El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2010.03.16. 10:00 SzitaKötő

Háborús viszonyok

Mindent a gazdasági világválságra fogni már majdnem olyan, mint amikor egy háborús bűnös arra hivatkozik, hogy ő csak parancsot teljesített. Az mégis tagadhatatlan, hogy a világméretű folyamatok közvetlen következményeit a magánéletünk, a kapcsolataink is megsínylik. Nem jelentenek kivételt ez alól a keresztények, sőt a protestáns lelkészek sem, akik közül egyre többen küzdenek házassági problémákkal, és az egyházaknak erre reagálniuk kell. Két amerikai lelkésznek sikerült, hiszen könyvük a bestseller-listák élére került, az ennek alapján készült film (Fireproof) sem volt kevésbé népszerű, és mindennek nyomán egész mozgalom indult a házasságok megmentéséért. Arról, hogy mi a helyzet hazánkban a párkapcsolati problémákkal kapcsolatban, és hogy mit tehetnek az egyházak ebben az ügyben, Dr. Mirnics Zsuzsanna pszichológust kérdeztük meg, a Károli Gáspár Református Egyetem docensét.

Szitakötő: - Mennyire érzékelhető a gazdasági válság hatása hazánkban a házasságok tekintetében? Egyes vélemények szerint a párkapcsolatokat a felekre nehezedő egyenlőtlen teher rontja meg, hiszen az apára mint családfenntartóra sokkal nagyobb felelősség hárul.

Dr. Mirnics Zsuzsanna: - Az anyagiak hiánya a házasságokban folyamatos stresszforrás: akadályozza a közös célok kiteljesedését, ugyanakkor szükségessé teszi a nők mihamarabbi munkaerőpiaci részvételét. Emellett a gyermekvállalás ellen hat, amiből újabb stresszhelyzetek fakadnak. Magyarország a nemi szerepek tekintetében a felmérések szerint igen konzervatív, ami a nők családon belüli helyzetét tovább rontja. Úgy vélem, nemcsak a férfiak, hanem a nők is nehéz helyzetben vannak a gazdasági válság miatt is a családi szerepeikben. Fontos ugyanakkor, hogy a krízis egyúttal lehetőség is arra, hogy felfedezzük azokat az emberi és családi értékeket, amelyek pénzben nem mérhetők. A túlságos optimizmus azonban kerülendő: gyakran éppen ennek ellentéte történik, a családi költségvetés hiányosságai a kapcsolatot gyakorlatilag megmérgezik, egymás hibáztatása és nem az értékek keresése folyik.

SzK: - Magyarországon milyen terápiás lehetőségek állnak a bajba jutott párok rendelkezésére? Illetve ezek elérhetőek-e földrajzilag és anyagilag az egész lakosság számára?

MZs: - Tapasztalataim szerint a fővárosban és a megyeszékhelyeken a pár- és családterápiával foglalkozó szakemberek képzettsége és spiritualitási szintje magas. Tehát elvileg megfelelő volna az ellátottság, ha az intézmények állami támogatással is fogadnának rászoruló párokat. Utóbbi körülmény azonban ritkán teljesül. Leginkább a szociális intézményekbe, illetve alapítványokhoz és esetenként kórházakba lehet párterápiára járni, de a befogadóképesség ezeken a helyeken minimális. A magánrendeléseken a párterápiás alkalmak ára középárfolyamon is tizenötezer forint körül mozog, ami nehezen megfizethető, hiszen legalább havi két alkalom javasolt. Ha csupán az anyagi szempontokat nézzük, jobban megéri válni, mint egy magánrendelésen párterápiára jelentkezni. A helyzet eléggé elkeserítő.

SzK: - Ön szerint milyen szerepet vállalhatnak a házasságok megmentésében az egyházak?

MZs: - Az előbb említett anyagi okok miatt is fontos volna, hogy az egyházakon belül is lehetőség nyíljon a párkapcsolatok gondozására, a tanácsadásra. Illetve elsősorban az egyházi szakemberek pszichológiai képzését tekinteném fontosnak. Nagyon sok házasságot meg lehet menteni, és gyakran a spiritualitás is rendkívül nagy szerepet kap ezekben a folyamatokban. A hit - legalábbis bizonyos személyiségfejlődési szint felett - fejlesztő hatású, közösség- és harmóniateremtő, és az értékekhez való visszatalálást segíti, így sok problémára megoldást jelenthet. Hangsúlyoznám azonban azt is, hogy nem minden házasság megmenthető. A súlyos pszichopatológiai problémák megkérdőjelezik a házasság fennmaradását. Gyakran egy lelki értelemben bántalmazó, patológiás családi rendszer nagyobb kárt okoz, mint egy békés válás. A lelkészek számára fontos volna, hogy ezt a különbséget ne csak a hit szemüvegén keresztül, de lélektani szempontból is tudják érzékelni. Összességében úgy látom, hogy a lelkész- vagy hitoktató-párterapeuták képzése sokat lendíthetne a családok működőképességén. A párkapcsolati tanácsadás az Egyesült Államokban elterjedt egyházi intézménye Magyarországon jóval kevésbé ismert, pedig nagy szükség volna rá. Abban is szerepe lehet egyébként a lelkészeknek, hogy már szétszakadt családokban újraközeledést, harmonikusabb viszonyokat teremtsenek. Mindehhez pszichológiai és önismereti képzettségük elengedhetetlen volna.

