El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2004.04.21. 12:23 Amondo

Charles Simonyi, az Ikon

Charles Simonyi ma visszajött a világűrből, én pedig ücsörgök a szobámban és filózom.

Megértettem! Charles Simonyi nem más, mint a modernizmus ikonja, a modern álmok beteljesítője. A modernizmus a fejlődésben, a haladásban hisz, abban, hogy a dolgok megmagyarázhatóak, és a végső cél a kielégítő tudományos magyarázat elérése. A világ szabályos, mint egy Excel tábla, csak meg kell értenünk a működését, és meg kell tanulnunk használni. Ha ez megvan, akkor majd repkedünk az űrben, rusnya űrlényekkel háborúzunk és kereskedünk, mint a csillagok háborújában.

Charles kitalálta az Excel táblát nekünk, most pedig kiruccant az űrbe. Azt már kevesen tudják, hogy 1995-ben adott egy csomó pénzt az Oxfordi Egyetemnek, hogy hozzanak létre egy új tudományos pozíciót, a „Charles Simonyi Reader in the Public Understanding of Science”-et (ne lepődjünk meg, a világ angolszász felében jelenleg még élő emberekről is szokás elnevezni ezt-azt, pláne, ha ők adják a lóvét hozzá). Aki ezt a címet viseli, annak nyilván az a fő feladata, hogy a modern tudományt magyarázgassa a butus népnek (Richard Dawkins kapta a pozíciót, akit azóta előléptettek readerből Charles Simonyi professorrá).

Most lehetne azon merengeni még, hogy tetszik-e nekünk ez a modernizmus, meg hogy ki lehet a posztmodern mai fő ikonja (a meseíró-műkedvelőkabbalista-mindigmásarcotmutató Madonna?), és egyébként is hogy van ez a misztikummal meg a megértéssel és tudománnyal. De minket most mégsem ez érdekel, hanem hogy Charles Simonyi magyar, hazánkfia, a mi Karcsink, még ha erről a világ nem is igazán tud. Még Richard Dawkinst is mi, magyarok tartjuk el.


2 komment

Címkék: modern világűr posztmodern


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr34153778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madg 2008.03.04. 18:02:30

Sajnos az is kevesen tudják, hogy édesapja, Simonyi Károly a "modern tudomány magyarázgatásában a butus népnek" A fizika kultúrtörténete című könyvével mennyire maradandót alkotott. Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek!
[url]hu.wikipedia.org/wiki/A_fizika_kult%C3%BArt%C3%B6rt%C3%A9nete_(k%C3%B6nyv)[/url]
süti beállítások módosítása