El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.06.25. 18:22 Éhezőművész

Köz és munka

"EU-milliókból beköltöztették a romákat a falu középpontjába a magyarok közé, hogy integrálódjanak. A házakat a cigányok lelakják, a régi lakók ingatlanjainak ára töredékére zuhant..."

"Vettem volna fel romákat a vállalkozásba, de csak a kedvezmények miatt? Nem vagyok rasszista, de aztán folyamatosan azt nézzem, lopja-e a szerszámokat?"


Két mondattöredék, amit mostanában hallottam kelet-magyarországi kiruccanások alkalmával. Számtalan ilyen történetet hallani arrafelé. Átlagemberektől, akik nem rasszisták. Vagy legalábbis semmiképpen nem rasszistábbak a jó magyar átlagnál. A beszélgetések medre már jól ki van vájva.

A gondolatfonál szinte mindig elérkezik a cigányok gyermekvállalási hajlandóságához, a munkanélküliséghez, no meg a segélyekhez. És aztán egy nagy sóhaj után valaki rendszerint megjegyzi: "Közmunkára kötelezném őket. Annyi munka lenne, legalább csinálnának valami hasznosat a segélyért cserébe."


A kerepesi és a monoki segélyezési reform (azaz a segélyt munkáért-elv) kapcsán fellángolt vita sajnos kifáradni, elhalkulni látszik. Pedig lenne miről vitatkozni.

Paradox módon éppen most, amikor diplomával is alig találni munkát, hisszük el kevésbé, hogy valakik (jelen esetben többnyire iskolázatlan vagy alacsonyan képzett emberek) önhibájukon kívül váltak rászorulóvá.  Minden eddiginél alacsonyabb lett a társadalmi szolidaritás érzése a deprivált rétegek felé. Persze, a jelenlegi magyar gazdasági helyzethez hasonló szituációkban mindig is erősebbé vált a bűnbakkeresés.

A közmunka a magyar fejekben viszont nem csupán egyfajta "büntetés", amolyan "ugrasszuk ki a bokorból a lazsálókat" típusú furkósbot. Ennek az egyszerű logikának kétségtelenül lenne is jogosultsága - cigányokra és nem cigányokra egyaránt. Újabb, és szubjektív megfigyelésem szerint egyre erősebb szemlélet viszont, hogy a cigányság problémájára általában is a közmunka a csodaszer.

Bizonyára van mit csinálni: parlagfűírtás, vasúttisztítás, erdőművelés, szemétszedés - lehet válogatni. A munka magas hatásfokáról - amíg büntetésnek számít - ugyan nem vagyok éppen meggyőződve, de mindenféle társadalomfilozófiai aggály ellenére is szeretném, ha lenne közmunkához kötött segély. Azért, hogy egy mítosszal szegényebbek legyünk.

Mert - sajnos - a közmunka a kasztrendszert garantáltan nem szünteti meg, nem javítja az iskolázottságot, de leginkább semmivel sem járul hozzá a romák polgárosodásához. Azaz a lényegen nem változtat. Hiszen nyilván nem az a legfőbb baj, hogy az Akadémián alulreprezentáltak a cigányok, hanem hogy cigány buszvezető is alig van. A közmunka miatt sem lesz több, bár meg lehet próbálni felépíttetni velük néhány tucat völgyhidat, megspékelve azzal, hogy a kiásott földet is ássák el egy másik gödörbe.

És ha majd látjuk, hogy a közmunka ugyan hasznos, de a döntő gócpontokat nem bolygatja meg, talán azok a bizonyos  beszélgetések sem rekednének meg a mostani szinten. Amíg viszont tömegek hisznek abban, hogy pusztán a semmiért kapott segély megszüntetése megoldja a "dolgozni nem hajlandó" cigányság válságát, nem indulhatunk el a valódi integráció felé.


170 komment

Címkék: munka vita roma rasszizmus periféria


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr37537593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobby 2008.06.25. 21:47:12

Cool Taxation 2008.06.25. 21:46:14

jaaa
más farkával könnyű a csalánt verni

no comment...

degreen 2008.06.25. 21:49:44

Cool
frankó hozzáállás...

Cool Taxation 2008.06.25. 21:51:15

Bobby, ugye most nem kell itt reklámoznom, hogy miképp kell pl. Szlovákiában adózni?

Bobby 2008.06.25. 21:53:35

Cool Taxation 2008.06.25. 21:51:15


nem


amúgy ez is +oldás lenne
elbalagna az országból pár százezer adófizető, aki eltartja a korrupt államot + a sok ingyenélőt

és hátha rájuk dőlne ez az egész szemétdomb, akkor majd gondolkodnának

Donor 2008.06.25. 21:55:57

Egyébként meglepő, de itt inteligens vita folyik :) Egyetlen anyázó köcsögöző hozzászólást sem találtam.
Észérvek és logikus teoriák ütköztetése folyik itt! Büszke lehet magára minden jelenlévő kommentelő, mert ilyet internettes fórumon nagyon ritkán láttam.

Persze vannak információ hiányból fakadó tévedések, de a vitáknak ez a lényege, hogy ezeket befoltozzák.

Tintahal: Igazad van Pistike nem magának köszönheti hogy szülei nem dolgoznak és nem járatják iskolába. Ezért van égető szükség a közmunka programra. És egyetértek bizonyos foku pozitív diszkriminációval is, hogy Pistikének lehetősége legyen tanulni és dolgozni.

És valóban vannak olyan falvak ahol nincs munka. Ott is égető szükség van a közmunka programra.


Viszont azt is világosan kell látni, hogy az nem rasszizmus, hogy az emberek nem szeretik az élöskösőket. Persze bármikor előfordulhat hogy valaki szorult helyzetbe kerül és segítségre van szüksége, ezeket nem tekinti senki élösködőnek, de a cigányokat talán azért tekintik annak, mert a kommunizmus ideje alatt mindenki dolgozhatott, kaptak lehetőséget a kiemelkedésre, kaptak lakást, és mégis ott vannak ahol. Tehát Lakatos pistike nem tehet arról amibe született, de az apukája (vagy a dédapja, ha figyelembe vesszük a szaporodási periódusukat) igenis tehet!

Én is akarok kommentelni 2008.06.25. 21:57:04

Tintahal:
Jómagam a teljes rokonságból először szereztem diplomát, a többségnek még érettségije sincs. Barátnőmnél hasonló a helyzet.
A rokonaink is megélnek tisztes munkából, mi is, igaz (értelemszerűen) jobban. Ne tessék már a szülőkre, esetleg hátrányos helyzetre mutogatni, mert hülyeség.
Általános iskola negyedik osztályos korom óta dolgozom (akkor reklámújságokat dobáltam postaládákba..), az egyetemet is folyamatos munka mellett sikerült elvégezni, a diákhitelt is fel kellett venni, hogy legyen miből enni, vagyis a pénztelenségre sem lehet fogni a dolgot.
Nincs munkalehetőség ahol laksz? Nekem se volt, nem volt büdös oda menni, ahol van munka.

"Nem akarásnak nyögés a vége"

Haemathemesis 2008.06.25. 21:58:10

Akik kitalatak, azok nem nevesitettek a romakat. A segelyt munkaert programot etnikumtol fuggetlenul hirdettek meg.
Talan itt esett rola szo eloszor:
www.demokrata.hu/heti-hir/vege-az-ingyensegelynek

Szo sem volt arrol, hogy csak romakra van kitalalva. Ettol persze mindenkinek egybol lejott a dolog, ebbol is latszik, hogy alszent bagazs a legtobb part, hiszen a letezo problemat ok is mind csak takargattak. Hat broaf.

re:nemtudom 2008.06.25. 21:58:47

A cigányok integrálása igen egyszerű.
-A gyermekek oktatását támogatni kell, és célzottan oda kell juttatni a pénzt, nem úgy ahogy az SZDSZ teszi, hogy gyermekért pénzt oszt, feltételek nélkül.
-Követni kell a szlovák modellt, a segélyek összegét felezni kell, és azért a félért is közmunkát kelljen végezni.
-Akinek nem tetszik nyitva áll a teljes európai úniós munkaerőpiac, lehet utazni ugyanúgy ahogy az összes keleteurópai ország állampolgárai teszik. Arányaiban magyarországról mennek külföldre a legkevesebben, mert nálunk tartja el a legtöbb ingyenélőt az állam és nálunk legnagyobb a korrupció. (rokkantosítás stb.)

Ezek a hülye integrációs szövegek, meg hogy a tolerancia azt jelenti, hogy a cigányok szabadon bűnözhetnek és feltételek nélkül egész életükben nyugdíjszerű szociális ellátásban részesülnek, hogy lassan az alapvető emberi jogoknál erősebbek a cigányok jogai elfogadhatatlanok. Szerintem minden magyarnak jogának kellene hogy legyen a magántulajdon védelméhez, az önvédelemhez, az élethez:
-ezzel szemben vidéken falvakat tartanak rettegésben, terrorizálnak a cigányok
-ha ők követnek el bűncselekményt pl. tömegesen gyújtogatnak, megölnek valakit, akkor mindig csak 3-4 embert vesznek őrizetbe, mintha a többi csak néző lenne
-a rendőrök nem mernek fellépni velük szemben
-a lopást, önvédelmet képtelen kezelni a magyar jogrendszer

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.25. 22:14:13

erőspista

Ahol nincs munka, ott nem kell élni.
Ahol nincs munka, de van parlagon föld, lehet azt művelni.

60-70 évenem kellett az élethez mobiltelefon, folyóvíz és villanyáram, ma sem kel hozzá.

A paradicsom meg a paprika drága, a krumpli is, nyugodtan lehet termelni, és hordani be a városba (vagy legalább nem gerjeszteni a fogyasztást).

berciXcore 2008.06.25. 22:23:59

Bocsi, hogy nem olvasom végig a kommenteket, mert lasan alvás lesz. Holnap meló. A postán.
A történetem is innen származik:
volt már alkalmam a veszprémi hajlékonyszállón és környékén helyettesíteni kézbesítőként. Ott azért tapasztal cifrákat az ember, de teljesen 2átlagos" sztorikat is.
A lényeg a lényeg, hogy hajlékonyéknál már járt a helyszíntől nem messze építkező vállalkozó. Szép nagy tömbházakat kellene felhúzni. Öt ember kellene neki. Kapnak fizut, kaját, tiszta ruhát amit megtarthatnak, és van mosdási lehetőségük, meg a kis cumóikat is elzárhatják biztonságosan.
Senki sem jelentkezett. Kényelmesebb nekik heverni, kukázni és várni a segélyt.
Mindenki mindenkinek adósa, már a segély megérkezése előtt hitelből részegek, aztán csodálkoznak, hogy a szállón nem kapják meg a pénzüket amíg ki nem józanodnak.
Munka nekik is lenne bőven.
És ők nem romák (ők a szálló mellett laknak, érdekes egy társaság ők is, de most direkt nem velük foglalkozom).
Bár örömmel látom, hogy Veszprémben elég aktívan zajlik a közterületek takarítása, a zöld felületek gyomlálása, szemétszedés, stb.
Itt akadnak számomra már ismerős hajlékony és roma arcok. Nekik szívesen viszem a segélyt, bár tudom, hogy így is van, aki nem pont arra fordítja, amire kellene. :(

Tintahal 2008.06.25. 22:25:40

Én is akarok kommentelni: minden tiszteletem a tiéd, gratulálok. Igazad van, ki lehet törni sok helyzetből, nem feltétlenül vagyunk ugyanarra az életre determinálva, mint ahonnan jöttünk. Nem akarok senkit sem felmenteni a felelősség alól. Csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy van, akinek a kitöréshez - meg merem kockáztatni-, nagyobb erőfeszítést kell tennie, mint nekünk a havi fix előteremtéséhez. Merthogy sokszor még azt sem látja, hogy valamin változtatni kéne/lehetne. Ebben részben segíthet a közmunka, de csak részben.

Peter 2008.06.25. 22:32:28

-Látjuk a segély nem működik.
-A monoki példa nem tetszik néhány politikusnak, " szakértőnek"
-akkor mi legyen ,mert erről nem beszélnek

Kazán Kovács 2008.06.25. 22:37:06

Na, jó nagy fába vágtuk itt a fejszét, hull is a forgács rendesen... :-)
Annyi biztos, hogy lépni kell, méghozzá határozottan és viszonylag gyorsan, mert különben előbb-utóbb. lehet hogy csak évtizedek múva, de szélsőséges események következnek.

1. Mélyen igazságtalan, hogy egészséges, munkaképes emberek mások pénzéből élnek.

2. Mélyen elszomorító, hogy megélhetési céllal nemzenek gyerekekeket, nem is keveset, akik öröklik a szüleik életmódját, hiszen abba szocializálódnak bele, azt látják maguk előtt.

3. Ez nem cigányprobléma, annak ellenére, hogy arányaiban több cigányt érint. Tehát nem rasszizmus az, ha valaki őszintén feltárja a tényeket, és megoldási alternatívákat keres.

Nagyjából eddig jutottunk itt és most, ha jól összegzem. A megoldás nyilván az lehet, hogy aki egészséges, annak valamit dolgoznia kell, akár közmunkát végezni első lépésként. A gyerekeinek iskolába kell járniuk, ebben sem lehet pardon. És ezzel párhuzamosan szigorítani kell a magántulajdon védelmét, és jogot adni arra, hogy az ember a saját becsületes úton szerzett tulajdonát adott esetben megvédhesse.

villanykorte 2008.06.25. 22:39:10

es vajon amikor az amerikai gazdasag osszedolt, akkor miert kozmunkara fogtak a nepet, es miert nem egyszeruen segely formajaban utaltak ki a lovet? mert MUNKA. es a munka altal lehet szocializalodni. nem kell kozmunkanak hivni, azt is lehet hogy egyszeruen munkat hirdet a varos, es ha valaki azt mondja, hogy nem akar dolgozni, akkor nem kap segelyt. ha meg akar, akkor voila. az meg hogy a gyerek iskolabajaratasahoz van kotve a segely az szerintem alap (kellett volna mar legyen ezidaig is). de en azt is el tudnam kepzelni, hogy a szocialis segelybol eloknel nem tamogatnank a gyerekvallalast, mert az a gyerek akkor a szarban no fel lenyegesen nehezebben lesz hasznos tagja a tarsadalomnak. + meg egy gondolat. tulajdonkeppen az allam a benne elok kozossege. es igy, ha a polgarok 98%-a tamogat vagy elvet valamit, akkor annak nem nagyon lehet torvennyel szembemenni, ezt igazan felismerhetnek a politikusok is.

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2008.06.25. 22:40:20

Maga az elgondolás nem rossz.
DE!
Közmunkát személy szerint én a garázdákkal, rongálókkal, graffitisekkel végeztetnék. Azokkal, akik a közvagyont rongálják.

Amíg a Fidesz mondta, a nép is hülyewségnek gondolta: munkahelyteremtés.
Amint a szocik mondják, mindjárt nem tűnik annak. De a segélyért dolgozni NEM munkahelyteremtés!

Az említett térségben valóban nincs munka, annyi sem, h lenyírják a szomszéd füvét.
Ezért kell örülnünk, h a multi odatelepül valahova mert javítja az infrastruktúrát és munkát ad pár száz embernek. (Kecskemét- Mercedes)

Bobby 2008.06.25. 22:41:52

lehet munkát találni, mert szemétdomb az ország

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2008.06.25. 22:43:35

A segély összege pedig alacsony. A bennerészesülők száma magas.
Rendes szociális háló esetében úgy működik, h valóban átmeneti megoldás addig, amíg az illető munkát nem talál.

Nem tudom, de talán lehetne alkalmi munkaként is meghirdetni. Akinek kék könyve van, mehet. (Egy hónapban 15 napot dolgozhatnak az alkalmi munkavállalók.)
Viszont ha segély mellett nem lehet alkalmi munkát végezni, akkor ez a verzió kilőve.

0xFFFF 2008.06.25. 22:46:32

erőspista !

"A te "modelled" ott hiányos, hogy van ahol tényleg nincs olyan munka, amiért fizetnének, szóval hegeszdgesd még :) "

Tényleg ? Közterület karbantartása egész évben egy kistelepülésen is sok dolgos kezet igényel. Az nem csak szemétszedés, hanem ezer más tevékenység. Erre még ózdon is szükség van, mégsem csinálja senki, csak nyikorognak a segélyért, mert nincs bánya....közben meg már szemétbánya kinézetű az egész.

peca1000 2008.06.25. 22:57:55

- A cigány nem akar dolgozni! Ha lenne munka sem dolgozna. (tisztelet a kivételnek)
- Ha 2x annyi pénzt kapna munkából mint segélyből, akkor sem menne dolgozni, mert így is meg tud élni.
- Az ombudsmanok azért vannak, hogy ezt az állapotot fenttartsák
- A munka minkettejüknek egy ellenséges, rasszista dolog.
- A fehér ember dolga az, hogy eltartsa őket (és ezt komolyan is gondolják). Sokszor hallottam már a fehér rabszolga kifejezést tőlük
- Nemsokára a fizetésünk 3/4-e rájuk fog menni

Mi a tanulság?

- Legyél te is cigány, és egy életre megoldódnak a gondjaid :)

Clive 2008.06.25. 23:06:01

1. A közmunka elgondolás nem csak a romákra vonatkozik.

2. Akiket érintene, azok közül a legerősebb csoport most azért lobbizik, csúsztatásokkal és előítéletek gyártásával, hogy rájuk ne vonatkozzon.

3. A romaságot a módszerváltás óta minden párt csak ingatag szavazóbázisnak tekinti. Ezért a romakérdés megoldása nem jobb vagy baloldali kérdés, hanem az egész politikai elit felelőssége.

Amint ezt a három sajátosságot a témával foglalkozó bármely szerző együtt elemezni meri, már sor kerül az első lépésre!

Kedves Éhezőművész, a bejegyzése tele van mosolykeltő idealizmussal. Kérem, cáfolja meg az én kommentemet.

kochav 2008.06.25. 23:17:56

ftxpmj: egész jól idézed Vonát - aki, ugye, "ember".

bocs mindenkitől, aki ezt esetleg már megemlítette, egyszerűen nem volt időm elolvasni az összes kommentet, ftxpmj (fizetett?) bejegyzéseinél elfogyott a türelmem.

Miről is van szó? Teszek rá, hogy cigány vagy nem cigány. Ha teheti, dolgozzon. Ha nem teheti, hogy dolgozzon, ne haljon éhen.

De, hogy miért is nem köthetjük a támogatásokat munkához?
A válasz nagyon egyszerű.
Mert ha munkáért kapja valaki a pénzt, akkor, bizony, szja, tb és egyéb költségek terhelik azt.
Tehát, ha ennyi közmunkára lenne szükség, tessék azt megoldani; tessék adózni utána, mint minden tisztességes munkaadó az országban.
Igen, tessék befogni az embereket és (hurrá: "embereket") munkára, tessék fizetni a nyugdíjjárulékukat, az szja-t és minden egyebet, és tessék elszámolhatóvá tenni a munkájukat, amikor nyugdíjról, vagy épp munkanélküli segélyről van szó.

Ha ez incs meg, akkor az alkotmányt kell megváltoztatni, oly módon, ami numerus claususi emlékeket ébreszt az emberben. (Nehogy valaki belekössön, hogy nem vagyok kilencven éves, ha a nagymagyar őskeresztények Jézusról beszélnek, senki nem dörgöli az orruk alá, hogy még nincsenek 2000 évesek...)

Summa summarum:
a támogatás, az támogatás.
a bér, az bér.

És maradjon is így.
Különben pedig feltehetjük a következő népszavazáson a kérdéstm hogy:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az elvégzett munkáért fizetés járjon, hogy Ön, ha dolgozik, jövedelemben részesüljön?"

El Condor 2008.06.25. 23:28:08

"diplomával is alig találni munkát"

Épp ez a baj. Mindenki diplomázik, mert azt hiszi, hogy kap egy kényelmes irodát és dől a lé. Ha a diplomások fele becsületes szakmát tanulna, nem volna szakemberhiány és diplomás munkanélküliség.

Amúgy én sem támogatnám a közmunkát, hisz kényszerből nem lehet minőségi munkát végezni, de a segélyek iskolalátogatáshoz kötését támogatom.

hoseman 2008.06.25. 23:29:33

nna már megint egy hiperkorrekt iromány...jólvan elmondo... Akkor vissza az egész...DE! A javaslataiddal hogy legyen-mint legyen,még a héten állj elő,vagy le lesz tépve az az okos fejed!

oreg 2008.06.25. 23:30:42

A monoki polgmester azt mondta a radioban, hogy melysegesen bantja, hogy lerasszistazta az ombudsman. Meg azt is, hogy mivel a parlament nem veszi figyelembe az allampolgarok jogos igenyet, ezert nepszavazast kezdemenyez. Majd ha 3 millio ember fog egyeterteni abban, hogy valamihez kotni kell a segelyt, (barki is kapja) akkor nehez lesz mindenkit lerasszistazni.

crix 2008.06.25. 23:36:29

Ez teljesen nem igaz (eredetileg nettó baromságot írtam, de visszavettem). Alapvetően nem gondolkodnak az emberek, és ugyanolyan bunkósbottá vált, mint a nácizás. Közmunka + gyerek iskolába járatása + annak eredménye. Nem egyszerűen csak közmunkáért kapott fizetés. Nagyszerűen lehetne integrálni, ha erre a fenti 3 pillérre lehetne építeni egy rendszert. Csodálatos lenne... De a sok jogvédő liberális, illetve a konzervért-szavazat polgármesterek/képviselők miatt. Ez a post nemjó, a vitát meg nem tudom elolvasni, mert indexcímlap

sokkoló 2008.06.25. 23:39:04

A sok okos romaintegrációval cigány "polgárosodással"(ez egy vicc) foglalkozó operettpolitikusnak és társaiknak ajánlanám hogy költözzenek le családostól egy évre(csak) Mátészalka, Makkoshotyka, Gávavencsellő, Ózd, Szúcs vagy egyéb megélhetési bűnözéstől fertőzött településre. Aztán ha többször elvették a gyereke iskolai és személyes holmijait, megverték a nagyapját, kirabolták a házát, ellopták a tyúkot, benzint, a kertből a zöldséget és még a tehénszaros csizmáját is - na majd akkor kéretik kisebbség-védelemről meg egyéb baromságokról beszélni. Tetszik érteni??

kochav 2008.06.25. 23:59:51

sokkoló:
hányszor beszéltél a környék vajdájával?
Mert ő jobban verné be a száját a tolvaj gyereknek mint egy épeszű ember a tiédet.
Pedig az se lenne semmi.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.06.26. 00:31:09

Ööööö....

az egyén és a társadalom elsődleges csatlakozási pontja márpedig a munka. Ergo a társadalmi munkamegosztásba való bevonás - legyen szó akár közmunkáról, akár nem közmunkáról -, az integráció egyik fontos lépése.

Ja!

Kasztrendszer????????????

Tisztában vagy ennek a fogalomnak a jelentésével?

hahaha 2008.06.26. 00:38:41

az a baj, hogy ehez a vitához nem lehet hozzászólni, mert itt nincs vita.
itt félreértések vannak.

úgy látom, hogy ott tartunk, hogy a munka becsületét és nevelő hatását kezdik lenézni.

Tisztázzunk akkor egy tényt. a közmunka azért közmunka, mert nem egy magán cég nyereségét hivatott növelni, hanem a közösség tulajdonában lévő vagyonok megóvására, jobbátételére irányuló cselekedet.

Vagyis ugyan olyan munka mint bármely más, hisz lesz eredménye, csak azon nem a mercédesz gyár qrva gazdag tulkajdonosa nyer egyedül vele újabb 500milliárd eurót a többi mellé, hanem mindenki, aki sétál a letakarított járdán, stb stb...

