El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2009.12.07. 09:00 ficus

Cigány, zsidó, magyar vagy

Liberális minimum újratöltve
Az El Mondo által is megkavart Minaret-vita, a Kertész-beszólás, a Bogár-kinyilatkoztatás és a sületlen Debreczeni furcsa katyvaszként örvénylett a gyomromban a metrón. Pár perces öklendezés után, kluttyogó hangok kíséretében bukkant ki a számon: „liberális minimum”. Özvegy Fata Jánosné és egy ifjú gárdista szúrós tekintete közé szorultam, miközben jobb kezemmel a kapaszkodó után, ballal pedig a szájam széle felé tapogatóztam.

És azon gondolkodtam, hogy mikor az új kurzus majd nekilát a görbe kiegyenesítésének, a sittelendők lesittelésének, a jólirányzott pofonok kiosztásának, nem lenne-e igen-nagyon kívánatos ezt a shakespeare-i leszámolást a liberális minimum színpadán lejátszani? Ezt a színpadot most végre fel lehetne építeni minden idegeskedés, szőrszálhasogató okoskodás és görcsölés nélkül, hiszen azok, akik hisztit rendeztek a legkisebb csavar miatt, és folyton azt hajtogatták: ne nyúljunk hozzá, ez az ő színpaduk, nos, ők lényegében elhúztak – a retekbe. Mi lenne, ha most csak úgy, egymás közt, józan paraszti ésszel összeácsolnánk ezt a mi kis liberális minimumunkat, már csupán a saját igényességünk végett. Nem gondolok többre, mint egy olyan igazság kimondására, ami a világnak ezen a fertályán elvileg évszázadok óta alapvetés.

Mégcsak valami nagy-nagy deklarátumra sem gondolok, harmincnyolcpárti vakuössztüzes megállapodásra, csupán arra, hogy ez a gondolat fészket verjen a fejünkben, megtermékenyítse a kocsmai egyen-vitáinkat, beszüremkedjen a mi szélütéses közbeszédünkbe. Ha másért nem, hát azért, hogy egy hazugsággal kevesebb legyen.

Merthogy azt gondolom, sikkből hazudunk, amikor azt mondjuk: húzzanak el a zsidók, dögöljenek a cigányok, és hülye minden magyar. Hazudunk, mint egy toporzékoló hamis kisgyerek, mert dehogy akarunk mi itten felfordulást, és dehogy akarjuk mi utálni magunkat. Sőt, nagyonis szeretnénk szeretni. Magunkat is. És szeretnénk, ha szeretnének. És nem hiszünk abban sem, hogy jobb lesz, ha egymásnak esünk, vagy egyike jól kizavarja a másikát – mert például mi lesz, ha mi vagyunk a másika.

Újabban megelégedetten, bajszunkat pödörve kémleljük a nyugati eget – lám, ők sem különbek a deákné vásznánál. És mondjuk – az egyszerűség kedvéért –, hogy igazunk van. Foglalkozhatunk tehát magunkkal. Saját igényességből.

És aztán arra gondoltam, hogy mi van, ha a liberális minimum úgy kezdődik: szeresd az embert, aki vagy. Hozzábiggyesztve, hogy a cigány, a zsidó, az amerikai, a muszlim és a magyar is – ember. És mi van, ha ezt a gondolatfüzért már jól megrágtuk, megforgattuk és megöblítettük, és igen erősen elgondolkodtunk rajta, mint a madzagra fűzött cseresznyepaprikák ügyén, és lassan talán tényleg lezárhatjuk a liberális-kérdést?
 


207 komment · 1 trackback

Címkék: politika cigányok liberális zsidók


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr521577555

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Roma gárda alakult? 2009.12.07. 16:45:52

Romák angyalai. Tuti név. Youtubera feltöltjük. És akkor jó lesz. Be fogják szopni nyugi. Szerintem kamu az egész. Blöff. Olyan, mint a megalakult a csendőrség. Hangosan röhögtem mikor a fák mellé felállított célkeresztek mellet harci sorrendeben arcuk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blah 2009.12.07. 16:16:41

@ZX: na ezzel megleptél mert nem tudom hogyan kapcsolódik ez ahhoz amit kérdeztem meg mondtam. Nem tudom követni a logikádat, bocs.

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2009.12.07. 16:16:45

@Sátán meg a Jocó: > Nem prejudikáció, hisz
> előítélet olyasmiről alakul ki az emberben,
> amit nem ismer. Mivel a Rózsadombon
> túl is járó ember bizony találkozik ezzel-azzal, így
> kialakul benne egyfajta tapasztalati ítélet.

Ó, dehog nem az. Bár abban igazad van, hogy "előítélet olyasmiről alakul ki az emberben, amit nem ismer.", én még hozzá tenném azt is, hogy vagy amit nem ért, illetve hogy amit nem akar érteni mert az az érzelmeivel, ösztöneivel ellentétes. De alapvetően a nem értés a lényeg (szándékos vagy sem, az most mindegy). Ugyanis ha kicsit olvasgatnál meg gondolkkodnál a dologn (nem sértegetni akarlak ezzel) akkor azért legalább egy picit bizonytalan lennél abban, hogy a tolvaly tolvalysága (a példa kedvéért) cigányságából vagy a szociális helyzetéből következik. Hogy mivel korrellál valójában.

Persze kényelmesebb bőrszín alapján ítélni, mert az ösztöneink ezt diktálják (lásd csoport agresszió) na meg az olyan látványos. Csak tudod mivel a kemény valóság az, hogy a jómódban élő cigány nem bűnözik többet, mint a hasonló körülményekközt élő magyar (és a magyar sem kevesebbet, mint a cigány), ezért ez mégis csak a helyzet nemismeretéből adódó előítélet - pont ahogy írod.

> Erdélyben barangolva az elém toppanó kifejlett
> barnamedve láttán sem az egyébként
> vehemens zöld állatszerető énem bújt ki először.

Ennél sántább hasonlatot aztán neház lett volna találni. Szerinted mekkoa a genetiaki különbség közted és más népcsoportok között? Vagy inkább hasonlítsunk téged is valami egyszerűbb élőlényhez? :D

> Ezt megpróbálni elnyomni enyhén szólva lilagőzösségre
> utal, ez az emberi túlélési ösztön része és kész.

Elnyomni butaság, ugyanakkor rossz okokat azonosítani egy jelenség mögött ugyanannyira az - egyik sem vezet megoldáshoz, mindkettő a probléma szőnyeg alá söprése. A túlélési ösztön meg baromság, a nagypofájú ciganyozók közül a tbbslg az életben nem került konfliktusba cigány származású emberrel (na nem mintha abból lehetne értelmes következtetést levonni), viszont folyamatosan hergeli magát amikor meglát egyet.

Ianas 2009.12.07. 16:18:24

@"the dragon": És gyerekeket dolgoztatnának mondjuk... Bányákban, ugye? Már, miközben minimumra szorítják.

TH 2009.12.07. 16:19:04

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: hát akkor kapaszkodj: én Magyarországon születtem, és jelentős részben zsidó származású vagyok. Családom egyetlen tagja sem követi a zsidó vallást viszont. Én sem. Semmilyen vallás nem hoz lázba. De ettől még a származásom zsidó, és közben mégis magyar vagyok. Így vagyok zsidó magyar. És elég sokan vannak ezzel így, hidd el.

ZX 2009.12.07. 16:20:17

@blah: Bocsesz, ezt nem is neked szántam, csak félrekatt eredménye.
az eredeti címzett @Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t:

blah 2009.12.07. 16:21:06

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: ejj, nehezebb eset vagy mint gondoltam, egy épkézlább választ nem tudsz kinyögni... Hogy válaszoljak is, minek ahhoz kereszténynek lenni?

TH 2009.12.07. 16:21:38

@Sátán meg a Jocó:
"Ne haragudj, de szemenszedett valótlanságot állítasz.
Te először is család tagja vagy. Aztán ahogy bővítjük a kört, a ház, utca, város, ország/nemzet tagja vagy. Ha önnönmagad mégis szimplán, csupasz "mber"-ként definiálod, akkor egy gyökérvesztett, sehova sem tartozó, így sehova sem tartó lény leszel."
Én elsősorban ember vagyok. Ez a legfontosabb. Azon belül európai - hiszem, hogy ez szintén igen fontos lesz rövid időn belül. És ezen belül vagyok magyar és zsidó, azon belül budapesti. Kb. Nekem ez a saját preferenciasorrendem. És ez nem szemenszedett valótlanság.

blah 2009.12.07. 16:24:01

@ZX: volt egy ilyen sejtésem :)

TH 2009.12.07. 16:26:50

@Sátán meg a Jocó: ez nem azt jelenti, hogy nem fontosabbak nekem a barátaim/ismerőseim/rokonaim, mint vadidegen emberek mondjuk. De jelenti azt, hogy pl. egy másik embernél elsősorban nem a származása érdekel. Az egy paramétere, de nem az fogja meghatározni a viselkedésemet vele szemben.

Kravver 2009.12.07. 16:27:09

@xenuka:
"Har minden zsidó, cigány, kommunista, buzi, pederaszta és liberális a Dunába lesz már lőve, akkor hipp-hopp megérkezik ide az örök béke, a shangrila, a kánaán, a jólét?
Nem rajongok ezekért az emberekért, de nem hiszem ezt.
Majd ha gyökerestül kiirtottuk a liberális, cionista, zsidó, bolsevik eszméket és a képviselőiket szép hazánkból és minden javaikat visszavettük akkor talán..."

Á! Akkor sem. Akkor még mindig itt lesz az a sok bunkó, egymást könyöklő igazmagyar, akik miatt lassan élhetetlen ez az ország, akiket saját magukon kívül senki és semmi nem érdekel. Aki 10 centi előnyért átgázol rajtad, aki saját főőődbutaságát az erőszakosságával igyekszik pótolni. Nézd meg a közlekedést, az ügyintézést, az utcákat, a boltokat stb hadd ne soroljam!
Szóval ha a fentieket elvégezted, akkor ne álljon le az ipar, irtsd a bunkómagyart is gyerekestül lehetőleg. Ja és a végén ne felejts el rituálisan a kardodba dőlni, nehogy írmagot hagyj a fajtádból.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.07. 16:27:25

@blah:

Téged miért zavar, ha valaki kereszténykényt cselekszi a felebaráti szeretetet?

csak nem kriptokomcsi vagy?
gulaggal a a nagyabb testvériségért (felebarátiságért)? csak a szeretetről persze közben megfeledkezünk - úgy nehéz lenne táborba zárni azt, aki nem ÚGY akar tetsvéri lenni, ahogy gondoljuk ugyi-e

:)

jaj ez sok képmutató ballibsi

Sátán meg a Jocó 2009.12.07. 16:27:55

@huvosvadasz:
"a tolvaly tolvalysága (a példa kedvéért) cigányságából vagy a szociális helyzetéből következik. Hogy mivel korrellál valójában."
Hogy jön ide a szociális helyzet? Nem emlékszem olyan történetekre, hogy a kisemmizett nagyszüleim (még megvan a 48óra/50kg papír) elkezdték volna a szomszédoktól összelopkodni a megélhetéshez szükséges dolgokat.

A macis példám, kár, hogy nem ért célt :) Pedig azt hittem, világos.

A többi állításoddal (leginkább az utolsó bekezdésben foglaltakkal) nem tudok vitatkozni, mert nem bizonyítható tételeket tartalmaz, illetve erősen szubjektív. De legyen ez a véleményed.

Poros Julcsi 2009.12.07. 16:27:56

@Ianas: Köszi, h válaszoltál helyettem a nekem szóló kommentekre :) De tényleg, örültem, h nekem már nem kell begépelni ezeket az alapdolgokat... Viszont abban nem értek egyet, hogy a gyűlölködve-magyarkodókat egy kalap alá veszed a melegfelvonulókkal, mivel a melegfelvonuláson nem egy embercsoport ellen vonulnak föl az emberek, hanem azért, hogy jobban elfogadja őket a társadalom. A gyülölködve-magyarkodókat viszont más népek lenézése köti össze, és azért mennek az utcára. Ez szerintem fontos különbség.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2009.12.07. 16:28:12

Ez liberális minimumnak már foglalt, ez a keresztény minimum.

TH 2009.12.07. 16:28:51

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: te tényleg ilyen hülye vagy, vagy csak megjátszod magad? mi lenne, ha a leírt kérdésekre/válaszokra reagálnál?

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.07. 16:29:16

@TH:

jaja meg is látszik szegény országon, hogy sokan vannak így itt ezzel

Ianas 2009.12.07. 16:29:26

@TH: Nem az. De őt zavarja, mivel fél attól, hogy esetleg az olyan emberek, akik nem úgy gondolkodnak, mint ő esetleg nem az ő általa magyarnak titulált érdekeket tartja majd szem előtt.

Ha mondjuk veszek egy példát, a környezetszennyezés... mi van, ha az országunk gazdasági érdeke az lenne, hogy erősen növelje a szennyezőanyag-kibocsátást? Akkor a MSZP* barátunknak vajon magyar-, vagy ember-valója kerekedik felül?

Ianas 2009.12.07. 16:30:02

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: Olvasd el az előző hozzászólásom második felét.

Sátán meg a Jocó 2009.12.07. 16:31:18

@TH: ezzel teljesen egyetértek, szerintem ott különbözik a véleményünk, hogy én tágabb értelemben véve bizonyos népcsoportoknál felkészülök a védekezésre is - a másság kritika nélküli elfogadása öngyilkosság, klasszikus etnomazochista viselkedés, mely Amerikát és Európát igen-igen nagy mértékben sújtja.

EMP 2009.12.07. 16:31:29

Azon gondolkozom milyen lehetseges szovegkornyezetben lehet ma relevans magyarorszagon az hogy valaki zsido-e vagy sem.
Mert azon kivul hogy uszitasra van hasznalva (ahova egyebkent csak az uszitas szempontjabol relevans), vagy a konkret vallassal kapcsolatban megemlitve, nem jut eszembe semmi mas.

Miert olyan fontos az hogy valaki zsido-e vagy sem?

Oszinten, kit erdekel hogy a bankar aki csodbe vitte a kis vallalkozasomat zsido volt-e vagy sem? Abszolut nem fontos szerintem... Egy *ember* vitte csodbe, akit lehet hibaztatni. Ha megemlitik hogy mellesleg zsido volt (amely informacio egyebkent nem kapcsolodik a cegem csodjehez egyaltalan) az maximum rosszindulatbol lehet, mintegy probalkozaskent, hogy a felelosseget attereljek egy konkret emberrol egy konkret csoportra kiszelesitve a felelosseget.

Nem mellesleg az ilyen tipusu eloiteletesseg mar nem egy haborunak volt az okozoja.
Nemzeti oldal. Persze. Meg a nemzet mindenek folott. ugy van...
Beszukult gondolkodasmod, az van, nem nemzeti oldal.

TH 2009.12.07. 16:31:30

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: kifejtenéd esetleg, hogy mi a bajod ezzel? és szerinted mit kellene tenni a magunkfajtáknak?mármint, hogy te elégedett legyél!

Ianas 2009.12.07. 16:33:22

@Sátán meg a Jocó: De akkor miért nem mészároljuk le őket? Le lenne a gond...

Ez marhaság. Ha valaki megtámad, akkor az önvédelem során nem fogom figyelembe venni, hogy cigány vagy magyar. Esetleg utána kíváncsiságból megnézem.

Semmivel sem javítja a túlélési esélyeidet, ha rasszista vagy, legfeljebb egy Jobbik gyűlésen.

TH 2009.12.07. 16:34:10

@Sátán meg a Jocó: "a másság kritika nélküli elfogadása öngyilkosság"
ha az adott másság veszélyt jelent a te fizikai vagy anyagi biztonságodra, akkor az óvatosság indokolt. tehát ha jobban figyelsz a pénztárcádra, amikor átvágsz a gettón, az indokolt, és okos. de amikor valaki nem vesz fel valakit dolgozni csak azért, mert ez utóbbi bőrszíne sötétebb, akkor az már súlyos probléma.

Ianas 2009.12.07. 16:35:18

@Poros Julcsi: Félreértettél. Olvasd el figyelmesen a mondatot. Azt mondtam vele, hogy épp az a gond, hogy azt a viselkedésformát folytatják (függetlenül a céltól), amit egy általuk elítélt csoport folytat.

Ez nem konkrétan a melegekre vonatkozik, csak tükröt akartam vele mutatni.

TH 2009.12.07. 16:36:18

@Ianas: hát azért ez nem teljesen igaz. bár mondjuk az én bizalmamat elsősorban nem a bőrszín, hanem a másik társadalmi helyzete határozza meg. De ez egy összetett kérdés, hogy kiben mennyire bízunk meg, és miért...

Sátán meg a Jocó 2009.12.07. 16:41:31

@TH: az valóban, korábbi hozzászólásaimban is világosan leírtam.

Sátán meg a Jocó 2009.12.07. 16:42:26

@Ianas: bocs, de erre a szintre már nem követlek.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.07. 16:43:21

@TH:

neked nem fejtegetem

már belesüppedtél a paranoid, passzív-agresszív áldozati szerepbe

jó szórakozást hozzá

bár az ilyen tényleg elhúzhatna innen, terjessze máshol az önbeteljesítő sorstalanságát

TH 2009.12.07. 16:43:27

@Sátán meg a Jocó: akkó' viszont egyetértünk alapvetően.

blah 2009.12.07. 16:44:47

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: ostoba e vagy e? Téged zavar ha ezt nem egy keresztény teszi. Nálad nagyon nincs rendbe valami, eddig egy magadnak ellentmondó választ sem tudtál adni. Nagyon elvesztél valahol, nem is vagyok kíváncsi a válaszodra meg lejárt a bérkommentelő munkaidőm is, megyek haza torát olvasni.

TH 2009.12.07. 16:44:58

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: na jó, kifejtem. semmilyen áldozati szerepbe nem süllyedtem, nem is érzem magam annak.

TH 2009.12.07. 16:45:52

@blah: igen, sajnos van a sötétségnek az a foka, amivel a kommunikáció mindenféle formája tökéletesen felesleges és értelmetlen. :)

blah 2009.12.07. 16:49:19

@TH: csávóval nagyon nincs rendbe valami :)

ZX 2009.12.07. 16:49:34

@TH: Legalább valamennyire lehet vele értelmesen beszélni. Más fórumokon 2 bites droidok kommentelnek, akik "ha nem vagy velem akkor te egy zsidócigánykommunista bérkommentelő vagy és megdögleszkisköcsög" stílusú verebek vannak.

ZX 2009.12.07. 16:50:22

@ZX: Na ezt most jól megasszondottam :D:D:D

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.07. 16:51:47

@blah:

"Téged zavar ha ezt nem egy keresztény teszi."

Hol panaszoltam én ilyet?

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.07. 16:53:30

@blah:
"Nálad nagyon nincs rendbe valami, eddig egy magadnak ellentmondó választ sem tudtál adni."

Még jó nem! :DDDDDD

TH 2009.12.07. 16:53:50

@ZX: hát sztem ő pont ez a szint. te nem baj, derűt és vidámságot csempész a komor estbe. ;)))

Poros Julcsi 2009.12.07. 16:55:40

@Ianas: Szerintem nemcsak a céljaik közt van különbség, hanem a viselkedésükben is. Bármennyire nem tetszett nekem se a "Jézusnak is két apja volt" felirat a melegfelvonulók táblái közt, mégis úgy ítélem meg, hogy ez egy egyedi jelenség volt, a legtöbb felvonuló (amennyire a tévében láttam) békésen vonult, nem bántottak senkit sem tettel, sem szóval. Többek között pl. nem akartak megdobálni senkit. Ez nem mondható el azokról, akik a magyarságukra való büszkeséget úgy értelmezik, hogy az jogot ad nekik más embercsoportokat lenézni vagy gyűlölni.

ZX 2009.12.07. 16:58:16

@TH: Hát nem tudom. Ennél sokkal de sokkal agresszívabb állatokkal találkoztam, akiknek a legfőbb érve "a kurva anyád" volt.

TH 2009.12.07. 17:00:36

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: még egy kérdés: ha szerinted valaki nem lehet egyszerre zsidó és magyar (bár nem definiáltad, hogy a "zsidó" származást vagy vallást jelent ez esetben), akkor lehet-e valaki egyszerre keresztény és magyar? lehet-e valaki egyszerre szlovák és magyar? svéd és német? hogy van ez?

TH 2009.12.07. 17:01:19

@ZX: ok, ok, ez jogos. rövid nickű barátunk finomabb stílusban olt és aláz. :)

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.07. 17:07:23

@TH:

nincs külön zsidó vallás meg származás - akkor sincs ha a zsidó identitást szeretik így dekonstruálni

csak zsidó identitás van, és a zsidó identitás csak a valás felől közelítve is zsidó identitás és cak származás flől közelítve is zsidó identitás - innentől kezdve pedig tökmindegy hogy vallásrúl vagy származásról beszélünk, az identitás kavntumállapota kitöltött, aszínskálán meghatároztatott a hely

Ianas 2009.12.07. 17:09:30

@Poros Julcsi: Sajnos a gondolkodásom általában gyorsan eltávolodik a konkrét példáktól, vagy a konkrét cselekményektől.

Nem azt akartam mondani, hogy a melegfelvonulással van baj, ez nem is tartozik ide, hanem azzal, hogy ennek a jobb oldali társaságnak az a problémája, hogy van egy csoport, akik hangosan kiállnak a saját identitásukért. Látványosan, figyelemfelkeltően.

Eközben ugyanezt teszik ezek a jobbosok is. Látványosak, figyelemfelkeltőek, harsányan hirdetik a "másságukat" a "nemmagyarokhoz" képest.

Nem az a lényeg, hogy mik a konkrét cselekmények, hogy az egyik kukákat borogat, a másik színes ruhákban mászkál. A lényeg, hogy az egyik csoport elítéli a másikat azért, amit (más módszerekkel, más célokkal) ő maga is megcsinál.

TH 2009.12.07. 17:10:09

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: ezt jogod van így gondolni, de nincs igazad. Én nekem konkrétan 0 közöm van a zsidó valláshoz, ettől még ez nem változtat a származásomon.

Ha valakinek magyar ősei vannak szlovákiában, az magyar vagy szlovák vagy is?

Ianas 2009.12.07. 17:10:14

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: Gondolom, korábban gyakorló zsidó voltál, innen tudod jobban, mint egy zsidó.

Ianas 2009.12.07. 17:11:34

@Ianas: Bocsánat TH, zsidó származásút akartam írni.

TH 2009.12.07. 17:13:25

@Ianas: semmi probléma nincs a "zsidó" szóval, nem kell túlságosan "píszí"-nek lenni. :)

TH 2009.12.07. 17:15:35

@Ianas: @TH: úgy értem, hogy a "zsidó" és a "zsidó származású" az szinoníma is lehet adott esetben. :)

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.07. 17:18:02

@TH:

"Én nekem konkrétan 0 közöm van a zsidó valláshoz, ettől még ez nem változtat a származásomon."

Nos, ezzel ugyanazt mondod mint én:

a vallás és származás teljesen független egymástól - külön-külön is zsidó identitást "eredményeznek".

:)

TH 2009.12.07. 17:20:24

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: ha izlandiak lettek volna a felmenőim, akkor meg izlandi származású magyar lennék. egyszerre lennék izlandi és magyar. nem válaszoltál egy pár kérdésre az előző kommentjeimből, pedig nem véletlenül tettem fel őket neked.

Ianas 2009.12.07. 17:25:49

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: Te vissza tudod veszetni Árpád atyánkig a színmagyar vérvonalad?

Mert az alapján, amit mondasz Te török, sváb, horvát, román, zsidó, kun vagy üzbég identitású legyél. NEM vagy magyar, ha a származás határozza meg az identitást.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.07. 17:31:25

@TH:

ha ŐSZINTÉN izlandinak tartod magad, miért rángatod elő és köpködöd bele saját magad a világba a származásod?

:)

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.07. 17:35:54

@Ianas:
"Te vissza tudod veszetni..."

Akarok én ilyet tenni?

:D

Ianas 2009.12.07. 17:39:53

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: Nem tudom, meglehetősen epikus genealógiai kutatás lenne...

TH 2009.12.07. 17:52:20

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: én ŐSZINTÉN érzem magam magyarnak és zsidónak is. És egyiket se szoktam reklámozni, se köpködni sehova. de akkor ugye elvárod a szlovákiai magyaroktól, hogy teljesen szlováknak érezzek magukat ugye? legalább mondjuk azok, akiknek apukája v. anyukája szlovák...velük mi van?

TH 2009.12.07. 17:53:32

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: és ŐSZINTÉN nem hiszem, hogy az lenne a normális, ha valakinek meg kéne tagadnia az őseit vagy a múltját stb.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.07. 17:54:27

@TH:

"ugye elvárod a szlovákiai magyaroktól, hogy teljesen szlováknak érezzek magukat ugye?"

Miért várnék el ilyet?

:D

TH 2009.12.07. 17:56:27

@Ianas: Mszmkjm nem a vérvonalra gondol, hanem szerinte az ember vagy magyarnak érzi magát vagy nem, semmiféle keveredés nem helyénvaló. Vagy magyar valaki, vagy nem, de nem lehet egyszerre ez is, az is. Ezt mondja ő.
De hova álljanak a belgák?

Poros Julcsi 2009.12.07. 17:56:47

@Ianas: Rendben, így már értem, s egyetértek. :)

TH 2009.12.07. 17:57:44

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: akkor fejtsd ki a véleményedet rendesen, ne félmondatokat böfögj ide. ha szerinted a szlovákiai magyar érezheti magát magyarnak (ad abszurdum magyarnak és szlováknak), akkor ezt egy magyarországi zsidó miért nem érezheti ugyanúgy? mi a különbség?

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.07. 18:04:27

@TH:
ahogy egy szlovákikai magyar magyar

úgy egy magyarországi zsidó az meg zsidó, nem?

szerintem ez nyilvánvaló.

te mit nem értesz ezen?

:D

TH 2009.12.07. 18:12:55

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: szerintem az, akinek az apja szlovák, anyja magyar, az éppúgy szlovák is, mint ahogy magyar is. Mit nem éretsz ezen?

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.07. 18:15:21

@TH:

"az éppúgy szlovák is, mint ahogy magyar is."

szerintem meg tőle kellene megkérdezni, nem?

:DDD

TH 2009.12.07. 18:17:16

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: megtörtént. képzeld, beszéltem ilyen emberrel, most mit szólsz! persze nem kérdeztem végig mindenkit.... és ismerek olyan leányzót, aki norvég és olasz egyszerre, mert apja norvég, anyja olasz. és ő egyszerre érzi magát norvégnak és olasznak is.

TH 2009.12.07. 18:32:06

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: nem, képzeld, ez semmiféle tudathasadt állapotot nem jelent. na jó, ez a vita értelmetlen, részemről befejeztem.

Zzoorroo 2009.12.07. 18:32:59

Idehaza nincs liberális párt. Talán volt, mondjuk úgy 1994-ig.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.07. 18:37:24

@TH:

és a lány is azzal foglalkozik, hogy állandóan azt köpködje a világba:

"ilyen származású olyan vagyok"

vagy

"olyan származású ilyen vagyok"

:D

TH 2009.12.07. 18:43:33

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t:
részletesen nem tudom, de róla 5 perc beszélgetés után megtudtuk ezt, mint kollégák. míg én csak annyit mondok magamról pl., hogy magyar vagyok, és ha csak valamiért releváns, akkor említem, hogy igen sok zsidó van a felmenőim között. tehát én ezt a kérdést csak akkor érintem, ha ennek van valamilyen jelentősége. a lánytól azt kérdezték, hogy honnan jön, erre mondta, hogy olasz, de norvég is.

2009.12.08. 00:17:37

nagyon jó írás. a liberális minimum mellett szükséges lenne még valamilyen keresztény minimum is, bár ahogy a szavakból kiveszem, a kettő nagyon közel is állhatna egymáshoz

Csomorkány 2009.12.08. 08:29:24

Na, és a liberális minimumba beletartozna, hogy nálunk épülhetnek minaretek? Mert akkor én kimaradnék...

Másrészt a "liberális" jelző kicsit elhasználtnak tűnik. Ha viszont tovább visszük, akkor ilyesmik adódnak: szociális minimum, nemzeti minimum, konzervatív minimum, keresztény minimum, üdvözülési minimum...

Nincs ebben az egészben valami szentségtörő?

TH 2009.12.08. 14:33:55

@Csomorkány: már a vallásszabadságba is beletartozik a minaret építésének a lehetősége. Aztán az már más kérdés, hogy az ott élők mennyire tolerálják esetleg az onnan kiabáló müezzint. De ha egy vallási közösségnek van pénze és igénye egy új épületre - vagy ez esetben egy toronyra -, akkor milyen alapon lehetne megtiltani?

Loop · http://www.autostat.hu/ujdonsagok 2009.12.08. 17:55:51

ezt a kérdést elég sokáig fog tartani "lezárni" sajnos...

Sturm und durung 2009.12.09. 06:33:44

@xenuka:

Érdekes, nálunk pont minden fordítva volt, nagymamám az első világháború után özvegyen maradt, egy szövőszékkel kezdte, majd mire elvitték auschwitzba 5 szövőszéke volt, amin négy másik nővel együtt perszaszőnyegeket szőttek, aztán mindenét elvették, és felrakták egy halálvonatra és megölték.

Családom 41 tagjától, akiknek iparos mesterségük volt (szabó, cipész, hentes) mindenét elvették az életüket beleértve, úgyhogy ez pont a fordítottja annak, mint amit itt előadsz. A zsidóktól vettek el mindent, amit két kezükkel megteremtettek, és még ideológia is volt hozzá, amit sajnos most is ismételgetsz. A zsidók nem elvettek, hanem hozzátettek! Nézd meg az Andrássy utat, amely a világörökség része, a legtöbb házat ők építették ott, és odaadóan gyógyitottak mint orvosok, úgyhogy miután elvitték a zsidókat megölni, nagyon sok alföldi járás eljesen orvos nélkül maradt!

A lánchidat, a parlamentet ők építették. A magyar Nobeldijas tudósok többsége zsidó származású.

Kicsit meg kellene fordítani a szemléletedet, kezd el azt nézni mit tettek hozzá! És aztán a hozzád hasonszörű emberek meg mit vettek el, hogyan rombolták le ezt a kultúrát.

Csomorkány 2009.12.13. 16:41:36

@TH: Már miért tartozna bele a vallásszabadságba, hogy bárki bármilyen épületet építhessen? Városképről, mint értékről hallottál már? Továbbá ha annak az épületnek az a célja, hogy onnan valaki jó hangosan tudjon kiíbálni, és az a többséget zavarja, akkor engem kevéssé hat meg az olyasfajta liberális minimum, ami szerint ez a minimum.

TH 2009.12.15. 14:18:06

@Csomorkány: nem kell mindenre építési engedélyt adni. Nyilván arra gondoltam, hogy ha az épület az összes helyi szabálynak megfelel (elhelyezkedés, magasság stb.), akkor milyen alapon lehet megtiltani? arra meg, hogy onnan kiabálnak, a megoldás egyszerű: építsék a városon kívül valahova. Vagy csak suttogjanak, ne kiabáljanak. Tehát nem azt mondom, hogy szerintem bárhol, bármilyen épület felépítését engedni kell, vagy hogy bárki bárhonnan üvöltözhessen, de elvi tiltást megfogalmazni egy vallási célú épület v. épületrész ellen, minimum fura. Az normális lenne, ha megtiltanák az evangélikus templomok építését mondjuk?

Csomorkány 2009.12.16. 18:43:36

@TH: Egyrészt a minaret nem a templommal, hanem a harangtoronnyal analóg.

Másrészt mint említettem, a legkevésbé sem érdekelnek a liberális minimumok. Amit szabad az evangélikusoknak, azt nem feltétlenül szabad a muszlimoknak.

Ez nem elvek, hanem társadalmi alkuk és hagyományok kérdése. Majd ha a muszlim világ megengedi a szabad keresztény templomépítést náluk, akkor fölmerülhet a szabad minaretépítés nálunk.

TH 2009.12.17. 09:56:00

@Csomorkány: köszönöm, tisztában vagyok azzal, hogy mi az a minaret.

Senki nem kérdezte, hogy téged érdekelnek-e a liberális minimumok.

Vallásszabadságról van szó, és semmi másról. Ha szerinted normális dolog az, ha az állam különbözően kezeli a különböző vallásokat, akkor a vita nyilvánvalóan értelmetlen, számomra ez teljesen elképzelhetetlen. Az én elveim szerint az állam semmiféleképpen nem szólhat bele az emberek vallási ügyeibe, mert semmi köze hozzá.

Csomorkány 2009.12.17. 12:58:04

@TH: Örülök, ha tisztában vagy vele, de akkor a hozzászólásod volt tisztességtelenül hangulatkeltő. Azt kérdezted, hogy megtiltható-e a templomépítés egy evangélikusnak.
Ha tudod, mi az a minaret, akkor így kérdezni teljesen inkorrekt.

