El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.03.04. 12:55 Éhezőművész

A keresztény városi legendák logikája I.

Klasszikus lánclevelek. A legendavadász, hoax-leleplező oldalak egyfajta új felvilágosodást hozva próbálják a ma is élő hiedelmeket leleplezni. Olyanokat, mint hogy a MOSZAD szervezte a szeptember 11-i merényleteket, vagy éppen hogy a pesti (párizsi, londoni, new yorki stb.) mozikban HIV-vírussal fertőzött tűkkel szurkálják a népet. Élénken magunkon érezve Rousseau és Csokonai perzselő tekintetét („Denevér babona! Bagoly vakbuzgóság!”), kötelességünknek érezzük, hogy lapunk a keresztény városi legendák, hoaxok, lánclevelek végére járjon....

Amire büszkék lehetünk


Jó keresztényként rögtön önkritikával, bűnvallással kellene kezdeni a sort, de be kell valljam, saját (szubjektív) érzékelésem szerint a keresztények viszonylag jól állnak a lánclevelekkel, például a műfaj sajátos, legagresszívebb alkategóriáját képviselő "kívánj valamit, küldd tovább tíz embernek, de ha nem teszed, az ellenkezője következik be" típusú levelekkel. Könnyen megfigyelhető, hogy keresztény levelezőlistáról gyakorlatilag soha nem kapni ilyesmit, de megdöbbentően sok felvilágosult, egyetemista vagy diplomás vallástalantól igen. (Persze léteznek az ilyesfajta lánclevélnek sajátos keresztény verziói, de erről majd lentebb.)

Ennek persze legalább két oka is lehet: a hívők vagy annyira józanok, hogy az alapsokaságnál jóval kisebb arányban hiszik el, hogy egy lánclevél tönkreteheti vagy felvirágozhatja az életüket, vagy egyszerűen a babonák elleni bibliai, gyülekezeti tanítás hat rájuk ilyen jótékonyan - mint ahogyan a horoszkópok zseniális jóslatait is rövidre zárja a Biblia.

Ha már a láncleveleknél tartunk, szintén szubjektív és módszertanilag egyáltalán nem kóser megfigyeléseim alapján a "két napon belül adj vért!" típusú, évekig keringő e-mailekben viszont egy fokkal mintha jobban dúskálnának a keresztény levelezőlisták. A levelek aktualitása, valódisága kétségtelenül néhány kattintással (Google) vagy telefonálással ellenőrízhető, így joggal idegeskedünk az ilyesmin - mert százból legalább kilencvenkilenc a téves riasztás. Mégis ez az a kategória, amiben az ember a legjobban elfogadja a hiszékenységet - a nagy flegma cinizmusban néha egészen megindító, hogy még mindig vannak emberek, akik továbbküldik ezeket a segélykérő leveleket, mert egyszerűen, naivan jót akarnak. Egyszóval: nehéz rájuk haragudni.

És amire nem

A láncleveleket a keresztények között persze nemcsak a buzgó jószándék tartja életben. A CSUPA NAGY BETŰ és a sok felkiáltójel használata teljesen független a vallástól, és itt is működik. A "keresztény lánclevél" műfajban versenyző alkotásokat megfigyelve két-három sajátos, visszatérő elem figyelhető meg.  A természetes szelekciót (azaz a törlést) a hívők között alapvetően azok a levelek élik túl, melyek a továbbküldésre bibliai alapon szólítanak fel. Konkrétan egy jolly joker van, amiről valószínűleg anno Máté sem sejtette, hogy a hoaxok benne találják meg a jolly jokert:
Jézus mondta: "Aki megtagad engem az emberek elott, azt én is meg fogom tagadni az én mennyei Atyám elott".
Küldd el tehát MINDENKINEK, akit ismersz! Ez az idézet annyira működik, hogy hosszú távon gyakorlatilag azok a lánclevelek maradnak életképesek, amelyek tartalmazzák ezt. A félelemre apellálás mellett két másik, többé-kevésbé rendszeresen visszatérő motívum, a "ha hiszel Istenben, küldd tovább!" (egy ilyen példányt épp a bejegyzés írása közben kaptam), és a "gondold át, mennyi felesleges dologra pazarlod az idődet, pont ezt ne küldenéd tovább?" létezik még. Az igazán hatékony írásokban persze egyszerre több továbbküldésre motiváló felszólítás is szerepel.

A hívek egy része persze talán őszinte lelkesedéssel forwardolja az alkotásokat, de - “remélem” - a többségük rossz szájízű kötelességtudatból, esetleg félelemből. Ez utóbbira a címzettek tanulmányozásából is következtethetünk: a sztorit magát ugyanis ritkán tartják annyira jónak, hogy azt vallástalanoknak küldjék - holott ezek többnyire kifejezetten megtérésre felszólító írások. (Igaz, ha valaki esetleg egy nem keresztény listára fel is küld egy-egy ilyen lánclevelet, ott természetesen kiszelektálódik, egyrészt irodalmi minősége miatt, másrészt mert a továbbküldésre buzdítás nem működik. Lehet, hogy a keresztény láncleveleket mégis "küldd tovább, mert egy fekete macska fog eléd rohanni" felszólítással kéne a nem keresztény listákra küldeniük?)

Arról, hogy a keresztények, a buddhisták vagy az ateisták hiszik-e el legnagyobb arányban, hogy Bill Gates minden továbbküldött levél után egy dollárt utal a számlánkra, sajnos nincs semmilyen mérésünk.

(Folyt. köv. valódi városi legendákkal.)

12 komment

Címkék: internet legenda sötétség keresztények manapság


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr36364953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2008.03.04. 14:06:46

Van egy rosszabb erv is a tovabb-kuldok mellet: Igy tartanak fenn "emberi/virtualis" kapcsolatot.

Shelley 2008.03.04. 14:15:59

Én semmiféle kapcsolatot nem látok a lánclevelekben. Se személyeset, se virtuálisat. Csak jön és megy.

yanchi 2008.03.04. 16:22:28

Hívő vagyok (megvallottam Krisztust az emberek előtt), és kimondottan utálom, amikor a hittel, bibliai idézetekkel próbálnak manipulálni, hogy azt csináljam, amit ők kitalálnak. Úgyhogy a körlevél nem megy, csak jön. Aztán a /dev/null-ban végzi. Aki küldte, az meg az első figyelmeztetés után feketelistán.

I think everybody should like everybody. 2008.03.04. 16:43:31

szerintem az emberek fogják és továbküldik, persze a vallási cuccokat a vallásosak küldik inkább, de ebben nem lehet ez alapján felosztani az embereket.
És egyetértek az előttemszólóval!
Megértem , hogy van aki jót akar, de azért egy kis esze lehetne az embereknek.

I think everybody should like everybody. 2008.03.04. 16:45:19

*, de azért az embereknek lehetne egy kis esze.
Azt hiszem így helyes.:)

madg 2008.03.04. 17:26:43

Tapasztalat, s meggondolás alapján a buddhisták egyáltalán nem hisznek el ilyesmit.

oiduft 2008.03.04. 17:28:04

Hívőként - Krisztus megvalló hívőként - sem küldök tovább lánclevelet. Soha, semmilyet. Imádkozz érettem-típusút se. Ellenben bárki, aki nekem lánclevelet küld, kap vagy négy linket, meg egy dörgedelmes tájkoztató levelet, hogy mi az a hoax, és hogy engem hagyjon vele békén.

madg 2008.03.04. 17:40:07

Egy időben én is hasonlóan válaszoltam ezekre, de ma már két dolog miatt nem teszem.
Ha neki boldogságot okoz, nem akarom letörni (persze, ha félelmet okozó, vagy vmi "jócselekedetre" buzdító, pl vírussal fenyegető, gyűjts 100000 kupakot, stb. levél, akkor azért megnyugtatom).
Másrészt ezzel is csak erőforrást veszek el a nettől... :)

AP (törölt) 2008.03.04. 18:00:57

Azért nem kapsz keresztényektől ilyeneket, mert a keresztények nem interneteznek. Az a sátán műve!

Bobby Newmark 2008.03.04. 18:16:14

Nem vagyok vallásos, és szívlapáttal basznám pofán az összes lánclevél-továbbküldőt, felekezetétől függetlenül.

ati 2008.03.04. 18:21:17

Olvasatlanul törlöm. 2 mozdulat. Semmi idegeskedés.

tábornok 2008.03.05. 12:37:24

Boldog vagyok, hogy olyan embereket tudhatok (virtuálisan) magam körül, akik NEM küldözgetnek nekem (és gondolom senkinek) ilyen jellegű körleveleket.

A wiw-en az üzenőfalon sok a háborgó, hogy "hagyjatok békén a hoaxokkal, elegem van": szerintem körül kellene nézniük az ismerőseik között, és elgondolkodniuk a madarat és a tollát összefüggésbe hozó bölcs mondáson.
süti beállítások módosítása