más kérdés a matematika alkalmazhatósága - egy dolog, hogy kijelentjük, hogy a kizárt harmadik egy axióma, és egy másik, hogy a kétértékű logika valóban alkalmas-e a világ leírására, és itt már szembekerülünk az indukció összes problémájával. De ez már szigorúan véve nem matematika.

"Azt se értem továbbra sem, hogy mit jelent az, hogy nincs dogmarendszere.? Hát van neki egy módja, ahogy a világra tekint, ezt meg is fogalmazza, s ha valaki buddhista lesz, akkor ezt elfogadja és onnantól kezdve úgy lát és úgy érzékeli a "valóságot"."

A dogma megintcsak a nyugati monoteizmusokra jellemző dolog: vannak szabályok, és ha a közösséghez akarsz tartozni, ezeket a szabályokat el kell fogadnod. Egy katolikus jellemzően nem azért hisz Mária szeplőtelen fogantatásában, mert a mellette és ellene szóló érvek hosszas mérlegelése után az előbbieket látta nyomósabbaknak, hanem mert az egyházi vezetők elvégezték helyette ezt a mérlegelést, és ők megfelelő körülmények között a Szentlélek kegyelméből tévedhetetlenek. Vagyis a dogma megintcsak egy alapvetően tekintélyelvű, hitre és nem belátásra épülő dolog, és a tapasztalati alapú és enyhén szinkretista keleti vallásokkal ez nem fér össze. (Tudtommal, de persze nyomokban sem vagyok a keleti vallások szakértője.)

De ez megintcsak attól függ, hogy milyen irányzatokat szemelünk ki a kereszténység ill. a buddhizmus reprezentánsának: pl. ha jól tudom az emerging church mozgalmak szintén dogmaellenesek.

pucros 2008.11.29. 15:08:26

Én pl. úgy vagyok buddhista, hogy kiderült rólam hogy az vagyok, eleve így látom a világot. Ha valakinek nagyon nincs világnézete, akkor is előfordulhat talán, hogy megtetszik neki a buddhizmus és azt mondja, hogy na akkor be fogok rendezkedni erre, de a buddhizmushoz ennél sokkal inkább illik az, hogy akár úgy buddhista valaki, hogy nem tud róla, sőt esetleg tiltakozna is a felvetés ellen mert mondjuk úgy gondolja, hogy az biztos egy vallás vagy egy egzotikus kultúra vagy egy trendi divat.

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.11.29. 16:32:29

"... ha bizonyos testgyakorlatokat elvégzel, akkor meg fogod tapasztalni az én feloldódásának élményét, vagyis itt egy teljesen empirikus, leellenőrizhető tanításról van szó."

Igen csak hogyha ugyanezeket a gyakorlatokat szúfiként, zsidóként, keresztényként végzed el, akkor egészen másként interpretálod ezt a feloldódást és egészen más valóságként éled meg ezáltal, mint egy buddhista. Az örömérzés átjár, a megnyugvás átjár stb., de egy keresztény ezt Isten Szentlelkének tulajdonítja és egészen másfelé szeretne haladni, mint egy buddhista.

A buddhizmus is ad egy interpretálási közeget - erről a posztban írtam. Ahogy a kommentekben is írtam ez az előre kimunkált látásmód, amit a magadévá teszel ez ugyanúgy egy világmagyarázat, "szabályrendszer" soha nem ellenőrizhető előfeltételezésekkel. Pl., hogy kavargó dharmahalmaz vagyunk.

A buddhizmus alatt a továbbiakban azt szeretném érteni egyébként, amelyik fontosnak tartja a tekintéllyel bíró könyvei tanítását. Pl. ha valaki azt írja, hogy az ő buddhizmusában nem gond az újraszületés, azzal nem tudok, mit kezdeni. Természetes, hogy ha a buddhizmus mindazzal azonos, amit valaki kiagyal magának, arról nem állnak a megállapításaim.

