El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2007.01.03. 10:40 Éhezőművész

Innovatív favágók és famentők

externália

Tegnap némileg megoszlottak a vélemények a bankkártyás innovációkkal kapcsolatban. Makacs vagyok, továbbra is lehangol a 'kreatív' és az 'innovatív' szavak tömeges céges leértékelődése, ezért jöjjön valami igazán jó ötlet. Állítólag 15 számítógép kitesz egy autónyi globális felmelegítést.

Ez hívta életre a LocalCooling nevű fejlesztést: azt a régi ötletet, miszerint a számítógépek energia-gazdálkodását egyszerűen lehet racionalizálni (képernyő-, majd merevlemez-kikapcsolás, gép automatikus hibernálása), csavarták meg azzal, hogy a program számolja is a megtakarított energiát, méghozzá a megmentett fák és a megspórolt benzin mennyiségében kifejezve.

A program ingyen letölthető, az eddigi 18.000 felhasználó már eddig meg is mentett összesen 2778,1 fát (rejtély, hogy ez hogy jön ki), de az korrekt számításnak tűnik, hogy a több, mint 5.000 megspórolt KWh összesen 100.000 liternyi benzinnek felel meg. A cél a 100 millió felhasználó, ami éves szinten legalább 300 milliárddal kilóval csökkentené a szén-dioxid-kibocsátásunkat.

Az egészben tehát nem is az a kreatív, innovatív, akármilyenív, hogy spórol az áram-felhasználással, hanem hogy számszerűsít, és ezzel tudatosítja az emberrel tevékenysége valódi hatásait és költségeit - az ugye megint csak nem újdonság, hogy az externáliák mérése a jövő. Ráadásul az egészet megspékeli, hogy sztahanovista versenyt is hirdettek a cégek meg a magánszemélyek között.

Én máris hajtok az első megmentett fámra, és mindenkinek ajánlom a programot, gyorsan letölthető , egyszerű, ingyenes, ötletes.

ui: ja igen, az ilyesmi persze teljesen más tészta, mint a for-profit szektor innovációi. Ezel kapcsolatban tanulságos és valódi felüdülés a Guerrilla-Innovation.Tényleg.


Szólj hozzá!

Címkék: innováció környezetvédelem hetidemagóg


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr30153661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása