El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.04.24. 10:27 Tintahal

Zimbabwe–Magyarország ?:?

Darfur kapcsán megállapítottuk, hogy kis országunk még az elizélésben sem bizonyul világklasszisnak. Szudán után most újabb példával szolgálhatunk azoknak, akik még mindig úgy érzik, a hoki után ebben vagyunk a legjobbak. Lássuk Zimbabwét.

Jelenleg éppen egy kínai fegyverszállító hajó bolyong Afrika partjainál, miután az Egyesült Államok nyomására Dél-Afrika nem engedélyezte a Zimbabwénak szánt fegyverek kirakodását. Az még kérdéses, hogy célhoz ér-e a fegyverrakomány, de az országban már most háború közeli állapotok uralkodnak. A minden bizonnyal elvesztett egy hónappal ezelőtti választások után a zimbabwei kormány még mindig nem hozta nyilvánosságra a választások eredményét, viszont szisztematikusan gyilkolja és terrorizálja az ellenzék támogatóit. Robert Mugabe, a 28 éve hatalmon lévő diktátor amúgy valószínűleg az elnökválasztást is elveszítette, de erről sem szívesen beszél. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet április 19-i sajtóközleményében arról számolt be, hogy a kormánypárt kínzótáborokat állított fel, ahol módszeresen verik és megfélemlítik az ellenzék támogatóit, szimpatizánsait. Az ellenzék adatai szerint közel 3000 család kényszerült otthona elhagyására, 500 ember került kórházba és több mint 400 ellenzéki aktivistát tartóztattak le. Közben a zimbabwei választási bizottság lázas szavazat-újraszámlálásba kezdett.

Az egykor Afrika kenyereskosaraként emlegetett Zimbabwe mára a világ egyik legszegényebb országává züllött. Itt a legmagasabb az inflációs ráta és a legalacsonyabb a várható élettartam: az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a férfiak átlagosan a 37, a nők pedig a 34 éves kor megélésére számíthatnak, míg 18 évvel ezelőtt a férfiak várható élettartama még 60 év volt. A 13 milliós ország közel tizenöt százaléka HIV fertőzött, több mint 4 millió ember éhezik és kilencven százalékos a munkanélküliség. Tömegesen zárnak be a kórházak, a még meglévőkben pedig inkább meghalnak, mintsem meggyógyulnak az emberek, ugyanis nemhogy a legalapvetőbb gyógyszerek, mint az antibiotikum, de még a víz is sok helyen hiányzik.

Hogy mi köze van Zimbabwénak Magyarországhoz? 1980-ban, azaz Mugabe 28 éves regnálásának kezdetén a moszkvai nyári olimpián Zimbabwe vitte haza a női gyephoki aranyérmet. Ők is hokinemzet…


1 komment

Címkék: erőszak szegénység periféria harmadikvilág


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr37439938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eltűnődő 2008.05.19. 23:36:49

Mugabe csapata azóta ütött jópár gólt. ( angol nyelvű audio: news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/newsnight/7404826.stm ) Csak nehogy egyenlítsünk...
süti beállítások módosítása