El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.08.07. 07:41 Éhezőművész

De mit hisz Obama?

"Isteni energiát közvetít" - egy tipikus rajongói ömlengés a sok közül Barack Obamáról, aki lassan még Orbán Viktornál is spirituálisabb vezető kezd lenni. Hol Robert Kennedy, hol Martin Luther King alteregójának tartják, és mindenki azt lát benne, amit szeretne. Persze, ahogy az lenni szokott, miközben egyre többen bíznak benne, egyre több a kérdés is.

Bár a republikánus ellenlábas McCain már ledolgozta hátrányát az amerikai szavazópolgárok között, Obama delejező hatása más körökben nem akaródzik lankadni. Ott van például a külföld: ha minden ország állampolgárai szavazhatnának, az eredmény nem is lehetne kétséges. Obamának persze most elég lenne, ha sikerülne a republikánusok talán legfőbb bázisából, az evangéliumi keresztények közül egy tisztességes szeletet kihasítani, ha már a fiatalok között meg riválisa szerepel meglepően jól.

Lapunk fél éve már számba vette az akkori aspiránsok - így Obama - valláshoz való viszonyát. Az azóta hivatalos demokrata elnökjelöltté avanzsált Barack minden alkalmat meg is ragad, hogy személyes hitéről tegyen bizonyságot, és nem is eredménytelenül: a friss felmérések szerint a hitüket aktívan gyakorlók között bár McCain vezet, de kisebb előnnyel, mint Bush 2000-ben vagy 2004-ben. A hívek vevők az új hangra. Közel kilencvenszázaléknyi névleges, és mintegy negyven százaléknyi "tényleges" keresztény országában tehát a fő téma: mit hisz Obama.

Obamát már többen (57 százalék) tartják kereszténynek, mint márciusban (53), de érdekes módon muszlimnak is többen gondolják (június: 12, március: 10). A médiafelhajtás miatt lényegesen csökken azoknak a száma, akik azért vonakodnak ebben a kérdésben véleményt mondani, mert nem hallottak eleget a témáról. Ennél sokkal izgalmasabb azonban, hogy (bár nem szignifikánsan) de nőtt azoknak a száma, akik már túl sokfélét hallottak, hogy tisztán lássanak. 
 
Ezernyi ateista, muszlim és keresztény oldalon gyűjtik Obama minden egyes hittel kapcsolatban elejtett szavát, olyan kérdéseket feszegetve, hogy valóban hiszi-e a feltámadást, Jézus istenségét vagy éppen a pokol létezését.Terjednek az olyan városi legendák, mint hogy a Koránra esküdött fel a Biblia helyett, nomeg a vele kapcsolatos városi legendákat lelepző oldalak is.

Obamát nyilvános szereplésein is egyre többször próbálgatják: elég csak az elmúlt pár nap híreit figyelni. A minap egy "vallásközi" civil szervezet (az In God We Trust) egy másik, vallásellenes szervezet (a Freedom From Religion Foundation) egyre több államot elborító, lennonos "Imagine There's No Religion" óriásplakátjait akarta vele elítéltetni. Persze nyílt levélben, nyúlugrasztási szándékkal.

Majd két hétig a fél világ csámcsogott Obama Siratófalba rejtett, de a sajtónak egy szemfüles diák által jópénzért eladott imájáról is. ("Uram, oltalmazd családomat és engem. Bocsásd meg bűneimet, és segíts, hogy visszatartsam magam a büszkeségtől és kételkedéstől. Adj nekem bölcsességet, hogy megtegyem, ami helyes és igaz. És formálj engem a Te akaratod eszközévé")

Alig több mint egy hét múlva aztán a mai talán legbefolyásosabb amerikai evangéliumi lelkész, Rick Warren fogja őt (és McCaint) faggatni olyan kérdésekről, mint a szegénység, az AIDS, a klímaváltozás és az emberi jogok. (Magyar szemmel csak azt nem értjük, hogy az itthoni örökös legfőbb téma, az egyházak állami támogatása hogy maradhatott le.)

Valószínűleg nem csak az evangélumi szavazatok miatt lett ennyire forró téma Obama személyes hite. A - már ki tudja mióta - feljövőben lévő, de még mindig periférikus tényezőnek számító baloldali keresztények számára ő lehet az, aki a vallásos jobboldal monopóliumát valóban megszűntetheti, egy szegénységközpontúbb, szociális evangéliumot középpontba helyező politikát és hitet magával hozva. (Érdemes megnézni a kifejezetten Obama támogatására összejött, nevében Jézus egyik sokat idézett mondatára utaló Máté25 nevű társaság honlapját.)

Néhány ezer kilométerrel arrébb, az indonéz keresztény vezetők a régóta véres összetűzéseket  hozó muszlim-keresztény konfliktus megoldását várják tőle. Obama hihetetlen felfutása miatt olyan népszerű médiaszemélyiséggé vált, akibe világszerte mindenki beleláthatja álmait: a rasszizmus ellen küzdők győzelmüket, a pluralizmus hívei a megtestesült, sikeres multikulturalizmust, no és persze sokan szimplán a világ egyelőre első számú szuperhatalmának világbékét és klímafordulatot elhozható legkisebb királyfiját.

A nyomás, az elvárások nőnek, Obama pedig egyelőre ügyesen lavírozik, ahogy ezt berlini beszédében milliók hallhatták. Most még mindenkinek meg tud talán felelni. Emelkedik a demokrata elnökjelöltet politikai, sőt spirituális messiásnak tartók száma is, no meg azoké, akik azon ironizálnak, hogy Barackot egyesek már nemcsak Jézus második eljövetelének, de az ideáltipikus platóni filozófuskirálynak és Mahatma Gandhi reinkarnációjának is tartják.

Persze azt is tudjuk, hogy a tömeg csak egyvalamit szeret jobban, mit felemelni valakit a csúcsra: letaszítani valakit onnan. Igaz is: egyre nő a Google-ben az Obamát Antikrisztusnak tartó oldalak száma, és az olyan írásoké, melyek így vagy úgy, de párhuzamot vonnak köztük. Már pusztán az "antichrist" kifejezésre keresve is felbukkan az első tízben. Nem is sokkal Bush-tól lemaradva.


45 komment

Címkék: politika amerika vita hit


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr74595001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2008.08.07. 08:54:14

"(Magyar szemmel csak azt nem értjük, hogy az itthoni örökös legfőbb téma, az egyházak állami támogatása hogy maradhatott le.)"
:o) Gondolom ez irónia...

Nyilván nem erről szól a cikk, mégis erre reagálok. Szerintem az amerikai megoldás a jobb. Hitéleti célra egyetlen forint sem járna szerintem az egyházaknak. A saját hitelességüket rontják le a támogatás elfogadásával.

A közfeladatok (pl oktatás, gyógyítás stb) ellátására természetesen nem ez vonatkozik, ott nincs gond a támogatásokkal.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.07. 09:28:27

Engem kicsit elszomorít, hogy az USÁ-ban tényleg választás múlhat azon, hogy milyen vallású valaki.

ironmemberneck 2008.08.07. 10:08:54

Engem pedig megrémít az a lehetőség, hogy az USA elnöke lehet egy kriptomuszlim figura.

érdek lődő 2008.08.07. 10:12:36

Szép, kerek cikk. Jól írsz.

Cyprián 2008.08.07. 10:29:52

minden országban számít,hogy milyen vallású valaki.Amúgy én is húznám a szám egy szcientológus miniszterelnökre....
Amúgy Obama nem kriptomuszlim.Nem vagyok rajongója,de nem az.

Bálint E 2008.08.07. 10:44:03

kereso: A Római Katolikus Egyház pl. oktatásra (óvoda, általános és középiskola, egyetem és főiskola), gyógyításra, otthontalan gyerekek gondoskodására fordítja a pénzeket.Sőt, azok az adományok, amelyek a plébánián a plébánoshoz kerülnek (disznóvágás, kolbásztöltés, stb.) irdatlan mennyiségben /nézd meg, hogy mennyi hűtő van egy plébánián legtöbbször a rászoruló emberekhez kerülnek.

voroshering 2008.08.07. 12:50:44

"Hitéleti célra egyetlen forint sem járna szerintem az egyházaknak. A saját hitelességüket rontják le a támogatás elfogadásával."

Egyet ertek az elvvel, csak a gyakorlat kulonbozik. Az USA-ban sosem volt szovjet megszallas. Amikor elvettek mindent az egyhazaktol. Regebben itt is megeltek az egyhazak magukban. Azert van most nekik allami tamogatas, mert a fejos tehenuket levagtak a komcsik. Pl a Debrecenben a reformatusoknak akkora birtoka volt, amibol nem csak a gyulekezetet, hanema kollegiumot is eltartottak az eves jovedelmebol. Ha most lenne, (mert nem vettek volna el) olyan vagyona az egyhazaknak ami jovedelemezne is, akkor nem kellene allami tamogatas, es azt mondhatnank, hogy eljenek meg, es akkor nem kellene allandoan ezen leragott csonton marakodni nekunk sem!!!!

voroshering 2008.08.07. 12:59:16

"www.iwanttovotetoo.com"

Errol a holnapcimrol jut eszembe:
Szerintem toroljuk el az altalanos valasztoi jogot, mert ez nagy szamarsag volt. A legbutabb, legmuveletlenebb, legtaplobb, es lekonnyebben megetetheto neptomeg donti mindig el a szavazasokat. A kormanyok 4 evig csak a demagogia fogjai, meg a midnenkori ellenezek is, ezert ahelyett, hogy az orszagot tudnak kormanyozni, csak elkurasra futja!

Viragzo gazdasag helyett, meg sereghajtas van! Europa helyett a Balkanhoz tartunk. Ez mind az altalanos valaszo jog miatt van.

Amondo 2008.08.07. 13:05:25

Na de azokban az országokban is általános választójog van, amelyek elhúznak mellettünk. Akkor ezek szerint mégse mindenért az általános választójog okolható.