Szerintem hibás, ill. ideológiavezérelt a vallásszabadság-fölfogásod. Én, mint magánember fönntartom a jogot arra, hogy beleszóljak azok vallásos szokásaiba, akik életmódomban konkrétan zavarnak.

A magánemberek többsége megtilthatja pl. a magánemberek kisebbségének, hogy akár vallási okoból is utcai ordítozást szervezzenek napjában ötször.

A vallásszabadság arra vonatkozik, hogy ha engem nem zavar, akkor azt csinál, amit akar. De hogy zavarhasson-e, abba bele akarok szólni, bele is fogok, és ha valaki a vallásszabadság miatt hápog, akkor peche van.

A muszlimok minimum fizessenek a zavarásomért azzal, hogy engedik a keresztény templomépítést a saját országaikban. Alku. Nem elvek, és nem libsi minimumok.

TH 2009.12.17. 13:44:34

@Csomorkány: esetleg figyelj arra, amit írtam.
De leírom még egyszer: az épületre nyilván vonatkoznak az általános törvények, meg a helyi szabályok. Ha ennek megfelel, akkor lehet szó arról, hogy felépüljön.
A kiabálásról meg csak idézem magamat:" arra meg, hogy onnan kiabálnak, a megoldás egyszerű: építsék a városon kívül valahova. Vagy csak suttogjanak, ne kiabáljanak... de elvi tiltást megfogalmazni egy vallási célú épület v. épületrész ellen, minimum fura."
Itt direkt írtam, hogy "épületrész", de mindegy.
Én egyetértek veled, hogy pusztán vallási meggyőződésből nem lehet egy adott település nyugalmát ordibálással zavarni.
Próbáld megérteni, amit leírtam, és akkor írj újra, ha sikerült.
És akkor viszont arra reagálj, amit leírtam, ne a megakadt lemezedet ismételd, kérlek szépen.
Én nem veszekedni akarok veled, de kurvára felbosszant az, hogy megpróbálok normálisan érvelni és indokolni, erre te lenyomod ugyanazt a süket dumát ezredszer is, aminek semmi köze ahhoz, amit én mondok.

Csomorkány 2009.12.17. 14:39:41

@TH: Normális érvelés az, hogy a svájciakkal az a probléma, hogy olyan minaretek építését is megtiltották, ahonnan csak suttognának, vagy ahonnan senki nem hallja a kiabálást?

Megbocsáss, de ez síkhülyeség. Jó példa arra, hogy szavakat értelmes sorrendbe tenni tudó, IQ teszten föltehetően egészen elfogadható eredményeket elérő emberek mennyire el tudnak szállni a valóságtól, ha megszállja őket az üres ideológia. Bocs.

A minareteket nem azért építik, hogy suttogjanak róla. Lámpát sem azért gyújtanak, hogy véka alá rejtsék. Akinek ez nem nyilvánvaló, az egy másik bolygón él, nem azon, amelyről véleményt formál.

Ezeket a szövegeidet azért hagytam eddig figyelmen kívül, mert tökéletesen elvakultnak, értelmes megvitatásra alkalmatlannak találtam őket. Ha ragaszkodsz az értékelésükhöz, hát tessék.

TH 2009.12.17. 15:07:50

@Csomorkány: OK, azt hiszem, a további vita tökéletesen értelmetlen.
szerintem igenis van értelme
- rendeletben szabályozni a megengedett hangerőt és annak idejét
- lakóövezettől távolabb felépíteni ilyen jellegű intézményeket
és akkor nincs vita arról, hogy mikor, mennyire ordítozik onnan valaki.
Azt gondolom, hogy a problémák többségére lehet értelmes megoldást találni, a teljes tiltás viszont erősen meglepő.
Az adott helyszín és környezet dönti el, hogy egy müezin üvöltése mennyire zavaró. De egyszerűen megtiltani a minaretek építését nem a liberális minimumot sérti, hanem a józan ész elvét...szerintem.

Csomorkány 2009.12.17. 16:52:57

@TH: Ember! Ez itt a Föld nevű bolygó! Itt azért építenek minareteket, hogy látható és hallható lehessen a tetejéről a müezzin. Egy minaret a lakóövezettől távol...

Hihetetlen vagy. Komolyan, ezt a hozzászólásodat archiválni fogom. Jószándékúnak tűnő, érvelni tudó arc, akinek az élettapasztalatait tökéletesen fölülírta a steril ideológia.

És ezekkel a mély élettapasztalatokkal tavasszal elmégy választani, meg minden?

Csomorkány 2009.12.17. 16:57:42

@TH: A Hollószínháztól az a jelenet megvan, amikor féllábú színész jelentkezik Tarzan szerepére? Feltétlen nézd meg, nagyon élvezni fogod!

TH 2009.12.17. 17:02:33

@Csomorkány: Nos, megpróbálok a személyeskedésedre nem reagálni.
Azt gondolom, hogy az emberek nyugalomhoz való joga az nehezen vitatható. Miért olyan abszurd ötlet a lakóövezettől távol rakni a mecsetet és a minaretet? Ha valakiknek fontos, akkor majd utaznak érte. Nyilván nem elvárható, hogy a többség alkalmazkodjon a kisebbséghez, de a teljes tiltás nem tükröz nagy toleranciát sem...
Nem hiszem, hogy bármilyen ideológiát vadul követnék, de azt igenis hiszem, hogy a vallásszabadság fontos dolog. Nevezheted ezt idealizmusnak, ha akarod.

