El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2012.03.05. 09:30 ficus

A franciák már értik Magyarországot?

Elnézést, egy kis tévedés történt. Orbán nem Chavez, hanem Thatcher, Magyarországon mégsem a fasizmus, hanem a neoliberalizmus tombol. Legalábbis a francia állami rádió veterán sztárriportere, Daniel Mermet szerint, aki nyolcrészes riportsorozatot készített Magyarországról.
 
Már egy hónapja, hogy a Le Monde végre megjelentetett egy hosszú, részletező és meglepően korrekt cikket a Magyarországon kialakult helyzet hátteréről. Az otthon már rég megunt, itt Franciaországban azonban soha nem ismertetett tényeket vette sorba: elmúlt nyolcév, Öszöd, általában a fülkeforradalom előzményei. Konrád György és Tamás Gáspár Miklós helyett a cikk Hankiss Elemért, Mong Attilát, Jávor Benedeket, Bod Péter Ákost idézi. A magam részéről nagyon hálás voltam, francia ismerőseimmel folytatott beszélgetéseimbe új színt vitt a cikk megjelenése: ők azon döbbentek meg, hogy ezek szerint mégsincs nálunk fasizmus, én meg azon, hogy ők komolyan azt gondolták, hogy fasizmus van. Nem félreértés, itt egészen a közelmúltig azt gondolta az átlag médiafogyasztó, hogy Orbán Viktor egy fasiszta.
 
A január eleji nagy nemzetközi médiaössztűz óta Dunán, Szajnán sok víz lefolyt, és Magyarországból időközben klassz kis nemzetközi mém lett. Konzervatívok az igaz és tiszta magyar alkotmányról, francia katolikus papok antiglobalista szabadságharcról, európai balosok munkatáborokról vizionálnak. A külföldi beszámolók újabb generációja ugyan gyakran túllép a karikaturisztikus ábrázolás szintjén, részletesebben mutatja be a magyar viszonyokat, azonban az úgynevezett tényfeltárás mintha sok esetben egyszerűen csak belpolitikai célokat szolgálna. Magyarország csak ürügy, forma, “Viktor Orbán” pedig tetszőleges tartalommal feltölthető hordozóeszköz lett.
 
Sajnos ez a helyzet a France Inter francia állami rádióban nemrég leadott nyolcrészes riportsorozattal is, melyet párizsi szomszédom, egy török származású angol ajánlott a figyelmembe, mondván zseniálisan érdekes anyag. Az izgalmas és színes riportjairól ismert sztárújságíró Daniel Mermet nem kényeskedik, kiszáll a helyszínre, személyesen látogat el Orbánisztánba, ahogy ő nevezi, hogy végre feltárja a valóságot. Azt hogy nem százszázalékig értéksemleges munkával van dolgunk, már a riportsorozat címe is sejteti: “Magyarország hátramenetben”. Az összesen közel nyolcórás riportanyagot magamat átlagos francia baloldali hallgatónak képzelve hallgattam végig. Például olyannak, mint az egyik betelefonáló középkorú úr, aki a Közgázon található gyönyörű Marx szobrot ajánlja drága Mermet úr figyelmébe, ha már úgyis éppen arra jár.
 
A riport kicsattanóan jó hangulatban indul, Mermet urat lenyűgözi a budapesti látvány, mint aki valóban életében először jár itt. Lánchíd, vár, cigányzene, Kárpátia étterem. - Az a kupola ott mi? – kérdezi a Szabadság téren állva. - A Parlament – mondja a kísérője. A riporter figyelme azonban csakhamar a Reagen szoborra terelődik. És itt aztán, ahogy ez később többször is megtörténik, elszakad a cérna.
Forrás: la-bas.org
 
A Reagen szobor tudniilik nem másnak a jelképe, mint a Kelet-Európát az elmúlt húsz évben letaroló neoliberalizmusé. Orbán azért rakatta azt oda, mert ő maga is neoliberális. De persze nem olyan egyszerű ez, mint ahogy mi innen Franciaországról elképzeljük. Hiszen a “Viktátornak” voltak szimpatikus húzásai is: a bankok és multinacionális cégek megsarcolása, a magánnyugdíj államosítása. Csakhogy – és ebben rögtön össze is foglalható a riport végkövetkeztetése – Orbán sajnos nem egy Chavez (akivel titokban még rokonszenvezhetnénk is), hanem inkább egy sajátságos Margaret Thatcher. Hiszen mindezek a rokonszenves intézkedések nem a munkásosztály érdekében történnek, hanem a magyar burzsoázia megerősítésére. A riporter persze nem teljesen magától jut a következtetésre, a hosszú és alapos tényfeltárásban színes csapat segíti: a kísérő-fordító nem más, mint Morva Judit, a marxista Zöld Baloldal párt választmányi tagja; Orbánisztán mélyebb megértésében Tamás Gáspár Miklós filozófus (ugyanennek a pártnak az elnöke) segít; 1956 forradalmi heteibe pedig Lugosi Győző marxista történész kalauzol vissza bennünket. Képzelt francia hallgatóként tehát nyugodtan hátradőlhetek, az adóeuróimból fenntartott állami rádió csakis tiszta forrásból merít, az adásba még véletlenül sem szivárogtak be reakciós elemek, vagy egyszázalékot meghaladó támogatottságú pártok képviselői. 
 
Ez persze képzelt balolali francia hallgatóként egyrészt nem tűnik fel, hiszen fogalmam sincs, kik ezek a prominens véleményformálóként bemutatott urak, másrészt képzelt énem maga is marxista lévén kifejezetten érthetőnek és követhetőnek vélem a tálalást. Lélekben együtt járom már Budapestet Mermet úrral és a vicces és határozott hangú Morva asszonnyal. Elmegyünk Csepelre is, ahol egy hangjáról ítélve nagyon is szimpatikus, bár kicsit talán közönséges magyar munkástól megtudhatom, hogy a szocializmus egyáltalán nem is volt olyan szörnyű. Mindjárt gondoltam. Ezt később még több szimpatikus megszólaltatott is megerősíti. Ugyan nem utazhattak oda, ahova akartak, de nem is igazán akartak ők sehova utazni. Érdekes emberek ezek a magyarok. És egyre jobban kezdem őket érteni. Iványi Gábor hajléktalanszállóját is meglátogatjuk, rettenetes sorsokkal ismerkedem meg, fizetés, és most már nyugdíj nélkül tengődő rokkantnyugdíjasokkal, a neoliberális rendszer áldozataival, a bezáratott szocialista nagyvállalatok egykori dolgozóival. Megtudom, hogy a magyarok kétharmada soha nem megy szabadságra, egymillióan alultápláltak, mélyszegénységben élnek, és további három-négymillió ember él a szegénységi küszöb közelében. A riport kétségkívül korrekt - gondolom magamban, és közben a Prada szemüvegemet keresem. Ah, itt van, a könyvespolcra tettem, pont a "Le Capital" elé. Szóval korrekt a riport, hiszen azt is bemutatja, hogy mindezt a szörnyűséget az elmúlt nyolc, sőt, csaknem húsz évben regnáló, neoliberálissá vedlett, úgynevezett szocialista elit idézte elő. Az igaz marxisták hiányoznak itt tehát. 
 
De van remény, Mermet úrék ugyanis néhány disszidens (értsd: az Orbán-rendszer ellenzéke) és Budapesten élő francia segítségével útjára indítottak egy ellenzéki kávéházat, amiből “akár egy párt is kinőhet, miért ne?”. De visszatérve a szocializmusra, nem tudom még pontosan, mit gondoljak, hiszen a riport is kiemeli, hogy ez a kádárizmus azért egy sok szempontból nagyon konzervatív, sőt a szabadságjogokat tekintve reakciós rendszer volt, "tele középszerűséggel, képmutatással". Emellett viszont mindenkinek volt munkája, virágzott a kultúra, a műsor megszólalói szinte csak pozitív emlékeket sorolnak. Állítólag a magyarok 60%-a visszavágyik a Kádár-rendszerbe. De akkor mégis miért tombol a szélsőjobboldal és az ultrakonzervativizmus? Miért nem inkább a baloldali szélsőség felé fordulnak? Ezt a kérdést Mermet úr helyettem is felteszi, a műsor során többször is. Választ azonban nem kapunk. Sőt, a “Victor Lugosi” (Lugosi Győző marxista történész) által felvázolt áttekintésből azt sem tudom meg, hogy Kádár János 1956 után százakat végeztetett ki, és tízezreket börtönöztetett be. Szerinte 1956 szocialista ihletésű megmozdulás volt, a magyarok többsége a szocializmust szerette volna megreformálni. A valóban szörnyű sztálinizmust felváltó kádárizmus pedig végső soron egy gondoskodó államot hozott létre, még ha eladósodás árán is. De akkor hova tűnt ez a rengeteg szocialista? Vagy talán mégsem volt itt mindenki baloldali? Az egyik betelefonáló szerint a Kádár rendszerben azért lehetett jó élni, mert volt mi ellen harcolni. Talán igaza van – Mermet úr is bólogat.
 
A sorozat két részt szentel a magyarországi romáknak. Ebből kiderül, hogy a hatalom hagyja a romák terrorizálását. Mitöbb, a jobboldali újságokban nemes egyszerűséggel “genetikai hulladéknak” nevezik őket. Ezt már Tamás Gáspár Miklós mondja. Itt elszörnyűlködök. A Figaro sem semmi, de azért mi ott még nem tartunk, hogy a jobboldal ennyire nyíltan uszítson. De talán majd nemsokára nálunk is ez lesz. Elvégre a mi elnökünk is ebből a furcsa, zavaros országból jön, és a romák kiűzésével egyszer már kimutatta a foga fehérjét. De Mermet úr kész gondolatolvasó, mintha pont ugyanezt mondaná! Jókat rötyögök, végre a mi Sarkónk is megkapja a magáét. Az egyik étteremben például Sárközinek hívják a cigány zenészt, hehe, egy zenészt! Mermet szerint Magyarországon tehát nem fasizmus van, hanem egy reakciós kísérlet. Ha jól értem, ez az ország azért veszélyes, mert valami szörnyűséges neoliberális eszmék laboratóriumaként működik. A Viktátor nyíltan, és szemérmelenül támogatja a fehér, konzervatív, katolikus, vállalkozó réteget. És pontosan ez az, ami, ha nem figyelünk oda, megfertőzheti egész Európát, beleértve minket is.
 
Örülök, hogy a riport készítői végül ellátogatnak “Nadzsi-Bokszára” is, ebből a porfészekből származik a mi elnökünk. Micsoda szégyen. Mermet urat ráadásul senki nem fogadja, egy takarítónő vezeti be az elhagyatott helyi múzeumba, ahol egy íróasztalon Nicolas Sarkozy bekeretezett fotója áll, mellette vendégkönyvvel. Megint jókat kuncogok a műsorvezetővel. Azt mondja: – Biztos, hogy csak a takarítónő tud a segítségünkre lenni? Az én főnökömet, a rádió elnökét az ország elnöke nevezte ki. Hasonlóan, mint önöknél, de a mi elnökünk ezt már előbb kitalálta. Ezt a riporter kétszer is megismétli, de az illetékes hölgyről lepereg a tréfás fenyegetés. Egy megvesztegethetetlen, karakán elvtársnővel lehet itt dolgunk. De vissza Sarkóra, a legnagyobb poén a végére maradt. – Ez az utolsó adás egy kicsit középszerűre sikeredett – mondja Mermet – pont olyanra, mint ő – és ekkor az elnökünk portréjára mutat. Na, ez itt a lényeg, les camarades. Ne feledjük, már csak két hónap van az elnökválasztásig!
 
Forrás: la-bas.org 
 
Disclaimer: A bejegyzés megírása után bukkantam rá a Catheine Horel, Magyarországon élő francia történésszel készített interjúra Daniel Mermet honlapján. A riport függelékeként készített beszélgetést a France Inter oldalán azonban nem találtam meg. Nem világos, hogy adásba ment-e. A történész több tévedést és félreértést tisztáz egyebek mellett 1956 és a Kádár rendszer kapcsán, és egyértelművé teszi, hogy a francia sajtó által Magyarországról kialakított kép tele van túlzásokkal és torzításokkal. Kár, hogy ez a beszélgetés nem képezte szerves részét a riportsorozatnak.

 

 


65 komment · 1 trackback

Címkék: média kommunizmus franciák


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr524218540

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A franciák már értik Magyarországot? 2012.03.05. 10:51:01

Orbán nem Chavez, hanem Thatcher, Magyarországon mégsem a fasizmus, hanem a neoliberalizmus tombol. Legalábbis a francia állami rádió veterán sztárriportere szerint.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ramón y Cajal 2012.03.05. 11:34:39

még jó, hogy politikailag ennyire elfogulatlan a franc állami rádió

collateral collector (törölt) 2012.03.05. 11:52:24

vicces, hogy valakik TGM-től meg Konrád Gy-től féltik az országunk jóhírnevét. az országunk és nemzetünk jóhírének lerombolásáért senki nem tett még annyit, mint a jelenlegi miniszterelnök. róla már egész Európa tudja, hogy kicsoda, és 100%-osan negatív összefüggésben. az, hogy néhány párttársa az EP-ben kiáll mellette, ha megkéri őket nagyon szépen, az nem jelent semmit, hiszen csak olyan ügyekben állnak ki mellette, aminek számukra semmi tétje nincs.

a miniszterelnök miatt szégyen ma magyarnak lenni, és nem Konrád György vagy TGM miatt.

Kutchek (törölt) 2012.03.05. 12:02:01

" ők azon döbbentek meg, hogy ezek szerint mégsincs nálunk fasizmus, én meg azon, hogy ők komolyan azt gondolták, hogy fasizmus van."

Itt meg azt gondoltuk, hogy a 60%-os afrikai néger és arab kisebbség gyújtogat meg fosztogat Párizsban:))

1:1

zutolsó 2012.03.05. 12:10:45

@senior bondholder (1st 2 get paid):

TGM közel azonos "színvonalon" van, mint a nagybecsű Kertész Ákos..Az, hogy a magyart nem ismerik Európában, hogy erről az országról többnyire csak felszínes és nem helytálló információi vannak a külföldnek (és egyáltalán nem csak a mai gazdasági-politikai helyzetet illetően), az bizony javarészt a TGM féléknek köszönhető.

Golovics József · http://leviathan.blog.hu/ 2012.03.05. 12:12:21

Elkezdtem hallgatni a riportot, de 20 perc után muszáj volt kikapcsolni...

sutpet 2012.03.05. 12:22:49

Azért a fejekben tisztázni kellene a neveket, a megkérdezett "értelmiségiek" az elmúlt 4-6 évtized kiszolgálói voltak.
Így nekik, ami most van, természetesen nem jó.
Tavaly nem a franciák zavartak haza több ezer romát??? Párizsi etnikai tüntetések???
Gyarmatokról nem is beszélve.

frikazojd · http://kocs.ma 2012.03.05. 12:29:54

Namost, a Le Mondetol es az El Mondotol is fuggetlen teny az, hogy Orban egy fasiszta.

sutpet 2012.03.05. 12:47:48

@frikazojd:
Mi a fasizmus?
A billentyűzeted szerint nem Magyarországon élsz.

DDD3 2012.03.05. 12:57:57

@frikazojd:
Én nem szeressem ezt a Zorbán gyereket különösképpen, de azért azt mondd már meg nekem/nekünk, hogy mégis melyik cselekedetéből, intézkedéséből kijelentéséből vagy beszédéből vezetted azt le, hogy Orbán fasiszta?

Szeretnék megvilágosodni.

Előre is köszönöm.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2012.03.05. 12:59:53

Kár így kiakadni egy rádióműsoron.

ericssonfan 2012.03.05. 13:05:16

Az egész "felvilágosult" Nyugat ilyen sajnos... Nevetséges.

MEDVE1978 2012.03.05. 13:06:36

Orbán tettei viszonylag nehezen értelmezhetők, de kísérletet lehet tenni rá. Mindenképpen ott van bennük a hazai nagytőkés osztály (ha van ilyen) kedvezményezése és előtérbe helyezése a nemzetközi tőketulajdonosokkal szemben. Ott van bennük az adó- és szociális rendszer átalakítása, relatív elvonással a szegények tekintetében és a jómódúabbak relatív támogatásával.

Ezek a gazdasági lépései - a magyar gazdaság jelen helyzetére figyelemmel - akár hasznosak is lehetnének, azonban a megközelítés buta, durva és populista, olyan, mint amikor valakinek fáj az ujja és egy bárddal levágják a kezét.

Ott a kérdés, hogy drága Viktorunk fasiszta-e. Hogy minek hívjuk, igazából lényegtelen, nyilvánvalóan mutat olyan tulajdonságokat, amelyek alapján kategorizálható fasisztaként.

DDD3 2012.03.05. 13:12:57

@MEDVE1978:
Az első két bekezdéseddel teljesen egyetértek.

Azonban nem válaszoltál a feltett kérdésre.
Mik azok a tulajdonságok, cselekedetek, kinyilatkoztatások, melyek alapján fasisztának mondható?

DDD3 2012.03.05. 13:15:41

@MEDVE1978:
Bár a kérdést nem neked címeztem (persze szívesen folytatok veled is értelmes beszélgetést), hanem a foghíjról idefasisztázó úriembernek.

Lord_M_ 2012.03.05. 13:18:25

Fasizmus: A fasiszta állam lényegében egy tekintélyuralmi rendszer, ami mindig valamilyen "szép új világ" felépítését tűzi ki célul, és ahol a cél elérése érdekében végrehajtott központosítás révén mindent egyetlen központi akarat alá rendelnek. A fasizmus a nemzet egységére, hősiességére, a szorgalmas honépítésre alapoz.
(forrás wikipedia)

De azt triviálisan lehet tudni, hogy a tisztán fasiszta berendezkedés alapjaiban nem negatív. Ha rákötjük a túlzott nemzeti életképet (mint a németek), vagy eltoltjuk a diktatúra felé, na akkor van baj.

A fasiszta rendszerben, lecsupaszítva, csak arról van szó, hogy
Azt csináljuk amit az állam kitalál, mert elhisszük, hogy az állam jót talál ki.
(ismerős a tervgazdálkodás?)

Szóval szerény véleményem szerint az, hogy Orbán fasiszta lenne, még nem is lenne baj. Ha nem társulna mérhetetlen dilettantizmussal gazdasági oldalról. Ráadásul ez nem is áll messze a magyaroktól, mi szeretünk hinni a szép új világban, szeretünk hinni abban, hogy aki vezet minket, az tudja, hogy merre kell menni... és szívesen is megyünk egy irányba. (alapjaiban ritka összetartóak a magyarok, csak amióta gazdaságilag romokban van az ország azóta van ez az egymás szemét is eladnánk hangulat)

Mondjuk, ha Orbán a magyar Thatcher lenne, az első pár év nagyon szar lenne, de legalább látszana a kiút, a cselekvés (karcsúsodó állam, átszervezett gazdasági rendszer)... ehelyett csak az van, hogy legalábbis nem jó...

Másfelől viszont, mégis hogyan is várhatnánk tökéletesen független elemzést akármelyik országról? Mindenkinek van a maga kis beállítottsága, véleménye... akárcsak a riport készítőjének, akárcsak a poszt írójának, és szintúgy nekünk olvasóknak. Nyilván ebből az aspektusból közelítünk a kérdéshez.

MEDVE1978 2012.03.05. 13:21:42

Ránéztem a wikipedián a fasiszta szócikkre angolul, mennyire igazak Viktorra:
en.wikipedia.org/wiki/Fascism

1. "Fascists seek rejuvenation of their nation based on commitment to an organic national community where its individuals are united together as one people in national identity" A fasiszták a nemzetük megfiatalodását keresik az egyének egy közös nemzeti tudatban történő egyesülésével. Orbán Viktor: egy a tábor egy a zászló, a haza nem lehet ellenzékben. A nemzeti egység és az, hogy annak a FIDESZ a letéteményese, Orbán visszatérő gondolata.
2. Fascism promotes political violence. A fasizmus politikai erőszakot helyez előtérbe. Bár a politikai erőszak fogalma relatív, a közélet jóval végletesebb, erőszakosabb ma, mint 10-20 éve. A FIDESZ kompromisszumok helyett kiéli hatalmát, ez kvázi politikai erőszak.
3. Fascists advocate: a state-directed, regulated economy that is dedicated to the nation; the use and primacy of regulated private property and private enterprise contingent upon service to the nation or state; Ez az egyik legfontosabb, a fasizmus gazdaságpolitikájának egyik lényege, hogy az államilag szabályozott és ellenőrzött magángazdaság a megfelelő, amennyiben a nemzetet vagy az államot szolgálja.

Ez csak három érvrendszer, ami nagyon ráillik a FIDESZ-re vagy Orbánra. Van több dolog, ami ellenben nem: nem törekszik önellátásra, nem fajgyűlölő vagy hisz a magyar nép genetikai felsőbbrendűségében, nem alapít paramilitáris szervezeteket, kezd háborút stb.

Szóval szerintem mindegy, hogy a franciák fasisztának hívják vagy egyszerűen csak egy autokratikus vezetőnek. A lényeg az, hogy alkalmatlan a posztjára.

Lord_M_ 2012.03.05. 13:25:38

@DDD3: A fasiszta jelző OV-re ráhúzható probléma nélkül. Tekintély elvű központi irányítási rendszert szeretne kiépíteni. Azaz minden azért van (legyen) úgy, mert Ő úgy mondja, gondolja, hiszi. A megfelelő pozíciókban a megfelelő emberek, akik elhiszik, hogy Ő tudja merre kell menni. És a tömegek felé küldött beszédei pedig szintén ezt támasztják alá, szeretné elérni, hogy az emberek higgyék amit Ő hisz és tegyék amit Ő kér.

Alapvetően ez a fasizmus, a többi amitől negatívnak tűnik, az az, hogy talán kevéssé tűnik demokratikusnak, illetve mert az elmúlt 100 évben faji kérdések, túlzott nemzeti radikalizálódás és diktátori és a külvilág felé agresszív képek kapcsolódtak hozzá (B.Mussolini, A.Hitler)

Ugyanakkor a fasizmus és a megvalósított kommunista rendszer között nem sok különbség volt (Azért tették az emberek amit tettek mert a vezető azt gondolta, hogy az a jó, a nép szorgosan dolgozott érte, nem kérdőjelezte meg az irányt (nem merte)... és fentről mondták meg az eszmét és a tervet.

(nem mellékesen megfelelő mennyiségű áldozat kapcsolódik mindkettőhöz, de ez már egy másik kérdés)

DDD3 2012.03.05. 13:27:55

@Lord_M_:
Ha már a wikipédiából idézel, akkor azért ezt se felejtsd ki, ugyanis itt a lényeg:
"A fasizmus deklaráltan elutasítja a parlamentarizmust (kommunista megfelelője: élcsapat, Központi Bizottság), az államot helyezi központba (kommunista megfelelője: párt), és a gazdaságot korporációkba szervezve építi fel (kommunista megfelelője: államosítás, tervgazdálkodás)."

DDD3 2012.03.05. 13:29:53

@Lord_M_:
A fentiekből egy legalább nem áll meg. Közben látom, jött folytatás is....
Kicsit lassú vagyok...

Lord_M_ 2012.03.05. 13:34:45

@MEDVE1978: "Van több dolog, ami ellenben nem: nem törekszik önellátásra, nem fajgyűlölő vagy hisz a magyar nép genetikai felsőbbrendűségében, nem alapít paramilitáris szervezeteket, kezd háborút stb"

ezek már nem a fasizmus sajátjai.Ezek azok a "kellékek" amivel a múltszázad elején még megpakolták a szekeret.
a faji kérdések a rasszizmus és übermensch kérdés messze nem a tekintélyelvűség lényegéhez tartoznak. ezeket a tekintélyelvű vezető saját lidérceinek a valóságba való átültetése voltak. (illetve kihasználva az adott kor nyomorát, mi szerint a németek vastagon fizették a jóvátételt, a német gazdaság küzdött, Hitlernek kellett egy közös ellenség amit egységesen lehetett utálni, hiszen a Kereskedelmi egységek java Zsidók kezében volt, és míg a gyári munkások szenvedtek a zsidó kereskedők kvázi jól éltek, kézenfekvő volt, hogy őket hibáztassák)
A gazdaság feltüzelésére a hadipar a legjobb és leghatékonyabb, ugyanakkor szó szerint puskaporos hordó, mert a felfeszített termelés eredményeit "fel kell használni" illetve a feltüzelt emberekben lévő feszültséget is ... meg a sértettség, az igazságtalansággal szemben érzett düh... Triviális, hogy háborúba vitte az országokat... + tegyük hozzá, hogy ha a fasiszta rendszer kap egy diktátort akkor meg szinte kész a baj.

OV a diktátor pozíciótól messze van (szerencsére), ő fasisztának jó (de ez itt mondom, nem negatív, mindössze a tekintélyelvűségre tessék gondolni)
(hidd mert hiszem, lásd mert látom, tedd mert így jutunk előbbre...

szemben a diktátor

hidd mert én mondom, ne lásd mert én mondom, tedd mert egyébként kitekerem a nyakad)

:)

MEDVE1978 2012.03.05. 13:37:15

@DDD3: Ahogy írtam a fasizmus csak egy szó, én inkább értékítéletekről beszélek és arról miért nem értek azzal egyet, amit Orbán tesz és amit mások fasiszta cselekedetnek bélyegeznek.

