El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2006.11.12. 21:48 Éhezőművész

Homofób, homoszexuális

"Csaló vagyok és hazug. Az életemnek van egy olyan sötét és visszataszító oldala, ami ellen egész életemben küdöttem" - mondta Ted Haggard, Bush egyik tanácsadója és egy 30 milliós keresztény szervezet vezetője, a homoszexualitás ismert ellenzője. Egy hangfelvétel hatására (...) ismerte be, hogy egy férfi prostituálttól masszázst rendelt, sőt drogot is vásárolt, bár ez utóbbit végül mégsem használta. Amerika gyászol, vagy röhögcsél.

Tisztségéről lemondott, gyülekezete leváltotta, Bushék pedig sietve igyekeznek kisebbíteni tanácsadói érdemeit. Bekerült az amerikai show-kba is, nagy nevettetőként.


Ted Haggard igazi sztár volt, befolyásos a közéletben, meggyőző a hívek előtt. Egy kis pincében alapította közösségét, amiből az évek során 14000 fős megagyülekezet nőtte ki magát. Egy alkalommal Richard Dawkinssal, az ateisták pápájával is megmérkőzött - a felvétel most újra nagyon pörög a Youtube-on.


És hogy mi lesz az eset hatása? A tippem az, hogy nagyjából mindenki kicsit hangosabb lesz, mert Haggard sztorija minden történetbe illeszkedik.


Felerősödhetnek a fundamentalista hangok, akik szerint Haggard esete azt példázza, hogy a meleg felvonulások és a média által sugárzott szivárványos kép már annyira megfertőzte a világot, hogy még egy ötgyermekes lelkész sem tud ellenállni a mindent átható kísértéseknek.


Lendületet kaphatnak a meleg keresztény szervezetek is, akik a homoszexualitás teljes egyházon belüli elfogadtatására törekednek (ilyen itthon az Öt Kenyér közösség) - számukra Haggard esete éppen szép példája lehet a biológiai determináltságnak, amit maximum súlyos lelki kínokkal lehetne elfojtani, de inkább csak fojtogatni - ha lenne egyáltalán miért.

Új játékosok is beszállhatnak a meccsbe: a másságukat gyülekezetükben titkoló meleg keresztények közül most könnyen lehet, hogy sokan megszólalnak. Egy részük valószínűleg – Haggardhoz hasonlóan - egyszerűen csak felvállalja majd küzdelmeit hajlamaival, de bibliai alapon
inkább továbbra is tartózkodik a szextől. Így tulajdonképpen felszabadító hatásúak lehetnek számukra a mostani események.

A legnagyobb hatásúak a nagyjából középen elhelyezkedő mérsékeltek lehetnek. A Tony Campolo szociológus-lelkész fémjelezte, balos-emdéefes keresztények (copyright ficus) azt tartják, hogy bár a Biblia valóban az egy férfi-egy nő felállású szexet favorizálja, az egyháznak a mostaninál sokkal megértőbbnek és érzékenyebbnek kell lennie a melegekkel.

Az egyházellenes hangok Ratzinger Hitler Jugendes múltja után végre igazán jó muníciót kaptak (nicsak, egy újabb farizeus), a média pedig vélhetően Zalatnay-show-szerűen igyekszik majd követni Haggard mindennapjait, aki most hosszú lelki kúrára készül, hogy aztán majd újra a fél világ előtt, a kamerákba nézve beszámolhasson esetleges benső változásairól. Sokat fog számítani, hogy mire jut.

A héten egyébként nyolc államból hétben az egyneműek házassága ellen szavaztak az amerikai választók. A meccs viszont koránt sincs még lefutva: a Haggard-ügy még javában bontakozik kifelé, Californiában pedig múlt hónapban csak a vaskezű kormányzó vétója akadályozta meg azt a törvényjavaslatot, hogy az állami támogatású iskolákban (így a legtöbb egyháziban is) csak pozitívan lehessen bemutatni a homo-, a transz- és a biszexualitást. A hírhez hozzátartozik, hogy Schwarzenegger maga is támogatja a melegek ügyét - csak anyagi és fogalmazási aggályok miatt torpedózta meg a legutóbbi előterjesztést.

linkek

Gay Christian Blog


Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: amerika homoszexualitás társadalom liberális keresztények


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr56152472

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Clinic Near Me STD 2018.04.04. 12:09:45

Percy jackson fanfiction my annabeth - Create your opening line online dating

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása