El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2010.04.13. 10:15 SzitaKötő

A 143. választópolgár

Néhány száz csepp a tengerben: az átszavazók. Lehet, hogy ez egy jól definiálható korcsoport, vagy van a végzettségben hasonlóság. De pártállásban? Mi véletlenül heten is összeverődtünk a sorban keresztények, mögöttünk egy buddhista állt, utána igazi politikusok (igen, tudom, ez nem vallási kategória). Egy dolog közös volt bennünk, egyszerűen választani akartunk. Jogunk volt hozzá, és élni akartunk ezzel a jogunkkal.

El lehetne mondani, ki mennyit ácsorgott/éhezett/fázott, de a legnagyobb dolog az én szememben mégis az volt, hogy sokan még akkor is beálltak a sor végére, amikor az már majdnem az egész háztömböt körbefutotta. Hogy amikor az utolsók otthonról elindultak, már pontosan tudták, hogy mennyibe fog ez nekik kerülni, és mégis. Mert "ez az elhatározásom erős volt", hogy pontosan idézzek valakit.

Ez volt számomra a nagy esemény, és nem a coveritlive miatt, hanem mert aktív szemtanú lehettem. Nem a villogó vakuk, a lobogó mikrofonok vagy a túl rövid kábelek okozták, vagy hogy láttam, hogyan kell sminket igazítani, mielőtt interjút kérsz valakitől. Talán a joghézag, vagy a légüres éter, amibe belekerültünk. A nyitott végű kordon, majd az önkéntes "karantén". Vagy csak a kísérletező énem örült, hogy olyasmi történik, amire eddig még nem volt példa. És nemcsak jogi szempontból.

Komolyabb panasz csak azoktól hangzott el, akik kifelé jöttek, nem azoktól, akik épp eldöntötték, hogy kivárják a sorukat. Vállalták az áldozatot. Még a bűnbakok keresése is erőtlenebb volt, mint máskor. A törvény az törvény. Még az illetékesek is igyekeztek megtenni, ami tőlük telt, a hatáskörükön belül.

Biztosan voltak feszült pillanatok is, de engem véletlenül elkerültek. És maradt az illúzió(?), hogy végre tettünk valamit azokon az utcákon, többet, mint az elmúlt néhány évben összesen. Olyasmit, amiért nem kell szégyenkeznünk, még akkor se, ha állítólag rajtunk röhögött a fél világ. Mert megmutattuk, hogy itt érettebb választók vannak, mint… bármikor? Lehet, hogy buktunk, de felfelé.

Félreértés pedig ne essék, mindezt nem az eredmények tükrében írom. Hiszen akkor még nagyjából élt köztünk a kampánycsend, még ha odakint folyt is emiatt némi izzadtság.

Hogy még inkább túlozzak, elgörbült a tér, mert minden sarkon és folyosó végén egy új dimenzió nyílt meg, az idő átértelmezéséről nem is beszélve. Nem az ikszek behúzása okozta a katarzist, hanem a több órán át tartó pillanat, ami remélhetőleg nyomot hagy az emlékezetben.

És végül hadd lopjak el néhány jelszót. Olyan volt ez nekem, mint a Magyar Büszkeség Napja, vagy az Élet Menete. Ha én is politikus lennék, ez lenne a Hűség megdönthetetlen bizonyítéka számomra. Egy résnek, ahol az Igazság és a Békesség nem zárja ki egymást, és nem lehet letagadni a Feltámadást sem. (Még mindig nem a pártokról beszélek.)

Lehet, hogy naiv vagyok, de hadd maradjak még meg néhány napig abban a hiszemben, hogy van remény Magyarországon.


332 komment · 1 trackback

Címkék: politika közélet társadalom periféria


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr501916501

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Voksturizmus? Kubatov-szavazók? 2010.04.13. 12:47:00

  A 2010-es parlamenti választások első fordulójában a máshonnan érkező és igazolással szavazó választópolgárok ügye nem csupán pár ezer ember órákig tartó sorban állása, az OVB szerencsétlenkedése és az eredményekre való kényszerű várakozás ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daat 2010.04.13. 15:15:42

@pakesz: Francba, egyet kell értenem Veled! Te vidéki paraszt! :))))

serpentin1 2010.04.13. 15:16:13

@gonosztojás: én továbbra is úgy gondolom, hogy senki ne mondja meg senkinek, hogy mit csináljon, pl.hány hétvégét töltsön a kocsmában, vagy mikor utazzon haza. Ez magánügy.

Jó lenne kissé átgondolni, hogy miféle élethelyzetek vannak és azokat figyelembe venni jogalkotásnál (persze ésszerű keretek között): pl. egyetemista ideiglenes lakóhely nélkül az egyetemvárosban, van aki évek óta más városban él mint ahova be van jelentve, albérletben, van akinek ideiglenese van, stb.... Meg kellene találni egy egyensúlyt a szavazási "módszerben" amikor lehetőleg minnél több ember úgy tud szavazni ahogy "kellene" - ez alatt azt értem, hogy azok a jelöltek közül választ akik a tényleges lakóhelyén jelöltek. Az a bökkenő, hogy oltári káosz van ezzel, elég követhetetlen hogy ki hol van. albiba nem jelentenek be ideiglenesre se, nemhogy állandóra, az egyetemre járó meg tul.képp légüres térben "lebeg" se az állandó címén nincs se az egyetemváros címén nincs.

olyan nincs hogy mindenkinek jó, de a jelenleginél sztem lehetne jobb, kis ráfordítással.

akkor most mi van? 2010.04.13. 15:17:13

@gonosztojás:

Ha szerinted jó összehasonlitás egy idegen megszálló hadsereg tagjainak jogait párhuzamba állitani adott ország szavazópolgárainak jogaival, az nem engem minősit.

szigiri 2010.04.13. 15:18:44

index.hu/belfold/2010/valasztas/negy_helyen_visszalep_az_mszp_az_lmp_javara/

Jó lesz, zuglóban megint érdemes lesz állni az 1900 ember között. kisbárándi visszalép ugyanis az egyik tumultus-körzetben :)

szigiri 2010.04.13. 15:19:39

@gonosztojás: elkerülhetetlen szerintem is. És egy szavazás után behozná az árát.

öregmogyi 2010.04.13. 15:20:06

@Viharzóna: Kicsit tájékozódj, mielőtt osztod az észt! Annyi marhaságot hordtál össze, hogy öröm volt nézni. Remélem fölfogtad agyilag a cáfolatokat, és mást nem hülyítesz a saját szintedre.

gonosztojás (törölt) 2010.04.13. 15:20:50

@akkor most mi van?:
Hát mégha az amerikai rendszer lenne amiben 21. év betöltése a nagykorúság határa..
Bár nem biztos hogy rosssz lenne.

akkor most mi van? 2010.04.13. 15:24:57

@gonosztojás:

Szűkiteni könnyű. Akkor legyen 21 és 60 között (alatti buta fiatal, felette meg statisztikailag ugyis meghal nemsoká), csak az állandóra bejelentett lakhelyen, 8-12 között (ne kelljen koránkelni a bizottságnak és hamar meglegyen az eredmény) és csak szőke kékszeműek szavazhatnak de csak ha regisztrált élettársi kapcsolatban élnek és egyszerre lépnek a szavazóhelyiségbe. Igy majd nem szavaz összevissza minden jöttment ingyenélő.

VonGage 2010.04.13. 15:31:43

@gonosztojás: Asszem félreértesz. Nem az célom, hogy bizonygassam, mennyire elcseszték a szervezést. Csupán gyűlöletesnek tartom, hogy van aki hülyének nézi azokat, akik valóban tök türelmesen, órákat álltak azért, hogy szavazni tudjanak.

Szerintem is megérdemelnek minden tiszteletet. Abba kellene belegondolni, hogy egy adott helyzetbe kerültek, amire semmiféle befolyásuk nem volt (tök mindegy, mikor mennek szavazni), és mégse mentek haza, amint meglátták a sort. Sőt még csak egy hangos szót sem hallottam.

Ennek azért lehet örülni szerintem.

gmz 2010.04.13. 15:33:13

@Vitya: csak a te kedvedért, ha már az eredményekkel dobálózol:

www.valasztas.hu/dyn/pv10vt/vertaj-static/pv10vt/maz/01/igstat_b-ev15.html

www.valasztas.hu/dyn/pv10vt/vertaj-static/pv10vt/maz/01/igstat_b-ev19.html

ilyet is meg lehet ám nézni! az egyenletes eloszlásból EGYÉRTELMŰEN látszik a szervezettség... fájdalom, hogy a hazugságok mennyire megvezetik az embereket. Szanyi szánalmas! nem tesz feljelentést, mert úgyis felesleges, de "saját szemével" látta a csalókat. hát én nem tudom mit láthatott, de az adatok alapján halucinált... na meg "2000 jobbik szavazatra számított, de hát végül a többi párt is csalt".

Zöldszeműszörny 2010.04.13. 15:35:24

@Dr. No:

Engem aztán nyugodtan ajánlgathatnak az apeh figyelmébe, mert ott szavaztam ahol. Mit néznek? Az ösztöndíjam, meg a laktám-ot? Ha erre van idő, meg pénz, csak mert egyetemistaként szavazni akartam, hétvégére hazamenni nem tudtam, hát hajrá!

Nyilván valóan erre van és kell hogy kapacitás legyen. :)

szigiri 2010.04.13. 15:35:28

@gonosztojás: a nagykorúságé valóban az az alkoholfohgyasztás esetében, de szavazni már ott is lehet 18 éves kortól:)

sertésmájkrém 2010.04.13. 15:35:57

Ez hol van a blogketrecből???

vastagbor.blog.hu/2010/04/13/liberalisok_masik_partja

???

Ha tüsszent egy jobbikos hetekig nyomjátok a csúsztatást és szennyet, ha az lmp-s durván csal, az meg agyonhallgatódik?

liberálisok... lehet más a politika, mi?

csepp a tengerben, mindenki tudja, hogy legálisan el sem indulhattak volna, hát hirtelen sikerült lóvét és kopogatatócédulát "szerezni".

B. Capelluti · http://rallyedream.blog.hu 2010.04.13. 15:37:04

Hát, én nézegettem az eredményeket, és úgy látom, hogy egyedül Szanyi választókerületében lehet az igazolásos szavazókörnek hatása.

Az feltűnt valakinek, hogy a sorsolás kegye úgy hozta, hogy jegyző által kisorsolt (Ve. 10. § (2) bek.)szavazókörök véletlenül nem a regnáló polgármesterek választókerületeibe estek?

Aki olvasott/nézett/hallgatott híreket, az nem beszél olyan ostobaságokat, hogy többezren fél hétkor jelentek meg, kb. dél óta órás sorbanállások voltak az érintett szavazókörökben.

A törvénymódosításra a Magyar Köztársaság Kormányának (önkormányzati miniszter által előterjesztett) a javaslatára került sor. (A tvjavaslatot ld. www.parlament.hu/irom38/04409/04409.pdf) Ebben a szöveg már így szerepelt.

Keresetm én Salamon bizottsági ülésen elhangzott hozzászólásait (www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_biz.keret_frissit?p_szerv=179&p_fomenu=20&p_almenu=21&p_ckl=38&p_rec=&p_nyelv=HU) de 2006. októbere (Alkotmánybíróság 47/2006. (X. 5.) AB határozata, amelyben az igazolás korábbi szabályát ekézték szét) és a tvjavaslat benyújtása között nem tett ilyen javaslatot. Hálás lennek, ha valaki megírná, hogy Salamon mikor, hol és milyen formában alakította ki ezt a szöveget, ugyanis a paralamenti információs rendszer szerint sehogy.

Még két megjegyzés:
1. a külképviseleti szavazáson megoldható, hogy mindenki a saját (lakóhelye szerinti) jelöltre szavazzon. (Itt is, ott is előre tudják, hogy ki, és honnan jön oda szavazni.

Nem értem, hogy mire fel ez a nagy kampánycsend-mizéria, ugyanis a (nem mellékesen egy héttel korábban lezajlott) külképviseleti szavazáskor ilyen nincs, holott az is választás, kihatása lehet az országos eredményekre, befolyásolható a választói akarat. a duna tv-t és az m2-t nézik tányéroson, minden mást pedig interneten. Ha a Ve. OVB szerinti interpretációját elfogadjuk, akkor aznap (ill. azokon a napokon) sem lehetett volna közvéleménykutatásokat, választási hirdetéseket közölni.

kvadrillio 2010.04.13. 15:41:35

"Igazolásos szavazókör", a Fidesz "szavazás-bevetési egysége ". :)

Az egyetlen reálisan jó írás a szavazás óta:

HVG.HU \ VÉLEMÉNY
MOST ÉRKEZETT

Sebők János: Óriási pofonok az elitnek

2010. április 13., kedd, 13:00 • Utolsó frissítés: 2 órája
Szerző: Sebők János

gmz 2010.04.13. 15:43:47

@pakesz: neked is ott van feljebb a link, hogy ki honnan jött "csalni"...

Kalmár 2010.04.13. 15:45:24

@Viharzóna: Szerintem tuti igazad van és a gonosz Fideszesek szervezetten támadták meg a kétes helyeket.
Képzeld milyen hülyék, Debrecenben is sorban álltak az átjelentkezők, pedig ott nem volt kérdés az első körös győzelmük..
Egyetemistáknak álcázták magukat, de tuti eltévedt aktivisták voltak.
Egy körzeten kívül nem volt jelentősége, de ettől még biztos, hogy leleplezted az összeesküvést.
Ja és milyen rafkósak a Fideszesek: Szoci kormányzás mellett, úgy zajlik a szavazás ahogy ők akarják, rejtélyes.....

Ariaden 2010.04.13. 15:47:32

Komárom-Esztergom megyei 500 fős falu, férjemmel ott szavaztunk, én oda vagyok még bejelentve (szülőkhöz), férjem igazolással szavazott. 10 perc volt mire bélyegeztek, névjegyzékbe felvették, utána szavazhatott, ő volt a harmadik ilyen ember a helységben. Ja Komárom-Esztergom megye full MSZP-s volt mindig, most meg még a bányászok is a FIDESZ-re szavaztak, és Keleti Gyuri bácsi se jutott be, ellenben a Czunyiné 50 % felett produkált. Hiába no, sok volt a csaló átszavazó... :D

Gromek · http://s2.images.www.tvn.hu/2007/02/19/14/45/www.tvn.hu_77d144c20119bee0e1b9747295346dec.gif 2010.04.13. 15:48:04

Van néhány gondolatom ehhez a témához.
A szavazás kiírása 2010. április 11-én reggel 6 órától este 7 óráig volt meghatározva.

1.) Tehát reggel 6 órától már mindenki élhetett ezzel a jogával.

2.) Miért este 7 óra előtt pár perccel tudatosult a bizottságban az, hogy nem minden szavazásra megjelent tud majd leszavazni este 7 órára.
A mai modern kommunikációs rendszerek birtokában (telefon, fax, email) nem volt egy épkézláb ember, aki ezeken a kérdéses helyeként észrevette volna ezt, mondjuk már délután? Nem hiszem, hogy este 7 óra előtt pár perccel esett be az ezres nagyságrendben megállapított szavazni vágyok többsége.

3.) Amennyiben ez mégis így lett volna, hogy ezrek jelentek meg este 7 óra előtt pár perccel szavazásra, bár törvényileg nem, de emberileg felróható nekik is a kavarodás, miért kellet az utolsó másodpercekre halasztaniuk a szavazásukat, amikor a teljes nap a rendelkezésükre állt.

4.) A bizottság... inkább nem is írok semmit, csak néhány jelzőt... demagóg, alkalmatlan emberek, tipikus, múltat idéző pártszemléletű kiállással... szégyen, remélem némi önkritikát gyakorolnak és eltűnnek a süllyesztőben...

Zöldszeműszörny 2010.04.13. 15:48:44

Elszomorító....

Miket össze nem hordanak itt az emberek....

Most komolyan... Tudjátok a többség már többedszerre ment vissza, mert délelőtt 11kor nem volt kedve beállni az 1 órás sorba, délután kettőkor meg a 2 órás sorba, de ha már 5kor visszamentünk....

Meg választási turista? Csalás? Ezt is csak az rikácsolja aki nem volt ott.

Apeh ellenőrzés? Hajrá!

Jobbikos? Meg marha? Csak szavazni akar!

És kedves emberek, nem mi, sorban állók találtuk ki, hogy arra a körzetre szavazzunk. Az is jó lett volna, ha az állandó lakcímem szerinti lapokat nyomják a kezembe, de úgy látszik, ez a rendszer erre még nem érett...

Ahogy a dolgok felnőtt módjára történő kezelésére sem.

akkor most mi van? 2010.04.13. 15:48:59

Külképviseleten egy nagyságrenddel kevesebben szavaztak, ezen kivül ott nincs más opció egyénire, mint a lakohely szerinti, hiszen egy londonban élőnek nincs londoni magyar képviselője. Mivel a választójoggal rendelkezőnek 2 szavazata van (lista+egyéni) igy ot meg kell oldani. Plusz munka plusz adminisztráció de nincs más lehetőség. Itthon 10 annyi igazolásos szavazó van, és van abban a szavazókörben ahol szavaz helyi jelölt. Mindezek mellett aki ott szavaz, az ott is él, tehát elméletben se biztos, hogy megállná a helyét ha más egyénire kellene szavaznia. Szóval lehetne bonyolitani a rendszert azért, hogy ne oda szavazzon valaki ahol él, csak azért, mert máshol van a szülői háza. Ennél talán ésszerűbb lenne megoldani, hogy ne 1 nyilvántartásba vétel legyen 1 szavazókörben 3000 szavazóra. Lehetne akár kötelező is az előzetes nyilvántartásba vétel a jegyzőnél, de ez se biztos, hogy elég lenne, ha 1perc helyett csak 40mp egy szavazás adminisztrálása, akkor se fér be a 3000 szavazás 6-19 közé tök egyenletes eloszlással se.

gmz 2010.04.13. 15:56:34

@Fireflower: én is többször visszamentem, tényleg reggel óta állt a sor, és abban bíztam, hogy majd fogyatkozik ...

nem tudom kitől ered ez a légből kapott hír, hogy 7kor jelentek meg a tömeg. ez így egzakt hülyeség!

én örülök, hogy nem a lakóhelyem szerinti egyéni választókerület lapját tolták elém.
egyrészt praktikus okokból: így is rengeteg időbe tellett amíg felvették az embereket a névjegyzékbe, ha a szavazólapokat is mindenkihez külön-külön keresni kellett volna, még mindig ott állnánk! :]
másrészt 10 éve élek a XI. kerületben [emigrált _paraszt_ vagyok!], az előző két választásra haza tudtam utazni, és fogalmam sem volt, hogy kik a jelöltek...

szigiri 2010.04.13. 15:57:55

@akkor most mi van?: vagy több potenciális szavazókört sorsolna ki a jegyző az igazolásosoknak és egy szavazókörbe csak max. 50- 100 plusz embert engednénk, és fokozatosan töltenénk fel az egyes szavazóköröket, hogy a teher egyenletesen oszoljon el. Zugló 21-ben a negyven körüli szavazókörben vígan el lehetett volna úgy osztani a 2000 embert hogy perceket se kelljen várni. Már ha a választópolgárra nem merjük rábízni a döntést, mert hát mind csaló a pártok szerint.

gmz 2010.04.13. 16:00:34

valamint még egy "érdekesség" a valasztas.hu statisztikái alapján!

a szavazás napján ca. 1600 embert vettek névjegyzékbe a XI. kerületben, pedig kb. 2800 ember jelentkezett át.
magyarul vagy 1200 ember már előre jelentkezett a jegyzőnél [bár erről a lehetőségről a körülöttem álló ~10 ember nem is tudott!], VAGY 1200 ember látta a sort, és úgy döntött nem fog ennyit sorban állni...

lehet, hogy én vagyok naiv, de én maximálisan felháborítónak tartom, hogy a rosszul szervezett, sokak számára ezáltal ellehetetlenített átszavazás kapcsán egyeseknek van képük csalást kiáltani...

Viharzóna 2010.04.13. 16:12:39

@akkor most mi van?: Az, hogy kik a betegek arról beszélhetnénk. A legnagyobb beteg Te vagy, mert beteges birka módjára rohansz a kolomp hangja után, a kolomp pedig mindig valaki ügyeletes Viktor bérenc nyakába téve, adja a hangot a csürhének. Ahova tisztes személyed is tartozik.

A legnagyobb beteg meg a vezéretek aki amióta elvesztette 2002-ben a miniszterelnöki bársonyszéket teljesen belebetegedett. Titokban külföldi gyógyintézetekben kezelték az idegbaját. Vigyázz mert pár év múlva még te is erre a sorsra jutsz.

Az eredmény nem lepett meg, ilyen „szervezett, hatalomra sóvár,” csaló társulattal szemben tisztességes úton nem lehet nyerni.
A legelső bejegyzésemmel úgy látszik, hogy sok ember kis lábujjára rátapostam, mert nagyon feljajdultak a fájó igazságtól.

@daat: Modorról és ismeretekről az beszéljen akinek van erkölcsi alapja erre. A kommentteket olvasva ezen az oldalon sajnos ez a menő hangnem. Amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten. Már meg kellet tanulnom leépülnöm az ilyen stílusú, ide irkáló firkászok szintjére. Amennyiben jól elolvasod, és értelmezed ha tudsz szöveget értelmezni, a legelső hozzászólásomban egy magánvéleményt írtam le , azt amit én tapasztaltam, láttam és halottam, valamint olvastam az akkor történtekről. A szavazati jogát senkinek sem vitattam,mindenki olyan virágot szagol, amilyet szakít.
A magán véleményemet én is leírhatom, tudod miért, mert nekem fáj az, ahogy egyes emberek elfogultságuknál fogva, demagóg módon megnyilvánulnak, nemcsak ezen a blogon, hanem más oldalakon is. Ha vissza mész az oldalon, (14:06:39) valahogy nem "idiótáztam" le senkit az első hozzászólásomban, annál inkább én kaptam ilyen szép és megtisztelő jelzőt, akit én is „visszatiszteltem”, nem szeretek senkinek az „adósa” lenni. De már megszoktam, mert kölcsön kenyér alapon és is ki tudok vetkőzni emberi mivoltomból. Te neked nem írok durvákat, de azért vajon Te is ismered pártállástól függetlenül, a Nemzeti Himnuszunkat , valamint a Szózatot? Mert én még igen, pedig régen voltak a 60-as évek, amikor tanultam. Javaslom úgy ítélj meg másokat, hogy nem tudod kiről írsz véleményt.