Bennetek alapból az van, hogy ez is valami segély, holott nem.

A közmunkát végző ember ugyan olyan hasznos tagja a társadalomnak, mint bárki más aki dolgozik, hisz ő is dolgozik.

Ha ezt rendberaktátok magatokban, akkor megértitek azt is, hogy aki közmunkát végez az nem segélyt kap hanem fizetést. fizut az államtól, mint egy önkormi dolgozó, vagy egy miniszter.


Segélyt az kapjon, aki nem képes semmiféle munkából származó jövedelemhez hozzájutni, de nem azért mert lusta, hanem mert nem tud.

Tehát kötelező közmunkát annak aki nem képes a versenyszférába elhelyezkedni, és amit megkapna segélyként az államtól, azt most fizetésként adni neki.

Mellesleg undorító dolognak tartom, hogy lerasszistáznak már mindenkit ebben az országban aki nem nyalja a cigók valagát.
Csak megnyugtatásként közlöm velük, hogy a cigányok sokkal durvábban rasszisták, mint mi! lásd: olaszliszka, és a szinta mindennaposan agyonvert öreg nénik és bácsik.

kochav 2008.06.26. 00:42:46

hahaha:
"a cigányok sokkal durvábban rasszisták, mint mi!"
- ki az a "mi"? ezt jó lenne, ha kifejtenéd, csak, hogy értsük...

hahaha 2008.06.26. 00:43:51

egyébként az is érdekes, ahogy a balfasz kormányyunk reagált: "munkáért pénzt? neeem." kábé ez volt a reakció.

Valaki írta itt, hogy milyen Maksás lett az ország.
Mocskos drogdíler hazamenekítése és most ez az anti munka propaganda.
Mondjuk sokat elárul az igazságról, hogy kötelező munkáról a kormányunknak a rasszizmus jut az eszébe. Tehát már szerintük is a cigányok lusták és nem dolgoznak. csak aza baj, hogy ez szerintük jól is van így!

hahaha 2008.06.26. 00:44:29

érted te azt provokátor!

hahaha 2008.06.26. 00:46:07

de látom, hogy te is megfogtad hsz-em lényegét. én a munka nevelő hatásáról beszélek, te meg belekötsz egy piszlicsáré semmibe.

nem Gusztos vagy álnéven?

kochav 2008.06.26. 00:56:25

hahaha:
...te tényleg teljesen korlátolt vagy.
gondolkozz.
A gondolkodó ember lényege, hogy érvekre érvekkel reagál.
A "te nem gusztos cagy véletlen?" nem érv, hanem a válaszadás megkerülése.
Egyébkent, ha ez igasztal: nem. nem Gusztos vagyok.
- teljes mellékvágány lenne, ha kifejteném a problémáimat a szadesszel kapcsolatban, így nem megyek bele, de tény, hogy ma, Magyarországon, csak a fijjug engedik meg maguknak, hogy ne határolódjanak el a nyíltan is náciktól, és csak a szadesz hajllandó erre felhívni a figyelmet... pfff hát ez tényleg elég szar ügy, de tény.

tény, ugyanakkor, az is, hogy, aki cigányozik, az gondolkodó ember nem lehet.

Tisztába vagyok vele, hogy a liberaliznus a liberalizmus halála, de tisztességes ember akkor sem tehet mást, mint, hogy at összes embertársát, egytől egyig, egyénként ítélje meg.

(...a provokűátor megjegyzérs meg, ugye, nem kell kommentálnom, mert az már neked is ciki lenne...)

kochav 2008.06.26. 00:58:20

ó, sok a sajtó huba:)
remélem, azért értelmezhető...:)

hahaha 2008.06.26. 01:16:42

ehh.

irtam neked kocha egy kedves választ, de valamiért nem küldte el.

most nem fogom megint megfogalmazni, de a lényeg az, hogy én itt amunka becsületéről és nevelő erejéről beszélek, te meg mindenféle náci, meg egyéb zagyvaságokat hordasz össze.

Klasszikus példája vagy annak a tgm és tsa. féle papagájkommandónak akik a mocskos tróger disznókat védik.

Tudom nehéz felfogni a logikáját, de ha az elszemtelenedett disznóknak már nem elég a segély amit lehúznak a dolgozóról, hanem még agyon is verik, megkéselik, kirabolják a maradék forintjáért, vagy pusztán azért mert nem cigány, akkor nem azt kell lenácizni, aki ez ellen felszólal.

Mert tudod, ha te nácizol ilyenkor akkor az történik, hogy az a szemtelen disznó még pimaszabb lesz, mert te felmented a bűnei alól, hisz ő egy rasszistát bánt és mint tudjuk zérótolerancia van ám!

legyen már először zéró tolerancia a mocskos bűnözőkkel szemben, ha kérhetném.

Tudod, ha anno a cigány mortimer nem döfte volna át a szintén cigány lacikát a21-es buszon, akkor talán nem nácizták volna le a fél országot ilyen tgm féle jöttmentek.

Persze aztán bocsánatot már nem kért a libsi fajvédő a mocskos hazugságai miatt.
Uszitani jó volt.

na pá!

kochav 2008.06.26. 01:37:31

Kedves hahaha!
Mielőtt elmerülsz eg y ilyen vitában, legalább vitázni meg kénr tanulnod.
Annyira következetlenül zagyválsz, hogy az ember ül, oszt (jónapot) azt se’ tudja, melyik érvedet döngölje eldőnek a földbe…
Pfff….
Próbáljuk meg:
1. melyik volt a KEDVES válasz?
2. A “munka becsülete és nevelő ereje” egy másodprcig sem vol megkérdőjelezve. Ugyanakkor én, napi igen sok munkával, befizetek havi majd’ fél milla adót, cask azért, mert dolgozom, és ebből ki kell fizetnem pl a TV székház helyreállítását, mert egy tetves, mocskos csőcselék felégette azt. És ki kell fizetnem azt is, amit a tetves náci csőcselék tönkretett pl Tatárszentgyörgyön. Sőt, ki kell fizetnem, nekem, adófizetőnek, hogy kicseréljék a földet a parlament előtt, mert a sok hozzád hasonló telehugyozta azt. Tudod te, hogy nekem ez mennyibe kerül?
Amit elfelejtettél elolvasni, mielőtt válaszoltál volna, az cask egy dolog:

A munkáért nem sagely jár, hanem bér.

Tehát, ha dolgozik valaki, akkor fizesse ki a munkáltató mindazt, amit bármely munkáltatónak ki kéne fizetnie.
És ne nevezzük segélynek, hisz nen az.

Kukola 2008.06.26. 01:49:18

Ha nem sikerül keresztülvinni a javaslatot, népszavazás még mindig lehetne a dologból? Ha nem megy szép szóval magától, akkor rá lehet segíteni erőből (népszavazással)

Hol van az leírva, hogy csak értelmetlen dolgokról lehet népszavazást kiírni? Ha a politikusoknak nem érdeke, hogy az ország jobb helyzetben legyen, akkor az egyetlen demokratikus eszközt kell megragadni a változások eléréséhez.

kochav 2008.06.26. 01:52:10

Kukola:
Akkor szerinted is lenne értelme feltenni a kérdést, hogy:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az elvégzett munkáért fizetés járjon, hogy Ön, ha dolgozik, jövedelemben részesüljön?"

hahaha 2008.06.26. 02:00:53

hagyjuk. tényleg. szerintem Neked lesz a legjobb.
tudod a buta ember saját kárából tanul.

Az a baj, hogy mi olyan dolgon vitatkozunk ami a belsőnkből jön.

nem hogy nem volt megkérdőjelezva, hanem egyszerüen válaszra sem méltettad.

Leragadtál egy szónál és lovagolsz a semmibe.

mit tettek tönkre tatárszentgyörgyön?
amit a tv2 mondott, vagy a népszabi leírt?
hahaha! jó vicc.
Mondjuk abban én is egyetértek Veled, hogy nem a tv székházat kellet volna lerombolni, hanema köztársaság téri mszp sékházat.
ebben igazad van.
végre egy hazafias gondolat! már azt hittem teljesen elveszett ember vagy!

köszi, hogy kicserélted a földet a parlament előtt.
Gyere hozzám ősszel ásni kéne egy picit a kertben, ha már ennyire nagy áldozatot hoztál a hazáért.

Neked pajtikám az semmibe nemkerült.
mellesleg azt nem a hozzám hasonlók hugyozták le, hanem a kormányunk által nyomorban tartott hajléktalanok.
na mindegy. látom hogy nem vagy képben, ezen lehet javítani.

még valami?

egyébként megsúgjam neked, hogy mennyibe fáj a közmunkáért fizetett "segély" (szerintem bér) után adót fizetni?

egy tollvonás.
elég felbruttósítani és szevasz.
Tudod, mint a nyugdíjakat.
és akkor majd lenyugszol? vagy mi?

kochav 2008.06.26. 02:04:48

pffff... nna... ha még lesz kedvem hajnali kettőkor,, kielemzem, amit írtál, mert egyetlen pontban sem volt semi értelmes... ha ne adj' isten nem érkezik meg a válaszom még az éjjel, akkor egyszerűen elaludtam... mert én dolgozom reggel...

kochav 2008.06.26. 02:19:40

1.Tudod, van egy alapvető félreértés, ami mindjárt az első mondatodban felmerült. Mégpedig, hogy ki, kinek a kárán tanul.
Nos, őszinte leszek,
(Tudom, te vagy a kivétel, de a te kivételeddel) a más kárán senki nem tanul.
A saját kárán tanul az okos.
A buta a saát kárán sem tanul.

2.
Én úgy gondolom, hogy semmit nem kellett volna lerombolni. Lesznek választások. Ha úgy látjuk, hogy helytelenül választottunk, semi baj; legközelebb szavazhatunk másra.
Senki nem gyújtotta rá a házát viktorra kaya ibrahim miatt, vagy az ezüsthajó miatt.
Vagyunk, ha nem is sokan, de egy páran, tisztességes adófizetők az országban, orbánra senki nem akarta rágyújtani a házat, pedig többet lopott tőlünk, mint az egész maszop kormány összesen…

Baromi szomorú, de tudomásul veszem, hogy a gyurcsányok meg orbánok együtt heverésznek a szaunában esténként és nagyokat röhögnek, kinek mi jusson, ha faszán elosztották.

Ami nekem innentől fogva még fontos lehet, az egy:

Az egyén az egyén,
Ha valaki vélemény alapján választ csoportot, az szapulható, utálható. (gyurcsány a király, viktor az isten, stb…)

De ahhoz buta, neveletlen, tanulatlan bunkónak kell lenni, hogy valaki a faja/fajtája alapján ítéljen meg valakit.

hahaha 2008.06.26. 02:24:16

gondolom. hajnal kettőkor még itt vagy. korán kelhetsz...
figyelj! ha nem tudod elolvasni amit írtam,akkor én munka helyett inkább a sulit javaslom.

kitartás!

kochav 2008.06.26. 02:33:57

pfff... gondolom, te még suli előtt vagy, hát nekem az már egy pár éve elmúlt...
...de biztos vagyok benne, hogy neked korábban kell kelned, hisz még iskola előtt vagy; én - lusta gyesznó -, pl fél hétig aludhatok.
Igaz, ha minden jól megy, este 10-kor már nem doglozom.
Tehát meegint sikerült eljutnod arra a pontra, hogy ne kelljen vitatkozni.

Én tudom, hogy a vita ey komoly dolog. És értem, hogy Te még nem készültél fel erre, ezért inkább megróbálod elütni a témát más dolgokkal.
De ne aggódj, semi gond.
Szerintem, kamaszként, mindannyian megpróbáltunk komoly érveket felsorakoztatni az álláspontunk melle, és aztán az évtizedek sorántanultunk még rengeteg érdekességet.
Tehát én nem haragszom rád.
Mire felnőtt ember leszel, sokkal több ember véleményét fogod ismerni, mint egy átlagos kamasz.
Hajrá!

hahaha 2008.06.26. 02:36:29

nyilván.
szerintem nem buta neveletlen és bunkó az aki faja/fajta alapján ítél.