A matematikás példa pedig arra jó, hogy ellentétben a felvilágosodás szemléletével, amelyik azt hiszi, hogy a valódi tudás pusztán az értelem logikus következtetési rendszerét és racionalitását használva megszerezhető. De ez még a matematikában sem igaz - bár ott a legigazabb. Senki nem így tanul matematikát, hanem úgy, hogy először elfogad. És amikor már megismerkedett ezzel a világgal, és az elfogadott elvek szerint látja a világot, akkor igazolni is tudja, hogy jé, ez tényleg levezethető az axiómákból.

Bármilyen elsajátítható ismeretnek - az ismeret itt a legtágabb értelemben véve, tehát matematikai egyenlet, megvilágosodás stb. - tehát ilyen a szerkezete: mindegyiknek vannak előfeltételezési, mindegyikhez kell hit, amivel elfogadom ezeket az előfeltételezéseket (a hit itt azt jelenti, hogy egy darabig nem kérdőjelezem meg őket, hanem az előfeltételezések alapján cselekszem) és aztán ebből fakad valami belátás. Tényleg megtörtént az, amire vártam, vagy tényleg jól leírt valamit ez a rendszer, aminek bizalmat szavaztam.

Fontos elem itt még a személyes elköteleződés - megint csak igen tág értelemben értve.

A tudomány ilyen folyamatok szerint működik (Thomas Kuhn), szinte bármiféle tudás megszerzése (Polányi Mihály).

A kereszténységben is van belátás is. "Megtérve" valóban boldogabbnak érzem magam, úgy érzem kiteljesedik az életem, úgy érzem valóban az Istennel kerültem kapcsolatba.

A buddhizmusban is van hasonló belátás. De ez ugyanúgy nem tabula rasa módon történik, teljesen objektív körülmények között, mint bármilyen más esetben. Így a buddhizmusnak is vannak előfeltételezései (pl. az én illúzió), s ezeket ha úgy tetszik hívhatom: dogmáknak (megint csak tágan értve ezt a szót).

Ha valaki azt mondja, hogy nincsenek, ugyanúgy tévhitbe ringatja magát, mint a felvilágosodás filozófusai.

Egyébként fontos lenne tisztázni, hogy ki mit ért dogmákon...

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.11.29. 18:24:31

-Martian:
"Jézus és Buddha egyaránt misztikus szemléletűek voltak, számukra az élmény és a tudatosság volt a meghatározó és nem az öncélúvá üresedett dogmatizmus, az intézményesített vallásosság politikai szempontjai."
Jó megközelítés.

"Tehát valójában minden Holdra mutató ujj és a Hold is azonosak! :)"
Pontosan. De ez ugye az, amit a buddhisták mondanak...

-Elmoriel:
"Ez jó kör volt, jót mulattam. Köszi."
Szívesen.

"Azt hiszem közel vagyok istenhez.

Eszközök:
Irsai Olivér - Ostoros pincészet
Sajt - lehel piac
Alma - őstermelő
Sarah Brightman CD (biztos nem torrent)

Megvilágosodtam?"
Közel jársz, ifjú padavan, nagyon közel... :D

"Ha katolikus lennék meggyónnám, ha buddhista akkor nem nyugodnék amíg mindenki meg nem tudja a receptet, de mit csinál egy református?"
Sörözik :D

-Lord_Cica :
"buddha ember volt és istenné lett"
Nos, nem. Sem technikai, sem szimbolikus értelemben.

"kisbetűvel írtam, és annak tekintik: egy természetfeletti lénynek."
Csak a tisztánlátás végett: természetfeletti lény =/= isten.

-Pipás:
"Ha tényleg hiszel abban, hogy az öreg válaszolni fog, akkor sem fognak fegyvert adni a kezedbe... "
...legalább is remélhetőleg.

-Mattheo Guilleaume:
"Sőt ilyet is mond: "Én és az Atya egyek vagyunk."

A Holdra mutató ujj és a Hold ugyanaz."
A megalománia tipikus tünete, ugye. ;)

"Szeresd az Istent, szeresd a felebarátodat - röviden. Egyik sem áll meg a másik nélkül. "
Köztünk legyen mondva: de.

"Ő csupán kavargó dharmák(?) halmaza, amely dharmákat meghatározott törvényszerűségek keltenek életre és szüntetnek meg."
Mondom én: "Kvantummechanika, aranyapáim, kvantummechanika..." :D

"a kereszténységben a házasság a(z egyik) legmélyebb emberi kapcsolat helye"
Optimális esetben. De optimális esetben nem csak a kereszténységben, hanem mindenhol... ;)

"Egyébként Jézus azzal kezdte a csodáit a János evangéliuma szerint, hogy egy mennyegzőn csinált 600 liter bort, mert elfogyott a mulatság közben..."
Meg kell mondjam, marketing-fogásnak se utolsó... :D

"Igen csak hogyha ugyanezeket a gyakorlatokat szúfiként, zsidóként, keresztényként végzed el, akkor egészen másként interpretálod ezt a feloldódást és egészen más valóságként éled meg ezáltal, mint egy buddhista. Az örömérzés átjár, a megnyugvás átjár stb., de egy keresztény ezt Isten Szentlelkének tulajdonítja és egészen másfelé szeretne haladni, mint egy buddhista."
Erről az jut eszembe, hogy 'Eh, mi a név? Mit rózsának hívunk, Bárhogy nevezzük, éppoly illatos.'

-Berci_JCHC
"Neked is küldök egy Donald Miller idézetet"
Ha küldök neked egy japán Mijamotó Muszasi idézetet, akkor kikeresztelkedsz?

"az Emberi Genom Projekt nemrég visszavonult vezetője (Dr. Francis S. Collins) meg pont a munkája során talált rá Istenre. Mint kardiológus, a páciensek kezdték "felforgatni" a gondolatait, aztán a DNS komplexitása ébresztette rá, hogy egy ilyen bonyolult képződmény nem létezhet csak úgy magától.
Hát ez van. ;) "
Persze. De egy ember "megtébolyodása" mit is bizonyít?

"azért az az ember, aki genetikai betegségeket fedezett fel, nem hiszem, hogy hülyének nevezhető."
Nem hülyének nevezte, hanem őrültnek. Nem ugyanaz, ugyebár.

"Ami meg a bonyolult dolgok maguktól keletkezését illeti: ha csak a szobában körülnézek, itt semmi se lett csak úgy magától. Mindennek van egy készítője."
És szerinted mi a bonyolultabb: a számítógép, vagy az ember, aki készített?

"Emberek. Akiket Isten készített."
A szüleik meg közben sakkoztak... Amúgy meg Occam és a borotva, már ami a létezők felesleges szaporítását illeti.

"Akkor is ott lesz, ha én azt hajtogatom magamnak, hogy nincs a fagyasztóban az a kelkápsztafőzelék."
És ha azt hajtogatod, hogy van benne pizza, pedig nem is, akkor lesz benne? ;)

Lacee:
Igyekszik az ember.

Szuromi Izabella:
"Ha elolvassátok A. J. Christian Mit keresett ISTEN a nappalimban?-ját, világosan fogtok látni... "
Ez rendkívül kevéssé valószínű. ;)
//Egyébként nyilván a távirányítót... ;) :D//

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.12.01. 13:08:08

""Ha katolikus lennék meggyónnám, ha buddhista akkor nem nyugodnék amíg mindenki meg nem tudja a receptet, de mit csinál egy református?"
Sörözik :D"

Ne írjuk le ennyire a reformátusokat. Inkább borozik... (:

""Szeresd az Istent, szeresd a felebarátodat - röviden. Egyik sem áll meg a másik nélkül. "
Köztünk legyen mondva: de."

OK. Csak röviden. Az egyik irány biztosan megáll. Szereted az Istent, abból elengedhetetlenül következnie kell a másiknak.