Ami a legszembetűnőbb az a politikai erőszak. Ez relatív, spektrumon kell tekinteni. A spektrum egyik oldalán mondjuk láthatjuk a rendszerváltás békés folyamatát, ahol sem a hatalom sem az ellenzék nem használja ki politikai túlsúlyát (amikor elér arra a pontra, hogy meglesz neki). Ezek kompromisszumos érdekérvényesítési formák és ezek egyértelmű ellentéte az egyoldalú érdekérvényesítés, vagyis a politikai erőszak. Orbán 2010. óta konzekvensen számolta fel azokat az intézményeket (itt nem csak fizikai, hanem társadalmi intézményekre is gondolok), amelyek a kompromisszumos érdekérvényesítési formák kiteljesedései voltak.

Ez a politikai erőszak egy formája, ezért nevezhetik fasisztának.

A nemzeti tőke kedvezményezése is (többek között) egy fasiszta módszer, amely egyúttal politikai erőszakkal is társul. A kormány ráerőlteti a gazdasági szférára a magyar nagytőke hatalmát, illetve folyamatosan olyan döntéseket hoz, amelyek a magyar tőkének kedvezményeznek (pl: nagy területű áruházak építésének stopja, béren kívüli juttatási rendszer államosítása, magyar hitelintézetek helyzetbe hozása a Széchényei tervvel és egyéb kormányzati intézkedésekkel, kötelező kamarai tagság stb.). Emellett ütjük szépen a külföldi tőkét is a különadókkal és a végtörlesztéssel.

A nemzeti tőke gyarapodása nem is lenne baj, azonban a kormány ezt is mértéktelenül és bután teszi: gyors, támadható döntésekkel, lehetséges jövőbeni EU bírságokkal.

Lord_M_ 2012.03.05. 13:37:55

@DDD3: jogos... nem voltam elég világos

"hogy talán kevéssé tűnik demokratikusnak"

ebbe én beleértettem a parlamentalizmus elutasítottságát is; hiszen akkor van ellenzék aki akármilyen okból is, de beleszól... márpedig úgy ugrik a tekintély.

bocs a pongyolaságért.

kennyking 2012.03.05. 13:45:09

A Fidesz szerintem is neoliberális párt ( némi nacionalista -szerű beütéssel), az Mszp radikális neolib, az szdsz pedig szélsőséges neoliberális párt ( volt). Na, ezek uralkodtak itt az elmúlt húsz évben.Mitől mennének itt jól a dolgok?

bridgeman 2012.03.05. 13:53:55

"Állítólag a magyarok 60%-a visszavágyik a Kádár-rendszerbe. De akkor mégis miért tombol a szélsőjobboldal és az ultrakonzervativizmus? Miért nem inkább a baloldali szélsőség felé fordulnak?"

A nemzeti máz alatt egyértelműen baloldalra tart mindkét nagy párt. 2002-ben és 2006-ban is azon ment a verseny, hogy ki ad többet a népnek? 2012-ben csak azért nem, mert az MSZP réges-rég megbukott akkorra.

kennyking 2012.03.05. 14:00:52

@bridgeman: Szerintem meg pont nem baloldalra tart a két párt, hanem jobboldalra.Persze, a verseny valóban arra ment, hogy ki igér többet, de ez megmaradt a retorika szintjén.Szerintem , egytértve veled, valóban megbukott az Mszp, de pontosabb, ha azt mondjuk, hogy megbukott a másik oligarcha.Az " mszp" csak egy név, amellyel megkülönböztetjük az " egyik"' oligarchától.

frikazojd · http://kocs.ma 2012.03.05. 14:01:34

@sutpet: ez a ceges notim, a sajatomon vannak ekezetek, sot nagymagyarorszag matrica is, es minden este turultollal simogatom.

@DDD3: ugy all a haja. ha nem latod be magadtol, nem tudok segiteni.

radikalisviccek 2012.03.05. 14:09:38

Mi lenne, ha mindenki viselné a felelősség rá eső részét az előző rendszerben elkövetett dolgok miatt?

Az MSZMP-párttagokkal kezdve, akik enyhébben lennének megbüntetve (mondjuk a választójog megvonásával annyi időre, ahány évet a párt berkeiben töltöttek, kiélvezve a tagság előnyeit), szépen haladva fölfelé. Ahol a privatizációs visszaélések kerülnek elő, ott magánvagyonból kártérítés az államnak plusz börtön, az állam első eladósítóit viszont a lehető legszigorúbb fegyházban kéne életfogytiglan dolgoztatni.

Ott csákányozna a kőbányában Gyurcsánytól Matolcsyig az egész politikai elit, kivéve néhány jobbikost meg lmp-st.

radikalisviccek 2012.03.05. 14:16:25

@frikazojd:

TGM és Kálmán Olga

TGM: - ...és maga a magyar állam az egy rasszista állam...
Kálmán: - Miért gondolja, hogy a magyar állam egy rasszista állam?
- Mér' nem, nem tudta?
- Kíváncsi vagyok, hogy miért gondolja azt, hogy ez egy rasszista állam.
- Mindenki ezt gondolja! ... csak vannak, akik helyeslik! (ideges nyelés, pislogás)
- De mondja meg, hogy miért egy rasszista állam Magyarország?
- ... (pislogás nélkül, elkerekedő szemekkel bámul)
- Most komolyan kérdezem, hogy ön mit gondol erről?
- Hö (kicsit kizökkentve)... én nem láttam ellenérveket ezzel szemben, csak pro érveket láttam (ideges pislogás visszatér), ez egy rasszista állam, hát amennyiben megkülönbztetéeéeés eeez nem csak rasszista hanem ilyne szempontból diszkriminatikus (így!) aaaz öregekkel szemben diszkriminatikus, a pályakezdőkkel szemben diszkriinatikus a nőkkel szemben diszkriminatikus...

www.youtube.com/watch?v=N_aWWf0JU54

Pont ahogy te. Érv nulla, amit mond, az tételmondat.

Crescendo 2012.03.05. 14:21:03

Aki ilyen biztos, hogy itt aztan a neoliberalizmussal van dolgunk nezze mar meg pl. en.wikipedia.org/wiki/Neoliberalism
En nagyon szeretnem mar latni, hogy a a privatszfera cegei, szabad kereskedelem alapjan, allami beavatkozas nelkul tudjak a fogyasztoikat szolgalni. Mindezek mellett nyilvanvaloan nem kell ekkora allami szerepvallalas es ezert adokivetes...
Ehhez kepest mindent, ami mozog allami tulajdonba vesznek, szabalyozasok ozonevel letaglozzak a vallalkozasokat es aki meg mozogna a halalig adoztatjak. Ha ez a szabad piac meghatarozasa valaki szamara talan eltevesztette a hazszamot.

