El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2006.12.10. 10:21 Éhezőművész

A MÁV-reform a Zidane-fejes mérlegén

Rábólintana-e a berber középpályás a Kóka-csomagra? Materazziként követeljünk-e piros lapot a megvont kedvezményekért?

zidane chirac
Pár hónapja már írtunk arról, hogy Zidane fejese csak két játékos szimpla kakaskodása volt, ezért a szeptember 11 utáni világ hű politikai elemezését adja. A hírhedt mozdulat persze magyar gazdaságpolitikai és szociális kérdések értékelésére is alkalmas.

Bernard-Henry Levy, a neves francia filozófus szerint "A fejelés egyetlen lehetséges magyarázata, hogy dolgozott Zidane-ban egyfajta dac, belső ellenállás a hülye szoborral, az istenített figurával szemben, amelyet belőle formáltak. A mozdulat az ember lázadása volt a szent ellen, a feje fölé helyezett glória megtagadása, mintha azt mondaná: élő személy vagyok, hús-vér ember, érzésekkel, szenvedélyekkel, nem egy fétis, nem az a bárgyú szentkép, amelynek az évek során beállítottak.”

"Jelentősen szűkíti a kormány a vasút és a Volán-társaságok által adható kedvezményeket 2007-től. A reform keretében jövőre 14 mellékvonalat szüntetnek meg a tervezett 28-ból, a többiről további vizsgálatok után döntenek. A vonat és buszjegyek árát 2007-ben kétszer is emelik" - mondta Kóka János gazdasági miniszter a héten.

zidaneAz általános reakció természetesen a felháborodás, nem is kicsi. Én személy szerint duplán szívok: csak 12 alkalomra kapom meg az 50 százalékos kedvezményt, feleségemnek meg a 67 százaléka ugrott. Mások a szárnyvonalakat siratják – „hogy jönnek ezek ahhoz, hogy megszüntessék a Zalabér - Batyk - Zalaszentgrót vonalat”.

Pedig a magyar állam egyszerűen csak Zidane. Most dobja le magáról azokat a fals elvárásokat, amik már hozzánőttek a fejünkben. Ha az ember sorban áll a Keletiben, 10-ből 8 ember valamilyen címen kedvezménnyel utazik. Kis túlzással ma megéri egy gyengébb főiskolára beiratkozni, olyan jó üzlet a diákigazolvány. Miért járna egy diáknak kedvezmény ahhoz, hogy nyáron Békéscsabáról elvonatozzon a Volt-fesztiválra? Szimplán mert szegény? Akkor miért ne adjunk neki egyszeri segélyt, hogy meghallgathassa a Quimbyt?

Az adósságok évtizedek óta nőnek. Az állami költségvetés feszültsége is régóta nő, és az állam most megteheti, hogy jól belénk fejeljen. Mi pedig Materazziként követelhetünk piros lapot, elvégre a kedvezmények járnak nekünk!

Zidane tehát rábólintana a reformra, nekem személyesen azért van két problémám:

1. A nyugdíjasok. Feri lépten-nyomon hangoztatja, hogy a reformok mindenkinek fájni fognak. Engem ezek után zavar, hogy a legfontosabb MSZP-szavazókat nem sarcolják meg, még szimbolikusan sem, mondjuk egy kedves 10 százalékkal. Ez az egész olyan pitiáner módon átlátszó.


2. A környezet. A GKI szerint a kőolaj ára csökkenni fog jövőre, így nyilván a tömegközlekedés relatíve jelentősen drágulhat az autózáshoz képest. Nekem ugyan bármelyik tudós mondhatja, hogy a mostani extrém melegnek semmi köze a globális felmelegedéshez, de már nincs kedvem elhinni nekik, és öngyilkosságnak érzem, amikor drágítjuk a tömegközlekedést.

Szólj hozzá!

Címkék: politika közlekedés foci környezetvédelem


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr52153630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása