El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2010.01.26. 09:30 Maren Maris

Isteni lakáskultúra - hajléktalanszálló a templomban

Curro Claret terméktervező olyan templomi padsorokat tervezett, amelyek éjszakára egyszerűen ággyá alakíthatóak, így nyújtva fekhelyet az arra rászoruló hajléktalanoknak, háborús menekülteknek.

 A barcelonai kiállítás leírása szerint a tervet a szükség szülte: mind több templom kénytelen bezárni a kapuit a hajléktalanok előtt, mivel az átmeneti szállások fenntartása túl költséges. A padokból egyszerű fekhellyé alakítható bútorok jelentősen megkönnyítenék a helyzetet, kisebb költséget és nagyobb helykihasználást jelentenének.


 A spanyol designer, építész és képzőművész projektjeinek többségében olyan tárgyakat tervez, amik az emberek egymással és a környezetükkel való kapcsolatát egyszerűbbé, gazdaságosabbá teszik. Különös szerepet kap munkáiban mesterséges környezetünk és a föld közötti egyensúly. A legtöbb terve első ránézésre is szellemes, egyszerűen előállítható hétköznapi tárgyakból vagy azok rendhagyó kombinációjából áll, mint például a kalaptartó-lámpabúra, vagy a madáretetős kenyérvágódeszka.


Tulajdonképpen az ággyá alakítható templomi padsor is egy ilyen miért nem nekem jutott az eszembe?-ötlet, csakhogy Magyarországon az sem jut eszünkbe, hogy a templom a rászorulóknak nyújthatna éjszakai hajlékot. Jobbára azt is csak filmélményeinkre alapozva tudjuk, hogy a történelem során ezt a funkciót is jóváhagyta az egyház. Mire a hajléktalanság problémája elérte a városainkat, addigra már a tolvajok elleni védekezésként ki is alakult az a rendszer, hogy a templomok éjszakára bezárják kapuikat.


Franciaországban és az Egyesült Államokban ez nem mindenhol van így, az egyházak ottani képviselői felismerve a rászorulók kiszolgáltatottságát, a legegyszerűbb módon segítettek, fedelet nyújtottak azoknak, akiknek nem volt hol aludniuk.

Ti mit szólnátok hozzá, ha a magyarországi templomok, esetleg épp az, ahová jártok, éjszaka hajléktalanszállóvá alakulna?

 


46 komment · 3 trackback

Címkék: design templom művészet hajléktalanok


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr181699161

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Visita la siguiente página web 2018.06.13. 19:50:46

Redőny típusok - Ötletes Blog - Ötletek és Hírek

Trackback: Visita la siguiente página web 2018.06.13. 19:50:40

Redőny típusok - Ötletes Blog - Ötletek és Hírek

Trackback: Sitio web altamente recomendado 2018.02.28. 14:29:53

imagenes para bb pin de ninos - Risk for parental role strain

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.01.26. 13:00:17

Nagyon örülök az írásnak-köszönöm,Maren Maris! Jó,és erős tanúságtétel lenne Jézus Krisztus szeretetéről!

Kék_hagyma 2010.01.26. 13:04:21

Ezt komolyan gondolod?
Ki vigyázna a rendre? Ki takarítana fel utánuk? Hogy biztosítanák a hmmm..... lopásgátlást?

A pártszékházakba miért nem terveznek ilyen padokat? ;-))

jazig 2010.01.26. 13:17:36

A legtöbb templomban kényelmetlen padok vannak, ki kellene cserélni, hogy aludni lehessen bennük. Ez hatalmas költség lenne, ki fizetné az új padokat? A fűtésről meg ne is beszéljünk, az általam ismert templomok nagy légterűek, még a szenteltvíz is megfagy ilyenkor bennük.

georg 48 2010.01.26. 13:25:12

Énfelőlem átalakulhatnak! Ugyanis halovány lila ibolykám sincs, hogy néz ki belülről egy templ.
Ja és arról sem, hogy egy h.szálló!

diktatorikus kleptokrácia 2010.01.26. 13:43:51

@jazig: a templomok, imaházak az egyház gondozásában vannak, és biza jól meg vannak fizetve a tizedből, a dézsmából, az adóból, a perselyezésből. ha a plébános nem nyúlná le a lóvét, s nem sajátjaként, hanem az egyházközösség tulajdonaként kezelné és óvná a rábízott imahelyet, biza, megoldhatná néhány hajléktalan éjszakai gondjait. hidegnek hideg van éjszaka, de legalább nem fagy szarrá a homeless. és a megbízhatóbbaknak (ha van ilyen) még munka is akadna a templom körül.

vuvuvu2 2010.01.26. 13:48:37

A cikkíró biztos gyakran jár templomba, főleg telente, meg egyébként is az Egyház (sic!) tele van pénzzel (legalábbis cikkéből ítélve feltételezi).

Egy kicsit beszéljünk a valóságről: nemcsak az egészségügy és az oktatás hanem a Magyarországon működő történelmi egyházak sem dúskálnak a pénzben. A templomok fűtése kevés kivételtől eltekintve nem alkalmas arra, hogy szállót üzemeltessenek benne. Azaz fűtésre sincs elég pénz, nemhogy arra, hogy kicseréltessék a padsorokat, amelyeket 20-30-50-80-100 vagy még több évvel korábban nem alvásra terveztek és állítottak elő.

Továbbá a tempomokhoz tartoző kiszolgáló helységek (pl.WC) általában nem alkalmasak nagyobb tömeg kiszolgálására. Ahhoz, hogy csoportos hajléktalanszállást rendezzenek be, pl. WC-ket, mosdóhelységeket kell építtetni - nem biztos, hogy minden templom infrastruktúrája lehetővé teszi ezt, tehát fizikai akadályai is lehetnek egy ilyen terv megvalósításának.

A cikkíró (mint látjuk) nemcsak templomban nem fordul meg gyakran, de hajléktalanszállón sem járt még, ellenkező esetben ugyanis tisztában lenne, hogy milyen minimumfeltételek szükségesek egy hajlktalanszállás létrehozásához/üzemeltetéséhez.

Gratulálok az újságíró-szakma legújabb felfedezettjének!

Csomorkány 2010.01.26. 13:51:23

Nem jó szereposztás, hogy folyton leugatni próbállak, de ez is egy lila hülyeség.

Tudod, valaki nem attól lesz hajléktalan, hogy amúgy színjózan, szobatiszta, kulturáltan étkezik, és jól kommunikál a társadalom többi tagjával. Ha ilyen emberek csak egy hálózsákos alvásra térnének be a templomba, azellen nyilván senkinek nem volna igazi kifogása. Csak ugye a való világ az nem hajszálpontosan ilyen.

Aki mármost mindennek az ellenkezőjét teszi, pl. odaszarik/hugyozik a templom külső oldalához, látványos szemétkupacokat épít maga körül, nyilvánosan szeretkezik vagy maszturbál, és ilyesmi, az meglehetősen sok munkát ad azután mindazoknak, akik a templomot fölkészítenék az istentiszteletre.

Szeretettel köszöntelek a való világban, mindezek napi tapasztalataim voltak a Lehel téren.

Érdekes, a fotókon egy darab szart, meg húgyfoltot sem láttam, csak patyolattiszta templompadlót. Nem lehet, hogy ez már megint valami üres ábrándozás?

Hajléktalanszállokra, és hajléktalanokat kiszolgáló személyzetre márpedig szükség van.

Az épületeknek állandóan ezt a feladatot kell betölteniük, könnyen mosható, műanyag felületekkel, meg minden, a személyzetnek is ez a szolgálat kell legyen a napi megélhetése. Akkor működik.