Ez mondjuk már eléggé off topic, csak ez az ellenvetés olyan gyorsan kiszaladt belőlem, hogy nem tudtam visszafogni magam.

eltűnődő furaalak 2008.08.07. 17:07:30

kereso, az alapelvvel egyetértek, két megjegyzésem volna hozzá:
vorosheringet kiegészítve, az elmúlt rezsim nem csupán államosította az egyházi vagyon nagy részét (jellemzően azt, amiből a többit fenn lehetne tartani), hanem csinált valami olyat is, aminél szerintem a teljes megszüntetés is kevésbé káros és gusztustalan: igyekezett lefejezni az egyházszervezetek vezetését és a saját beépített embereit tenni oda.
egy átmeneti ideig (1989-től szánmított egy generáció alapján kb 2020-ig) kártalanítás céljára fenn kellene tartani valamiféle ideiglenes állami finanszírozást. Ezzel együtt az államnak fel kellene fedni az egyházakba beépített és a velük foglalkozó titkosszolgálati tiszteket (nem a besúgókat, hanem a tiszteket!).
A másik bökkenő az hogy nálunk az állam a közfeladatok finanszírozásánál is trükközik (ld. az ÁSZ-jelentést -- amennyire értem, a kormányzat teljes országos átlagot vesz, és így igyekszik spórolni az egyházakon, átlagban sokkal több az óvoda és az általános iskola aminek jóval kisebb finanszírozási igénye van, míg egyházi intézményeknél jóval több a gimnázium, ahol sokféle szaktanárra van szükség).
Szerény véleményem szerint az egyházfinanszírozás témájában a média annyira tele van demagóiával, ami nagy mértékben nehezíti a tisztánlátást.

kisöreg · http://egipeloton.blog.hu 2008.08.07. 19:07:42

eltűnődő furaalak mondja: "Ezzel együtt az államnak fel kellene fedni az egyházakba beépített és a velük foglalkozó titkosszolgálati tiszteket (nem a besúgókat, hanem a tiszteket!)." Jogos, de annyit hozzátennék, hogy azok az egyházak, melyek ezt még nem tették meg, haladéktalanul fedjék fel a saját óljukban megbúvó spicliket is. Így a történet ezen része nagyjából rendben is lenne.

kisöreg · http://egipeloton.blog.hu 2008.08.07. 19:07:42

eltűnődő furaalak mondja: "Ezzel együtt az államnak fel kellene fedni az egyházakba beépített és a velük foglalkozó titkosszolgálati tiszteket (nem a besúgókat, hanem a tiszteket!)." Jogos, de annyit hozzátennék, hogy azok az egyházak, melyek ezt még nem tették meg, haladéktalanul fedjék fel a saját óljukban megbúvó spicliket is. Így a történet ezen része nagyjából rendben is lenne.

kisöreg · http://egipeloton.blog.hu 2008.08.07. 19:08:58

pardon, nem tudtam, hogy ennyire ügyes vagyok: egy gombnyomásra kettőt is szóltam

noob 2008.08.07. 19:49:21

Ezt ajánlom figyelembe:
www.americanthinker.com/2008/08/emperor_obamas_new_clothes_1.html

Obama egyébként az elsé dekonstruktivista politikus, aki az USA elnéki székére pályázik

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.08.07. 22:46:26

"minden országban számít,hogy milyen vallású valaki.Amúgy én is húznám a szám egy szcientológus miniszterelnökre...."
1. Elég baj, hogy a vallása számít, és nem az, hogy milyen ember. A vallása speciál engem senkinek nem érdekel, mert a megvallott felekezethez tartozásnak vajmi kevés köze van, hogy "jó" vagy "rossz" ember-e valaki...
2. Viccelni azért ne vicceljünk: ha a szcientológia vallás, akkor a Dörmögő Dömötör is az...

Cyprián 2008.08.08. 08:22:06

a szcientológia kétségkívül vallás. Elég destruktív.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.08.09. 00:49:32

Inkább egy (elég bénán kivitelezett) néphülyítés. A büntetőjogi terminus technicus az üzletszerűen elkövetett csalás. Az csak korunk szegénységi bizonyítványa, hogy eddig még nem számolták fel.

pistibacsi · http://henkajpan.blog.hu 2008.08.11. 16:51:00

a mai világban autófényezőnek lenni sem egy életbiztosítás. pláne péknek. hogy az ember milyen kenyeret süt, annak előbb lesz politikai éle, mint hogy kiderüljön, mennyire érti a mesterségét. kezdek beállni a hülyesorba: "a politika mocskos dolog"

ironmemberneck 2008.08.12. 15:57:48

Cyprián 2008.08.07. 10:29:52

NEM kriptomuszlim? BIZTOS? Honnan tudod? Láttad legalább 1x, hogy egy Koránnal támasztotta alá a billegő asztal lábát?
Én csak akkor fogok megnyugodni, ha legalább egyszer, nagy nyilvánosság előtt kijelenti, hogy ő ugyan tiszteli mindenki vallásos meggyőződését, de ha a két szent könyv egy adott témáról másként nyilatkozik, akkor számára a Biblia az iránymutató, nem a Korán.

Ennek hiányában NEKEM az ő neve:
Obama Sin Laden

hopemonger 2008.08.14. 11:15:16

ironmemberneck 2008.08.12. 15:57:48
Javaslom, hogy halgasd meg néhány beszédét a hittel kapcsolatban...
www.barackobama.com/issues/faith/
Válaszok a kérdéseidre:
my.barackobama.com/page/invite/christian

Egyébként a cikk jó! Nekem is szimpatikus Obama, ahogy sokaknak, és valahogy számomra a stílusából fakadóan hitelesnek tűnik - érdemes beszédeit hallgatni, én ezeket emelném ki:

Beszéd a faji kérdésről:
www.youtube.com/watch?v=pWe7wTVbLUU

Apák napi beszéd:
www.youtube.com/watch?v=Hj1hCDjwG6M

Első győzelmi beszéde:
www.youtube.com/watch?v=XB-sNaaaJRU

Cyprián 2008.08.14. 12:02:47

nem kriptomuszlim, hanem egy bal-liberális amcsi politikus, aki egy fekete felszabadítás -teológiával terhelt baptista jellegű közösségbe járt évtizedekig.
Az iszlám egy mindent átható kollektivsta törvényvallás, kissé nehéz mellépatkolni egy masszívan liberális világnézetet.

Cyprián 2008.08.14. 12:05:35

ahogy a dolog most halad, valószínű az öreg McCain győz...nincs azzal semmi bajom önmagában, ...csak remélem nem támadja meg Iránt!!!
Ha igen, hát én is iráni zászlóval fogok tüntetni!!! (a perzsa kultúra nagy rajongója vagyok.)Hajrá perzsák!

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.08.14. 21:47:32

Hogy idézzek egy "klasszikust": "Nem a színe miatt hívják Fehér Háznak!"

ironmemberneck 2008.08.16. 01:26:57

hopemonger 2008.08.14. 11:15:16
Irígylem az optimizmusodat. Persze, igazából attól zabszem pozitív, hogy egy második Carter lesz belőle, aztán mire eleszi végre a fene, itt állunk 10-15 moszlim atomhatalommal.

Cyprián, én ismerek egy olyan nőszemélyt, aki bigott katolikusból egy hétvége alatt vált fanatikus moszlimmá.
Ami meg a perzsákat illeti, fura egy ízlésed van. A szunniták sem éppen a tolerancia bajnokai, még a vahhabiták nélkül se, de pont a legelborultabb síitákkal rokonszenvezni... Hát ehhez is kell egy teherbíró gyomor. Ami pedig az imperialistaneokolonialistaagresszív usákok irán elleni aljas támadását illeti, engem jobban aggaszt, hogy a világ olajban és földgázban egyik leggazdagabb húdebékéshúdetoleráns moszlim állama (a legvisszafogottabb, legtürelmesebb elnökkel) a módfelett közeli (cca 100-200 röpke éven belül prognosztizálható) energiagondjai megoldására a világpiacon bagóért beszerezhető erőművi dúsítású uránt mi a búbánatos francért is akarja MOST mindenáron fegyverminőségűre dúsítani.
Lehet, hogy TE kellő távolságban élsz és mire az a barom kilövetné a második etap atomrobbanófejes rakétáit, már annyi nekik, de Nekem nem csak a tuzlai nyaralómat, de még a székelyudvarhelyi házamat is elérhetik a MOSTANI primitív szarjaik is. És duvára nem vigasztal, hogy pár perccel az első adag kilövése után szép, síma radioaktív üveg fogja borítani a Zahedantól Maraghenig terjedő területet.

berciXcore 2008.08.16. 14:04:41

Nekem McCain nagyon nem szimpatikus. Ő is csak egy Bush v2.0 ami miatt nem szeretném ott látni a Fehér Házban. Az amerikai gazdaság Bush regnálása óta egyre mélyebbre megy, az, hogy az EUR-USD árfolyam ennyire elcsúszott, javarészt a katonai kiadásokba többet, a nemzetgazdaságba kevesebbet invesztáló Bush-kormánynak köszönhető.

Akkor már Obama, aki világnézeti szempontból teljesen rendben van. Szerintem.

Viszont ha republikánus, akkor Ron Paullal jobban járt volna az egész ország, csak hát a neokonoknak egy olyan személyiség kellett, aki a Bush vonalat viszi tovább. :(

Ja és ami a potyogó bombákat illeti:
www.youtube.com/watch?v=HTS9NMOVVho
Érdemes a szöveget is hozzá olvasni...

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.08.16. 17:18:53

"engem jobban aggaszt, hogy a világ olajban és földgázban egyik leggazdagabb húdebékéshúdetoleráns moszlim állama (a legvisszafogottabb, legtürelmesebb elnökkel) a módfelett közeli (cca 100-200 röpke éven belül prognosztizálható) energiagondjai megoldására a világpiacon bagóért beszerezhető erőművi dúsítású uránt mi a búbánatos francért is akarja MOST mindenáron fegyverminőségűre dúsítani."

Erre a kérdésre a válasz arcpirítóan egyszerű: Irán nagyon nem szeretne úgy járni, mint Afganisztán és Irak, jelesül, hogy az USA megszállja és gyarmatosítsa. Egyesek szerint ugyanis rabszolgának lenni nem akkora poén, még hogyha a rabláncra verést mások "felszabadításnak" és "demokratizálásnak" is nevezik. És ha ezt csak termonukleáris fegyverekkel történő elrettentéssel lehet elérni, akkor az irániak urániumot fognak finomítani. Mit ne mondjak, teljesen megértem őket.

ironmemberneck 2008.08.16. 20:42:53

Alister, a hülyeségnek ezek a mélységei még a ny-európai ballib értelmiségnél is ritkák, pedig azok aztán...
Mindegy, hál' Istennek én már nem fogom megérni azt a "szép, új világot", ahol majd uraságodat egy szép péntek délután halálra korbácsolják a Khomeini nagymecset előtt (azelőtt Szent István bazilika), mert kafirun létére kender helyett lenvászon ágyékkötőt merészelt viselni.
Persze ha már áttértél, az más. Akkor nem a lenini "hasznos idióta" vagy, hanem egyszerűen az "ötödik hadoszlop" kissé túlbuzgó és ezért nem túl hatékony tagja.
Ami Afganisztán gyarmatosítását illeti, azt lécci kérd számon az ENSZ-től. Irakban pedig úgy tudom (biztos megint csak ÉN vagyok a hülye) a moszlim hittestvérek gyilkolásszák egymást, kizárólag a Koránra hivatkozva, Allah és a Próféta (legyen áldott) nevében. Valahogy még az Al Jazeera sem prezentált eddig akár üvöltően fotosop képeket sem, amint a mocskos usákok korbáccsal hajtják a gyapotföldekre szegény moszlimokat.
És biztosan ÚJFENT én vagyok a debil állat, de nekem valahogy jobban smakkol még az usákok féle elnyomás is, mint az édes moszlim szabadság ózondús illata, amit volt szerencsénk csekély százötven évig élvezni, és ugye az azt megelőzően földi siralomvolgy, sivatag, ezernyi fajta népbetegség, szapora csecsemőhalál Kárpát-medence felvirágzott áldásos tevékenységük nyomán, az addig alig lézengő párezer magyar tucatmilliósra szaporodott, méznyalás, lepényevés, majális, nóta, móka, kacagány.
Csak jöttek azok a rohadék nyugati neokolonialisták és sárba tiporták a szép reményeket.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.08.16. 22:16:24

ironmemberneck: Oké, értem én, hogy empátiából csak azért nem buktál meg, mert felétek az nem is tantárgy, és hogy a vallásodban az önálló gondolkodás halálos bűn, de azért ezt talán nem kéne. Amit írtam, azt Irán szemszögéből írtam, ugyanis a kérdés arra vonatkozott. És az kétségtelen, hogy ők ott minek értékelik azt, ami a szomszédjukkal történt.
Az ENSZ egy látványos parasztvakítás, és ha nem lennének a tiédhez hasonló kifakadások, el se hinném, hogy valaki még beszopja az ilyeneket. De tudod mit? Abban a pillanatban megkövetlek ebben a kérdésbe, amint az ENSZ-nek lesz saját hadserege és kizárja Kínát, Törökországot vagy Oroszországot (bármelyiket a három közül) a kisebbségekkel való bánásmód miatt, és gazdasági szankciókat kényszerít ki ellene/ellenük...
És tudod, ott Iránban is emberek élnek, akár mennyire is igyekeznek ezt egyesek elkendőzni. És nekik is van egy értékrendjük - amit elfogadni nem kötelező, de mondjuk őket basztatni miatta meg nem szerencsés. Tudod, elveszi az erkölcsi alapot, amikor az ő terjeszkedésük ellen hőbörögsz. A háborúk meg ugye úgy kezdődnek, hogy valaki visszalő...

Amúgy meg: ha te abból, hogy szerintem minden népnek joga van megvédeni magát a külföldi agresszióval szemben, azt szűröd le, hogy muszlim vagyok, akkor, már megbocsáss, de hülyébb vagy a sokévi átlagnál. Elvágólag.

ironmemberneck 2008.08.19. 23:56:04

NB Alister!
Abból az empátiából, amitől uraságod turhamirigyei pattanásig duzzadnak, hál' Istennek FELÉNK az épeszűek nem kérnek. Azt a néhány csököttet meg elnéző mosollyal kezeljük, óvjuk és nem adunk a kezükbe gyufát és szúró-vágó szerszámokat. De annyira mélyre még ők se jutottak, mint FELÉTEK a MAGADFAJTÁK többsége. EZT nézve:
inhonor.net/videos/acc/_89500_nepalese.swf
ellentétben a MAGADFAJTÁKKAL valahogy még ők sem tudnak a késes patkányokkal empatizálni.

Ami a vallásomat illeti, ha nem a régimódi nevelést kaptam volna, akkor most itt be kéne érned egy "KÖZÖD HOZZÁ, vazze?" lakonikus válasszal, de a KERESZTYÉNI könyörület arra kötelez, hogy segítsek még a MAGADFAJTA HHH debileken is. Szóval erősen mellélőttél jellemgeróf. Sunyi kis célzásod nem jött be. (Mert persze ki nem mondanád nyiltan, elvégre gerinced az van, dögivel.) Tudod, erre MIFELÉNK a MAGUNKFAJTÁTÓL a felekezetünkben éppen, hogy az önálló gondolkodást várják el. Most képzeld, bár a mainstreamtól igencsak eltérő véleményem van a sákramentumokról és a predestinációról, de még csak dorgálást se kaptam.

Az még nem jutott eszedbe, hogy MAGYAR szemszögből értékeld a világ folyását? Pedig a magadfajta turbómagyarnak már attól ökölbe szorul a lába, ha fel merem hívni a figyelmét, hogy a helikoptert NEM Asbóth Oszkár találta fel. Amúgy meg az 1400-as években még Európában is úgy értékelték a pestist, hogy a zsidók (és pogányok) mérgezik a kutakat. Ma a hidzsra szerinti 1429-ik évet írják. Sapienti sat.

Az ENSZ impotenciáját ne rajtam kérd számon, éppen a MAGADFAJTÁK szoktak a leghangosabban visítani bizonyos bűvös ENSZ határozatok miatt. Amúgy az ENSZ egyes SZAKMAI szervezetei (FAO, WHO, UNESCO) jó munkát végeznek, a statisztikai szolgáltatásaik is jók, de attól még az egész úgy szar ahogy van. Na UND?

Hát ez aztán a felfedezés! Ott IS emberek élnek? És még hol? Mert pl. Darfúr (ahol naponta nyírnak ki annyi keresztényt és pogányt a hős moszlim harcosok, mint ahány moszlim eddig ÖSSZESEN dobta fel a pacskert a biboldók és egyéb gyaurok gyilkos ármánya miatt) valahogy mintha nem lenne a felkelő nap érdelkődésetek horizontján. Az értékrendjüket meg inkább ne említsd. Ha nem hallottad volna, egyes (azóta méltán eltűnt) kultúrák értékrendjének sarkalatos pontja volt X(>20)/nap emberszív obszidiánkéssel történő kimetszése az eleven testből. Valahogy nem vérzik értük a szívem. (szójáték volt) A "ki kezdte" kérdést pedig éppen a muszliomnyalóknak és kis kedvenceiknek volna érdekük kurvára elhallgatni. Mert esetleg fölmerülhet a kérdés egyes történelmileg nem TELJESEN műveletlen pógárokban, hogy hová tűnt oly nyomtalanul Szent Ágoston anyagyülekezete. Meg az összes keresztény gyülekezet Dakartól Lahoreig.

Az agresszió elleni védekezést azzal kezdeni, hogy Balin felrobbantunk 200 ausztrál és új-zélandi túristát, Madrid határán (nem állni a vártán, hanem) meg a munkába igyekvőket, ez lehet, hogy a MAGADFAJTÁKNAK belefér az agresszió elleni védekezésbe, de akkor nem értem, miért is veszékeltek, ha egy másik, legalább annyi éves, önálló kultúra is védekezik?
És nem, most már nem hiszem, hogy moszlim lennél, mert még a legegybitesebb magyar neofita se képes ennyire hülye lenni. Vagy tán azt hiszed, hogy az európai moszlim hatalomátvétel után káfir helyett dhimmi lehetsz? No igen, ez az a szint amire csak az euroatlanti szélballib "Raus mit Uns!" értelmiség képes. Akár jobb, akár bal demagógia a muníciója. Aztán akkor kap csak észbe, amikor Ő kerül a nepáli szakács, német technikus, koreai felcser helyére. Elvágólag. TOROK elvágólag!
Mondanivalód légy szíves innentől ne nekem címezd, mert még egyszer nincs gomrom utánad merülni olyan mélységekbe, ahová jobb helyeken csak a szippantó csövét...

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.08.20. 23:46:03

ironmemberneck:

-Nem tudom, hallottad-e a Giordano Bruno nevet. Ha nem, a Google a barátod (ha erről se hallottál, nem tudok segíteni). Szóval hogy is van ez az önálló gondolkodással?
-Magyar szemszögből az irániak helyzetét? Most provokálsz vagy komolyan fogalmad sincs arról, amiről beszélsz? // És bár nem igazán értem, ehhez mi köze van, de ha nem Asbóth, akkor ki találta fel a helikoptert?//
-Az ENSZ-t te hoztad fel, szóval nem értem a pörgést. Jó, egész szépen égsz közben, de kockacukor nem jár...

-Emberek egészen sok helyen élnek. Sőt, egész csomó helyen ölik is egymást - vallási hovatartozástól függetlenül. Egyes (méltán hatalmukat vesztett) szervezeteknek meg hobbija volt az állami önkény alázatos kiszolgálása az egyetlen Isten nevében. De érdekes...
-Az agresszió elleni védekezés nem a terrorizmus, hanem az atomfegyver birtoklása (legalább is én erről kezdtem beszélni). Hogy te mit képzelsz be a szavaim mögé, az a te egyéni sorstragédia, amivel leszel szíves azokat terhelni, akire rátartozik (anyád-apád, egyéb rokonaid, gyóntatópapod, lelkiatyád, pszichiátered, istened, stb.).
-Európai muszlim hatalomátvétel? LOL! Te melyik századból jöttél?
//Személyes jellegű megjegyzés: abból, amit mutatsz magadról, begőzölt agyú vallási fanatikusnak tűnsz, a rosszabbik fajtából. Tudod, akik miatt meglehetősen kétes hírneve van a könyv-vallásoknak. Tulajdonképpen te a saját muszlim megfelelőidre fújsz. Ez azt hiszem egy közepes mértékű paranoiával súlyosbított önutálat. Sürgősen fordulj szakemberhez és kezeltesd magad!//

-Az utolsó bekezdésed pedig szinte már klasszikus, aki néhány évig rendszeresen és aktívan előfordul az interneten (pölö vitatkozni próbál), biztosan találkozik vele. A pontos diagnózis a "kifogytam az érvekből és amúgy is égek, mint a kátrányos rongy, így gyorsan kihátrálok a vitából, még utoljára keményen odamondva". Némely fordulat rendszeresen szinte szóról-szóra megegyezik. Internet-szociológiailag érdekes, de szegénységi bizonyítványnak se utolsó.