TH 2009.12.17. 17:03:41

@Csomorkány: ismerem, köszi. ha azt hiszed, hogy valami szélsőséges, harcos liberális vagyok, akkor tévedsz, de ez nem jelenti azt, hogy a vallásszabadságot ne tartanám fontos vívmánynak.

Csomorkány 2009.12.18. 07:55:07

@TH: Tudod egy minaret arra való, hogy az embereket emlékeztesse arra, hogy imádkozni kell. Ezért ordít a müezzin.

Ha valaki elutazik a fenébe, hogy imádkozhasson, annak már eszében van a dolog, tehát nincs is szüksége müezzinre.

Tarzan szerepére pedig hagyományosan kétlábú színészek szoktak jelentkezni.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.12.18. 16:16:44

@TH: @Csomorkány:
Isteni a vitátok!
Komolyan! Csak kissé egyoldalú...
Engem spec az szokott zavarni, hogy kora reggel már megy a környék összes harangja, mint az állat, mert az mindenhol kivétel a csendrendelet alól, de vasárnap jószerivel fingani sem lehet, hogy elég nyugodt legyen a környék. Zenét gyakorolni, mosni porszívózni meg végképp csak hétköznap. Legalábbis jogilag. Meg ha szemét a szomszéd. Márpedig ez magyarország.
A müezzin halkabb, mint egy harang. (tapasztalatból mondom) Jóval halkabb. De halkabb a részeges szomszédnál is. Vallásüldöző műbalhé!

TH 2009.12.18. 16:39:23

@maxt: én is azt gondolom, hogy a müezzin ordítása az csak egy kifogás, és a háttérben teljesen egyértelműen a más kultúra elfogadásának a problémája van. Amit én teljesen meg is tudok érteni, hiszen ez valóban nem egy könnyű dolog, de egy ilyen tiltás szerintem egy nagyon béna lépés, és maximum arra jó, hogy szítsa a feszültségeket. Nem akarom viszont azt sem mondani, hogy a bevándorlók ne okoznának problémát, hiszen ez hülyeség - rengeteg nyugati országban komoly problémákat okoznak. De attól még nem hiszem, hogy ez lenne a megfelelő válasz. Persze egyszerűbb, mint elgondolkodni azon, hogy hogyan lehetne valóban javítani a helyzeten.

TH 2009.12.18. 16:40:06

@maxt: és miért érzed úgy, hogy egyoldalú a vita?

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.12.18. 17:27:32

@TH:
Mert mindketten abból indultok ki, hogy a müezzin zavaró, és a két "megoldás", hogy ne is legyen illetve csak városon kívül, egyformán rossz. Ha vallásszabadság van, akkor azonos elbírálásban kell részesülnie, mint mondjuk egy harangtoronynak, vagy ez utóbbit is zajszintekhez igazítani.
Én nem érzem problémásnak a dolgot. Bármely vallás hívei azt csinálnak a templomaikon belül amit akarnak, de amint onnan kilépnek olyan átlagemberek, mint bárki más, tehát tőlem semmiféle képzelt lényük tiszteletét ne várják el.

Egy hangyányi következetesség kellene.
Egyháztól függetlenül.

TH 2009.12.18. 17:35:05

@maxt: igazad van, hogy a harangtoronnyal egy elbírálásban kell részesülnie. OK, jogos a 2 pont, te nyertél. ;)

Csomorkány 2009.12.18. 21:29:39

Én meg begyöpösödött konzervatívként azt gondolom, hogy a vallásszabadság nem steril elmélet, hanem az európai társadalomfejlődés egyik alkufolyamatokban kikristályosodott terméke. Teljes egészében azoknak jár, akik ezekben az alkufolyamatokban részt vettek.

A muszlimok teljes egészében elutasítják ezeket a társadalmi folyamatokat, saját országaikban nem hogy minaret, templom sem jár szabadon a keresztényeknek, tehát röviden szólva toll a fülükbe minaret-ügyben.

Nem jár nekik annyi szabadság, mint az európai kultúrát megalkotó keresztény felekezeteknek.

Ha szabadon építhetnek mecseteket (amit egy percig sem vitatok tőlük), akkor bevándorló státuszuknak megfelelő, ésszerű mértékben részesednek az európai vallásszabadságban, ami azt illeti, sokkal nagyobb mértékben, mint amit ők biztosítanak a keresztény őslakosságnak a saját országaikban.

Mondjuk ezt csak afféle deklarációként írom, vitatkozni teljesen fölösleges, ha valaki el tud képzelni egy lakóövezeten kívüli minaretet. Vesszen a valóság, éljen az ideológia.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.12.19. 15:46:27

@Csomorkány:
Természetesen a disznók mindig egyenlőbbek!
Egy frászt!
Ezzel a kanalas f*szsággal etették meg a Svájciakat is, hogy a teljes jogrend importálásra kerül egy-egy templom által.
Hogy egy könnyed és érthető párhuzamot hozzak:
Romboljuk le az összes keresztény templomot, mert ide hozzák az országba a teljes olasz maffiát, meg drogkereskedelmet.
Sértő?
Nem jobban, mint az általad követelt kirekesztés...

Csomorkány 2009.12.19. 16:04:36

@maxt: Nem arról van szó, hogy mi sértő és mi nem. Az a kérdés, mit szavaz meg a többség. Ha a többség leszavazná a napi harangozást, sírhatnék én, hogy milyen szép régi szokásról van szó. Ez meg a demokrácia hagyománya.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2009.12.20. 02:27:58

Csak ámulok és bámulok, milyen trollpörgetésből maradtam ki. Jó, azért mondjuk nem sajnálom, elég fárasztó volt csak átolvasni is.
süti beállítások módosítása