Pivoblog · http://pivo.blog.hu/ 2010.01.26. 14:13:43

ez a templomos pados dolog jó ötlet, de miért érzem úgy, hogy ez itthon nem működne...

tewton 2010.01.26. 14:26:02

a padok nagy ötlet, a többi meg max. szép ábránd. egy sekrestyésnek sincs benne a munkaköri leírásában, hogy részeg és büdös embereket gondozzon, megvédje a perselyt és a szobrokat, figyeljen a graffitire stb, az atya meg nem készülhet arra, hogy majd havonta újraszenteli a helyet.

azértmertcsak 2010.01.26. 14:30:18

engem nem zavarna, ha elötte kötelező jelleggel egy jó fertőtlenítős-parfümös nagy nyomású 50-70 fokos vízzel megküldenék őket, persze aztán mindenféle ilyen-olyan írtókkal be kéne őket kenni, s amikor már sterilek, résztvesznek általános orvosi vizsgálaton, s aztán nyugaodtan alhatnak a padon. felőlem. persze csak ha a ruházatukat a templomon kívül hagyják vagy ha azok is átestek egy jó domesztoszos-hipós-fertőtlenítős tisztításon.

azértmertcsak 2010.01.26. 14:32:03

nyilván állandó rendőri és ombudsmani felügyelet mellett

Törteli Tivadar 2010.01.26. 15:00:04

Ekkora baromságot rég hallottam. Szerinted majd a csövesek megbecsülnék emiatt az egyházat, hogy szállást ad nekik? Egy frászt, maguk alá piszkítanának, tönkrevágnának mindent és ellopnák az értékeket a templomból.

cosimo 2010.01.26. 15:12:30

@vuvuvu2: Azért ez nem egy istentől elrugaszkodott gondolat, mégha jelenleg a megvalósítása/megvalósíthatósága problémás is. Korábban a templomokat használták hasonló célokra (ld. zarándokok szállásolása), s a templom szakralitásán nem esett csorba.

Samuzia 2010.01.26. 15:39:37

@cosimo:
Azok zarándokok voltak, akik ott imádkoztak, és nem hajléktalanok. Ma ha bemégy egy hajléktalan szállóra elképednél mit össze dolgoznak, az ott dolgozók, hogy kulturált legyen. Egyébként a fűtetlen jéghideg templomainkban biztos jól éreznék magukat...

mhkoppany 2010.01.26. 16:09:45

Nekem tetszik az ötlet.

Viszont vannak kételyeim.

Egyrészt a befogadók oldaláról: lássuk be, gyülekezeteinkben - let légyen az református, katolikus, evangélikus... - nem fogadnák nagy örömmel a bejelentést: "holnaptól hajlékot adunk hajléktalan testvéreinknek éjszakára." Pedig hát ismerjük a Mester szavát: "Bizony, mondom néktek, amikor megtettétek ezeket akárcsak eggyel is a legkisebb atyámfiai közül, velem tettétek meg."

A másik oldalt vizsgálva azt hiszem egy történet megvilágítja a kételyeimet: Egyszer egy délidőben befordultam a Lőrinc pap téri katolikus templomba egy kis csendességre vágyván. Mire eljutottam volna a csendig - vagy ő hozzám - belépett egy hajléktalan és a csendet az ajtó nyikorgása mellett a templom kőpadlóján megütköző vizelet hangja törte meg. Ott végezte szükségét. Persze a szeretet mindent eltűr, de nem hinném, hogy a hívek örülnének ha a templomban terjengő szagokról a vasúti klozetek jutnának eszükbe.

Persze egyik sem lehet gát: Komolyan kell vegyük a "jövevény voltam és befogadtatok" felszólítását és a hajléktalanok "kulturális szokásai" is változandóak.

Gyerünk! Van egy barátom aki műbútorasztalos, megkérdezem tud e készíteni ilyent.

Amondo 2010.01.26. 16:21:53

Én nem látom, hogy a cikkíró hol nyomatta annyira ezt az ötletet, hogy így neki kelljen esni, ahogy sokan teszik. Szerintem sugallta hogy neki nagyon szimpatikus az ötlet és talán még azt is, hogy örülne, ha megvalósulna, másrészről viszont néhány lehetsége ellenvetésre is utalt. A leghangsúlyosabb a "ti mit gondoltok?" kérdés volt a cikk végén. Ezért igazán nem kell lehülyézni.

Én a magam részéről teljes mértékben azonosulok azokkal, akik szerint irreálisan buta ötletről van szó - csakúgy, ahogy azonosulok azok érveivel is, akik szerint Gandhi, Assziszi Szt. Ferenc, Jézus stb. irreális fantazmagóriákat hírdettek.