Shapeshifter 2008.08.21. 06:23:30

"Az agresszió elleni védekezés nem a terrorizmus, hanem az atomfegyver birtoklása"

Mondjuk nem vagyok benne biztos, hogy az atomfegyver a legjobb védelem. Akármilyen céllal veti be ugyanis, azzal átlép olyan határokat (nemzetközi szerződések és egyebek), ami után szinte garantáltan megtámadják, akár atomfegyverrel is.

"Európai muszlim hatalomátvétel?"

Ez meg nem annyira nevetséges félelem szerintem. Bár a hatalomátvétel talán túlzás, de egy háború simán kijöhet a jelenlegi helyzetből.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.08.21. 10:17:17

Shapeshifter:
"Mondjuk nem vagyok benne biztos, hogy az atomfegyver a legjobb védelem. Akármilyen céllal veti be ugyanis"
Ezért írtam, hogy az atomfegyver BIRTOKLÁSA a védelem... ;) Elvégre még egy amerikai elnök is kétszer meggondolja, hogy megtámad-e egy országot, ha ennek következtében el kell búcsúzi Izraeltől vagy akár az USA keleti partvidékétől az elkövetkező százmillió évre...

"Ez meg nem annyira nevetséges félelem szerintem. Bár a hatalomátvétel talán túlzás, de egy háború simán kijöhet a jelenlegi helyzetből."
Ezért lenne fontos Törökországot az európai országok közé állítani. És ezért rossz ötlet Grúziát szarban hagyni.
//Mellékes megjegyzés: és azért a mecsetépítéshez előbb az a háborút meg is kellene nyerni...//

ironmemberneck 2008.08.21. 14:14:26

Shapeshifter 2008.08.21. 06:23:30

["Az agresszió elleni védekezés nem a terrorizmus, hanem az atomfegyver birtoklása"]
EZT a méreten felüli farokságot inkább borítsa jótékony feledés.

"Mondjuk nem vagyok benne biztos, hogy az atomfegyver a legjobb védelem."
A nukleáris arzenál a KÉTPOLUSÚ világrend idején volt ALKALMAS elrettentő eszköz ahhoz, hogy Iván lehetőleg ne a Buckingham Palace kerítésén szárogassa a Temzében kimosott kapcáját.

"Akármilyen céllal veti be ugyanis, azzal átlép olyan határokat (nemzetközi szerződések és egyebek), ami után szinte garantáltan megtámadják, akár atomfegyverrel is."
Itt lakozik a szörnyű tévedésed. Mármint az, hogy egy hithű moszlimot ez e fikarcnyit is érdekli. Szarik rá! Ha a legkisebb esélyét is látja, hogy egy atombombával leradírozhatja a büdös gyaurokat inclusive a sok kártékony "jehudi bunduk", akkor megnyomja a gombot. Elvégre várják a hurik.

["Európai muszlim hatalomátvétel?"]
"Ez meg nem annyira nevetséges félelem szerintem. Bár a hatalomátvétel talán túlzás, de egy háború simán kijöhet a jelenlegi helyzetből."
Nem túlzás, egyes országokban már csak néhány évtized kérdése. BÉKÉS ÚTON, demokratikus szavazással! És az ilyen Filister-félék a legjobb szálláscsinálói.
www.telegraph.co.uk/news/2247388/Schoolboys-disciplined-for-'refusing-to-pray-to-Allah'.html
Mert inkább vezessék be már holnap a sariát, mintsem azok a kurva dzíájdzsók fegyverrel kényszerítsenek, hogy megegyük a szar bigmekjüket!

ironmemberneck 2008.08.21. 14:21:50

Egyben nem fért ki,
www.telegraph.co.uk/news/2247388/Schoolboys-disciplined-for-
'refusing-to-pray-to-Allah'.html
sortörés nélkül másold be.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.08.21. 19:38:59

ironmemberneck:
"EZT a méreten felüli farokságot inkább borítsa jótékony feledés."
"A nukleáris arzenál a KÉTPOLUSÚ világrend idején volt ALKALMAS elrettentő eszköz ahhoz, hogy Iván lehetőleg ne a Buckingham Palace kerítésén szárogassa a Temzében kimosott kapcáját."
Oké, fogalmad sincs a világpolitikáról. Üsse kavics, még reklámozod is. De esetleg hozz érveket, mert ez így csak pörögve lángolás, nem egyéb.

A linkelt hírrel kapcsolatban:
Ha meg két japán kölyök elpörget földrajz dolgozat előtt egy rózsafüzért, akkor kezdjek el aggódni az ázsiai keresztény hatalomátvétel miatt?

"Mert inkább vezessék be már holnap a sariát, mintsem azok a kurva dzíájdzsók fegyverrel kényszerítsenek, hogy megegyük a szar bigmekjüket!"
Az orvos mit mondott? Menthető vagy?

Cyprián 2008.08.23. 10:39:56

Hogy Irán mért akar fegyverminőségű urán 235-öt?
hát nagyon egyszerű. Fegyvernek.
Hogy legyen perzsa atombomba.

Bevallom, ez bennem nem kelt különösebben félelmet. Önvédelmi célból teljesen érthető, hogy ne nyomhassa le őket az USA.

