El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2010.01.05. 10:08 SzitaKötő

Lapostévék, biodiverzitás, papok

Régebben még zavarba ejtett, ha rá kellett döbbennem, hogy egy évet több különböző nemes cél számára is elkülönítettek. De azt hiszem, ezt is meg lehet szokni, sőt meg is lehet érteni. Egyszerre csak egy év áll rendelkezésünkre, hogy a zászlajára kitűzött jelszavakkal motiváljuk az emberiséget. Még szerencse, hogy erre csak korlátozott számú szervezet érzi magát feljogosítva. Hát lássuk, mi vár ránk 2010-ben: milyen országos- vagy világméretű áramlatokkal sodortathatjuk magunkat ebben az újesztendőben.

A nemes célkitűzések éve

Az Európai Unió a gazdasági válság hullámainak dacára ebben az évben beleveti magát a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni harcba, amire valószínűleg egyre nagyobb szükség lesz az öreg kontinensen is. Ennyivel persze nem elégedhetünk meg, mert az UNESCO ugyanerre az időszakra „elkötelezte magát a kultúrák és vallások közötti párbeszéd és a békekultúra közvetítése mellett a kölcsönös megértés és együttműködés jegyében”.

A magyarországi egyházak is kapcsolódhatnának ehhez a célkitűzéshez, hisz idén ünnepeljük az újkori ökumenikus mozgalom kiindulásának 100., és a Keresztény Egység Elősegítésének Pápai Tanácsa alapításának 50. évfordulóját. Másfél éve még élt a szándék az egyházak vezetőiben, hogy 2010-et az ökumené évének nyilvánítsák, de azóta nem történtek lépések ebben az irányban, legalábbis nem lehet tudni róla. Ehelyett folytatódik a papok éve a katolikus egyházban „Krisztus hűsége, a papok hűsége” címmel, a reformátusoknál pedig elkezdődik a migráció éve, „hogy egyházaink befogadó közösségek legyenek”. A megfogalmazás azért furcsa, mert ennek alapvetően jellemeznie kellene az egyházakat, de azért sose árt emlékeztetni rá, hiszen hazánkba is érkeznek menekültek és vendégmunkások, nemcsak mi megyünk külföldre egyre nagyobb számban.

Ami nélkülözhetetlen...

Jó hagyomány szerint idehaza a politika 2010-ben is újra és újra át fogja szőni az életünket. Ha átugorjuk az évértékelő illetve újévi programbeszédeket és jóslatokat, akkor sem vitathatjuk el, hogy ez a választások éve lesz. És ha ez nem lenne elég, előttünk áll a nagy feladat, hogy a 90 éve meghozott trianoni döntésről úgy emlékezzünk meg, ahogy egy európai országtól az ma elvárható.

Legszívesebben a gazdasági előrejelzéseket is kihagynám, de a legreménykeltőbbel kivételt kell tennem, miszerint 2010 a lapostévék éve lesz. Persze ezt a nyári futball-világbajnokság is elő fogja segíteni egy kicsit. Téli olimpia is lesz, de biztos forrásból tudjuk, a főszerepet biztosan a magyar sportolók játsszák majd.

A tavalyi visszaesés a fesztiválozókat se riassza vissza, hiszen ez az ő évük is lesz, a központban Európa egyik kulturális fővárosával, ahol már a napokban elindulnak a programsorozatok. Ehhez még az is hozzájárul, hogy a hazai zenei élet nemcsak Mahler, hanem Erkel Ferenc életműve előtt is tisztelegni fog a következő hónapokban.

Távolodva az európai kultúrkörből lassan mi is kezdjük megtanulni, hogy a bivaly évéből átléptünk a tigrisébe, de itthon mindenek előtt a fecskéket fogjuk védeni, nemzetközi szinten pedig a biodiverzitást. És jó hír a környezetvédőknek, hogy 2010 a zölderőművek nagy éve is lehet, ha minden befektető megtartja az ígéreteit.

Aztán hadd beszéljek egy kicsit haza: 2010 újra a magazinok éve lesz, és a digitális olvasóké, és reméljük, hogy a reklámbevételekért folyó harcok után a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad, és mi sok szépet és jót olvashatunk (írhatunk) az életben maradt újságokban a legújabb szuperkütyük segítségével.

És végül tegyünk két minden eddiginél nagyobb, kozmikus kitekintést: 2010 csillagászati szempontból mindenképpen a napfogyatkozás éve lesz, bár 1984-ben még azt jósolták egy sci-fi alkotói, hogy még mindig két világnagyhatalom harca és egy különös fekete monolit áll majd a középpontban. Ha valamit, hát ezt látnunk kell 2010-ben, még akkor is, ha talán már nem mindenben felel meg kifinomult ízlésünknek és a nemzetközi helyzetnek.


6 komment

Címkék: zene politika ajánló sport fesztivál válság béke református természetvédelem zöldek ezt olvastuk


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr241647709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nik a sok közül 2010.01.06. 02:09:43

Ebben az évben én:

Lapostévét, LED-et, LCD-t szivesen elfogadnék - ha már ezzel kezdődik a poszt. Meg hozzá egy PS3-at - a gagyi tévéműsorok nem érdeklnek.

Szeretnék olyan munkát aminek értelmét látom és ezért szivesen csinálom (és akkor lehet akár nehéz is) és szeretnék tudni megélni belőle, anélkül,hogy a paraszolvenciát kellene hajtanom.

És valamelyik nőt a kettő közül, akikkel el tudom képzelni azt is, hogy mellete keljek és nemcsak azt, hogy melléfeküdjek, szeretném végre "visszakapni".

Mégegy: legyen egészség.

egy nik a sok közül 2010.01.06. 02:24:21

vagy menjek mégis inkább norvégiába?

egy nik a sok közül 2010.01.06. 02:50:41

mert hát minek maradni, ha egy idealista orvoskezdemény meglehet amúgy sem passzol egy racionális mérnökpalántával

mert itthon az előbbinek az álla kopik fel
az utóbbinak meg a lelke meg gerince kopik el

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.01.06. 08:44:03

Szép ígéretek. Én azt mondom, majd meglátjuk.
E-olvasónak is örülnék, de jellemzően nálunk kezdetben mindig a leggagyibbat próbálják eladni a szolgáltatók...
süti beállítások módosítása