El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2012.03.21. 10:00 Tóth Sára

Bolondság és/vagy bölcsesség? - Pszichológia és kereszténység

Keresztény körökben – ezerszeres tisztelet a kivételnek – nagy bizalmatlanság él a pszichológia ellen. Némileg parodisztikusan így foglalhatnánk össze a keresztény pszichológiaellenesség fő okát: „Megtértem, új emberré váltam, Isten megmentette a lelkem, ő az én lélekgyógyászom, mi szükség akkor pszichológiára?” Ha ez szélsőségesnek hangzik, hozzáteszem, hogy nagyon normális keresztyén ismerősömtől hallottam, hogy „minek bolygatni a múltat, amikor azt az Úr úgyis elfedezi”.

De hát sajnos ez nem így működik. Az életem nem egy darab megoldandó probléma, amely a megtéréssel megoldódik, azt csókolom. Ebből az lesz, hogy a megtérés ürügyén egy huszáros mozdulattal a szőnyeg alá söpröm az összes lelki bajomat, sérülésemet, úgy teszek, mintha nem lennének, így aztán egyre betegebb leszek, megrekedek a személyiségfejlődésben, és a vallást a szülőtől való függés folytatásaként fogom megélni. Ráadásul mindezt úgy, hogy közben „hitéletet” is élek. Ez hogy lehet?

Az alábbi hipotézist javaslom. Tételezzük fel, hogy a hitéletnek, a spiritualitásnak két pólusa van. Az egyik a „bolondság” pólus, a másik a „bölcsesség” pólus. Az első abból indul ki, hogy a teremtett világot át- meg átjárja a bűn és a gonoszság. Annyira vacak és rossz a világ, hogy a megváltás ebbe a rosszba radikálisan újat hoz, egy olyan fordulatot, olyan másságot, amely e világ logikájával, bölcsességével megragadhatatlan. Az Isten országa annyira elüt attól, ami körülöttünk van, hogy megjelenése mindig sokkoló, drámai, más. Elég, ha csak a keresztet nézzük, Isten bölcsességét, ami a világ számára bolondság. Hát nem éppen esik egybe a világ logikájával, hogy az Atyaisten saját Fia kivégeztetése által menti meg az emberiséget. Aki tehát ezen a póluson éli a hitéletét, az nem igazán fordul a világhoz semmilyen bölcsességért. Ha kell, radikálisan, önpusztító módon odadobja magát. A „bolondság” pólust képviseli az Ádám almái című csodálatos film, a leprásokat csókolgató, szent őrült assisi Ferenc, vagy az ortodox hagyomány szent bolondjai. Vagy a fiára kést emelő Ábrahám.

Mi a helyzet a „bölcsesség” pólussal? Itt nem a megváltással kezdődik minden jó, hanem Isten eredeti teremtett világával. Itt nem feltételezünk oly drámai törést az eredeti teremtés és a megváltott világ, az Isten országa között. A világban fellelhető sok pozitív dolgot, a sok szépséget, a gyógyító folyamatokat Isten munkájának tulajdonítjuk, akkor is ha a szereplők nem hívők. Isten megjelenése ezért nem mindig drámai, nem mindig radikálisan más és idegen. Élünk a világ bölcsességével, hiszen ez a világ, bármilyen is, még mindig Isten világa.

Míg az előbbi tendencia (bolondság pólus) - bár enélkül nincs kereszténység, nincsenek hithősök - a végletekig hajszolva önpusztító fanatizmusba és világmegvetésbe torkollhat, az utóbbi – bár úgy kell, mint a levegő maga – a gyakorlati ateizmusba: hiszen ha mindenben ott van Isten, akkor minek a vallásosságot megkülönböztető módon gyakorolni. Ha megcsodálok egy szál virágot, az ugyanúgy istentisztelet.

Ebből az következik, hogy előbb-utóbb mindenkinek ki kell alakítania saját spirituális életében valamiféle egyensúlyt a két pólus között. Ha valaki a pszichológia segítségével sikeresen kialakít magának egy boldogságra törő életvezetést, és észre sem veszi, hogy már rég belecsúszott az önkényeztetés elegáns egoizmusába, annak nem árt, ha betör az életébe némi „bolondság”. A „bolondság póluson” viszont tartósan nem lehet meglenni torzulások, kapcsolati katasztrófák nélkül. Ráadásul mi, keresztények általában még csak nem is tiszteletre méltó szent bolondok vagyunk, hanem egy olyan vulgárteológia áldozatai, amelynek az a lényege, hogy ami a világban van, többnyire rossz, ami bennem van, az is többnyire rossz, ezért aztán Isten szava, Isten munkája valahonnét kívülről és fölülről ereszkedik rám, pedig porcikám sem kívánja (s ez a „kívülről és fölülről” a legtöbb esetben egy szószék, ahonnan életidegen elképzeléseket sulykolnak).

Nagyon kell tehát a bölcsesség, az életbölcsesség, és a huszonegyedik században merem állítani, hogy a világ bölcsességét elsőrenden a pszichológia képviseli. Nagyon kell a gyógyító, nem kívülről-fölülről jövő istentapasztalat. Üdítő például, ahogy a jezsuiták ötvözik a keresztény spiritualitást a lelkiséggel, az, hogy kimondják: nemcsak kívülről és fölülről, hanem belülről, lényem mélyéről szólhat az Isten, hogy meg kell különböztetnem mély és hiteles vágyaimat nem hiteles, önző vágyaimtól, mert hiteles vágyaim egybeesnek Isten akaratával (lásd pl. itt).

Személyesebbre fordítva a szót: sok mindent csináltam életem során őszinte keresztény odaadással, nagy szeretettel, és nagyon ostobán, bolond módra, nem ismerve sem a saját, sem a velem kapcsolatban lévők igazi szükségleteit. A pszichológia bölcsessége olyan változásokat hozott az életemben (házasságomban és gyermekeimmel való kapcsolatomban, lásd például itt és itt), amelyet sok év gyakorló kereszténység nem tudott elérni, és amiben az egyház nem tudott segíteni.

Persze legyünk tisztában azzal is, hogy a pszichológia és a kereszténység ellenségeskedését nem utóbbi kezdte, hisz a modern pszichológia atyja volt az, aki a vallást infantilis illúziónak nyilvánította. Ezzel kapcsolatban észre kellene venni két dolgot, és nemcsak az egyházban, hanem a magyar pszichológus társadalomban is, ahol tudtommal még eléggé dominál a vallásellenesség. Az egyik, hogy a pszichológia élvonalbeli irányzatai már rég elásták ezt a csatabárdot, és a vallást a lélekgyógyítás fontos módjának tartják. A másik, hogy a kereszténység nemcsak a platóni örökséget – az ész és az önfegyelem mindenekfelett való elsőbbségét és az érzelmek megvetését – vitte tovább. Ennél eredetibb a bibliai, zsidókeresztény hagyományban a vágyak, a testiség, az anyagiság tisztelete, elismerése. Keresve sem találunk az ókori irodalomban az érzelmek változatosabb és gátlástalanabb kifejezését, mint például az ószövetségi zsoltárokban. A lélek szenvedélyeivel való szembenézés mindig is fontos részét képezte a keresztény hitgyakorlatnak, sőt, itt találhatók a modern pszichológia gyökerei is. Ide ássunk vissza, akár a világi pszichológia kerülőútján is! Hiszen mint láthattuk, a „bölcsesség” pólusán a világiasság fogalma elveszíti negatív felhangját. Gyakoroljuk, ahogy egy szakember írta, a „föld- és életközelség” spiritualitását!


44 komment

Címkék: pszichológia keresztények


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr804328687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rotgarazda 2012.03.21. 14:40:21

Nagyon jo iras ez!

En a magam reszerol epp azert tavolodtam el a keresztenysegtol, mert egy nagyon fontos gyakorlati problemamra nagyon hibas valaszt adott. Marmint nem a vallas maga, hanem a papok es a konyvek. Azota sem tertem vissza...

spontan · http://erdekessegek.info 2012.03.22. 09:44:10

Lényegében maga a keresztény hit is egy pszichológiai eszköz, nemde? Az ember adoptál egy világlátást abból a célból, hogy könnyebben elviselje az élet nehézségeit, és mindig legyen egy támasza, amihez fordulhat.

Egy hívő, akivel beszélgettem, ki is mondta őszintén, hogy nem az a lényeges, hogy tényszerűen igaz-e, amit a vallások állítanak, hanem a hatás, amit az egyes ember életére kifejtenek.

Vagyis furcsa ez a szembeállítás, amikor a cél lényegében mindkét esetben ugyanaz, csak a felhasznált eszközök különböznek.

Gyáli úr 2012.03.22. 10:25:55

Magam praktizáló pszichológus vagyok, és keresztény ember. A keresztény egy nagyobb kategória, mint a másik kettő. Elsősorban keresztény, aztán ember és aztán pszichológus.

Én nem értek egyet azokkal a pszichológusokkal, akik elkezdenek transzcendenciáról meg spiritualitásról beszélni. Tegyék nyugodtan, de valójában vallás nélküli spiritualitás, misztika nem igazán létezik - ha van, akkor az szerintem a vallási spiritualitás vallástalanított, tehát lecsupaszított, csonkolt formája. Ezt fontosnak tartom.

Némileg problémásnak érzem a felvetést, hogy kereszténység vs. pszichológia, hisz - mint mondtam - a kereszténységet én eleve magasabb kategóriának tartom, mint a pszichológiát. A pszichológiát lehet keresztényként művelni, a kereszténységet viszont nem igazán lehet megélni úgy, hogy az ember pszichológiai szempontok szerint boncolgatja. Ahogy arról se igazán beszélhetnénk, hogy orvoslás vs. kereszténység vagy irodalom vs. kereszténység. Én keresztény pszichológusként gyakorlatilag nyomát sem adom annak, hogy keresztény vagyok. Persze, aki megkérdezi, annak elmondom, vagy aki nagyon érzékeny, az megsejt ebből valamit. Mivel nem tudósként dolgozom jelenleg, hanem gyakorló szakemberként, így szerencsére magam határozom meg a kereteimet. Reggel imában kérem az erőt és a segítés képességét, este vagy nap közben minden kliensemért imádkozom.

Hogy bizonyos dolgokat a pszichológia old meg, másokat a kereszténység... Lehet. A korrupt létezés, az ember korrupt formája hívta létre a pszichológiát is. Nem egészleges válasz a nem egészleges emberre, ilyen módon őneki legalább megfelelő. A kereszténység az egész embert érinti, az egész egzisztenciát. Én önként lettem katolikus keresztény, felnőttként, és egyelőre a legjobb kombinációnak azt tartom, amit élek: minden előtt keresztény, aztán ember, aztán a szakmám. Eddig senkinek semmilyen hátránya nem származott ebből, mert ebbe még az is belefér, hogy a kereszténységem azt mondja: itt most a pszichológiára lesz szükség, úgyhogy én most a háttérből támogatlak.

Grat az íráshoz, köszönöm!

Gyáli úr 2012.03.22. 10:28:02

@spontan: "Lényegében maga a keresztény hit is egy pszichológiai eszköz, nemde? "

Szerintem ez épp fordítva van. :) Szeretik a kereszténységet valamilyen kitalált dolognak beállítani, pedig hát Jézus (aki egyébként a kereszténységet / Egyházat megalapította az Uccsó Vacsin) nem kitalált dolgokat, hanem tett, élt és így tovább. Nem a primitív ember megoldása a kereszténység a villámlásra. :)

2012.03.22. 10:30:53

A világ soha nem volt még olyan szellemi sötétségben, mint most!
Az emberek azt fogadják el, ami szépen hangzik.Ami kedves a fülüknek.
Isten tíz parancsolata valljuk be, nehezen emészthető.Mégis nélküle nem lehet szabadan élni.És ezt csak akkor fogod érezni, amikor tényleg be is tartod.Vagy legalább próbálod.
Hogy miért ellenzi a vallás a pszichológiát?Mert arra kér hogy elevenítsd föl emlékeidet, majd azt fogadd el,és semmit ne bánj meg.Mert ilyen az élet senki sem tökéletes.És ebben igazuk is van.De mit kér Jézus.Bánd meg bűneidet, hidd el hogy ő is megbocsátotta, és olyan messze dobja azt tőled hogy soha senki nem talál rá.SOHA!A pszichológiában hol van Isten?Ott nem besszélnek Jézus csodálatos dolgairól, hogy hogyan váltott meg minket, és mi az ő ajándéka.
Az az ember aki azért tért a kereszténységtő, mert nem tetszett neki a pap, vagy olyan könyvet olvasott ami nem tetszett, az soha nem volt keresztény igazán.Sokan ott tévednek el, hogy a papokat és az egyházat vádolják.De ne feledjük ők is emberek.Jézus nem állította, hogy papokat küld majd nekünk akik tökéletesek lesznek.Mert csak Isten az.Olvassátok a bibliát és minden kérdésre választ kaptok.
Hinni Istenben ez a lényeg.Mindenki a könnyű utat keresi,hogy lehet gazdagon és boldogan élni fáradtság nélkül.De mi a célunk itt a földön.Mindenki kapott feladatot.Ezt keressük, és ne a kényelmet.Lehet ideig óráig kényelmesen éldegélni materialista módba, de egyszer felteszik majd a kérdést.És az fájni fog ha nem úgy éltünk.

Gyáli úr 2012.03.22. 10:45:19

@NAne!!!!!!!: Jönnek hozzám néha olyanok, akik azt mondják, nem erre számítottak. Hogy durva vagyok, és hogy ők azt gondolták, a pszichológus együttérző, kedves, gyöngéd. Hogy megvigasztal és megsimogat.

Mindezt aközben vagy azután, hogy a szemükbe nézek, szó szerint törölgetem a könnyeiket és olyan mélyen együttérzek velük, hogy szikrázik a levegő... és egymás gondolatait is látjuk.

Ilyenkor eszembe szokott jutni, hogy milyen töröttek vagyunk. Hogy tényleg inkább ez a pszichológia, mert amit Jézus kér, az túl sok.

synoup 2012.03.22. 10:50:13

Hát a hit az nem is annyira eszköz szerintem, hanem inkább kapcsolat (mondjuk Istennel)...nem támasz, hanem út, egyfajta aura, ami körbefogja az életet. Az ima, elmélkedés, egyeseknek pszichoterápia, autogén tréning stb., viszont már lehet támasz...az úton.:)

Ha valaminek az igazáról nincs meggyőződve a "hívő", hogyan fejthet ki hatást az életében? De most komolyan..

A megtérésnek valóban csak úgy van értelme,ha igazán él az, akihez meg-térsz ha igazán élettől vibrál az a hely, ahová be-térsz...ebben az esetben van (testi-lelki) gyógyulás, változás, fejlődés, élet értelmének megtalálása, stb... De ezt könnyen ki lehet próbálni, gondolom...:)

champagneM 2012.03.22. 10:51:19

A hagyományos "beszéljük át, találjuk ki mentálisan a megoldást" pszichológia komolyabb kérdések, problémák esetében totálisan impotens. Naiv, nagyképű elképzelés, hogy a pszichológiai racionalizáció lényeges problémákat meg tud oldani! Az egész hagyományos cihologizálás feleslegessé válik azáltal, hogy az emberi mechanizmusok értésére képtelen. Olvassatok Feldmárt, a többi KUKA. A kereszténységen megmajd legközelebb elgondolkodom.:)

champagneM 2012.03.22. 10:53:17

@Gyáli úr: hehe. És legalább akkora közhelyeket szoktál odamorogni, mint a Csernus, vagy azért kicsit cizellálsz a józan paraszti eszedre hallgatva?:)

2012.03.22. 11:01:53

Gyáli úr!
Nem a pszichológusok stílusával van gond.Hanem amit tanítanak.
És szerinted mi az amit kér Jézus és az sok.Ő nem magáért kér hanem értünk.Hogy nekünk legyen jó.És ő is mindig meghallgat bármikor bárhol.
Ő csak azt kéri hogy szeressünk.Nem szereti a bűnt, de szereti a bűnöst.

zum trucc 2012.03.22. 11:05:30

A vallás -- mindegyik -- alapvetően emberellenes, ezért nem pártolja azokat a tudományokat, amelyek az embereknek segítenek élni.
A 19. században a bölcs katolikus egyház még a vasutat és a villámhárítót is tiltotta.

Gyáli úr 2012.03.22. 11:11:12

@Szun vu kung: Bár a hozzászólásod színtiszta provokáció, ezen a blogon azt gondolom, mégis helye van annak, hogy helyre tegyelek kicsit.

A pszichológia több, mint doktor Csernus. Csernus egy pszichoterapeuta, ennyi. Minden pszichológust lecsernusozni egyrészről egyszerű tudatlanság, másrészről olyan modortalanság, hogy ha személyes ismerősöm lennél, igencsak furcsán néznék rád. A korábbi hozzászólásodban azt írod, hogy Feldmáron kívül minden más pszichológia kuka: ez nagyon jól megmutatja, hogy egyszerűen tudatlan vagy, ugyanis Feldmár valóban nagyszerű, de nála azért jóval nagyobb formátumú figurák is előfordulnak a pszichológiában. Hogy csak egyet mondjak: Alfred Adler még a pszichológusoknak is keveset mond manapság, de a hindu és keresztény antropológiával egybevetve egészen elképesztő a fickó. Szóval tessék bátran olvasgatni, és ahelyett, hogy a többieket "kukára" ítélnéd, fogadd el, hogy töredékes a tudásod, és nagy az arcod.

Közhelyek. A közhelyek azért közhelyek, mert többnyire igazak. Amit az ember kétszer-háromszor hall, az már bizony közhely. Én nem tudom, te mit láttál vagy nem láttál Csernusból, de azok a parabolák, történetek, közhelyek, amiket ő szokott előhozni (akár saját, akár átvett), sok esetben igenis működnek az ember lelkében. Nekem nem posztom megítélni vagy megvédeni Csernust, legyen elég annyi, hogy sokakkal találkoztam már, akik az ő segítségével tették jobbá az életüket. És itt a pokol elhagyása sem enyhe kifejezés. De ismétlem: Csernus is csak egyetlen ember a maga össze hibájával és erényével.

A pszichológiát valami közhely és költészet mixre leszűkíteni szintén tudatlanságot mutat. Tudod, nem egy, nem kettő család jön el hozzám azzal, hogy egészen eddig hallgattak a józan paraszti eszükre, de 2-3-5-10-20-50!!! év után nehezükre esik beismerni, hogy nem működik. Hogy a józan paraszti ész csődöt mondott. Ezeknek egy része háromnegyed-másfél órákat tölt azzal hetente, hogy igyekszik nekem megmagyarázni a pszichológia értelmetlenségét (ezekből az ellenállókból lesznek általában a legjobb kliensek!), a másik részük hajlandó elfogadni, hogy nem az ő mindent lebíró, különleges, kialakult, szuper, fantasztikus véleménye a tiszta valóság. Ez a fajta hozzáállás gyakran onnan jön, hogy már az ő apja se nagyon tűrte el, hogy bárki más bármi mást gondoljon bármiről.

És igen, a válaszom végül: legalább akkora közhelyeket szoktam odamorogni, mint a Csernus, de azért egy kicsit cizellálom is a józan paraszti eszemre hallgatva. :) És gyakran nem csak morgok, de kiabálok, vagy suttogok, vagy csak úgy mondom, néha affektálva, máskor határozottan. Van, hogy sírok, van, hogy hahotázok vagy csak nevetek. Van, hogy elképesztő butaságokat mondok, van, hogy tévedek, hazudok, hibát követek el. Van, hogy rossz vagyok. Az én hitem dolgozik, itt van a Lélek velünk a szobában, hisz mindannyian őbenne vagyunk. A szakmám és én - hogy egy Csernus-féle közhelyet mondjak neked - csak eszközök vagyunk. Kölcsönadom a személyiségem Istennek, hogy dolgozzon vele. Semmi másból nem áll a munkám. Egy ilyen primitív, gagyi közhelygyár vagyok Isten kezében.

champagneM 2012.03.22. 11:14:26

@zum trucc: Érdekes, akkor Galileo Galilei miért volt a pápa csillagásza, és miért mentette meg a pápa a tényleges börtöntől?:) Vagy akkor beszéljünk inkább arról, hogy a "haladó" Galeli miért csinált ki nála sokkal okosabb, az ő eredményeit meghaladó jezzsuita természettudósokat?:) Te nyomod itt a marxista dumát az egyház viszonyáról a tudományhoz, sajnos beépül a fejekbe.

synoup 2012.03.22. 11:18:19

@zum trucc: a bölcs katolikus egyház a történelem folyamán haragudott azokra is, akik a saját nyelvükön akarták olvasni-hallgatni a Szentírást, leszámolt az eretnekekkel, akik a krisztusi egyszerűséget hirdették a pápa és a papok életmódjával szemben, vagy akik elítélték az olyan furcsa gyakorlatot, mint pl. a búcsúcédula...ez nem vallás, ez kő kemény politika, hatalmi harc volt egy kitalált, saját képükre formált Isten nevében...-amely ország meghasonlik önmagával, az nem maradhat meg-valahogy így mondta Jézus;egyre inkább úgy tűnik, hogy igaza volt...Isten megtapasztalhatóan nem emberellenes

2012.03.22. 11:20:59

Tudod mi a baj Gyáli úr!
Isten teljesen ingyen adja a segítségét.És ő soha nem téved.Jézus nem mond butaságot.
De te pénzt kérsz azért mert "segítesz" Isten nevében.
Ezt szerinted ő hogyan látja?
Valahol a pszichológusok átvették a gyóntatófülkék helyét.És nincs feloldozás és nincs áldozás a végén.
Nem személy szerint veled van probléma, hanem mint intézmény a pszichológia.

champagneM 2012.03.22. 11:22:50

@Gyáli úr: ejnye, ejnye dr. úr, becsúszik a csapdámba?:) Képes vagyok kendből személyeskedést és iróniát is kihozni, váó:) Mégsincs túl alacsonyan a szint?:)
Amúgy én nem azt mondtam, hogy egy tengerimalacnál egy fél fokkal okosabb embertársán nem tud egy hagyományos cihiáter segíteni, tehát felesleges védekeznie, kérem, olvasson vissza.:)

Gyáli úr 2012.03.22. 11:24:29

@NAne!!!!!!!: Nekem konkrétan az is baromi fájdalmas, hogy a misére elvonszoljam magam. :)) Úgyhogy nekem már ez is sok. Letérdelni is utálok a misén, holott tudom, hogy valójában épp ez a világ egyik legnagyobb problémája: hogy tisztában van vele, hogy őrültség nem letérdelni, mégse térdel le ott, ahol az Istennel találkozik. Szóval szerintem mindenkinek ki van mérve, hogy mi az, ami neki éppen túl sok. Ettől kezdve mondhatod egy blogon nekem, hogy Jézus értem kér. Az én élményem az, hogy szétfeszít az ideg vasárnap reggel. Pedig minden alkalommal megnyugszom, ha már a templomban vagyok. Pl. a lap szélén említett Tóta agycsonkításnak nevezi az ilyesmit. Én meg épp úgy érzem magam, mint aki már látja a dolog értelmét, de átérzi, hogy egzisztenciális földrengést okoz benne megfelelni a meghívásnak. Szembemegy az eddig élt emberségemmel. Több, meghaladja, le is rombolja talán, hogy új embert építsen? Nem tudom.

Én nem gondolom, hogy baj lenne azzal, amit "a pszichológusok" tanítanak. Ismerek nagyon rossz dolgokat tanító pszichológusokat. Ennyi. A pszichológia még annyira sem egységes, mint a kereszténység, még csak dogmatikája sincs a tudományos alapvetéseken túl.

KenSentMe 2012.03.22. 11:25:57

A vallás egy sötét kor öröksége, a terápiás pszichológia pedig egy darab "american way of life", szórakozás jómódú és unatkozó, egyéként egészséges embereknek.

Szerintem az a normális, ha mindkettőtől viszolyog az ember, bár a pszichológia legalább egy tisztességes játék, hiszen nem hazudik, nem ostoba és nyílt lapokkal játszik.

champagneM 2012.03.22. 11:26:40

@NAne!!!!!!!: azért te se mész szomszédba egy kis butaságért:))) tiszta kabaré:)))

2012.03.22. 11:29:06

Az Egyházat mindig is támadni fogják, bármit tesz.Az ördögnek ez az első számú célpontja, és ahogy haladunk az időben ez egyre jobban sikerül neki, az embereken keresztül. Igen sok hibát követtek el.És most is.De még mindig lehet találni igaz papokat.Nem biztos hogy elsőre sikerül.
De ha megakarjuk találni Istent akkor keresünk.És nem állhat elénk akadály.

2012.03.22. 11:30:10

Szun vu kung magyarázd is meg hogy mi a kabaré tárgya

___________________________ (törölt) 2012.03.22. 11:33:32

Mint buddhista azt mondom, minden lelki probléma oka az énközpontúság, az egó. Ezzel kell foglalkozni, az egó leépítésével, hogy ne önmagunkért éljünk, akkor automatikusan elmúlik minden más lelki probléma. A pszichológia csak a tünetekkel foglalkozik, nem az okkal. Nem ismerem annyira mélyen a kereszténységet, de úgy tudom, nektek is vannak remek egó-csökkentő módszereitek (pl. a miatyánk jó módszer: "legyen meg a Te akaratod" azaz: "NE az én akaratom legyen meg, én nem vagyok fontos, nem én vagyok az én kis világom közepe"), foglalkozzatok tehát azzal, ne a pszichológiával. Szerintem.

champagneM 2012.03.22. 11:37:44

@Shenpen: ez badarság. Az ember addig nem tud lemondani az egójáról, amíg át nem adja magát TELJESEN annak. Nem tudod megspórolni, ez egy út, egy fejlődési folyamat, nem lehet kiiktatni szinteket, mindenek mindenkor megvan a maga IDEJE, buddhistaként ezt tudhatnád.

2012.03.22. 11:41:56

Gyáli úr! Igen földrengés.Amikor valóban Isten munkálkodik benned, és hátrahagyod az eddigi bevált szokásaidat, és máshogy fogsz élni.De Isten megadja a szükséges erőt hozzá.Mitöbb.Ott lesz veled az az öröm, amit eddig még nem éreztél.És amint látom, benned munkálkodik valami.
Az hogy nem akarsz letérdelni a templomban az a saját egónk műve. de legyőzhető, csak akarat kell.Jézus érted is meghalt a kereszten, hát ne sajnáljuk azt a vasárnapi koránkelést és térdelést:)

2012.03.22. 11:45:29

ez badarság. Az ember addig nem tud lemondani az egójáról, amíg át nem adja magát TELJESEN annak. Nem tudod megspórolni, ez egy út, egy fejlődési folyamat, nem lehet kiiktatni szinteket, mindenek mindenkor megvan a maga IDEJE, buddhistaként ezt tudhatnád.

Ez iszonyat badarság!!!!Átadni magunkat teljesen az egónak.Halál

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.03.22. 11:47:37

"A vidám szív a legjobb orvosság" /Példabeszédek 17:22/, úgyhogy legyünk a Biblia alapján örökéletvidámak és nevettető bónuszként olvassunk sok Frady Endrét!
fradyendre.blogspot.com/
;-)

don brada · http://www.sajatwebsite.hu/ 2012.03.22. 12:14:06

Miért kell mindenáron a világ összes kereszténységen kívüli halmazát összeugrasztani a kereszténységgel?

Ja...(csettint) persze ezzel ki lehet kerülni az index címlapra.

Gratulálok keresztényfób-elmondo. Nagyon mély gyermekkori frusztrációitok vannak vallás ügyben?

Anselmo 2012.03.22. 12:16:07

Abban egyetértek, hogy a keresztény vallás nem tud, és nem is akar megoldást találni az élet legfontosabb problémáira. Ehelyett a problémák jó részét "bűnnek" titulálja, és a szőnyeg alá söpri, üldözi, tiltja, lekiismeretfurdalást és bűntudatot gerjeszt. Ugyanakkor van a kereszténységben egyfajta felsőbbrendűség-tudat, mert akik nem tértek meg, azokat tévelygő bűnösöknek tekinti, és csak a megtérés segíthet rajtuk. Mert ők mindent jobban tudnak, és különben is, ők a Jóisten haverjai, mások meg nem.

TGabi 2012.03.22. 12:16:41

Mondvacsinált, komment generátor cikk ez is.

Minden valamirevaló gyülekezetbe jár olyan hívő szakember, aki egyben pszichológus is.

Egyáltalán nem mondta senki, hogyha megtér egy ember, azzal megoldódik minden problémája...

Sőt, sok gond épp azzal van, ha valaki megátalkodottan nem akar elhagyni rossz tulajdonságokat, mert azt hiszi, hogy elegendő simán hívőnek lennie...

A pszichológiával sincs normál keretek között gond-a keresztény legfeljebb az olyan szakembereket utasítja el, aki a devianciákat el akarja fogadtatni a pácienssel, mint a személyiségének a részét.

Nincs rendben, ha egy sokszoros házasságtörőt azzal tutujgat a pszichológus, hogy"te egy ilyen ember vagy, így kell elfogadnod magadat." Ebből lesznek aztán a klasszikus viccek, hogy "régen szégyelltem, hogy kicsapongó vagyok, de ma már büszke vagyok rá!" :)))

bohuš 2012.03.22. 12:30:06

@NAne!!!!!!!:
"Isten teljesen ingyen adja a segítségét.És ő soha nem téved.Jézus nem mond butaságot.
De te pénzt kérsz azért mert "segítesz" Isten nevében."

Jézus tök ingyen szaporított halat meg kenyeret, ma a szemét pékek meg vendéglátósok ennek ellenére pénzt kérnek érte.
Jézus ingyen gyógyított, aztán ma mégis TB-t kell fizetni, magánorvosi rendelésen meg még külön pénzt.
Jézus ingyen megvédte a parázna asszonyt a tömegtől, ma meg egy ügyvéd igen sokba kerül.

Szerintem igen furcsa a ... majdnem azt mondtam, hogy gondolatmeneted, de akkor szerepelt volna benne a "gondolat" szó. De remélem, következetes vagy, és te ingyen csinálod a dolgaid a rászorulóknak, és hollók hordják neked az élelmet.

2012.03.22. 12:34:30

Anselmo
Attól, hogy vannak olyan problémák melyet bűnnek titulálnak, még nem söpörték a szőnyeg alá.A bűntudatot pedig te gerjeszted illetve Isten legbelül.Hogy figyelmeztessen, valamit tettél amit nem kellett volna.Lsd 10 parancsolat.És hidd el tényleg csak a megtérés segít, de ettől még nem néz le a kereszténység, ez valami berögződés lehet nálad.És Isten ugyanolyan haverja mindenkinek, csak valaki észre veszi valaki nem.
Ja és Jézus a bűnösökért jött értem, érted mindenkiért mert mindenkinek sáros a füle.Sajnálom hogy így látod

2012.03.22. 12:47:21

bohuš
Csak a szellemi ételről van szó.Az amiről te írsz, ingyen élés.Ha ismernéd a Bibliát, tudnád miről beszélek.A bűn útjára tévedt Ádám és Éva, ezért örökségül kaptuk az izzadást hogy dolgozzunk és kenyeret ehessünk.Lesz majd "ingyenélés" ha eljön Isten országa.A rászorulóknak pedig igen ingyen osztok és nem a hollók hordják az élelmet, hanem Isten kegyelméből én magamnak.

dr. HáziMacska 2012.03.22. 13:18:41

@NAne!!!!!!!:
Izé, te most komolyan azt gondolod, hogy ingyenesnek kellene lennie annak, amit az ember éveken keresztül tanult? Remélem, teljesen elvárod, hogy a papok, és hasonlok 100%-osan a polgári munkájukból éljenek meg. Mert ha nem, akkor képmutatás.
Másrészt, tanácsot ingyen bárki tud adni. De olyat, ami működik is? Na az drága.

bohuš 2012.03.22. 13:32:59

@NAne!!!!!!!:

Annyira aranyos, ahogy azt is eldöntöd, hogy én mennyire ismerem a Bibliát :-)
A hozzászólásaid alapján te vagy az az ember, akire a hitetlenek azt mondják, hogy "na az ilyenek miatt nem leszek én keresztény", és ezek ilyenkor azzal kenegetik magukat, hogy "persze, mert hiteles ember vagyok, ezért zavarom őket". Pedig nem tűnsz hitelesnek, szimplán csak taszító a hozzászólásaidban megnyilvánuló viselkedésed. És én (hívőként) teljesen meg tudom érteni a hitetlenek hozzá(d)állását.
De az a jó , hogy nagy az Isten kegyelme, még téged, meg a te keresztényégető dolgaid is elviseli :-)

na__most__akkor 2012.03.22. 13:42:40

"jo iras"
Pont után szóköz, ált. isk. I. oszt. tananyag.

Gyakoroljuk, ahogy egy szakember írta, a „föld- és életközelség” spiritualitását!
(MI IS EZ A MONDAT? MÁRMINT AZ ÉRTELME? VAN NEKI OLYAN?)

.

.

.

Szerettem volna a lényeghez is hozzászólni.
Sajnos, nincs olyan.

zum trucc 2012.03.22. 13:55:42

@Szun vu kung: Nem marxista duma, merthogy aztat nem ismerem.
Az egyház végzetesen maradi, ld. fogamzásgátlás.
Szégyen. Emberellenes. Pedofilmentegető dúsgazdag bagázs.
Galilei ezen aligha változtat, igazán nagyvonalú, hogy nem égettetek meg. El vagyok bűvölve.
@tomthx:és kőkemény harácsolás, nemrég jártam a Vatikáni Múzeumban, hát szégyen, hogy ez egy szegénységi fogadalmat tett egyház tulajdona.

Joejszaka 2012.03.22. 14:23:26

@Shenpen:

Maga vészesen egyszerűsít, szerintem nem elég olvasott a témában. Ezt nem minősítésnek szánom, hanem konstruktív kritikának.

írom ezt úgy, hogy szeretem a maga cikkeit, keresztény vagyok, és sokat köszönhetek a pszichológiának.

spenci 2012.03.22. 14:36:17

@NAne!!!!!!!: Nem vagyok pszichológus, így csak kérdezem: van-e összefüggés a lelkiállapotod változása és az egyre ritkuló vessző / mint írásjel / használatod között?

rotgarazda 2012.03.23. 09:47:32

Sajnos en igenis talalkoztam olyanokkal (nem katolikusok, mas felekezetbol), akik szerint a "megteres" utan mar minden meg van oldva, onnantol fogva mar nem tortenhet komoly baj. Szamomra ez furcsa volt.

A pszichologussal kapcsolatos tapasztalataim a kovetkezok. Egy valodi lelki betegseggel rendelkezo emberen tudnak segiteni, tehat hasznos foglalkozas.

ogergo 2012.03.28. 10:06:07

Jó írás. Mint ortodox annyit tudnék hozzáfűzni, hogy a lelki atya és gyermek kapcsolata az, ami túlmutat mind a gyóntatófülke történésein, mind a pszichológus bőrgarnitúrájának alkalmain nagyon hasznos része (volt? van?) a kereszténységnek. Ez képes annak a teljes emberi tapasztalatnak az átadására, ami egyáltalán képes megsejteni (nem felfogni, vagy megérteni) Isten munkálkodását. Hozzáteszem, hogy a pszichológián túl rengeteg "világi" bölcsesség meríthető a pszichológia és a tapasztalat alapján álló együttműködési modellekből, akár a menedzsment, vagy személyes hatékonyságot célzó gyakorlati tudományból. Ez még több félrevezető dolgot tartalmaz, mint a félremagyarázott vallás és a rossz pszichológia, viszont egyedülálló gyümölcsei vannak a csapatban való alkotás megvalósítása során.

Mindazonáltal a lelki tapasztalat bölcsességéből nekem még pszichológus nem tudott úgy gyakorlatba átemelhető "tippet" átadni, ahogy pap és szerzetes megtette.
süti beállítások módosítása