én azt butáznám, le aki nem képes elfogadni, hogy az emberek nem egyformák.

Te azt mondod, hogy az egyénben hiszel, majd ütöd magad amikor lebutázol másokat akik máshogy gondolkoznak mint Te.

hogyis van ez?

akkor most ki a buta?
Megbélyegezel másokat, miközben azt mondod, hogy ez ellen harcolsz.
ha az egyénben hinnél, elgogadnál minden véleményt és nem butáznál.
te is kirekesztővé válsz.
mi akkor a különbség közted és az általad megvetett nácik közt?
semmi!

bár ez nem erről szólt!

nyilván lesznek választások.
nyilván csak nincs már annyi elbalfaszkodni való idő.

hahaha 2008.06.26. 02:41:55

persze-persze!
meghagyom neked ezt az örömöt, hogy azt gondolj Rólam amit karsz!

Én egy ilyen jóarc vagyok!
Mint mondtam: vitázni érvekkel lehet. érzelmekkel nem.

Ki ma magyarországon a segélyeket munka után akarja osztani az a cigányság sorsát jobbá akarja tenni.
Aki ez ellen van az egy piszok gazember és ő az igazi rasszista.
Mert Neki nem számít, hogy csomó ember nyomorban és mindenféle jövőkép nélkül éli majd az életét!

Ha majd ezt megértik azok akik ellenzik ezeket a jó döntéseket, akkor talán lesz jövőképe a cigányságnak és az országnak.

Kopiás Attila Steve 2008.06.26. 02:47:55

Kösz a szerzőnek a cikket. A hozzászólók nagy része meg... Valahogy mindenki, aki nem akartja instant munkatáborba zárni a cigányokat, az egyből cigányfil. Jah, kár, hogy nem csak fekete-fehér álláspont létezik, hanem szürkeárnyalat, sőt a szívárvány teljes palettája is. Ha te csak a fehéret látod, ahhoz képest tényleg minden szín nemfehér. Ez nem a cigányprobléma kérdése, hanem alap vita- és véleménykultúráé: aki nem ért velem mindenben egyet, arra nem feltétlen igaz, hogy mindenben az ellentétem. Ha ezt próbálom bebeszélni magamnak, csak magamat csapom be...
Kochavnak pl tök igaza van, normális párbeszédben alap lenne, hogy (mint ahogy ő is megteszi ezt) az objektív állításokat nem kérdőjelezik meg az ellenzők. A segély az állam által folyósított, rászorulás alapján osztott pénz. Közmunkát az önkormányzat indíthat és mint minden munkáért (az önkéntes kivételével) fizetés jár érte. A közmunkáért segély tényszerűen lehetetlen, mint a meleg hó. Arról lehet vitatkozni, hogy a segélyezés rendszere jól működik-e, ha pedig nem, akkor mit és hogy kéne rajta átalakítani. Persze ha úgy állunk neki, hogy "meg kell fegyelmezni ezeket a cigányokat valahogy", akkor ne csodálkozzunk, hogy akkor is rasszistának "néznek", ha a konkrét törvénytervezetben már nem nevezzük nevén őket...

kochav 2008.06.26. 02:50:37

ld bejegyzésem közvetlen a tiéd előtt...

csak egy szó:
ha egyénként látod az embereket, a gondolkodásuk az, ami beszél.

- gondolkodás alapján csoportosíthatod és szeretheted vagy utálhatod őket, mint pl. "rohadt nácik", "szemét kommunisták".

Ha viszont azt mondod "büdös cigány", "rohadt zsidó", "szemét boxos", stb, akkor nem kérdezted meg, ki ő, mit csinál, mit gondol.

Ez az az alavető butaság, ami miatt Platón úgy vélte, a közvetlen demokrácia (ld. népszavazás) nem szolgálja egy ország javát, hisz az, ki pirkadattól alkonyatig a földet túrja, bár nagyon hasznos lehet a nemzetgazdaságban, mégsem valószínű, hogy helyesen fogja tudni megytélni, mely politikai döntések szolgálják leginkább a hazát.

Emmek 2008.06.26. 03:29:14

Tudnék ajánlani egy nagyszerű szociográfiát a témában Kun István tollából, Paloták a vadmacskásban címmel jelent meg pár éve. Amellett, hogy tényszerű, nem száraz, sőt választékos a nyelvezete, ezért még olvasmányként is merem ajánlani. A könyv egyik nagy felvetése pont ugyanez, rengeteg szempontot sorravesz, leírja az összes kijátszást, sőt fokozza azzal a megfigyeléssel, hogy a segélyből élők még az ingyenes tanfolyamokra, képzésekre sem hajlandóak elmenni. És ezek az emberek nemcsak a cigányok. Sorra említ olyan példákat, hogy adott faluban 1OO%-os a munkanélküliség, miközben a falu határában, vagy két faluval odébb a gyár, az üzem munkaerőhiányban szenved, és sokszor külföldről kell munkásokat behozniuk. Rendesen számszerűsítte a tényeket, például vidéken három gyerekkel már kimondottan megéri segélyen lenni. Persze a szerző nem egyoldalú, a munkaadók szemétségeit is felvázolja.

Teljesen egyetértek azzal a hozzászólással, amit már fent leírt valaki, hogy a cigányok sajnos saját magukat húzzák vissza. Volt, olyan cigány ismerősöm, aki elpanaszolta, hogy amikor a fehér nevelőszülőktől visszakerült a családjához, akkor nem engedték, hogy az asztalnál tányérból egyen, csúfolták, hogy mit fehérkedik, a többiekkel együtt kellett a földön a közöslábasból ennie, majd a saját anyja elküldte rokononékhoz - nagybácsihoz - hogy 13 évesen kipróbálják őt az ágyban. A cigánysorból pedig nem tud azóta sem kitörni, a gyerekeit ugyan igyekszik arra bíztatni, hogy tanuljanak, de még a saját férje is leszólja és lekezeli őt.

Nagyon nem értem, hogy miért engedi az állam, hogy az államon belül a vajdaság intézménye egy külön államként működjön és hogy egyáltalán létezzen. Ezzel az intézménnyel maga az állam gettósítja a romákat, mert amelyikük nem akar ilyen hierarchiában élni azt is belekényszerítik, hiszen mindig is csak a vajdákkal és azok körével fog az állam kommunikálni, azok osztják le a kártyákat, ők kapják az állami támogatás nagyobb részét is, lásd a mostani olcsó számítógéphez jutást, így kirekesztve a többieket.

mirInda 2008.06.26. 04:06:59

Ha a közmunka büntetés, akkor a segély jutalom.
Integráció? Simán megy az, lásd a szomszédaimat balról és jobbról is. :)
Tényleg hülye az, aki egy kalap alá vesz minden romát, de az is aki azt mondja, ugyan legyünk már még szolidárisabbak.
Kell-e az integrációs programok mellé az a közmunka?
A jobbról és balról szomszédaimat (polgárosodott romák) kérdezzétek csak meg! Beszéltünk róla, azért merek kommentelni. :)

mirInda 2008.06.26. 04:09:47

Ja, igen, most látom a rasszizmus címkét. Az miért is van itt? :)
A segélyt kötnék közmunkához, nem a romákat.
Mondjuk a kommentekbe beleolvasva, lehet, hogy a címke néhol megállja a helyét.

Szalahadin 2008.06.26. 07:01:58

Nem értek egyet a cikk szerzőjével, Napnál világosabb jelei vannak, hogy a cigányok elsöprő többsége NEM AKAR dolgozni, ami részben az ő hibája, részben az elszabott segélyezési rendszeré, mivel NEM ÉRI MEG dolgozni. Ez egy csapdahelyzet, amely maximálisan élősködésre ösztönöz. Más kérdés, hogy a munkára szocializált magyar inkább elmegy a minimálbérért is dolgozni, éppen ez a bizonyíték, hogy jelentős különbség van a cigány és a magyar mentalitás között. Aki a cigányok minden súlyosan antiszociális kilengéséért való felelősséget a többségi társadalom nyakába akar varrni, a védhetetlent védi. Józanabb cigány vezetők is elismerik, hogy nem bírnak a cigányokkal, akik szerint NEKIK KIZÁRÓLAG jogaik vannak, KÖTELESSÉGÜK pedig semmi. Ezt az állapotot, meg az élősködők bővített ütemű újratermelését azonnal meg kellene szüntetni, mert logikusan végiggondolva nem lehet más a vége, mint polgárháború. Ebben a háborúban persze a médiacsőcselék és az elviselhetetlenül aljas jogvédők is megkapnák a magukét, ezért a gazdi parancsa ellenére valójában nekik sem érdekük a helyzet további fokozása, még ha erre nem is jöttek még rá.

Thony 2008.06.26. 07:30:45

Egy dolgot nem értek… Miért hiszik azt az emberek, hogy a közmunkával a romák, vagy más emberek integrálódását kell segíteni. Szerintem a kettőnek semmi köze egymáshoz, közmunkára igen is szükség lenne, mert a „csóró” önkormányzat nem fog tudni felbérelni XY vállalkozót, hogy a tulajdonában és/vagy kezelésében lévő területeket és egyéb létesítményeket fenntartsa. Így viszont úgymond „két legyet lehet ütni egy csapásra”, mert a törvény által biztosított segélyt odaadják, de legalább cserébe kap is valamit a másik fél. S talán a többi bérből és fizetésből élni próbáló ember igazságérzete is javul valamelyest, (ha helyre nem is áll…)

Egyébként nem tudom miért lett a „monoki modell” hirtelen ilyen komoly sajtóhír. Jó néhány településen működik már ez, ráadásul jó ideje, csak nem verik nagydobra… Vagy kellően messze van a híres Fővárostól és a sajtótól...

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.06.26. 07:39:05

Miert blogolsz a rozsadombrol, he??
Neha nezzel mar ki a palotadbol, mi folyik a plebsz kozott.

koszonom.

Cinikus 2008.06.26. 08:13:04

Nem értem én ezt az egész balhét... amikor először hallottam a hírt (hogy a segélyért cserébe dolgozni kell), akkor szó se volt arról hogy a népesség mely részét érinti ez.

Nagyon kár volt belekeverni ebbe a nemzetiségi kérdést, a dolog ennél sokkal egyszerűbb:

A pénzért dolgozni KELL. Pont.

Ez nem integrációról, polgárosodásról, iskolázottságról szól, hanem hogy tegyen le valamit az asztalra azért a pénzért, amit kap.

Nem mellesleg meg ha igazságos, kemény főnöke lenne (mert van ilyen!!!), akkor a teljesítményre kényszerítés, az egyenlő elbánás, a kötelező normák betartatása igenis nevelné a delikvenst.

Nem értem miért kell háborogni azon, hogy munkaképes embereknek nem adunk ajándékba pénzt.

TD223 2008.06.26. 08:24:38

Nem a cigányság helyzetének javításáért akar mindenki közmunkát adnia segélyezetteknek, hanem a magyarság helyzetének javítása végett... Gyurcsányék annyit lopnak, amennyit bírnak, a segélyezettek nem fizetnek adót, vagy minimálisat és óriási a munkanélküliség. Mindent a magyar dolgozók fizetnek... Ezen kívül az igazság miatt is le kell törni a segélyeket. Ne legyenek már pozitív diszkriminációban részesülők... Cigányokon ez nem segít, csak az, h végre eltűnik a kettős mérce (zsaruk, ügyészség, bíróság, segélyezés...), kiutálja a társadalom a cigányok érdekeit hazug és aljas és hamis módon "védő" fajvédőket (OCÖ, MKP-Eke, Mohácsi klán ...) , stb. Szegregáció meg kell, mert ha egy hülyét berakunk 10 normális közé, akkor nem 11 normális lesz, hanem 11 hülye.

