El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.01.02. 17:43 El Mondo

A magyar ember a Gonoszról

Ha már a legutóbbi El Mondóban teológiailag kielemeztük a Gonoszt, a nép fiainak is meg kell szólalniuk. Egyáltalán nem reprezentatív, a 20-45 éves korosztályt megszólaltató közvélemény-kutatásunkból egyvalami mindenképp kiderül: mindenkinek magabiztos és sajátos elméletrendszere van.

Létezik-e "nagybetűs" Gonosz?


Az ördög (lucifer, bubrác, bárhogy is hívjuk) nem gonosz, csak a feladatát végzi, csábítja az embert, hogy ezzel tanulásra késztesse. A gonoszság az emberből fakad, mi dönthetünk úgy, hogy gonoszak, vagy jók legyünk. Ugyanis ez a fogalom, hogy gonosz, emberi teremtmény. Az állatok nem tudnak gonoszak lenni. A gonoszság alapvetően semleges, negatívvá az az energia teszi, amit az ember felhasznál, ahhoz, hogy gonosz tettet hajtson végre. Illetve a gonoszságot azok az emberek ítélik meg negatívan, akik elszenvedik és az ő gondolataik negatív sugárzásának fényében, válik a gonosz tett gonosszá. 
(K. Patrícia,  25 éves tanárnő)

Az ember mindig is hajlamos volt a rosszra. Szerintem a nagybetűs gonosz sokszor csak egy kibúvó, mert ide lehet visszavezetni az egyén gyengeségét. (Ö. Ádám, 25 éves ingatlanügynök)

Jó kérdés. Mint gonoszság, fogalom persze létezik, szerintem. Egyik ember gonosszá teheti a másikat, így az is gonosszá válik, és ebből előbb utóbb kialakul a "gonosz", és ez persze oda-vissza hathat.
Létezhet sátán, de azt az emberek teremtik meg. Más kultúrákban/vallásokban is megvolt mindig is, csak máshogy nevezték. Talán azért használjuk eltusolásra, mivel nem ismerjük magát az embert.
Ha inkább a világ vagy az ember megismerésre törekednénk, akkor nem is lenne
fogalmunk a sátánról/a gonoszról, mert megértenénk, hogy mi is működteti az embert. 
(Sz. Lajos, 30 éves számítástechnikai műszerész/szervizes)

Létezik Isten, de a Gonosz létezésében nem hiszek. Minden emberben benne van a gonosz, de sátán nem létezik.(N. Mariann, 20 éves egyetemi hallgató)

Azt hiszem, az emberek maguktól is lehetnek gonoszak. Occam borotváját alkalmazva (azaz, hogy amely dolgok/okok feltételezése nem elkerülhetetlen, azok létezését ne feltételezzük), megállapíthatjuk, hogy nincs Gonosz, de ettől még persze lehet. A kérdés az, hogy egyenrangú-e Istennel, avagy a jóval, vagy alacsonyabbrendű. Feltételezem, hogy mivel nagybetűs, ezért egyenrangúak.
Vagyis a Gonosz nem csak a jó hiánya, eszerint a fogalom szerint. Magam egy ilyen Gonoszban nem igazán tudok, de nem is igazán szeretnék hinni. Tudniillik félek tőle, főleg, ha megszemélyisítjük.
(P.Tamás, 20 éves, egyetemi hallgató)

Nézzük a tapasztalati oldalról. Amikor a gyerek megszületik, senki nem tanítja hisztizni. Senki nem tanítja, hogy rugdosni lehet az anyját. "Valahonnan" mégis tudja. Ugyanakkor a gyerekek lelke "tiszta", nem akarnak rosszat, maximum a beépített automatizmusok gondos szülői "ápolása és fejlesztése" során a gyakorlatban elsajátítják a "hatalom kellemes érzése" c. tárgyat. Innentől már tudatos a manipuláció. (M. Tamás 45 éves, gépészmérnök/pszichológus)


Az interjúkat Dobos Mónika készítette.
A Gonoszról szóló teológiai írásunk a februárban felkerülő online archívumunkban lesz olvasható.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú magyar etika gonosz


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr4282285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása