El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2010.05.25. 10:00 Juszuf Maszudi

Érdemes-e makacsnak lenni?

What to eat, what to grow? - 1. rész

Erény vagy bűn a makacsság? – teszi fel a kérdést a talking philosophy (tp) egyik posztja. A tp-ben az a jó, hogy általában teljesen hétköznapi ügyek kapcsán vet fel filozófiai problémákat, és ami még jobb, a kommentelők legtöbbször megbeszélik ezeket, állást foglalnak, érvelnek vagy csak elmondják a személyes véleményüket, esetenként viták alakulnak ki.

 

 

A blog leginkább a filozófusokat vagy a filozófia iránt érdeklődőket szólítja meg, de az említett hétköznapiságnak köszönhetően a felvetett témák egy szélesebb közönségnek is érdekesek lehetnek. Így kell érteni azt is, hogy a poszt elsősorban arra kérdez rá, mennyire szerencsés, ha egy filozófus konokul ragaszkodik az elképzeléseihez.

Ezt a kérdést legegyszerűbben két filozófus típus szembeállításával alakíthatjuk problémává. Az egyik megközelítés szerint a filozófusok széles látókörű, szabad kutatók, mindent meg akarnak kérdőjelezni, a dogmatizmus elszánt leleplezői, az igazság felperesei, az érvek követői, bárhova is vezessék azok őket. Ez a típus azonban meglehetősen fiktív, egyfajta reklámcélra kitalált figura, amely inkább csak arra szolgál, hogy a filozófusok leendő diákjaikat becsalogassák az óráikra.

A másik, jóval hétköznapibb típus a makacs filozófus: ő teljesen meg van győződve arról, hogy az álláspontja, a feltevései, a világnézete, a definíciói, az érvei helyesek, megalkuvást nem tűrően harcol értük és minden meglátást úgy alakít, hogy illeszkedjenek az állításaihoz. Az ellenpéldák az ő számára értelmetlenek, más megközelítések inkoherensek, az ellenvetések pedig alaptalanok.

Lerágott csont, de ideillik:

 

A szembeállítás felveti a kérdést, hogy melyik figura a jobb filozófus. A kérdést árnyalja, hogy a rugalmas gondolkodók gyengébbeknek tűnnek a makacsoknál, ugyanis általában azok az emberek hallattják a hangjukat és azok csinálnak egyáltalán valamit, akiknek határozott véleményük van a dolgokról és nem túlságosan veszik figyelembe, mit gondolnak róluk mások. Csakhogy, ha mindenki a makacs gondolkodók stratégiáját követi, akkor elveszik az értelmes vita lehetősége. Mint látható, a probléma ettől a ponttól válik igazán problémává: olyan dilemmává, aminek mindkét oldalán lehet érveket és ellenérveket találni.

 

 

 


8 komment

Címkék: vita filozófia bölcsesség


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr831983956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.05.25. 13:57:40

egy dologban van értelme makacsnak lenni, ez pedig

a konzervativizmus

más irányok makacsait olyanok fémjelzik, mint:

Robespierre nevű tömeggyilkos
Lenin nevű tömeggyilkos
Sztálin nevű tömeggyilkos és bandája
Pol Pot nevű tömeggyilkos

csupa elmebeteg balos meg libsi
(pl. Pol Pot Franciaországban szerzett egyetemi filozófia képzettséget)

Igen Hitler nincs eben a sorban: ő nem ideológia iránti makcs ragaszkodásból tömeggyilkolt, hanem az ókor óta klasszikus módon és csak ehhez kreált ideológiát

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.05.29. 22:48:42

a katolikus inkvizítorokat és egyéb katolikus gyilkosokat lehagytad, persze érthető...

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.05.30. 16:56:16

@endike:

még mindig ezt a lejáratódott legendát fújja a jakobinus-libsi csőcselék?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.06.01. 19:26:31

@Ezt a népet sajnáljam?: én nem vagyok libsi. Tagadod az inkvizíciót?
Aki kritizálni mer téged az libsi, csőcselék?

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2010.06.03. 16:16:31

Az jár helyes úton, aki makacsul védi a rugalmasságot, a mindent megkérdőjelezést.

dzsaszper 2010.06.08. 08:48:11

Játékelmélet a filozófiára alkalmazva? :)

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.06.18. 19:48:59

@mimindannyian:

focivb himnusz dallamára

előre lucifer!(?)
s mindahányan
kételkedjünk
mostan bátran!
nincs igazság,
nincsen válasz,
bármit lehet,
rajta, válassz!
bármi szabad,
semmi tiltás,
nincs oly törvény
mi szentírás,
csak az bűnös,
kit elkapnak
hazugoknál
sánta lasabb

_Epikurosz_ 2010.06.28. 15:28:59

@dzsaszper: Egy fenét. Vonatkozó vicc:
A matematikusnak csak papírra, ceruzára és papírkosárra van szüksége a munkához. A filozófusnak csak papírra és ceruzára.
süti beállítások módosítása