AnnaKarenina 2010.04.13. 16:16:16

Sajnos, ez is csak azt mutatja, ki mire használja a demokráciát. Azokban a szavazókörökben, ahol a helyiekhez választásához képest az igazolással szavazók megváltoztatták a döntést mindenképpen kérdéses, hogy miféle akarat érvényesült? Ez demokratikus? Az igazolással szavazók szerintem is csak pártlistásra szavazhatnának, hiszen a helyi képviselethez igazából semmi közük.
És naivság azt hinni, hogy ezt a lehetőséget nem használta ki a Fidesz azokon a helyeken, ahol már csak presztízsből is meg akarta mutatni, hogy győzhet. Idegenekkel. Mondhatni "kékcédulákkal".

qwertzu 2010.04.13. 16:20:33

@AnnaKarenina: Értsétek már meg, hogy az igazolással szavazók nagy része helyi. Ott lakik. Albérletben vagy Kollégiumban. Helyi. Csak az állandó lakcímük más.

gmz 2010.04.13. 16:20:37

@Viharzóna: téged valaki nagyon átvert... nézd meg vmelyik előző kommentemben a valasztas.hu linkeket. egyszerű matekkal kijön, hogy még csak a szervezettség nyomai sem találhatóak benne! persze nem állítom, hogy nem volt csalás, azt állítom, hogy ÉN, és még sokan mások nem csaltak. tény, hogy _nagyon jó_ szervezéssel még a statisztikákkal le nem buktatható módon is lehet csalni, de szerény meggyőződésem, hogy ennyit nem ér senkinek ez a pár választókerület... ha józan ésszel átgondolnád, szerintem te is erre jutnál...

azt pedig ROSSZUL tudod, hogy személyesen kell megjelenni az átszavazási kérelemhez. én meghatalmazottal postai úton intéztem mindent.

akkor most mi van? 2010.04.13. 16:21:46

@Viharzóna:

ha a tények ismeretete a kolomp hangja, akkor vállalom a birkaságot:) Egy fokkal még mindig jobb, mint a te mószered: egy tévképzetekből felépített elméleti világban élni, és onnan osztani az észt.

gmz 2010.04.13. 16:22:30

@AnnaKarenina: 10 éve budapesten élek. tényleg semmi közöm a helyi ügyekhez... :]

AnnaKarenina 2010.04.13. 16:23:28

@gmz: Akkor miért nem vagy az alap- választójegyzékben?

akkor most mi van? 2010.04.13. 16:25:27

@qwertzu:

nem akarják megérteni. Ennek két oka lehet, vagy tényeket felfogni képtelen droidok, vagy sima párkatonák akiknek kiadta a pártközpont az utasitást, hogy a blogokban fórumokban ezt kell hangoztatni.
www.bogrecsarda.sokoldal.hu

papillon 2010.04.13. 16:29:53

Bármit is magyarázkodik a cikkíró, ez a jelenség nagyon nem utal a dolog tisztaságára. Normális helyen maximum egy órányi várakozás után (ha nem előbb) hazamennének, vagy beülnének egy elfogadható kocsmába.

gmz 2010.04.13. 16:30:30

@AnnaKarenina: mert az állandó lakcímem nem itt van. képzeld el van olyan, hogy valaki sok-sok év munka után nem tud venni saját lakást Budapesten! elképesztő, ugye?!

AnnaKarenina 2010.04.13. 16:32:22

@qwertzu: Nem mondtam azt, hogy nincsenek olyanok, akiknek nyomós indokuk van igazolással szavazni. Azt mondom, hogy a rendszer kijátszható ilyen szempontból és felülírhatja a helyiek döntését. Egy egyetemista Bp-en egyik kerületből a másikba költözik, ha az neki előnyös az albérlet szempontjából, így indifferens a helyi képviselőre vonatkozó véleménye. Annak is, aki épp a hétvégéjét tölti máshol, mint az állandó lakóhelye. Tehát ezért hagynám meg csak a pártlistás szavazást számukra.

ave 2010.04.13. 16:32:22

Szvsz a szokasos valasz. Jo buli volt, jo volt benne lenni. Ennyi a tortenet.

qwertzu 2010.04.13. 16:33:54

@AnnaKarenina: Mert kollégiumba / albérletbe nem lehet állandóra bejelentkezni. A választójegyzékbe meg az állandó lakhelyén rakják be az embert.

pakesz (törölt) 2010.04.13. 16:34:32

@gmz: hol van a link???
legalabb az idot legyszi

gmz 2010.04.13. 16:35:11

@pakesz: gmz 2010.04.13. 15:33:13

AnnaKarenina 2010.04.13. 16:35:57

@gmz: Én nem ilyen esetekre gondolok. Ld. qwertzu-nak írt megjegyzés.

dr kíváncsivagyok 2010.04.13. 16:37:51

@papillon: Mielőtt a különböző vádak, gyanúsítgatások elkezdődtek volna , megfordult a fejemben : nemcsak Én, de nem is ismerek olyan embert , aki "csak" a választói öntudat miatt képes lenne 6 - 7 órát sorban állni esőben , hidegben !! Lehet , hogy nem voltak odairányítva, de akik ABBA A SZAVAZÓKÖRBE irányították PONT AZOKAT A SZAVAZÓKAT (akikről természetesen tudható Kubatov óta pártállásuk !) azok nagyon is jól tudták miért nem fogadták el ,, hogy más körzetek is kijelölhetőek legyenek !

akkor most mi van? 2010.04.13. 16:38:15

@AnnaKarenina:

"Tehát ezért hagynám meg csak a pártlistás szavazást számukra."

AnnaKareninaföldön akkor majd igy lesz.

akkor most mi van? 2010.04.13. 16:41:37

@kíváncsivagyok:

Én meg nem ismerek olyat aki a Holdon járt, tehát nem járt ember a Holdon. Miért is ment volna oda bárki, hiszen nincs meztelennő meg sör, de még virsli, meg Lendvai Ildikó poszter sincs

dr kíváncsivagyok 2010.04.13. 16:41:41

@papillon: Hát igen ! Ez lenne az ÉLETSZERŰ ! Most meg hősök lettek ! A választás hősei ! Pedig az utolsó 100 - már hazamehetett volna, mert akkorra már megfordult a mérleg, a Fidesz javára !

gmz 2010.04.13. 16:41:46

@papillon: ha ott lettél volna, tudnád, hogy többek között azért maradtak ott az emberek, mert jó volt a hangulat ... :]

komolyan mondom nekem fizikailag fáj, hogy emberek itt összeesküvés elméleteket szövögetnek, pedig ez csak egy nem átgondolt szervezés eredménye.

de azért megismételném a már korábban leírtat: nem állítom, hogy nem volt/lehetett trükközés, csak azt tudom, hogy találkoztam rengeteg ismerőssel, megismerkedtem egy csomó emberrel, és ezek közül senki nem parancsszóra vonult ki, hanem csak élni akart alkotmányos jogával, még ha azt jelentősen meg is nehezítették!

még két apróság, ha már így belelendültem a kommentezésbe:

1: én hazaérve megnéztem a szavazóköröm eredményét, és [Szanyi úrhoz hasonlóan] meglepődve tapasztaltam, hogy bizony az országos átlagnak megfelel! tehát pártszimpátiától függetlenül az emberek ott maradtak a sorban!

2: amikor azt hittem, hogy elmúlt a kampánycsend 7kor, elkezdtünk óvatosan arról beszélgetni, hogy amúgy ki hova akarja tenni az X-et. az egyik sorstársam, akit a helyszínen ismertem meg meglepő módon azt mondta, hogy ő még nem tudja, majd a fülkében dönti el! [utána nem sokkal szóltak, hogy még tart a kampánycsend :D]

qwertzu 2010.04.13. 16:41:56

@AnnaKarenina: Azoknak sem releváns a véleménye akik 30 éve állandóra bejelentve ott laknak, de 2 hónap múlva elköltöznek? Ők jobban tudnak dönteni, mint a még 3 évig ott élő albérletes?

serpentin1 2010.04.13. 16:43:00

@papillon: neked tényleg hihetetlen hogy az emberek szavazni akartak?

lorantka_a_gall 2010.04.13. 16:43:15

@Viharzóna: Annyira titokban, hogy még ő sem tud róla ;) Sőt, az országot (és a titkosszolgálatokat) vezető mszp sem tud róla, különben világgá kürtölték volna. Sőt, annyira titokban, hogy neked is csak 8 feles után merte elmondani a Józsi, hogy mit hallott a Sanyitól. :D

pakesz (törölt) 2010.04.13. 16:43:39

@qwertzu: es akkor mi van ha ott lakik de nincsen bejelentve?
a mogott valami susmus van, ami nem jo

en csak azt szeretnem ha ezt nem az en adombol finansziroznak ok???
szerintem nem jo poen az alkotmanyt ugy ertelmezni, hogy pl az adocsalo alberletesnek vissza kell utaznia videkre, az egy masik forum, masik szerv hogy arra valaszt adjon:)

meg egyszer: csak listasra lehessen messze az otthonatol

dr kíváncsivagyok 2010.04.13. 16:43:41

@akkor most mi van?: Mivel a Holdon kisebb a gravitáció , ott valószínűleg 10 - 14 órát is vártak volna a "hősök" !?

bigthereal 2010.04.13. 16:44:36

@Viharzóna: ugyan, magyarázd már el, hogy... "mit tett az Országunkkal, az akkor „kormányzó” – uralkodó - , FIDESZ-MDF-KISGAZDA koalíció2?

dr kíváncsivagyok 2010.04.13. 16:46:28

@gmz: Mielőtt szentté avatnád magad : jó hangulat, esőben 8 fok c - ban , étlen , szomjan ? Ne nevettess !
2.) A fülkében aztán eldöntötte : Fidesz

AnnaKarenina 2010.04.13. 16:46:51

@akkor most mi van?:
Remélem, a demokráciában lesz így. Most csak az MszP forog a fejekben, de ezt más párt is meg tudja játszani más szituációban is.
Egy másik példa:
"Jogsértő a Civil Mozgalom felhívása, amelyben arra szólítja fel híveit, hogy kérjenek igazolást és olyan településen szavazzanak, ahol a párt tudott területi listát állítani - határozott az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén."
OVB állásfoglalás: "Az igazolás alapján a választópolgár azon a magyarországi településen szavazhat, ahol tartózkodik. Az igazoláskérés célja nem lehet a választás eredményének a joggal való visszaélést megvalósító befolyásolása."
galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=5395:valasztas-2010-ovb-jogsert-a-civil-mozgalom-felhivasa-az-igazolassal-szavazasra&catid=38:ahirek&Itemid=108

qwertzu 2010.04.13. 16:47:25

@pakesz: Albérletet tipikusan ideiglenes lakcímként jelent be az ember, a szavazójegyzékben meg az állandó lakcímén szerepel az ember. Mellesleg nem az az adócsaló, aki nincs bejelentve, hanem a tulaj, aki nem engedi bejelenteni a bérlőt.

akkor most mi van? 2010.04.13. 16:48:21

@gmz:

"komolyan mondom nekem fizikailag fáj, hogy emberek itt összeesküvés elméleteket szövögetnek,"

Lendvai kiadta a napiparancsban, hogy 2 hétig listázni meg választásicsalásozni kell. Két hét suttogo propaganda, hátha kisebb lesz a bukás a második körben. Remélem ezzel csak azt érik el, hogy akit lecsalóztak, az dacból is elmegy másodikra is. Én pl elmennék. Ujra, akár hajnalig is sorbaállva.

AnnaKarenina 2010.04.13. 16:48:49

@akkor most mi van?: Egyenként mindenkit ki lehetne elemezni, ez szerintem szőrszálhasogatás. A demokráciának biztosítékokra van szüksége, nem kijátszható törvényekre.

dr kíváncsivagyok 2010.04.13. 16:48:50

@bigthereal: Mit tett ? 4 év kormányzás - kis korrupció 8 év - a duplája !! És ezen az egyszerű matematikán emberek csodálkoznak !!!

pakesz (törölt) 2010.04.13. 16:49:16

@pakesz: ugye ertheto mit akartam mondani?
hogy volt legalabb nehany par ezer adocsalo alberletes, akit nem ohajtok elitelni tudom milyen a helyzet, de akkor is, szoval nem azt kellene erre valaszkent adni hogy hat nagyon rossz a helyzetuk, es akkor az AB is foglalkozik veluk mert hat jajj de szegenyek hat nem lehetnek oda bejelentve es akkor szepen megmodositjak az Alkotmanyt is
mert ezt is lehetne csinalni csak egy rohej lenne...

pont mint az amikor az emeszpes koltsegelszamolo honatya kikerte maganak hogy hat hogy kepzelik hogy az alberletrol szamlat hozzaon hat akkor tobbe kerul az!!!

serpentin1 2010.04.13. 16:50:01

@pakesz: adócsaló albérletes ???? hát ez egyre jobb :)))))))))

akkor most mi van? 2010.04.13. 16:51:10

@pakesz:

"es akkor mi van ha ott lakik de nincsen bejelentve?
a mogott valami susmus van, ami nem jo"

Pl kollégista, vagy albérletben lakik mert nem fussa lakást venni pesten? Te ha kiadnád a lakásod, engednéd bejelentkezni állandóra az albérlőt, tudván, hogy onnantól ha ö nem akar kijelentkezni, akkor te csak birosággal jelentkeztetheted ki sok év alatt?

akkor most mi van? 2010.04.13. 16:53:25

@kíváncsivagyok:

Honnan tudod hogy fidesz? Lehet, hogy az egyetemi societas mozgalmi kör szavazott hajnalig. Ja, hogy a fiatalok között kevés az mszp-s? Érthető, de nem bizonyíték.

Viharzóna 2010.04.13. 16:53:58

@akkor most mi van?: Látom tudod , hogy hol a helyed. Az "észt" már te osztod itt az oldalon órák óta. Megtanulhatnál helyesen írni. A fidesz, még egyszer véletlenül felfigyel rád, és a kolompot a Te nyakadba akasztják. Te lehetsz a vezérkos, természetesen a Viktortok után , mert ő a vezérokos kosok között a legvezérebb - Ó- , O - kos. Legalábbis sokan elhitették már vele, pedig egyszer már nagyot zuhant, de nem tanult belőle.

dr kíváncsivagyok 2010.04.13. 16:54:53

@akkor most mi van?: Téged valószínűleg nem az értelem vezet, hanem a gyűlölet ! Jó lehet így tervezni a jövődet . Ha jönnek az elkerülhetetlen megszorítások, mert jönnek !! Akkor kit fogsz gyűlölni ?

akkor most mi van? 2010.04.13. 16:55:46

@AnnaKarenina:
Nem is lett mérhető eredménye a Civil M.-nak.
Egyébként szerinted most nincs demokrácia? Az mszp nem demokratikus választást tartott?
Te sötétben bujkálo Ellenforradalmár, reszkess!

qwertzu 2010.04.13. 16:56:25

@pakesz: Még egyszer.
1. Nem az albérletes csal adót, hanem a lakást kiadó tulajdonos.

2. Egy tökéletesen törvényes kiadott lakás esetében, az ideiglenesre bejelentett lakónak is igazolással kell szavaznia.

akkor most mi van? 2010.04.13. 16:57:53

@pakesz: Felfogod, hogy az albérletes akár adócsaló akár nem, nem fog senkit állandóra bejelenteni a lakásába?

dr kíváncsivagyok 2010.04.13. 16:59:24

@akkor most mi van?: Tudod, akik ma a legjobban komcsiznak , azok még nem éltek a régi rendszerben . Én éltem , vállalkozó voltam és VISSZASÍROM ! Nem voltam sem párttag, sem kisztag , de még úttörő sem szivesen . Apámat kirúgták a pártból (akkoriban kötelező volt ), mert kiröhögte őket - nem is kapott fizetésemelést , mégis ezerszer nagyobb létbiztonságban éltünk mint most ! Ahhoz , hogy valaki komcsizzon, először tudnia kéne mit beszél.

akkor most mi van? 2010.04.13. 17:02:09

@Viharzóna:
@kíváncsivagyok:

Látom a tényekkel nem megy a vitatkozás, marad a személyeskedés. nagyon egyszerre szakadt el a cérna elftársak :)))

AnnaKarenina 2010.04.13. 17:03:42

@akkor most mi van?: Nem az MSzP tartott választást, hanem az Alkotmány és a Választási Törvény szerinti intézményrendszer. Pl. a választás időpontját a köztársasági elnök határozta meg.
A demokrácia a fiataloknak még fontosabb kell legyen, mert ez az ő jövőjük.
Teljesen nyilvánvaló volt, hogy a Fidesz meg fogja nyerni ezt az országgyűlési választást, ezért nem helyes, hogy presztízs okokból ott is bedobta magát, ahol talán nem kellett volna. Nem oszt, nem szoroz. Ha van miért reszketni, akkor az a butaság, a csőlátás, a másik érveinek a semmibe vétel, de ezen sem reszketek, már megszoktam - max. szomorkodom.

gmz 2010.04.13. 17:04:56

@kíváncsivagyok: hahaha, még hogy szent... ismétlem magam, mert úgy látszik nem érted mit írtam :]

igen, SZVSZ a feeling tartott ott sok embert! :] [de ahogy már írtam ~1200 átjelentkezőnek valószínűleg nem jött be a feeling] illetve a CSAKAZÉRTIS.

és nem étlen-szomjan! respect a helyi szervezőknek [MSZPs többségű önkormányzat!], hogy
1: teát-pogácsát osztott! :]
2: megoldották egy idő után, hogy a sor nagy része zárt helyen várakozzon!

és ha nem lett volna egyértelmű a Szanyi úrral kb. egyszerre történő meglepődésem: bizony országos átlagot hoztak ezek a _problémás_ szavazókörök! lehet ebbe belemagyarázni [ahogyan ő tette a valós átjelentkezési statisztikákat természetesen mellőzve], hogy hát igen, nem csak a Jobbik szervezkedett...

mindegy, nem koptatom tovább a billentyűzetet, mert akinek az a határozott véleménye, hogy márpedig itt Kubatov irányításra vonult a nép, azt én úgysem fogom tudni meggyőzni :] majd mesélheti az unokáknak, hogy azt a csodás MSZPt 2010ben bizony csalással döntötték meg. [LOL]

akkor most mi van? 2010.04.13. 17:09:47

@kíváncsivagyok:

Nem szeretem a személyeskedést, de a tények kedvéért.

Szavaztam a rendszerváltásokor
Apám nem volt párttag (nem volt kötelező) mégis kapott fizetésemelést mert értett a szakmájához és nyugodt szívvel szidta A Pártot. Van ilyen is.
Én voltam uttörö (az tényleg kötelező volt), kiszes már nem, nem érdekelt. Láthatoan elbasztam, gimis osztálytársam kiszes volt, jelenleg szeged polgármestere. Mondjuk nekem nem is volt őskomcsi igazgató az anyám.

Ennyit erről.

gmz 2010.04.13. 17:10:11

@kíváncsivagyok: a második felvetésre elfelejtettem válaszolni: nem kérdeztem meg az illetőt végül, hogy hogyan döntött, mert már abba belepirultam, hogy neki nincs konkrét döntése, én meg viccelődök azon, hogy szerintem mi lesz itt a végeredmény..... :] ÉS [megint ismétlem magamat] aztán meg azon lepődtem meg, hogy mennyire tévedtem! :] de ennek az utóbbi tévedésnek mennyire örülök! legalább a statisztika bizonyíthatja, hogy nagy valószínűséggel alaptalanul vádaskodik, aki csalást kiabál! :]

akkor most mi van? 2010.04.13. 17:11:24

@AnnaKarenina:

Elég massziv prekoncepciódból a valóság és a tények megismerése nem nagyon akar kibillenteni. Mindegy, élj a hitedben, hogy itt ordas csalások vannak.

AnnaKarenina 2010.04.13. 17:12:56

@akkor most mi van?: Ebben is tévedsz, csak azokra a helyekre gondolok, ahol az igazolással szavazók fordítottak meg eredményt.

AnnaKarenina 2010.04.13. 17:15:49

@akkor most mi van?: És azt is értem, hogy biztosra kell mennie a Fidesznek. De a cél nem szentesíti az eszközt.

akkor most mi van? 2010.04.13. 17:16:17

@AnnaKarenina: Igen tudom, hogy arra gondolsz. Az a végtelenül egyszerű lehetőség meg fel se merül benned, hogy minden csalás nélkül elment 1500 egyetemista szavazni és kivárta a sorát.

pakesz (törölt) 2010.04.13. 17:17:42

@qwertzu: ja bocsi :) ok akkor igy igaz

akkor most mi van? 2010.04.13. 17:18:20

@AnnaKarenina:

Ezért álltak órákig sorok 1000%-os tutibefutó fideszes helyeken is. Ahelyett, hogy átkubatovlistásszavaztak volna bizonytalan helyekre a hülyék. Vagy mégsem ők a hülyék.

AnnaKarenina 2010.04.13. 17:24:33

@akkor most mi van?: Erre írtam már, hogy egy egyetemistának mindegy, hogy ki a helyi képviselő, az a helyben lakóknak fontos. Az egyetemisták elmentek szavazni, mert joguk volt, és ha megfordították a helyi eredményt, akkor tulajdonképpen tojtak a helyiekre. És értem én, hogy ez jogilag rendben van, csak azt gondolom, hogy ezért fontos újragondolni az igazolásos rendszert. Vagyis a pártlistán lehessen MAJD kifejezni a pártszimpátiát, egyéniben ne. De azt nem gondolom, hogy csak egyetemistákról lenne szó.

AnnaKarenina 2010.04.13. 17:25:30

@akkor most mi van?: Biztos volt olyan is. Fiatalság, bolondság:) (de ezt nem bántásiból)

pakesz (törölt) 2010.04.13. 17:28:21

@akkor most mi van?: az hogy valaki nincsen bejelentve allandora az termeszetes akkor??? hogyha a 2 gyereke ott jar iskolaba es a munkahelye is ott van akkor miert csak ideiglenes kellene hogy legyen neki? ez igy akkor jol van?

ertem en hogy miert rossz a mostani rendszer(habar jol tetted hogy elmondtad), hogy nem csak az adocsalasrol van szo, habar...
allandora ha bejelented es meg el is mesz kozjegyzohoz, akkor ugy ki tudod baszni a lakasodbol mint a sicc
sot a kozjegyzoi djjal le lehet csokkenteni az kiadott alberlet utan levo adot !!!
ergo maradjunk a szimpla adocsalas+ktg csokkentesnel :)))

de az allando bejelentes hianyara nem az a megoldas ebben az esetben, hogy hat patkoljuk még meg a valasztasi torvenyt is az alkotmannyal egyetemben hanem az ellen kellene tenni valamit
es pont ez hogy jol megvarattak ez el is erte a celjat okos volt az aki kitalalta :)

pakesz (törölt) 2010.04.13. 17:35:29

meg egyszer ez az allandora valo bejelentessel/nem bejelentessel vissza lehet elni, ami nem gond csinaljak csak az emberek, de ne segitse ezt az allam, en csak ezt kerem

es ez a kerdes sokkal fontosabb lesz, ha most megjon a 2/3, mert adobevetelre szukseg lesz, es pl. aki szlovakiaban adozik annak el kell hogy kapjak a toket, es erre megvannak az eszkozok, viszont ahhoz normalis korulmenyek es ellenorzesi lehetosegek kellenek

ugye lejott most hogy aki szlovakiaban adozik az azt jelenti hogy egyreszt oda vabn allandora bejeelntve, masreszt a gyerekei meg ide jarnak iskolaba???
szoval igenis fontos hogy ezt az allandora bejelentem nem jelentem be magam mizeriat rendezzek!!!

gmz 2010.04.13. 17:36:01

na játszottam még egy picit az excel-lel, hátha a kevésbé elvetemülteket elgondolkoztatja :]

átszavazási kérelmek száma a XI. kerületben területi lebontásban:

img392.imageshack.us/img392/5155/torta.png

[bocsánat, hogy nem csináltam meg választókerületenként, de az már több lett volna 5 perc kattingatásnál... nagyjából ugyanannyira egyenletes az eloszlás kerületenként, mint területileg. az adatok innen származnak: www.valasztas.hu/dyn/pv10vt/vertaj-static/pv10vt/maz/01/igstat_b-ev15.html ]

számbeli különbségek a két forduló között:
img156.imageshack.us/img156/2433/vonal.png

ez utóbbi [számomra] azt mutatja, hogy ~400 egyetemista két hét múlva hazamegy, de húsvét után egy héttel nem akart megint utazgatni...

ha én szervezetten utaztatnék választókat, mind a két fordulóra áthoznám őket, mert mi garantálja, hogy az első forduló sikeres lesz? [persze ezzel a vonalábrával meg lehet, hogy pont azt mutattam ki, hogy mennyi volt a _nem csalók_ száma?! LOL]

akkor most mi van? 2010.04.13. 17:49:42

@AnnaKarenina:

A minimum 5 évig ott élő egyetemistának pont annyira mindegy ki az egyéni képviselő mint annak aki 5 év mulva elköltözik vagy 2 hét múlva meghal. Ott él, ott szavaz, ennyi. Amíg nincs mindenkinek előre megírt forgatókönyv az életére amiben szerepel, hogy melyik választás után hol fog élni mennyi ideig és milyen állami szolgáltatásokat vesz igénybe, addig az egyetlen elfogadható megoldás, hogy mindenki ott szavazzon ahol épp a szavazás éri. Minden más elfogadhatatlanul szűkíti az alkotmányos jogokat. Sokmindent elbasznak a törvényhozók, de ebben jó a döntésük.

gmz 2010.04.13. 18:06:33

na egy zárócommentet csak írok még, mert nagyon bosszant, hogy ezredmagammal lecsalóznak politikusok és névtelen commentezők. :]

pár érdekesség még, amit eddig nem írtam le eddig:

A tájékoztatás SZVSZ nem volt kielégítő, ugyanis a XI. ker-ben az átszavazók számára kijelölt szavazókör épületében TÖBB szavazókör is volt, ám aki a helyszínt próbálta megközelíteni, az egész nap kígyózó csak kígyózó sort látott! Egy helyi ismerőssel mentem először a helyszínre, aki megkérdezte, hogy neki most mit kell tennie. A hölgy a kapuban már készségesen elmondta neki, hogy csak az igazolásos szavazóknak kell sorakoznia, a helyiek bemehetnek, és szavazhatnak! Én még nem álltam be ekkor a sorba, mert gondoltam később rövidebb lesz! :] [mellesleg két órával később beállva másfél óra várakozás után értem el oda, ahol akkor volt a sor vége, amikor először odamentünk! LOL]

Szóval miután barátom ikszelt egyet, én hazaindultam, hogy majd hátha később kevesebben lesznek. Közben mi magunk négy embert bátorítottunk, hogy ha helyi lakost, menjen be bátran, mert csak az igazolásosoknak kell várakozni! [nem, előtte nem kérdeztük meg, hogy amúgy néni hova ikszel? LOL]

A sorban már tájékoztatták az embereket kb. fél óránként, hogy ha nem igazolásosak, akkor menjenek nyugodtan szavazni, de akit már a sor látványa elriasztott, az simán feladhatta alkotmányos jogát...

Volt olyan is, aki duzzogva ment előre, hogy ő már családostul egy órája sorakozik, pedig helyi lakos, és csak most tudta meg, hogy nekik nem is kellett volna beállnia!

Egy másik szomorú jelenet: egy idős hölgy kétségbeesetten kb. sírva jött ki, hogy bár időben kértek mozgó urnát a 92. éves beteg anyukájának, most hogy személyesen bejött kérni, hogy jöjjenek már ki, a bizottság [talán érthető módon] leszavazta...

Egy közismert politikus és ismerősei is mögöttünk álltak nem sokkal, és tőlük hallottam, hogy ők már jelezték a jegyzőnél névsorba vételnél [azt hiszem csütörtökön], hogy ebből baj lehet, illetve a bizottság is előre jelezte, hogy a szavazást itt ilyen módon nem lehet normálisan lebonyolítani, de "felülről" (OVB?) nem foglalkoztak az üggyel...

A konklúzió: sajnos a lassú bürokrácia miatt kissé lehetetlen helyzet alakult ki jó pár helyen, ami még más szavazókörökre is kihatással lehetett, DE a helyszínen saját tapasztalatom szerint nem pártaktivisták, hanem átlag választópolgárok voltak...

A tájékoztatás hiánya miatt pedig SZVSZ senki nem felelős, alapvetően máshogy kellett volna megszervezni az átszavazásos választók ügyét. [több szavazókörbe szétosztani akár a helyszínen, vagy nem tudom...]

A helyi bizottság így is kitett magáért, FULL RESPECT! A tea + pogácsa nagyon kedves [és hasznos] gesztus volt! Valamint amikor én 9 körül bejutottam végre a szavazóhelyiségbe, csak egy panaszkodó bizottsági taggal találkoztam, de őt is maximálisan megértettem. Annyit mondott, hogy ő reggel 6 óta itt van, jó esetben 2 körül befejeződik a szavazás, amikor ők még háromféleképpen kétszer átszámolják a szavazatokat, és utána hazamehet. Reggel meg dolgozni. respect again.

akkor most mi van? 2010.04.13. 18:07:14

@pakesz:

Van valami uj törvény, ami minden két gyerekét iskolába járató és dolgozó embernek saját tulajdonu lakást ad? Sokan élnek albérletben, és oda az életbe senki nem fog bejelentkezni állandóra akkor se ha már 30 éve ott él.

"allandora ha bejelented es meg el is mesz kozjegyzohoz, akkor ugy ki tudod baszni a lakasodbol mint a sicc"

Nem tudod. 10 éve vettük a házunkat és azóta is ide van bejelentve az előző tulaj, mert nem lehet csak ugy kiiratni ha ő nem kezdeményezi. Albiból meg hamarabb kirakja a végrehajtó a tulajt és árverezi el a lakást, mint ahogy törvényesen ki lehet tenni belőle a bérlőt. Hülyén hangzik, de igy van.

Szóval a leglegálisabb bérbeadó se fog soha senkit állandóra bejelenteni. Ez lehet kiindulási alap a továbbiakhoz. Kollégiumba ugyanugy nem lehet bejelentkezni, még ideiglenesre se, hiába él ott sok éve az egyetemista.

pakesz (törölt) 2010.04.13. 18:10:37

@akkor most mi van?: elobb kell elmenni a kozjegyzohoz!!!
nem amikor ki akarod rakni

akkor most mi van? 2010.04.13. 18:20:26

@pakesz:

És mit csinálsz a közjegyzővel? Aláíratsz egy meghatalmazást az albérlőddel, hogy majd ha ki akarod tenni akkor eljárhatsz helyette?

Az életszerűség nem az erősséged.

Ráadásul ha megváltozik az állandó lakcímed, akkor kismillió meg egy helyen kell bejelenteni, papírokat cserélni, szóval albérletbe senki nem fog soha az életbe állandóra bejelentkezni és ez így normális.

gmz 2010.04.13. 18:27:46

na és még egy pár gondolat az átszavazás intézményéről :]

szerintem a jelenlegi rendszer jó, mert biztosítja mindenkinek, hogy hosszú utazások nélkül szavazhasson, a lebonyolítás viszont láthatóan rossz.

egy kis nosztalgia: 8 évvel ezelőtt pár ismerőssel Békés megyében tartózkodtunk az akkori választás első körében. előre tudtuk, néhányan kértek is igazolást. én nem kértem, inkább igyekeztem vasárnap este az urnazárás előtt hazaérkezni Borsodba... :] a többiek meg ott szavaztak a helyi képviselőjelöltekre... no ez szerintem is tényleg eléggé értelmetlen megoldás, DE szerintem ez az átszavazók igen elenyésző hányada lehet. ["turisztikai okokból" szavaz távol bejelentett lakcímétől]

hogyan lehetne jobbá tenni ezt a rendszert? vegyünk egy csipet abszurditást, keverjük el egy tál bürokráciában! ;] amikor valaki át akar jelentkezni egy másik körzetbe, adjon le írásos indoklást, valamint lehetőség szerint valami írásos bizonyítékát is annak, hogy ő életvitelszerűen máshol él [újság előfizetés, közüzemi számla jól látható postai bélyegzővel, munkaszerződés, stb.] természetesen pártszimpátiát is jelölni kell a kérvényen, és ha a közvélemény kutatások alapján X párt vezet a választott körzetben, és kimutathatóan gyanúsan sokan jelentkeznek egy Y párt szimpatizánsai, akkor személyesen jelenjenek meg a jegyzőnél, ahol 10 percben vázolhatják, hogy mégis ezt hogy képzelik, valamint igazolniuk kell, hogy nem Y párt aktivistái! ;]

pakesz (törölt) 2010.04.13. 21:46:17

@akkor most mi van?: hajjaj
gugli..

www.jogiforum.hu/forum/32/13975
„A bérbeadó a kiürítési kötelezettséget is tartalmazó bérleti szerződést közjegyzői okiratba foglaltathatja, s így per nélküli bírósági végrehajtást kérhet.”

ez tudod mit jelent?
amit ir hogy nem kell birosagi vegrehajtas

akkor kinek nem erossege az eletszeruseg?
csak tudod vannak a magadfajtak akik szerint a valasztasi csalas az nem csalas ha torvenyesen van lebonyolitva

pakesz (törölt) 2010.04.13. 21:49:05

@gmz: szerintem meg rossz
az alkotmanyos alapjog nem serul, az kkor serulne, ha pl. nem lehetne lohaton megkozeliteni a sajat valasztokorzetet
ami azon tul van annak mar csak az esszeruseg es az aranyositas szab hatart...

mondtam mar, kuldjenek ki engem Peruba mint valamilyen neve sincs kis part ellenorzojet hogy azt az egy embert jol leellenorizhessuk

dzsaszper 2010.04.13. 23:22:54

@kuciber: szerintem életszerű. Egy budapesti egyetemista a kolijában és az egyetemén tölti idejének a zömét.

dzsaszper 2010.04.13. 23:26:50

@Vitya: szerintem nem volt véletlen, de jórészt nem is volt szervezett. Egyetemi campusok, kolik adják a magyarázatot, és a pártok korosztályok/végzetsség szerinti támogatotságának elolszlása.

dzsaszper 2010.04.13. 23:32:36

@kíváncsivagyok: én ismerek párat. Szerintem Szitakőtő köztük van :)

SzitaKötő · http://elmondo.blog.hu// 2010.04.14. 00:45:56

@dzsaszper: valakik között biztos én is ott vagyok/voltam:)
Igen, tényleg jó volt a hangulat, meg volt csakazértis, ha már felkerekedett az ember, meg előtte levelezett, stb. Hősiességről nem beszélnék, szerintem az nem csoportos foglalatosság. Hogy normális helyeken beülnek-e egy óra után a legközelebbi kocsmába? Nem érdekel. A helyzet attól lett különleges, hogy nem volt "normális".

Politikazabáló · http://politikazabalo.blog.hu/ 2010.04.14. 08:00:10

Nem biztos, hogy illúzió. Szerintem nagyon derék tett volt, erre tényleg büszke lehet az ember. Grat!

Kis naivitásra és nagy reményre mindig szükség van. :)

dzsaszper 2010.04.14. 11:52:41

korábbi felvetésre, hogy egyéniben csak állandó lakóhelyen lehessen szavazni, az a módosító felvetésem, hogy ha valaki a tartózkodási helyén (ezt szokták ideiglenes lakcímként emlegetni) szavaz, az is szavazhasson egyénire. Ez szerintem egy korrekt kompromisszum lenne.

blitz 2010.04.17. 21:55:05

Na szóval milyen lóláb lógott ki?? Szanyi lebukása után jót röhögtem pár szegény kommentelőn...

dzsaszper 2010.04.20. 12:33:10

@SzitaKötő: "nem is ismerek olyan embert , aki "csak" a választói öntudat miatt képes lenne 6 - 7 órát sorban állni esőben , hidegben !!" -- erre reagáltam :)
süti beállítások módosítása