Az hogy " a fanatikus és őrült muszlimok csak arra várnak, hogy megnyomják a gombot" -nos ha ezt valaki elhiszi, azt már tényleg sikeresen agymosták az amerikai tudatipar szürke médiamunkásai. Egy cionista lapban (Erec) is ezzel riogatták a (zsidó) népet, hogy ha Iránnak atomfegyvere lesz, azonnal nukleáris holokauszt csinál.Ez óriási hülyeség. Teheránnak annyi lakosa van, mint egész Izraelnek, és a (az amúgy minden vonatkozó nemzetközi szerződést kijátszó) atom- és hidrogénbombát tartó Izrael órákon belül kilőné válaszcsapásként.
Irán 170 éve nem indított háborút senki ellen!-Csak ellene indítottak.
Amúgy a 3000 éves perzsa kultúrát az alig 500 éves 12-imámos síizmussal azonosítani kissé erős.Ismersz te Irániakat? Mert én egy csomót.

Cyprián 2008.08.23. 10:49:59

ja hogy mért tünt el Szt. Ágoston anyagyülekezete? A saját hibájukból is, nem kis részben.
pl. Spanyolországban miért nem lettek 600 év alatt muszlimmá? A Közel-keleti arab keresztények hogy tarthatnak ki 1300 éve? Vagy az örmények?
azt hiszem, szembe kelle néznünk a ténnyel, az iszlám azért tudott győzni sok helyen, mert csak vallás volt a kereszténység, és nem élő hit.

Shapeshifter 2008.08.23. 11:18:03

"Önvédelmi célból teljesen érthető"

Ezt még mindig nem értem. Mondjuk lesz atombombájuk, valaki megtámadja őket, ők bevetik a bombát, válaszcsapásként meg kapnak a nyakukba 100-at. Megéri?

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.08.24. 20:45:31

Shapeshifter:
""Önvédelmi célból teljesen érthető"

Ezt még mindig nem értem. Mondjuk lesz atombombájuk, valaki megtámadja őket, ők bevetik a bombát, válaszcsapásként meg kapnak a nyakukba 100-at. Megéri?"
Rosszul közelíted meg. Van atomuk, ergó nem támadják meg őket, mert akkor ők kilövik/bevetik a bombát, és emiatt az agresszor állam fővárosa és annak bővebb környéke igen csendes hely lesz úgy egymilló évig...

Shapeshifter 2008.08.24. 23:03:24

"és emiatt az agresszor állam fővárosa és annak bővebb környéke igen csendes hely lesz úgy egymilló évig..."

Utána meg valószínűleg Irán összes városa is. Nem hiszem, hogy Irán ezt megkockáztathatja, ergo hiába van bombájuk, nekik sem éri meg bevetni. És ezt tudják a potenciális agresszorok is.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.08.25. 02:21:47

Shapeshifter:
Nem érted. Ha Iránt megtámadják, nekik így is, úgy is kampó. A vezetésnek mindenképpen, de az egyszerű emberek se fognak úgy lalalázni a katonai megszállás... bocsánat: "felszabadítás" miatt, mint azt egyesek itt nyugaton megpróbálják beadni (némely esetben sikerrel, lásd szegény teljesen agymosott ironmemberneck esetét). De ha ennek a támadásnak az eredménye a támadóknál olyan 10-20, vagy neadjaazég 100-200 millió halott (franc emlékszik már rá, milyen pölö az USA keleti partvidékén az uralkodó szélirány; rossz esetben a bomba eltörli Washingtont, a szél meg elviszi a sugárzó részecskéket Floridáig, aztán jó napot, keleti part) azonnal vagy pár órán belül, plusz némi finoman szálldosó nukleáris hamu, sugárbetegségek, stb., akkor azért remélhetőleg a leendő agresszor számolni kezd, és rájön, hogy ez az egész Irán ügy nem éri meg a dolgot (pláne hogy ha nem hasonlóan válaszolnak -és annak azért Pakisztán, akinek szintén van pár atomfegyvere, nem örülne annyira, lásd szél és radioaktív por- akkor elég macera kiirtani mindenkit; és megszállni meg még macerább).

Tehát, röviden összefoglalva, az atomfegyver lényege nem az, hogy használják (annak nem sok értelme van, mert egy atomháborúnak csak vesztesei lehetnek), hanem az, hogy senki ne akarjon olyan helyzetbe hozni, ahonnan már a használatukat is bevállalnád, minden mindegy alapon.

Shapeshifter 2008.08.25. 15:21:20

Alister:

Hát, ha ugyanolyan rossznak tekintjük az amerikai megszállást és az ország minimum 50 évre lakhatatlanná bombázását, akkor világos a gondolatmenet. Ugyanakkor nem hiszem, hogy ezt sokan valóban így gondolnák.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.08.26. 00:05:41

A helyzet sokkal egyszerűbb lenne, ha az USA időnként nem rohanna le független államokat, a nemzetközi jog semmibevételével, pusztán nagyhatalmi ambíciói védelmében.

Meg persze akkor is, ha kitörne a világbéke, és mindenki szeretne mindenkit. Az jó lenne. És egymilliárd eurót is szeretnék. Meg Uma Thurmant barátnőnek. Meg egy málnafagylaltot...
süti beállítások módosítása