Zsirparaszt/színesfémérdekelt megélhetési buckalak 2008.06.26. 08:27:52

Van az írásban igazság. De: a közmunkának az a szociális haszna kimaradt a megközelítésből, hogy a gyerek látja dolgozni menni aput/anyut, ő meg elmegy iskolába, mert nincs senki otthon. Ő már lehet, hogy elvégzi a 8 osztályt, némelyik meg szakmát is szerez.

M a r c e l 2008.06.26. 08:29:16

Látható a rögtönzött közvéleménykutatások szerint is, hogy az emberek többsége az "aki nem dolgozik, ne is egyék" elve mellett áll ki. Természetesen a szegényekről van itt szó, mert a sok gazdag henyélő megélhetési gondjai nem foglalkoztatják a közvéleményt, csak a lecsúszott, nincstelen rétegek ellen szól a haragjuk. Hirtelen mindenki bősz református lett, akik számára az "imádkozzál és dolgozzál" jelszava az élet alapja. A "nem vagyok rasszista" kijelentések mögött bizony erős rasszista indítékok állnak és egy erős beidegződés, mely szerint a cigány népesség nem is akar dolgozni, csak segélyből élni. Miközben elfelejtik, hogy a segélyezettek 60%-a nem cigány származású és a cigány lakosság egy része keményen dolgozik vagy dolgozna, ha lenne munkája. Persze egy népcsoportot bűnbakká tenni régen bevált recept.

Amikor azt mondja a munkáltató: "én cigányt fel nem veszek", de közben a népek hőbörögnek, hogy "munka nélkül ne is egyen, nulla segélyt neki". Nem paradoxon ez, hogy gondoljátok? Ráadásul a "csak aki dolgozik, az egyék" elve alapvetően emberellenes. Nem dolgozik a gyeses kismama, a tanuló diák, a nyugdíjas, a rokkantak nagy része, a szellemi fogyatékosok jó része, depressziósok egy része stb, mégis élniük kell. Az élethez, a lakhatáshoz való jogot megkérdőjelezni jóhiszeműen nézve is emberi gyengeségből fakad, de én jó adag irigységet, haragot, gyűlöletet is látok itt.

Spéter46 2008.06.26. 08:36:42

Némi módosítással vissza kell hozni a Btk.-ba a 'KMK'-t azaz a közveszélyes munkakerülést, valamint
szintén némi módosítással a javító nevelő munkát. Aki pedig ezen utóbbi szabályait megszegi annak időtartamát 50 %-os kulccsal át kell váltani szabadságvesztésre!
RENGETEG DOLGOS KÉZ LESZ!!!!!

Cyprián 2008.06.26. 08:37:35

Nézzünk szembe a ténnyel, a hazai roma etnikum (cigányság), kinek hogy tetszik mintegy egynegyede-egyharmada egy népvándorláskorabeli barbár nép szintjén áll. A mások magántulajdona csak mint bármikor elvehető jószág érdekes nekik, a másik ember élete meg jó esetben semmi. Jó esetben, mert jó eset az, hogy ha csak annyi nekik egy védtelen és kiszolgáltatott ember össze-vagy agyonverése mint mészárosnak a marhataglózás, mert rossz esetben kifejezetten élvezik is. Miuután szemtanúja voltam egy mintegy 30 fős szegény elnyomott, előítéletektől sújtott család hogy veri vfél perc alatt véresre a rosszkor rossz helyen (fényes nappal egy kelet-magyarországi falu főutcáján ) a 12 éves öcsémet röhögve, élvezve , és dicsérve aranyos okos fiacskájuk hőstettét a nekik semmit sem ártó gádzsó gyerek ellen, nem a rasszizmus szól belőlem...Gondolom éppen szünet volt a kedvenc szapanoperájukban, ki kellett találni valami elfoglaltságot. Igenis dolgozzanak, addig sem érnek rá lopni és erőszakolni.Nézzünk szembe aténnyel: az ország jelentős részén egy Koszovó lesz, és már folyik a magyarok kiköltözése, és "etnikai kitisztogatása". Voltatok már Gadnán?! Hogy erőszakolták meg és darabolták fel a nyugdíjas nénit 9500 ft-ért?
Mivel csakis és kizárólag az erőszak nyelvén értenek, hát azon kelll beszélni velük!!!! Az ő egyetlen törvényuük az ököljog, hát a magyar állam fegyveres erőinek mint acélfal kell állniuk velük szemben, különben bukjuk az ország egynegyedét hamarosan, úgy hogy még ezt is mi finanszírozzuk! Aki szerint fasiszta vagyok, az éppen költözzön közéjük, és úgy oktasson ki. Nem gyűlölöm őket, de a törvénykövető magatartást nem csak azoktól kéne elvárni akik eltartják őket.

Andie 2008.06.26. 08:37:42

Üdvözlet az inteligens blogtársaknak!
(én magam is üdvözlöm a kulturált eszmecserét!)

A felénél vagyok a kommenteknek, de most le kell szaladnom pénzt felvenni, meg 1 kiló cseresznyét venni, mert rögtön éhenhalok.
Nomeg ha nem irom le a kérdéseimet, el fogom felejteni :)

Szóval hirtelen 2 kérdés, és aztán olvaslak tovább benneteket.

1.) Sajnos hiányosak az ismereteim, igy egy kis felvilágositást kérek ezügyben: Milyen címen kapnak a cigányok élethosszig minimálbér/vagy talán több?/ mértékű ingyenjuttatást? Tudomásom szerint a munkanélküli segély (ha engem most kirúgnak a bankból, mert itt cigányozok pl) max 3 hónapig jár, a legutolsó bér x%-a, max y ft. Aztán utána akár éhen is halhatok a kedves állambácsitól, holott az elmúlt tizenX évben havonta közel 300ezer ftot "kapott tőlem". Ezek miért és milyen cimen kapnak?

2.) Egy kis 1984 jellegű kérdés: Mi történne szerintetek, ha mi elfogynánk. Képzeletben menjünk el nyaralni 10 évre itthonról. Maradjon Magyarországon csak cigány. Szünjön meg minden olyan termelés, amit nem-cigányok - pontositok - dolgozó emberek végeznek (tehát a dolgozó cigányok is jöjjenek velünk).
Mi lenne itt pár hét/hónap múlva? Ki adna nekik segélyt? Mit csinálnának? Kitől lopnának? Mit? Előbb utóbb elfogynak a ki/megtermelt javak, és már csak ők maradnak, egy szemétdomb tetején.
Vagy még egyszerübb példa: képzeletben tegyük őket egy hatalmas szigetre (Ausztrália anno?). Mihez kezdenének? Mit és kitől lopnának? Kiirtanák egymást? Szocializálódnának? Elkezdenének termelni?
Gyerekek, én annyira kiváncsi vagyok!

Na most megyek cseriért. Ki kér? :)

Cinikus 2008.06.26. 08:44:15

álommókus :

hát nagyszerű hogy a segélyezettek 60%-a nem cigány, amikor a cigányok a teljes népesség kb 10-15%-át teszik ki. Akkor végülis arányaiban csak kb. négyszer annyi cigány él segélyen mint nem cigány. De jó...

Továbba a terhes nőt ide venni elég durva csúsztatás, egyrészt mert gyereket nevel (és legyen már fontosabb egy új élet rendes elindulása, mint a munka), másrészt előtte-utána dolgozik általában. Próbálj meg egyébként bármi munkát csinálni úgy hogy a gyerek (2)-3-4 óránként fél órát eszik, felet üvölt rossz esetben, éjjel is.

Te is a jogokkal jössz itt... aki munkaképes de nem akar dolgozni, az jogokat se akarjon!!! És pénzt se!

Egyszer dolgoztam egy konzervgyárban, ahol a telefonközpontos néni toloszékben ült paralízis miatt. Minden nap, hóban-esőben-fagyban begurult a munkahelyére, kedves volt és szerény. Igaz, a gyárban minden nap feltölthette a tolószéke akkumlátorait csak úgy, de akkor még ezt elbírta a gyár.

Aztán megölték a gyárat, kirugták. SEMMIT nem kap azóta, az élete szétesett !! Se segélyt se semmit, pedig ő dolgozott, amig bírt és volt hol.

Akkor az aki dolgozni sem akar, miért kapjon bármit is ????????

borsodi 2008.06.26. 08:50:14

kochav, láthatólag büszke vagy arra, milyen sokat adózol, és milyen művelt vagy. Mindkettő remek dolog, és csak buzdítalak, hogy így tovább.

Sajnálatos módon azonban a magyar elit (hmmm-hmm) azon részéhez tartozol te is, amelyiknek fogalma sincs a probléma természetéről.

Gyanítom, soha nem kellett segélyből élők között laknod. A mítingjeidre nem mentek be kéregetők, nem nyúlták le a belvárosból rendelt szendvicseiteket.

Nem kellett elköltöznöd a szülőfaludból sosem, mert bár húsz éve még alig lakott ott egy-két cigánycsalád, mostanra a fele falu belőlük áll, és a biztonságod miatt rettegsz.

A kochav és a hozzá hasonló véleményen levők ott vannak komoly tévedésben, hogy nem látszanak felismerni: a cigánykérdés nem etnikai kérdés, hanem társadalmi, - ennélfogva felemlegetése nem rasszizmus, hanem az egyre eszkalálódó probléma megállítására tett kísérlet.

Kedves kochav, azokra az emberekre emlékeztetsz, akik a II. vh. előtt azt mondták, hogyan lehetnek mások olyan elvetemültek, hogy háborúzni akarnak, ahelyett, hogy megegyeznének Hitlerrel. (Még az első világháborúban megtanulták, hogy a vérontás milyen rossz, nagyon helyesen. Pacifistáknak nevezték magukat.) Egyesek meg is egyeztek vele (mint pl. Chamberlain), persze ezzel csak azt érték el, hogy Hitlernek több ideje volt odahaza rombolni, erősödni, és végül a bajt így sem lehetett a szőnyeg alá söpörni. Csak addigra már tankostul jött.

Hát ez a helyzet a segélyből élőket közelről sosem látott véleménynyilvánítókkal is. Amíg a dolgozni nem akaró élősködők szaporodnak, terrorizálják a keleti falvak lakosságát, egységes tömböket alakítanak ki, ezzel csak fokozva a problémát, addig ők rasszizmust kiáltanak.

Mindig egy történelmi korszakkal korábban járnak. Ahogyan a pacifista elődeik azért nem akartak vitatkozni a felemelkedő Hitlerrel, mert az első világháború elrettentette őket, addig a mostani, megszorítást igénylő problémákkal azért nem tudnak szembenézni, mert a II. világháborúban megtanulták, hogy egy egész nép sosem lehet bűnös, és a rasszizmus csúnya dolog. Ez igaz, csak csúful le vannak maradva.

Kiemelem nekik, hátha úgy jobban észreveszik.

*** Itt nem a cigány népről van szó, hanem a cigány életmódról. ***

Végül, ha már kochav befizetett adójáról beszéltünk, egy eset, amiről tudok: valami borsodi faluban késett a segély. A postán a segélyre várók meg azt kérdezgették felháborodva, hogy mi van, nem dolgoznak a parasztok? Ennyit a hozzáállásról, amin változtatni kell, és ennyit arról, kedves kochav és társai, hogy akiket védtek, etettek és tenyésztetek (és én is az adómból), azok mennyire értékelnek benneteket.

Tulajdonképpen amíg nem jöttök rá az igazságra, nem is tévednek nagyot. Remek rabszolgák vagytok nekik.

Cyprián 2008.06.26. 08:50:16

Hogy mit csinálnának? Hát egy idő után azért elkezdenének dolgozni. A népvándorláskori barbár népek is elkezdtek, és a mi őseink sem a magántulajdon és persze az emberi élet tisztelőiként voltak ismertek a X. században!!!Szóval a cigányság jövőjét illetően egyáltalán nem vagyok pesszimista, de kiborít, hogy a hülye "jogvédők" egy ókori típusú barbár életformában mindenáron a rasszizmus szegény áldozatait akarják látni. Egyébként mint utaltam rá acigányok mintegy EGYNEGYEDE akit mint "cigányt" emlegetünk, ami így szintén hülyeség. El kéne dönteni végre, hogy mit karaunk velük ők legyenek ami "négereink" mint Amerikában, vagy a koszóvói albánjaink?! Szóval egy integrált szinesbörű népcsoport, vagy maradék államunk egy részének elvevői. Én az elsőre szavazok, de ezt nem úgy kell elérni, hogy pénzzel és torz jogfelfogással gyorsítjuk az etnikai őrségváltást mintegy hat megyénkben és bátorítjuk a törvényszegő magatartésmintákat.

guttenberg 2008.06.26. 08:51:09

Tisztelt!(?) Kisebbségi képviselők-OCÖ elnok-Budpaesti Hozzáértők-Politikusok-"Ombucman" és mindenki aki "rasszizmusnak látja a közmunkát"!!! Javaslom Önöknek, költözzenek Ózd környékére, vagy Salgótarjánba, esetleg egyik Dankó telepre vagy Szőlő utcába. AZTÁN 2-3 HÓNAP UTÁN OTT TESSÉK ELMONDANI, HOGY A MOSTANI ÁLLAPOT AZ JÓ!!! SŐT!!! AKI AZ ELLENKEZŐJÉT ÁLLÍTJA AZ KIREKESZTŐ ÉS RASSZISTA+FASISZTA...STB Aztán állítsa-ák majd Ön-Önök összeverve és kifosztva-kirabolva is ugyanaezt ... Mert ma Magyarországon csak a Magyar van kisebbségben!!!!!!!

Joc 2008.06.26. 08:57:09

Nem is tudom ki a rasszista. Az, aki az adójáért cserébe elvár valamit, vagy az, aki csak tartja a markát, és ha nem kap meg mindent azonnal és feltétel nélkül, akkor elkezd kiabálni, hogy ez azért van mert ő cigány. Kívánom a kedves szerzőnek, hogy költözzön egy hónapra melléjük. Meg fog változni a véleménye. Ők nem is akarnak integrálódni, parasztnak hívnak minket. Téged is kedves szerző! Természetesen tiszteletem azokat, akik dolgoznak, építik az országot, rájuk ez nem vonatkozik.
És ez vonatkozik ugyanúgy azokra a fehér emberekre, akik ugyanilyen módon "élnek".
Amúgy mielőtt ilyen hülyeségeket irogatsz, előbb győződj meg róla, hogy mit is állítasz. Szerintem te állomvilágban élsz, és fogalmad sincs mi történik az országban.

M a r c e l 2008.06.26. 08:59:12

Öröm nekem látni a sok kádárkori kommunistát. Jó rátok nézni elvtársak, a szocializmus építése és a lenini út más néven bár, de töretlenül folytatódik a népi demokrácia kebelében!

Elvtársak!

Dolgos népünk győzni fog! Világ fórumozói egyesüljetek!

Gilderoy 2008.06.26. 08:59:15

Szerintem nincs igazad. Olaj a tűzre, hogy a roma jogvédelemben érintettek csípőből tüzelnek mindenkire, aki csak meg meri pendíteni a segélyért dolgozni elvet (és nem csak az aktuális jogi helyzet miatt). Ezzel nem lehet kivakarni a romákat a rájuk sütött "ezek nem akarnak dolgozni" bélyegből, ez csak megerősíti azt.

Másrészt porig alázza pl. a kukásokat, akik éhbérért a legocsmányabb munkát végzik. Őértük a lóf*sz se ír blogot, és az ő erőfeszítéseikről nincs társadalmi vita.

Harmadrészt, attól hogy nem lesz egy csapásra több roma buszvezető, még érdemes dolgozni. Ha azt hiszed hogy csak akkor érdemes dolgozni, ha egy csapásra három szinttel feljebb lehet lépni, akkor óriási tévedésben vagy.

Negyedrészt, jótékony hatással lenne a romagyerekek szocializációjára, ha azt látnák, hogy a munkának igenis van értéke.

M a r c e l 2008.06.26. 09:02:52

Jól látom, hogy mindenki csak a romákat nyüstöli? Szerintetek - elvtársak -, a segélyért munkát az csak a cigányokat érintené?

M a r c e l 2008.06.26. 09:04:24

Szóval szegény néni rokkantan kénytelen volt hóban-fagyban bejárni dolgozni.

Aki ezt tekinti mintának, azt én meg nem tekintem embernek. Ennyi, a vitának az ilyen postolókkal vége. Dolgozz te is rokkantan.

Inkább az állam adjon a szegényeknek többet, vagy nem, komcsijaim?

Gab 2008.06.26. 09:09:15

Kedves cikkíró!

Nagyon megható ez a humanitárius hozzáállás, de az úgymond "jó ügy" képviseletében tett igyekezett mellett nem ártana elgondolkozni pár dolgon!

Előszöris, a rasszizmus manapság igen felkapott szó, hiszen pajzsként és kardként is lehet használni! Értem ezalatt egyrészt a mostanra erőssen kialakulni látszó pozitív diszkriminációt, másrészt a hibák palástolására is remek: "azért mert roma vagyok!"

Ez önmagában is jogosan dühíti az embereket, de mégsem ez a probléma magva. A tisztesség és a humanizmus fogalmait azonban érdekesen értelmezik manapság. Ha valaki rászorul. akkor segítek neki, hiszen így emberséges. De! Az a minimum, amit cserébe a rászoruló adhat, hogy mindent elkövet, hogy kihúzza magát a bajból, és méltó legyen a bizalomra! Miért? TISZTESSÉG! Érted ezt a szót?

Namármost. Lehet tagadni, meg a rasszizmus vádját használni pajzsnak, amikor az emberek észrevételüket teszik affelé, hogy bizony a cigányok mindent elkövetnek, csak ne kelljen dolgozni. Ez sajnos döntő többségben tény! Mindenki látja/érzi!

Namármost kedves cikkíró! Pár röpke sor erejéig tekintsünk el attól, hogy cigányokról van szó! Beszéljünk általánosságban az emberről! Az embert az akarata és az értelme választja el az állatvilágtól. Hogy ne kerüljünk nagyon távol az állatoktól, az ember is megküzd akarattal és értelemmel azért, hogy enni adjon az gyermekeinek, akár az állatok. Akar, mert vannak céljai az életben! Még egy állatnak is vannak!

Nos, ezek után úgy érzem jogos a kérdés, hogy miért segítsek egy olyannak semmiért, aki nem hajlandó ezt viszonozni? NEM AKAR! NINCS CÉLJA!

Drága jó nagymamáink bölcsebben voltak nálunk! Bizonyára sokan hallották már tőlük, hogy "majd ha dolgozol fiam, és el kell látnod a családod, akkor megtanulod értékelni a munkát és a pénzt!"

Nos igen! Minden rendes ember tudja hogy miről beszélek! Megtanultuk! AKARUNK! Mert felelősséget érzünk gyermekeink iránt is, hiszen enni szeretnénk adni nekik!

Hogy miért kell közmunkát vállalnia a cigányoknak? Ha a fenti sorokból nem egyértelmű, hát elmondom! MERT MEG KELL TANULNIUK FELELŐSNEK LENNI! MEG KELL TANULNIUK AKARNI! ÉS PERSZE MEG KELL TANULNIUK AZT, AMIRE MINKET A NAGYMAMÁNK TANÍTOTT!!!

Integrációt akartok? Előrelépést? Ez az első lépés!

Cinikus 2008.06.26. 09:09:57

álommókus:

Nem kénytelen volt, hanem AKART !!! Tanulj meg olvasni, mielőtt válaszolsz.

Ha neked nem ember és nem követendő minta, aki dolgozni akar, akkor nincs több kérdésem.

De, egy. Van fogalmad mennyi a rokkantnyugdíj ma??

Gilderoy 2008.06.26. 09:10:29

álommókus

Pont azért lesz majd szar a szabályozás mert a részletekről nincs értelmes vita, csak nááááááááááciiiiiiiiiik visítás van (pontosabban szalonrasszizmus). Tehát a pontos jogi keretek kialakítására egyáltalán nem fog sor kerülni, valamit átverekednek majd gyorsan, amivel aztán mindenki szarul jár, viszont a jogvédők majd azt mondhatják hogy "na ugye megmondtuk".

Rengeteg részlet van ami tisztázásra szorul.

cégalapító · http://cegalapitas.blog.hu 2008.06.26. 09:12:02

Diplomával azért lehet találni munkát, csak sokan szemtelenül nagy bérre pályáznak a szinte nulla tudással.
Én teljes mértékben támogatom, hogy csak akkor kaphasson valaki segélyt, ha valamilyen közmunkát végez. Olyat pedig ne mondjon nekem senki, hogy nincs semmi közmunkára lehetőség az adott településn, mert az nem igaz.

Spéter46 2008.06.26. 09:24:14

Kochav:
Nem kéne néha egy kicsit dolgozni is, vagy ez a munkád?

Nos arra voltál kiváncsi kiket értünk "mi" alatt?
'Mi" alatt értjük mindazon emberek összességét akik látástól mikulásig dolgoznak, de nem kapják meg munkájuk ellenértékét, mert annak egy részét szétosztják a mocskos munkakerülők között!!! ( szándékosan nem "cigányoztam")

Másrészről elegem van a szegény Pistikékből, meg Andriskákból. Minden rohadt bűnöző és 40 lves korában is erre hivatkozik a bíróság előtt! Csak azért irtottak ki egy családott 2.500 Ft zsákmányért, mert rossz gyermekkoruk volt, a szülők többször elverték őket, ha egyáltalán voltak szülők!

A segélyért munka egyáltalán nem jelenti feltétlenül, hogy a "segély" és a "munkabér" összemosódna!!!!
Ugyanis a segélyezésnek most is vannak feltételei. Ezek a feltételeket kell csupán kiegészíteni azzal, hogy a segélyre jogosultság egyik feltétele a közmunka legyen az egyéb szociális feltételek mellett!

Hoborc 2008.06.26. 09:28:23

Tavaly az adózott fizetésünkből 18 év anyósnál lakás után építettünk egy házat. Idén velünk szembe beköltöztettek egy cigány családot.
A trágyadomb, a szag, a legyek, a szabadon legelő állatok, az, hogy kerti budi mellé járnak dolgukat végezni, feltúrják a kukánkat, kábelt égetnek: csak egy-két hangulati elem. Budapesttől 25 km-re lakunk. Szívesen szervezek látogatást, azoknak, akik nem értik miért kellene őket minél előbb segélymentesíteni és megtanítani, hogy nem az udvar közepére sza..unk.
Édesanyám a nyugdíj mellett dolgozik egy konyhán, hogy meg tudjanak élni. Hatvan évesen ebbben a kánikulában is. Én inkább neki szeretném juttatni a levont adómat, mint fentieket eltartani.

kobalt 2008.06.26. 09:44:46

"Miközben elfelejtik, hogy a segélyezettek 60%-a nem cigány származású"

Ezt honnan vetted?

"a cigány lakosság egy része keményen dolgozik vagy dolgozna, ha lenne munkája."

Ezt a poént még még nem hallottam, de kurvajó.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.06.26. 09:47:08

Azoknak irok, akik sirnak itt hogy szegeny cigany miert dolgozzon, illetve csak szar munkat lehet kapni meg diplomaval es diploma nelkul is.

En olyan csaladbol szarmazom, ahol en vagyok az elso diplomas. A csaladban elofordulo foglalkozasok: eloado, aru kiszallito, lakatos, asztalos. Mind kemeny munka, es nincsenek tulfizetve.
En 14 eves korom ota dolgoztam nyaron, hogy legyen cipore, konyvre stbre love. Csinaltam olyan szar munkakat, amit a tobbseg el sem hinne. Pl. szedtem szilvat negyven fokban izzo homokon, romakkal, magyarokkal vegyesen. Soprogettem utcat.
Eletem folyaman mindig azt lattam hogy dolgozni kell, mert aki nem dolgozik, ne is egyek, illetve a munka nemesit. De meg mennyire!
22 evesen kezdtem el az egyetemet (csaladom szo szerint 0-t tudott segiteni benne anyagilag), kozben vegig dolgozva, plusz lett egymillio diakhitelem mikor vegeztem. Mikor vegeztem 2 ev alatt visszafizettem az egeszet.
Most egy legkondis, medences irodaban irok, van egy muszaki egyetemes informatikus diplomam, es annak ellenere hogy kurvasokat adozok meg az atlag felett tudom tartani az eletszinvonalamat. Jah igen, lehet fikazni: nagyon buszke vagyok arra, amit elertem, es ahogy elertem.

Ezzel a parhuzammal azt szeretnem uzenni nektek, hogy ha az ember csak a segget veri otthon, es meg sem probal tenni azert, hogy jobb legyen, szarra sem jut. Az en szuleim is elfekudhettek volna a mocsokba, varhattak volna a segelyt. Helyette minimalberert dolgoztak, akar ket muszakban is. Es dolgoztam en is, nem arra vartam hogy majd jon valaki es megveszi nekem ami kell. Sot, szinesfemlopni sem mentem soha.
Ha az ember ra van kenyszeritve a munkara, egyreszt nem erzi magat feleslegesnek, ami marha jo dolog. Masreszt erzi a penz erteket, amit megkeres. Ugyanakkor ha az embernek kell dolgoznia / mert itt pont az az alapveto problema, hogy egyes nepcsoportnak a megelhetesert nem kellett mar egy ideje dolgozni, csak bevinni a medvet a malnasba / akkor ohatatlanul is felmerul benne egy ido utan, hogyan tudna jobban, kevesebb, konnyebb munkaval tobb penzt keresni. Itt nem kell egybol az adocsalo vallalkozasra gondolni, de pl. felebred az emberben az ambicio, hogy tovabb lepjen, komolyabb, jobban megbecsult munkat kapjon. Ha megvan a munka, elvegezte, es megkapta az ellenerteket, akkor meg meltan tamadhat benne olyan erzes, ami egy segelyeken elo emberben ritkan: buszkeseg. Igenis, buszke lehet a teljesitmenyere, legalabb abban a kis munkakorben, azon emberek kozott, akikkel egyutt dolgozik. Es a buszkeseg jo. Mert motival, es motival masokat is.

Kerem, az, hogy nincsen munka, nem igaz. Sem diplomaval, sem diploma nelkul. Az mar jobban igaz, hogy olyan arat adnak a munkaert, amire azt mondja az ember, hogy o nem csinalja, inkabb faszt ver. Ezt eddig megtehette, mert kapta a stekszet az allamtol. Mostmar ne tehesse meg, igenis: dogoljon ehen, ha budos a munka.
Ezert van az, hogy a sok nulla tudasu diplomas / fokent bolcseszek / nem fogadjak el a minimalberes allasokat mikor kikerulnek az eletbe. Pedig a piac ezt kinalja azert a tudasert, amit ott felszedtek. Mert rosszul valasztottak diplomat.
Ugyanez van a ketkezi munkasnal. En minden nyaron tudtam dolgozni, mert munka az volt, maximum szar volt a melo, vagy szarul fizettek. De a folyamatos munkavegzes kovetkezteben egyre jobb munkakhoz jutottam. Mennyit hallottam roma es nem roma ismerostol hogy o ugyan el nem megy ennyi penzert dolgozni nyaron, inkabb otthon ul es tvt nez. Az egyik srac azota is otthon ul es tv-t nez. Csak kozben eltelt 15 ev. Annyi penze nincsen, hogy nyaranta elmenjen egy hetre nyaralni, vagy vegyen egy hasznalt kocsit maganak.
Sajnos a media azt sulykolja az emberbe /bodi szilvi es a tobbi luxuskurva celeb eletviteljet vetitve a plebsz ele / hogy faszveresbol is nagyon jol meg lehet elni. Hat ez kurvara nem igy van.
Nem mindenkinek lesz bomoje vagy audija az eletben. DE egy normalis, emberhez melto eletre kepes lehet barki, aki felemeli a segget.

Aki meg olyan hulye, hogy ezt a folyamatot nem tamogatja, nem fogja fel esszel, hogy ennek a nepcsoportnak kenyszer kell a munkahoz valo visszajutashoz, es meg harcol is erte, nah, annak kivanom hogy ilyen jomunkasemberek koltozzenek a szomszedjaba es ismerkedjen meg veluk kicsit jobban.

Meg egy komment volt, hogy valakinek elloptak a vetemenyet. Es valaki beszolt neki. Nah, neki javaslom hogy dolgozzon tavasztol oszig napi 8-12 oraban a foldeken, termeljen valamit a sajat verejtekevel. Aztan mikor jon egy falka cigany es leszedi a termes 60%-at, 20%-at meg lerazza poenbol, vagy kitordeli a fait, akkor jarjon a szaja.

kobalt 2008.06.26. 09:49:30

A kábellopást és egyéb színesfémgyűjtést kéretik nem kemény munkának ítélni.

Spéter46 2008.06.26. 10:01:41

...xde nem mveszélytalan...:))))

Spéter46 2008.06.26. 10:03:57

Bocs, de be van gipszelve a kezem, ezért ütök sokat mellé!

Andie 2008.06.26. 10:31:10

Dinin, mintha magamat olvasnám. Tiszteletem a Tiéd.
Hasonlóképpen, már általános iskola végén dolgoztam nyáriszünetben, hogy meg tudjam venni a dolgokat, amiket kinéztem magamnak, és a repjegyet Düsseldorfba, hogy eltölthessek 3-4 hetet unokabátyámnál. Nemmintha Apám nem tudta volna kifizetni, hálistennek mi kicsit - de nem sokkal - jobban álltunk. Viszont én nem az a fajta vagyok, aki alá apu berak mindent. Én gyerekkorom óta azt tanultam, hogy egy falat kenyérért is meg kell dolgozni, méghozzá kibaszott keményen. Derítőaknát (értsd: pöcegödröt) segítettem építeni, kerítést állítani (fúrtatok már lyukat kemény földbe, azzal a T alakú lyukfúróval? 80 darabot, 50 centi mélyre?)
Aztán már főiskola mellett rendszeresen dolgoztam. Kezdtem a szegedi épülő tesconál, mintegy "titkárnőként", 4 órában, rendeltem a betont, tárgyaltam a vasszerelőkkel, intéztem az ásványvizet, szállást a melósoknak. Nemtom mérnem egy nőt vettek erre fel, bár kevesebb volt talán a kisértés a melósok számára személyemben :)
Itt 40ezer ft-ot kerestem, és egy 80 fokos bádogbodegában kellett 4 órát pácolódnom (amiből sürün lett 6, meg néha 8).
Végül végre el sikerült helyezkednem egy kis programozó cégnél, 70ezer ftért (Anyám akkor keresett pénzügyesként 25 év munkaviszonnyal 55 körül), talán '97-ben volt ez.
8 óra kemény, felelősségteljes, banki informatikai meló mellett (naponta tizmillók futnak át a kezem alatt) nem vagyok rest maszekot is elvállalni. És bár már rég túlnőttem, képzeljétek, weblapokat is fejlesztek, kisvállalkozásoknak. Sőt, apró adatfeldolgozó programot is megírok, ha azért fizetnek.
Ja, hogy a fő mottóm : munkát soha vissza nem utasítunk!
És bár klima per pill nincs az irodámban, mert most költözünk át egy kompletten új épületbe (többek közt ezért), de az elmúlt 10 évben (mióta rendszersen dolgozok) minden nyáron voltam Görögben, vagy tengernél, néha 2x. És a kifizetett, saját autóm sem a "közép"kategóriába tartozik.
De talán itt van az a pont, Dinin, ahol eltér az értékrendünk, a témánk alanyaitól. Nekik nem kell ez. Nekik nagyon jó a földön fetrengeni, udvar közepére szarni, szamárral, de akár gyalog járni. Rongyos ruhákban mászkálni, és korpakását zabálni nap mint nap. A lé határozza meg a tudatot. Ismered Hofit :)
A kis beduin gyereknek legnagyobb álma egy saját teve. Egy fából faragott kisautó. Egy milliomos csemetéjének meg a fél világ.
Ők - főleg a cigányok, de néhány alulfejlett fehérre is igaz - nem vágynak ilyenre. Jól elvannak a saját kis pocsojájukban, legyen meg a napi 2 sör, meg jó cupákos kaja, azt annyi. Nézd meg, Dorozsmán lakásokat, házakat adtak nekik! Felszedték bazmeg a parkettát, elégették a szoba közepén, mer azzal fütöttek. Eladták a csapokat, kádakat, konvektorokat, radiátorokat, a tetőt a fejük fölül!!! Elitták az árát, aztán a szerkezetkésszé amortizált vadiúj építésü házakban putriztak tovább. De más faluban is előfordult ez.
Ezeknek nem életcél az, ami Neked és nekem az. Ezeket nem hatod meg nyaralással, autóval, reményteli, nyugalmas évekkel 40-en túl. Ahogy már mások irták felettem : a mának élnek, talán a holnapnak. Kész. Nincs felelősségtudat, vágy a fejlődésre, a továbblépésre. Jó ez, ahogy van, majd lesz valahogy. Lopok egy kacsát, azt kész.
Naja, csak 100 éve ezért leszúrták, és a kisbíró véletlen pont nem nézett arra.
Ma? Ma Téged büntetnek meg, hogy miért vontál keritést a tyúkok köré, szegény cigánynak szálka ment a kezébe lopás közben.

annie99 2008.06.26. 11:17:13

A társadalom java, kultúra, felelősség... Felénk úgy építették az emésztőket, hogy sörösüvegeket betonoznak az oldalába, amiket később összetörtek, hogy ne kelljen szippantani. Amit mégis kellett volna, azt átszivattyúzták a kútba. Az egész utca, természetesen nem cigányok. Szerintem egy picit alacsonyabb lovon is ülhetnénk. Persze ez csak egy lehetőség.

Cyprián 2008.06.26. 14:32:02

Tisztázzuk! VANNAK keményen és pontosan dolgozó cigányok!!!
Miért ne lenének?
Az építőiparban mint segédmunkások, és egyre nagyobb számban vannak az egészségügyben is (tapasztalataim szerint az utóbbiban nagyon jó fejek.)
De attól még tény: a cigányság mintegy egynegyede egy barbár antikultúrában él (és persze a foglya is). Ezt pedig nem megérteni és pénzelni kell, hanem megszüntetni (NEM a cigányokat, hanem a torz periférikus helyzetet.) Ez tényleg áldozatokat követel a többségi etnikumtól-DE AKKOR Is : rá kell venni őket munkára , tanulásra, a rendőrség (vagy bármilyen más fegyveres szerv) pedig védje meg a közrendet, de tényleg!!!

nyomasek 2008.06.26. 14:39:18

A probléma megoldása rém egyszerű.
Munkavállalás esetén meg kell szüntetni a különbséget az alkalmazott és az egyéni vállalkozó között. Ha jól emlékszem mostanság próbálkoznak a szlovákoknál valami hasonlóval, de nem mernék rá megesküdni.
Munkavállaló kiállít egy számlát a munkaadó felé, munkaadó költségként leírja, munkavállaló mondjuk egy eséges 20%-os adóval leadózza a bevételt és mindenki boldog. Munkavállaló ha úgy érzi fizet TB-t, ha nincs kedve nem fizet, ebben az esetben nem is jár neki semmiféle ellátás. Nyugdíjat is fizethet ha akar. Ha nem fizet, nem is lesz jogosult egy petákra sem.

nyomasek 2008.06.26. 14:41:10

Ja, a lényeg lemaradt.... no segély. Viszont meló lenne dögivel.

Cyprián 2008.06.27. 11:18:35

Láttam saját szememmel olyat,hogy 40C-fokon egész nap dolgozó cigány építőmunkásoktól egy szőke kékszemű magyar kéregetett pénzt :)
meg láttam cigány kórházi nővért (pontosabban dolgoztamvelük) hármat,
és tegnap cigány rendőrt.
Úgyhogy lehetneőket integrálni.A skandinávok és a magyarok ősei is más népektől raboltak 1100 éve. A romákban is benne van a perspektíva.
AX. századi Európában a viking és magyar dúlások idején nem az jutott a szőke barbárok láttán a rettegő emberek eszébe hogy Ikea, Volvo, Grieg, meg Andersen a kis hableánnyal, meg őseinről se hogy Kodály-módszer meg golyóstoll...
De attól még rendet kell tenni, erős rendőrség, vagy mezőőrség kell.Kár naivnaklenni a jelennel kapcsolatban,attól még bízhatunk a jövőben.

bárcsak 2008.06.27. 14:10:52

Tudtam, éreztem... Mit nekünk homoszexualitás, igaz? Abban a kérdésben is lehet fröcsögve tajtékozni, na de a cigánykérdés, az aztán kiveri a biztosítékot! A kedves fajmagyar polgártársaknak el kellene olvasni Parti Nagy Lajos Hősöm tere című könyvét, csak úgy, gondolatébresztőnek. Abban találkoztam hasonló konstruktív ötletekkel a galambtársadalom részéről. Na de mit jövök itt szépprózával, azt nem lehet megenni, ugye. Sajnálom, hogy itt tartunk. Ilyen hozzáállással nem lehet semmit előremozdítani. Bárcsak a cigányság attitűdjével lenne baj. Bár különbek lennénk "mi" (sokakkal nem szeretnék egy lapon említődni, de van, ami tőlem független kategória), többségi társadalom. Akkor lehetne közösségre törekedni, integrációra, kölcsey-s progresszióra.

Flos regalis 2008.06.27. 21:25:48

Gilderoy:

A kukások munkája miért ocsmány? Becsületes munka. És fontos. Sajnos alulfizetett.

eltűnődő furaalak 2008.06.30. 09:51:37

Amennyire én látom, a roma etnikum kultúrájában ismeretlen a magántulajdon, ők alapvetően közösségi tulajdonban gondolkoznak. Ez nem jelenti azt, hogy hagyni kell hogy bármit elvegyenek, de annyit segít, hogy nem kifejezetten a többiek ellen irányul az, hogy elvesznek dolgokat.
Nagyon erős közöttük a közösségi összetartás -- egy 12 éves roma fiú egy gyerektáborban kb. apaként odafigyel a testvéreire -- , ebből a szempontból még tanulhatnánk is tőlük.
Ugyanakkor valahogy meg kell oldani a két kultúra áthidalását -- erre hívja fel a figyelmet a megölt sofőr esete is. Óriási lehetőség erre az iskola, ezért is fontos, hogy iskolaköteles korban csak iskolába járó gyerekek után járjon segély. Ezzel egyidőben elsősorban a tanítókat képezni kellene arra, hogy
- hogyan lehet a gyerekeket úgy szocializálni, hogy a magyar kultúra is sajátjukká legyen?
- hogyan lehet a meglehetősen hiányos nevelésű gyerekkel is azt éreztetni, hogy ő is ugyanannyira 100%-os ember, hogy kibontakozhasson?
és egy ideig sajnos szükség lehet az óvoda/iskolaszemélyzet fizikai védelmére, hogy ez működhessen :(
Az eredmények kb 15-30 év alatt meg is látszódnak, sokkal hamarabb nem érdemes látványos javulásra számítani sajnos.

Cyprián 2008.06.30. 12:04:17

Kedves Bárcsak!
Tetsuzik , nemtetszik, a cigányok egy (kisebb!) részének a kultúrája tényleg alsóbbrendű. Egyszerűen barbár.
Viszonylag kevés magyar család dicséri meg a gyerekeit, ha nagy számban hátulról támadva elkapnak egy számukra ismeretlen kiskorút, szétalázzák és megverik. Márpedig én tanúja voltam az öcsém esetében ,hoyg ez történt. Viszonylag kevés magyar szülő csinálja meg,hogy 10 éveseknek tartott iskolai futóversenyen a bokrok mögötti első kanyarban téglával és botokkal támadja meg az élen futó kisgyereket, hogy az ő drága csemetéje nyerjen. A gyönyörű filantrópizmusod nem számol a ténnyel, hogy ebben a közösségben csak annak van tekintélye, aki nagyobbat tud ütni. Azt, hogy igyekszünk figylembe venni az ő érdekeiket,nem jófejségnek tartják,hanem a gyengeség jelének. Mintha a hunokat akartad volna a hellén kultúrkörben megérteni...naivitás.

bárcsak 2008.06.30. 14:16:09

Kedves Cyprián!
Nagyon sajnálom, ami az öcséddel történt. Nagyon sajnálok mindenkit, aki ártatlanul, védtelenül erőszak áldozata lesz, függetlenül az elkövetőtöl. Értem, hogy érintettnek érzed magad, mert egy nagyon közeli hozzátartozóddal történt meg ez a szörnyű dolog. De azt gondolom, ez nem lehet ok arra, hogy az erőszak, barbarizmus, kultúra fogalmait összemosd. Lehet, hogy naiv vagyok, de nem osztom azt a több mint száz évvel ezelőtti, a kulturális antropológusoknál is alkalmazott szemléletet, hogy leprimitivezzek, lebarbározzak valakit azért, mert nem ismerem, nem értem a kultúráját. Továbbra is azt gondolom, hogy sem kirivóan negativ, sem pozitiv egyes példák alapján nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. Ez nem egy olyan problámakör, ami elintézhető egy-két anyázos, messzireelküldős mondattal.

Furaalak, tetszett a bejegyzésed, tök jó, hogy van aki ésszerűen gondolkodik, nem indulatból.

Cyprián 2008.06.30. 15:57:57

Kedves Bárcsak!
eszem ágában sem akartalak elküldeni sehová. Inkább legyen valaki jószándékúan és tisztaszívűen naiv, mint átgondoltan gonosz. A tisztaszívűek meglátják Istent, a másik csoport meg nem.
Egy olyan társadalomban, ahol a lakosság nagy része, a magukat "becsületes, jó embereknek" tartók közül egyre többen meg akarják gyilkoltatni a cigányokat, nagyon üdítő és emberséges hang a Tiéd.
Csak éppen a betegség gyógyításához át kell látni a kórt. A cigányság mintegy egynegyede igenis foglya egy elképesztően torz normarendszernek, amely a nyomorral, és a vámszedőiként rá települő uzsorakamatos maffiákkal önfenttartó.Sokat mondó tény, hogy kb. az ország lakosságának 2%-a adja a börtönben ülűk kétharmadát. (mert hogy azok kétharmada cigány, miközben az ország lakosságának kb.7%-a, és mint utaltam rá, többségük csóró és hangos , de nem bűnöző életmódú.) ha az eredményei szerint nézzük e "kultúrát" ezen nincs mit megérteni. Az hogy a gyilkosság vagy más kirablása, vagy a testi sértés rossz dolog e, szerintem nem paradigma kérdése, -megjegyzem a hatályos magyar jog szerint is bűncselekmények.Kultúrális megértés kellhet egy cigány költő vagy festő művéhez, de nem ahhoz , ha szamurájkardos alakok kifosztják a falu nyugdíjasait. Szerintem is szent cél a cigányság integrálása és felemelése, (legyenek ők a mi országunk szerves részét alkotó színesbörű kisebbségünk), de nem vagyok hajlandó a közrendről lemondani.

Cyprián 2008.06.30. 16:37:07

amúgy Eltünődő Furaalak valószínűleg tényleg pártatlanabb, mint én. De éveken át féltem tőlük (és volt is miért.). Amúgy a családomban is van cigány (csak hogy árnyaljam a képet.) de valahogy a zeneakadémiai és mérnöki diplomás roma értelmiség sajnos egyelőre eléggé a jéghegy csúcsa. De biztató valamiféle munkás- és középréteg felemelkedése ( útburkoló munkás, kőműves, rendőr, kórházi nővér, vasúti kalauz, boltos, orvosírnok stb-egyik sem kitalált példa.)

Cyprián 2008.07.03. 11:29:09

na, most mit szóltok a villanyos kerítés miatt meghalt uborkatolvajra?(Isten nyugosztalja szerencsétlent,most nem konkrétan Rá gondoltam,hanem az esetre.)
Megjegyzem,az angolszász jogban tudtommal még szabálysértés sem lenne az, hogy valaki védi birtokon belül a kertjét, figyelmeztetés mellett , és a tolvaj meghal. Nálunk meg gyilkossági kísérlet. Eszerint ha a saját kertemben kintfelejtem a gereblyét,és a sötétben rálépő más etnikumú tolvajt fejbevágja, az rasszista bűncselekmény?! Egyébként nem értek egyet a 220 V-os kerítésötletével, de ez is csak arra utal,hogy valakinek rendet kellene tenni. Igenis,inkább költsék az adómat sóspuskás (nem öl) mezőőre, mint az uborkatolvajok segélyére.Pont.

berciXcore 2008.07.03. 16:20:43

Angliában szokásjog van, szóval ott érthető, hogy a törvény a gazdálkodónak kedvez.
Aztán meg ott az Államok, ahol a farmer lelőheti a birtokára betolakodó zöldségtolvajt.

De ez már másik téma. :]

.com 2008.07.03. 17:10:14

vegigolvastam az osszes kommentet...
nem ertem miert a ciganyokra van kihegyezve a diszkusszio.itt nyugat magyarorszagon - nem mukodik a shift mielott vki kiokit, hogy kell kishazam nevet leirni - pl. 90 szazalek feher a segelyre varo, javareszt a gengsztervaltas perspektivat - eselyt- munkat veszitett melosai. el kell fgoadnunk, hogy a 3 millio logosbol cca 2 millio looser, az elozo rendszer termeke - maradeka. a mi gyvasagunk, hogy ezzel nem neztunk 20 evig szembe. a csehek, szlovakok, ukranok, romanok es foleg az oroszok megtettek

Cyprián 2008.07.07. 14:52:31

amúgy én egyáltalán nem értek egyet az elektromos kerítések gondolatával sem.
A legfőbb levonható tény a dologból: egy Hajdú-bihar megyei internetes femérés szerint 99 % egyetértett azzal, hogy a tulajdont bármi áron meg lehessen védeni. Ez azt jelenti hogy a lakosság jogérzéke egyre inkább az angolszász ( és tegyük hozzá:Dél-Amerikai ...) iránybe mozdul el. Nagy megdöbbenésemre számos kollégám kiállt a múltkori nagy port felvert esetnél a mellett, hoyg bárki láthatatlan drótot feszíthessen ki a magántelkén átmenő úton, ami akár levághatja egy motoros fejét, vagy súlyosan megsérülhet egy biciklista. Hogy jutottunk idáig? nagyon egyszerűen. Miután az állam egyre inkább kivonul első és legfontosabb funkciójából, mint a közrend fenntartása -ez a szektor is "privatizálódik". Erre utal a 100 000 biztonsági őr, és -torz módon--a Magyar Gárda is.
Nekem egyáltalán nem tetszik a vagyoni-etnikai törésvonalak mentén gettósodó Magyarország képe ami ebből kisejlik. Remélem nem jutunk oda, mint Brazília, hogy a gazdagok halálosztagokat fogadnak fel az utcagyerekek megölésére.

buszová 2008.07.11. 12:48:35

hehe. :)

Engem majdnem minden reggel pont egy roma buszvezető visz el a munkahelyemre!

Ja es semmi gond nincsen vele. Smmivel nem jobb vagy rosszabb, mint más sofőrök.

Cyprián 2008.07.11. 13:37:51

Nagyon helyes! Most találkoztam roma vám és pénzügyőrrel is.Kár hogy olyan löttyedt a hadseregünk, mert ahogy Amerikában a négereket, nálunk a roma fiatal férfiak egy részét talán felszívhatná, és ott polgárosodnának. (Az US Army kb. egyharmada néger volt a 90-es éveknen, most nem tudom.).De hát nálunk se a pénz, se a társadalmi megebecsültség nem olyan nagy, ha katona vagy.
süti beállítások módosítása