SzK: - A keresztény egyházban a papok illetve a lelkészek párterápiát valóban kevésbé, de jegyesoktatást nagyon gyakran vállalnak. Sőt, bizonyos egyházakban ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy templomi menyegzői szertartáson is összeadják őket. Van-e hasonló felkészülési lehetőség kimondottan esküvő előtt álló pároknak az egyházi berkeken kívül, mintegy megelőzve a házassági kríziseket, kudarcokat?

MZs: - Valóban fontos a jegyesoktatás, a felkészítés a házasságra. Az egyházi kereteken kívül az Egyesült Államokban van hasonló lehetőség, Magyarországon azonban nincs. Példaértékűek az USA-ban az úgynevezett házasság-megújító szemináriumok is, amelyek megfelelő pénzösszeg ellenében bármely pár számára elérhetőek. A jegyesoktatással a problémák egy része valóban megelőzhető, többségük azonban nem. A gyermekvállalás például korábban nem várt nehézségekkel szembesíti a párt, és olyan problémákat provokálhat, amelyeket a házasságkötés idején még nem lehet sejteni, különösen, ha a tágabb család támogatása nem elérhető.

SzK: - Mit gondol, milyen hatással lesz a gazdasági világválság a most felnövekvő generációra? A szülők házassági problémáitól eltekintve lehetségesnek tartja, hogy a nehezebb körülmények inkább a gyermekek javára válnak majd, mint a fogyasztói társadalom eddigi miliője?

MZs: - Reménykedő vagyok. Bízom benne, hogy a belső értékek felé fordulás az egyedüli alternatíva egy anyagias, de anyagiakban szűkölködő, ellenséges világban. Az, hogy erre ki tud majd rátalálni, nagyban múlik az emberek általános önismeretén, empátiáján, együttműködésén. Ezen a téren pedig még igen sok a tennivaló.

Dr. Mirnics Zsuzsanna pszichológus, a Károli Református Egyetem Pszichológia tanszékén egyetemi docens. Az ELTE BTK-n pszichológus, pszichológus szakos tanári, a BME-n munka- és szervezetpszichológiai szakpszichológus képesítést szerzett. Később még további szakképesítéseket szerzett úgymint családterapeuta és szupervizor. Kutatási területei: a párkapcsolati és munkahelyi kommunikáció, kisebbségkutatás, fájdalomkutatás. Gyakorlati tevékenységei: szervezetfejlesztési projektekben és szervezetátvilágításokban, valamint kiválasztásban való részvétel magyar középvállalkozásoknál. Hasonló témában tartott előadása meghallgatható 2010. március 18-án 18:30-tól a Háló Közösségi Központban. Részletek ITT.


8 komment

Címkék: válság párkapcsolat pszichológia hűség válás


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr831842792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nik a sok közül 2010.03.16. 19:58:52

Nem könnyű, ha a frissdiplomás orvos ffi fele annyit keres _ügyeletekkel_, mint a frissdiplomás mérnök kedvese és 5 év múlva 20%-kal keres többet míg a társa - ha még együtt vannak - 80%-kal.

egy nik a sok közül 2010.03.16. 20:00:47

Az a kockásabroszdivat borzasztó.

kékszemű...34 2010.03.16. 23:10:34

Érdekes h az elmúlt évtizedek kívánalma: az erőltetett kollektivizálódás erősődő individualizmust produkált...
(bizalom vesztés, elfordulás)

talán a mai individualizmust propagáló kultúra és folyamatos differenciálódás képes lesz az ellenkező hatást kiváltani a társadalomban...
(bizalom építés, közösség szervezés, egymás felé fordulás)

Maren Maris 2010.03.20. 10:45:08

@egy nik a sok közül:

Azt nem értem, hogy a ffi-nő kérdés hol jön itt a képbe. Úgy érted, hogy gyerekvállalásnál lesz kellemetlen, hogy a nő keresete esik ki, vagy hogy ha a két kereset eltér, akkor a férfinek kell többet keresni? miért?

egy nik a sok közül 2010.03.22. 09:16:09

@Maren Maris:

1.
A bérfeszültség egy párkapcsolatban is megjelenhet, annál inkább, minél nagyobak a jövedelemkülönbségek

2. Ha gyerekvállalás is tarkítja a képet, akkor valóban jön az is, hogy ki menjen gyesre. Vázolt helyzetben a jövedelem miatt nyilván a ffinak hasznosabb gyesre menni, de orvosi munkát othonról nem lehet végezni és egy operatív szakmából 3 évre kiesni az nagyon nagy idő. Építészmérnöki (tervező) munka otthonról is végezhető, de akkor meg az van, hogy a feleség neveli a gyereket is meg dolgozik is. (Persze lényegében megint oda lyukad ki a dolog, hogy egy orvosi/szakorvosi nettó bér miért 100-120e körül van.)

dirmix 2010.03.22. 15:17:29

Az orvosi, nővéri, pedagógusi bérezés egy törvényesített lopás. Pofátlanság egzisztenciát építő embereket ilyen állami bérezéssel megbecsteleníteni. És most még ráadásul az állam vissza is kíván élni "gazdasági erőfölényével" és röghöz akarja kötni a szerencsétlen túlélésért küzdőket.

egy nik a sok közül 2010.03.23. 08:00:43

@dirmix:

itt most nem erről van szó, ezért tettem én is (zároljeles megjegyzést)

dirmix 2010.03.26. 13:39:28

Bocs, igaz, elhirtelenkedtem a hozzászólást.
süti beállítások módosítása