El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.10.30. 16:45 contumax

“Megtört a jég” - A népdal szabadsága

2008-ban a Muzsikás Együttesé a WOMEX-díj. A világzenei műfaj legnagyobb kitüntetését először ítélték oda ellenszavazat nélkül, és először veheti át európai együttes. A Muzsikás szerint a díjat elsősorban a magyar népzene kapta. Amit Kodály és Bartók száz éve elkezdett, idén beérett: a magyar népzene feljutott a csúcsra. A siker hátteréről, a díjról, a népzene erejéről, Hobóról, a megszálló szovjet hadseregről, tervekről, feleségről és a Muzsikás-titokról az El Mondo színeiben Hamar Dávid kérdezte Hamar Dánielt, a Muzsikás frontemberét. Családiasan.

El Mondo: Szia apa!

Hamar Dániel: Szia Dávidkám! Gyere, mesélj, miket akarsz kérdezni?

E.M.: A Muzsikás november elsején veheti át a WOMEX világzenei nagydíját Sevillában. Pár mondatban elmondanád, mit illik tudni erről a díjról, és hogy pontosan mi is az a WOMEX?

H.D.: A WOMEX a legnagyobb világzenei szakvásár, ahogy az a nevében is benne van: World Music Expo. Az évenként sorra kerülő zenei kiállításon és találkozón gyűlnek egybe a világ minden tájáról azok a kiadók, zenészek, szakemberek, promóciós irodák és más érdeklődők, akik jelen vannak, illetve aktív résztvevők a világzenei porondon. Ezen a vásáron minden évben átadják a WOMEX világzenei díját, mégpedig a műfaj egyik olyan szereplőjének, akinek a hatását, tevékenységét, életművét a zsűri jelentősnek tartja.

E.M.: Mitől lesz a Muzsikás - a magyar népzene - világzene?

H.D.: Igen, ezt is sokan félreértik. A közkeletű hiedelem szerint a világzene népzenei ihletésű modern feldolgozást jelent. A WOMEX, illetve a nemzetközi szakirodalom ezzel szemben ide sorolja a legautentikusabb előadókat is, olyannyira, hogy még az eredeti zenészek is beleférnek. Így lehet világzene a pusztában két hangon daloló mongol énekes műve is.

E.M.: Mit jelent a díj a magyar népzenének?

H.D.: A díj kapcsán nem olyan rég összeszedtem, hogy az elmúlt 18 évben milyen meghatározó események részese lehetett a magyar népzene. 1990-ben Costa Gavras filmjében kapott szerepet a Muzsikás és az erdélyi zene. Ez a rendszerváltáskor, pontosabban az első szabad választások alatt történt, és emiatt az amerikai politikai híradásokban is megjelentünk. Felfigyeltek arra a magyar sajátosságra, hogy itt a költészet és a zene forradalmat tud generálni.

Kicsivel később megjelent a Muzsikás Bartók Albuma, amelynek a sikere olyan koncerttermek ajtajait nyitotta meg a magyar népzene előtt, ahová addig nem hogy a magyar, de más népek zenéi sem jutottak be. Erdélyi zene szólt az amsterdami Concertgebouw-ban, a londoni Royal Albert Hall-ban, és a Queen Elisabeth Hall-ban, az Aix-en-Provence Festival-on, vagy a new yorki Carnegie Hall-ban. Koncertünk volt a BBC skót szimfonikusaival, és amikor a német parlament 2007-ben megtartotta a nemzetiszocializmus áldozatainak emléknapját, Kertész Imrét és a Muzsikást hívták meg a megemlékezésre.

Emlékszem, hogy a gardont az egészségügyi miniszter asztalára raktam, ahonnan az ünnep után magához vette és kipróbálta. Háromszor játszottunk a bundestagi megemlékezésen. Először egy erdélyi zsidó dallamot, majd egy erdélyi cigány halottkísérőt, végül pedig egy gyimesi keservest. Ezek a szomorú dallamok emlékeztettek a vészkorszak halottaira, és a különböző népekre, akik Európában szenvedtek a nácizmus alatt. És ezek a dallamok mind a magyar népzene részét képezik.

Folytatás>>>


7 komment

Címkék: média zene interjú magyar


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr61692230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ököl 2008.10.30. 20:32:44

Kicsit feszengek ebben a családias légkörben...

Gratulálok a Muzsikásnak!
Most elhatároztam, hogy hallgatni fogok népzenét!

Kiss Ida 2008.10.30. 20:45:13

Ki gondolta volna, amikor 1973-ban az FMH-ba kezdtünk járni, Muzsikás táncházba...

Gratulálok, büszke vagyok Rátok!

cilu 2008.10.30. 21:49:20

Fantasztikus volt a debreceni koncert, én eddig azt hittem ,nem szeretem Bartókot, de csak nem értettem! Köszönöm!

kators 2008.10.31. 09:23:03

gratulálok a Muzsikásnak! tök jó volt olvasni a cikket, Dávid, köszi, hogy elénk tártad, és köszi, hogy így! "Szia apa!" :)))

kators 2008.10.31. 09:24:00

ja, és ez a bilis kép különösen tetszett :)

gyerek · http://mtklub.hu 2008.10.31. 18:05:36

Nagyon szépen köszönjük a Muzsikás együttesnek, hogy messze földre viszik a kárpát-medencei kultúra üzenetét!
Az én gratulációm nem elég kifejező, ezért találták ki az ilyen díjakat:)

Orbán Gergely és Botos Karolina 2008.11.06. 11:27:19

A Figyelőről értesültünk. Őszintén gratulálunk az elismeréshez.
süti beállítások módosítása