Crescendo 2012.03.05. 14:26:12

@kennyking: mindketto nagy politikai oldal celja a kollektivizmus, ennek van a jobboldali (Hitler/Mussolini fele aga) meg a (Marx/Lenin/Sztalin fele) baloldali aga. A vege ugyan az egy mindentudo diktator uralkodik.
Mar reszt meg tudhato, hogy egy demokracia a vege fele tart, ahol az adofogyasztok szama meghaladja az adobefizetoket. Nalunk ez a helyzet, ezert csak olyan intezkedest hoznak a politikusok, amely a jovedelematcsoportositast erositi. Innentol meg nem eri meg dolgozni, a torta kisebb, es meg erosebb jovedelematcsoportositas kell. A halalspiral es Magyarorszag ebben van.

samuelfisher 2012.03.05. 14:28:13

@senior bondholder (1st 2 get paid): Látok itt ezért némi összefüggést, ugyanis (leegyszerűsítve) TGM-től meg Konrád Gy-től (meg a többitől, összesen kb. 5000 értelmiségitől) "tudta meg Európa", hogy OV "kicsoda, és 100%-osan negatív összefüggésben", kb. annyira hiteles tálalásban, mint a riportból, amelyről a poszt szól.

sutpet 2012.03.05. 14:31:12

@frikazojd:
Én egyiket sem használom, csk az ékezetes billaentyűzetet.
De mond el / írd meg személy szerint Neked miben nyilvánul meg, miben érint, jelenleg a fasizmus Magyarországon.

sutpet 2012.03.05. 14:41:57

@radikalisviccek:
Kálmán Olgának hasonló fellépése volt a 2 szakszervezetissel és a tétényi lánnyal.

Azért ha diktatúra/fasizmus (kinek mi tetszik) akkor tgm, meg bolgárgyuri, mészárostomi és barátai nem nyilatkoznának, nem szerepelnének a tv-ben, rádióban, stb és a brüsszeli bizottság előtt sem.

samuelfisher 2012.03.05. 14:44:03

@kennyking: Szerintem nem lehet ezeket a kategóriákat ráhúzni a magyar pártokra. Ahogy a nyugat-európaiak sem értik a magyar belpolitikát, mert a saját jobboldal-baloldal sablonjaik szerint akarják értelmezni. Az is tény, hogy a nyugat-európai nyilvánosságot egy 68-as, félkommunista, marxista ihletésű baloldal uralja, az ő valóságértelmezéseik szinte kizárólagosak, mint a mellékelt ábra mutatja, egy állami rádióban is egy vulgármarxista riporter magyarázza a hallgatóknak, hogy "mit kell tudni Magyarországról".
De hát mi sem tudunk többet mondjuk a bolgár belpolitikáról, szóval érthető.
A rendszerváltás után a "balliberális" elit szerezte meg a pozíciók többségét, a gazdasági életben is. Egyben ez a hálózat összefonódott a Magyarországon megjelent külföldi tőkével is, mint az őket kiszolgáló, komprádor réteg. Orbán azt a célt tűzte ki, hogy egy ellen-Mszp-t építsen fel a fideszből, de a saját szigorú, kétségbevonhatatlan személyes vezetése alatt, és rátegye a kezét a gazdasági zsákmányra, kiszorítva a "ballib" hálózat tagjait a pozícióikból (vagy átállásra késztetni őket). A kétharmaddal pedig megnyílt az út, hogy szinte ellenállás nélkül megvalósíthassa ezt a tervét, pontosabban az ellenfélnek csak a nemzetközi segítség maradt, hogy az a sürgetésükre nyomást gyakoroljon az Orbán-kormányra (persze nem függetlenül az Orbánék által megsértett nyugati gazdasági érdekektől sem).
Orbán viszont láthatólag lebecsülte a céljaival szembeni várható külföldi ellenállás mértékét, az sokkal erősebbnek bizonyult, mint gondolhatta.

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.03.05. 14:46:51

Orbán Viktor egy FASISZTA.
Nem náci, sokan keverik azzal, hanem fasiszta. Ez egy szó, kifejezés, melyet Benito Mussolini talált fel.
Annak előtte Mussolini szocialista volt, majd megalapította az úgynevezett fasiszta pártot, amelynek jelentése:
nemzeti-szocializmus (nem összekeverendő a nemzetiszocialistával-nácival)

Tehát a nemzeti együttműködés rendszere:
Nemzeti = Nemzeti
Együttműködés = Szocializmus
(jelentése: emberek kapcsolataira vonatkozó összefogás, együttműködés)
Imigyen fasiszta.
És ez csak a szó elemzése. Eszközeiben, ideológiájában kirekesztő, átmeneti diktatórikus centralizáló, urak-szolgák társadalmát megalapító, szegény és értelmiségellenes, kultúrát bekebelező, pszeudó-kultúra és értelmiségeket kinevelő rendszer. Szélsőjobboldali szavazók kegyét kereső (ezért lett Alaptörvény a neve az alkotmánynak, mert a Jobbik tiltakozott, és azt mondta, hogy alaptörvénynek kell hívni, alkotmány az az ezeréves alkotmány lehet csakis).
Jó, nem totális állam, mint Mussolini fasizmusa, de nem is totalitarizmus, mint ahogy különbözik imigyen a nemzetiszocializmus és sztálinizmus a fasizmustól némiképp.

collateral collector (törölt) 2012.03.05. 14:51:51

@samuelfisher: értem. szóval TGM és Konrád György tehetnek arról, hogy a min.elnök amilyen fórumon csak tudja, lejáratja és elárulja a hazáját. érdekes logika.

Gera 2012.03.05. 14:53:18

Ha Orbán egy fikarcnyit is Thatcher lenne, akkor 2 év kormányzás után most 240 lenne egy euro, 4 százalék az államkötvény hozam és recesszió helyett növekedésről beszélnénk. Persze a nép közben anyázna, mert itt a többség valójában kő balos, csak azt hiszi, hogy jobboldali, úgyhogy nem igazán értékelne egy igazi liberális jobboldali kormányt.

samuelfisher 2012.03.05. 14:55:04

@senior bondholder (1st 2 get paid): Arról tehetnek, hogy 20 éve mindent megtesznek, hogy azt terjesszék, Mo-n tombol a fasizmus. Ugyanezt tették már Antall-lal szemben is, aki ugye nem volt egy Orbán... csak jobboldali volt, ez elég bűn volt ahhoz, hogy horthysta reinkarnációnak kiáltsák ki a 90-es évek elején ezek a derék emberek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.03.05. 15:13:17

Na, nem azért, de sincs sokkal kisebb káosz a fejekben.

@Gera: +1

MEDVE1978 2012.03.05. 15:14:49

@samuelfisher: Olyan ez, mint a mese a kisfiúról, aki farkast kiáltott. Az emberek a segítségére siettek, de látták, hogy csak blöff. Aztán egyszer tényleg jött a farkas és akkor már senki sem segített a kisfiúnak...

A magyar liberális és baloldal már annyiszor kiáltott fasisztát, hogy senki nem hiszi el neki belföldön, amikor tényleg ez lett a helyzet.

Persze a fasiszta továbbra is csak egy szó.

kennyking 2012.03.05. 15:16:31

@Crescendo: Így van, egyetértek.A baj, hogy nem csak én, hanem a nálam okosabbak sem tudják, hogy mi legyen.A demokrácia, legalább is a mai formájában ( liberális demokrácia) haldoklik, a maga által kreált problémákra nincs válasza, megoldása.Ha a demokrácia kinyúlik, akkor jön a diktatúra.Azt meg senki sem akar.Bár diktatúra és diktatúra között is van különbség.Nem vagyok meggyőződve arról, hogy a legrosszabb demokrácia is jobb, mint a legjobb ( ebben az értelemben lájtos) diktatúra.Rendbe kéne szedni ezt az országot már egy kicsit, de nekem úgy tűnik, hogy ez a demokráciával nem megy.

kennyking 2012.03.05. 15:24:06

@samuelfisher:
Én is azon a véleményen vagyok, hogy nehéz ma Magyarországon kategorizálni, hogy mi a jobb és bal, mert ezek a cimkék elvesztették az eredeti jelentésüket.Ma a legbaloldalibb párt a szélsőjobboldalinak mondott Jobbik, a legjobboldalibb pedig az mszp, ami baloldalnak titulálja magát.Legalább is gazdasági értelemben.Mindenesetre úgy vélem, hogy az elmúlt húsz évben a liberális gazdaságpolitika dominált, függetlenül attól, hogy ki kormányzott.Az észnélküli privatizáció, bérek csökkentése és mesterségesen alacsonyan tartása, a külföldi gazdasági érdekek feltétel nélküli kiszolgálása ,a jövedelmek átcsoportosítása a tőketulajdonosok részére, az nem baloldali politizálás.Márpedig az elmúlt húsz évben ezek ellen nem tett senki, leszámítva a választások előtti hazugságbajnokságot.

nyehehe 2012.03.05. 15:24:56

A délelőtti hsz-emet törölték pedig csak rávilágított, hogy miért épp a Konrádok és Kertészek véleményét teszik közzé külföldi társaik. Valami összeköti őket. Kedves FICUS! A cionizmusra ugyanúgy rá kell világítani, mint a nácizmusra! Faji alapon válogat mindkettő. Érdekes, hogy lazán hagyod a fasizmussal párhuzamot állító hsz-eket, a másik -nyilvánvaló- párhuzamra rávilágítót meg törlöd. Persze a te blogod...

Balt 2012.03.05. 15:34:24

Jó poszt, köszi!

Balt 2012.03.05. 15:47:31

Az a Le Monde cikk tényleg meglepően korrekt - már ami átjön belőle google fordítóval.

nu pagagyí 2012.03.05. 15:53:35

Nézzük a tényeket. Van-e még Viktátortól független hatalmi ág? Nincs. Akkor miről tetszik dumálni kedves FICUS? És akkor ezt én, mint érintett állampolgár mondom, aki itt él az élet sűrűjében.

Hohó60 2012.03.05. 16:08:13

@Crescendo:
Hitler nem volt jobboldali: NSDAP = nemzeti SZOCIALISTA. Ahogy Mussolini is baloldali volt eredendően. Persze ezeket a dolgokat mostanában nem szokás emlegetni.

Hitlert eleinte sokan csodálták is az általa rövid idő alatt megvalósított sikerekért, a szegénység felszámolásáért. Utóbb azonban vállalhatatlan lett, és később a nácizmus és a kommunizmus szörnyűségei miatt a szalonképességért küzdő baloldal kitalálta a jobboldal lejáratása érdekében, hogy akkor Hitler legyen ezentúl jobboldalinak nevezve. Az egész világra kiterjedő médiafölényük révén pedig a mai napig terjesztik ezt a hazugságot, ezzel egyrészt megszabadulva a baloldali diktatórikus rendszerek rémképétől, másrészt ezt még át is tolva a túlsó térfélre.

JohnHenry 2012.03.05. 16:11:43

nem olvastam végig a posztot, mert sajnálnám rá az időt - viszont ideírnám, hogy az én francia rokonaim nem tartják orbánt se fasisztának, se kommunistának.
egy sültbolondnak nézik a magyarokkal egyetemben, akik hagyják, hogy bármit lenyomjon a torkukon

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.03.05. 16:11:53

@senior bondholder (1st 2 get paid): "nemzetünk jóhírének lerombolásáért senki nem tett még annyit, mint a jelenlegi miniszterelnök."

Sajnos egyetértek! :( Persze nem csak a mostani ámokfutására gondolok, hanem a fityisz korábbi EP ténykedésére is. Sőt, főként arra!

political ideology 2012.03.05. 16:13:53

Jahhh...fasiszta...írták ezt az UFO zsidók...meg az üregőrbe bújt gyurcsány és Kuncze láncos kutyái...de megmondta a nagyérdemű Tamás Gáspár Miklós és Heller Ágnes, hogy a külföldi Ballib sajtó Halálcsillaga ami nemsokára megkezdi a nagy, végső nemzetközi csapást pici kis országunkra.....mi lesz most velünk ó jajj....ráadásul OV miniszterelnök miatt szégyen ma magyarnak lenni...a szemét bányatulajdonos apja. és a gyereke is magán suliba jár.. óóó a büdös kurva életbe...nem is tudom hogy nem döglöttünk még meg....Feri..ferIIIIIIIIIIII feeeeeeeeeeeeriiiiiiiiiiiiiiiii!!GYERE VISSZAAAAAAAAA.........

nyehehe 2012.03.05. 16:14:27

@nu pagagyí: kétharmadot kapott. Pont azért, hogy a húsz éve ittragadt régi elitet kipucolhassa. Választottunk egy diktátort, hogy véget érjen az a teszetoszaság, amit a szocik produkáltak. A magyar társadalom nem érzi jól magát, ha nincs egy konkrét irány, amihez igazodni kell. Félúton vagyunk a nyugat és az oroszok között. Ami nem baj, ha bölcs vezető kezébe adjuk a gyeplőt. -amúgy Gyurcsánnyal is egy ilyen egyszemélyes vezetőt választott magának az ország, de ő elkúrta. Orbán már egyszer volt hatalmon. Akkor is azt hallgattuk, hogy itt micsoda diktatúra van. Emlékszem, amikor a hálistennek megszűnt Napkeltében személyesen Gyárfás Tomika kérdezte meg tőle, hogy ha veszít, átadja-e a hatalmat. Ezeket a szerencsétlen agymosottakat bizony ilyen félelmek gyötörték, és gyötrik azóta is. A fentebb beidézett TGM interjú jól mutatja, hogy ők otthon valóban rettegve fekszenek le.. És kb annyi mindenre az érv, hogy a "környezetéből nem hall mást". Hát.. ki milyen környezetben él. Az 1%-os törpepárt kiszolgálói nagyon egyhúron pendülnek. Nincs sok közük az átlagember életéhez. Nem keverednek velünk, így érhető ha a saját kis világukat élik meg valóságként.

Hohó60 2012.03.05. 16:25:13

@senior bondholder (1st 2 get paid):

Politikailag Orbán teljesen mást képvisel, mint az EU mai főáramlata, Erre nem lehet azt mondani egyáltalán, hogy lejáratja az országot bárhol is. Az EU a szélsőséges liberalizmus-baloldaliság csapdájában vergődik, amiből olyan óriási problémák adódnak, amit ebben a formában nem fog túlélni.
Nem véletlen, hogy egyre csúszik lefelé, és ez még csak a kezdet. A BRIC és egyéb országok, gazdasági régiók még alig egy-két évtizede kezdetek hozzájutni a szükséges technológiákhoz, és másis kezdik ledolgozni az EU vezető hatalmai által több száz éves technológiai-kulturális előnyük birtokában elért előnyét.

Ma olvastam egy BBC hírt, ami arról szólt, hogy Angliában komolyan felmerül, hogy a sarija is legyen ítélkezés alapja. Szintén GBr-ben a külvárosokban sok helyen "fehérmentes övezet" táblákat láthatsz az ázsiai bevándorlók negyedeinek határain.
Ide vezetett a liberalizmus. Orbán nem akar idomulni ehhez a káoszt hozó világhoz, amiben teljes mértékben igaza is van.
Attól, hogy sokan vannak Európában a liberális-baloldali nemgondolkodók, ez még nem jelenti azt, hogy nekik lenne igazuk, és Orbánnak meg nem.
Vagy tényleg igaz, hogy a lószar jó, mert legyek milliárdjai nem tévedhetnek?

_Ne feledd 2012.03.05. 17:07:36

A "genetikai hulladék" kifejezést egészen más kontextusban láttam felbukkanni a hazai sajtóban, "genetikailag alávaló" formában és egészen másra vonatkozóan.

radikalisviccek 2012.03.05. 17:24:17

@sutpet: így van. És bár Kálmán Olga ezzel gyakorlatilag alákérdez, TGM nem kifejti a nézeteit, hanem sulykolja, és fel van háborodva, hogy esetleg magyaráznia kéne. Itt találtam meg a párhuzamot az agyatlan elvtárs, és TGM érvelése között :)

sutpet 2012.03.05. 18:09:17

Örülök, hogy vannak tisztán látó emberek.

Ne legyen már filózófiai példakép tgm és az előbb említett barátai.
Eljárt felettük az idő. 2012 van (nem 1970-80.
Az ország megrázza magát, mint a kutya (bármilyen szőrösállat) aki kijött a vízből (sárból). Lepereg ami nem oda való és tisztán megy tovább.

sutpet 2012.03.05. 21:25:26

Köszönöm, de javasolom mindenkinek.
Hozzáállás kérdése minden.

sutpet 2012.03.05. 21:26:36

@sutpet:
Kelly hősei az egyik legjobb film.

Crescendo 2012.03.06. 14:39:42

@kennyking: persze, hogy haldoklik. De eletet lehetne bele lehelni... pl. csak a szabadsag, egyenloseg, testveriseg elveinek konzisztens fenntartasaval.
A mai rendszer masrol sem szol, mint hogy politikai, gazdasagi erdekcsoportok sokkal egyenlobbek akarnak lenni mindenkinel. Megszuntetni a kivetelezest, azt a rendszert, hogy az osztasnal mindenki egyenlo akarna lenni, de az eloallitasnal valahogy mar kozel sincs ez a nagy egyenlosdi...
Magyaran a szocialista/nemzeti-szocialista rendszert szepen a mult sullyesztojebe tenni.
Talan kellene egy olyan Alkotmany, ami ezt tamogatja es egy biroi kar, ami igy is gondolkodik es itel.

Crescendo 2012.03.06. 14:46:27

@Hohó60: Igy van, az ilyen rendszereket hivjak kollektivista rendszernek. Mindketto diktatura, egy oligarcha/elit diktaturaja. Az egyen szerepe es jogkore meg kb. az mint a meheknel vagy hangyaknal a dolgozoke: semmi. Ezert barmit meg lehet csinalni az egyennel. :(
Hitler-t, ahogy Lenint is ugyanazok a bankarok penzeltek, hogy hatalomra jusson. Hitler vegul nagyobb hiba lett, mert elkezdte a sajat nemet allami penzt kiadni (Rentenmark), szemben a kozponti bank altal kiadott adossagpenzzel. Ez volt a nemet gazdasagi fejlodes egyik fo motorja.
Magyarorszagon az allami bevetelek 30%-a megy a kamatra arra a penzen, amit az allam kamatmentesen is letrehozhatott volna. Es igy a 30% megmaradna fejlesztesre, stb.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.03.06. 21:28:17

De jó lenne, ha elmagyaráznák nekünk, amit megértettek! ;)

Vincenzo90 2012.03.08. 14:16:36

@senior bondholder (1st 2 get paid): Ha nem lennének a Konrádok és TGM-ek, meg Göncz Kingák, akkor Európa nagy része ma azt sem tudná, ki az az Orbán Viktor. Bár így sem tudja, csak beszél róla.
süti beállítások módosítása