Még ígértem valamit ezzel a Holddal meg Holdra mutogatós ujjak kapcsolatban, de azt majd este.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.12.01. 23:04:52

Mattheo Guilleaume:
"Ne írjuk le ennyire a reformátusokat. Inkább borozik... (:"
Oké, ott a pont! :D

"Az egyik irány biztosan megáll. Szereted az Istent, abból elengedhetetlenül következnie kell a másiknak."
Így mindjárt más ;)

paokfc 2008.12.02. 00:51:45

Adalék a témához, folyt. köv:
frego.li/b2-sokfele-szeretet

andrueboy 2008.12.02. 23:04:07

Nem olvastam végig a blogbejegyzéseket. mindösszesen csak egyet szeretnék még ma este ide írni. kismilliószor próbáltam elszakadni a kereszténységtől, aminek több oka is van, az ebben létező közösségektől kezdve egy-két hitelven, rituálén át sokminden. s sokat kacsingattam a buddhizmus felé, s tartok tőle, hogy még fogok is. de néha egyre jobban kezdem érezni saját bőrömön azt a mondatot, hogy "nem ti választotattok engem, hanem Én titeket" (ez most lehet hogy nem szó szerint van, de ez most nem is lényeg). mert valami vagy valaki mindig mellettem, körülöttem, bennem van, bármilyen ösvényen is haladok. s ennek, neki a megnyugató biztonságára csak tőlem függ, hogy igennel felelek-e, s sokszor azt érzem ez teljesen független épp aktuális cselekedeteimtől, gondolataimtól. S nem vagyok egy nagy hittudós dogma spieler, nekem épp elég ha az érzéseimre, mélyen belém ültett vágyaimra hallgatok, s aszerint élek. Tudom, hogy így oda jutok, s azt az utat járom be, ami rám van szabva, ami az enyém.

Cypriánus 2008.12.03. 16:40:22

az waz állítás, hoyg a keresztény szerzetesek henyélnek, a buddhisták, meg dolgosak, a valóság totális inverze.
A théra-vádin buddhizmusban szerezetesnek munkát végezni TILOS.
Ajánlom figylemedbe a megfelelő szakirodalmat !!!
míg a szt. Benedeki jelszó az volt: imádkozzál és dolgozzál. Még a koldulórendek (pl. ferences) is végeztek munkát.
Az hogy tibeti, japán stb. szerezetesek dolgoznak, meg van olyan szekta ahol nősülnek, az igaz, de a Kelet-Ázsiai buddhizmus kissé érdekes vonásokkal gazdagodott az eredetihez képest...:)

Berci_JCHC (törölt) 2008.12.03. 21:59:20

Így van. Nemrég volt egy belga film ottani szerzetesrendekről. Az egyiknél egész rendházat maguk építették fel, minden építészi tapasztalat nélkül, mégis áll. Tették ezt a 20. század közepén.
Egy másikban meg régi falikárpitokat újítottak fel apácák, jóformán ingyen. Ezt egy világi műhelytől egy műgyűjtő sem kapja meg.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.12.04. 01:54:58

-Cypriánus:
"az waz állítás, hoyg a keresztény szerzetesek henyélnek, a buddhisták, meg dolgosak, a valóság totális inverze."
És ki állított ilyet?

Amondo 2008.12.04. 11:46:43

Alister,

Carrot 2008.11.29. 08:13:52

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.12.04. 23:28:49

-Carrot:
Ezt úgy hívják, hogy öngól... ;)

Advocatus_Diaboli 2010.01.06. 09:33:13

Miért lenne a buddhizmus meneklés?! Ha egy fikarcnyit is ismerné a buddhizmus, akkor tudná, hogy a buddhista beavatás (kb. a keresztelésnek felel meg, csak ez tudatos választás) el sem a bodhiszatva fogadalom, aminek a lényege, hogy aki buddhista akar lenni az nem a saját, ahnem mindeki javára akar megvilágosdni. Vagyis lemond a Nirvánáról és megvilágosodott lényként mindaddig újjászletik, amíg nem segített eljuttatni minden lény a megvilágosodásig.

Addig a kereszténynek tökmindegy, ha mindenki más a pokolra jut, csak ő kerüljön a Mennyországba.

Melyik vallás akkor amenklés valójában? :-) A buddhizmus ugyanis tuti nem. :D

Egyébként Jézus is buddhista tanokat hírdet. A feltétlen szeretetről beszél, vagyis nem arról amirpől a cikk ír. A cikk írója szerint közöny, ha valaki mindenkit szeret egyránt. Ezek szerint Jézus is közönyös volt a cikkíró. :-)
süti beállítások módosítása