Csomorkány 2010.01.26. 16:52:16

@Amondo: a különbség talán annyi, hogy Gandhi, Assziszi Szt. Ferenc, Jézus stb. nem csak hirdették a fantazmagóriákat, hanem elkezdték önmaguk a megvalósítást. Aki akart, csatlakozott.

Itt viszont más micsodájával veri a csalánt egy szabadon lebegő névtelen keresztény érelmiségi.

kett 2010.01.26. 16:54:44

Csak akkor tartanám jó ötletnek, ha nem csupán naiv emberbaráti szeretetből, hanem a hajléktalanok közt sokat tapasztalt szocmunkások, önkéntesek, máltások stb. véleményét figyelembe véve, az ő közreműködésükkel tennének ilyet a templomok. Pár emberrel, ismeretségeken alapulva pár éjszaka megoldható bármilyen infrastruktúra és átgondoltság nélkül, de nagyobb dolgok szerintem nem.

Azt pedig még nem is említettük, hogy ha valaki egy templomtól várja el a hajléktalanok befogadását, az vajon saját otthonába beengedné-e, vagy a fáskamrába, vagy vagy...

És nyilván a mindennapi ember is megérthető, hogy a távolságtartása miért van, de hát jó-e ez így? És hogyan változtassunk rajta?

Egy sokat tapasztalt embertől hallottam, hogy a hajléktalanok készek elfogadni a szeretetünket, csak mi nem állunk készen a szeretésre. mert ez kőkemény dolog.

tewton 2010.01.26. 16:56:09

@Amondo: nem estek neki szerintem, csak a többiek úgy látják, teljesen irreális volna a dolog a mai Mo-n. Egyébként a szerző is ráérez erre:
"a tolvajok elleni védekezésként ki is alakult az a rendszer, hogy a templomok éjszakára bezárják kapuikat."

amúgy meg nem volna rossz ötlet, ha lehetne szűrni a befogadottakat és realista módon álnának hozzá, nem irreális, világmegváltó módon.

Pl. nem általános hajléktalanszállót kellene csinálni a templomból, hanem mondjuk a _katolikus_ (stb) karitász által működtetett eseti szállást, elsősorban _katolikus_ (stb) embereknek, a _katolikus_ (stb) templomokban, szigorú feltételekkel.

Csomorkány 2010.01.26. 16:57:25

@Amondo: Még talán azt tenném hozzá, hogy a cikkíró hazug fotókkal manipulál. Assziszi Szent Ferenc megcsókolta a leprást, itt viszont egy fotón sem látok szart, húgyot és összetört sörösüveget.

tewton 2010.01.26. 17:08:59

@kett: "ha valaki egy templomtól várja el a hajléktalanok befogadását, az vajon saját otthonába beengedné-e, vagy a fáskamrába, vagy vagy..."

haha, idáig ezt a "Zegyház miért nem engedi be a hajléktalanokat az üres templomaiba" gondolatot komolyan csak vallásmentes szocialistáktól hallottam (a csallánverés másik esete).

Amúgy a szovjet és a német hadsereg istállónak szokta használni a templomokat.

kett 2010.01.26. 17:18:30

@tewton:
nem annyira értem az utóbbi három bekezdéseid közti összefüggést. kifejted?

tewton 2010.01.26. 17:47:25

@kett: bocs. 1) egyetértek azzal, amit irtál, ha ez valaki komolyan gondolja az aranyos gesztuson túl, sokkal komolyabb és életszagúbb problémákba ütközik. amikkel nem biztos, hogy akar számolni hosszabb távon.

2) templomtól elvárni a befogadást a csallánverés tipikus esete. akár a fenti naiv ker. oldalról, akár ateista oldalról. mindkettő normaként fogalmazza meg/veti fel, amit másnak kéne betartania. Ha egy plébános állna elő az ötlettel, aki saját hatáskörben csinál is valamit, az hitelesebb lenne.

3) miközben az itteni kulturának nem része az, hogy templomban lehetne aludni, maximum egy igen nagy szívesség.

4) az istálló csak egy példa volt arra, hogy miképpen lehetne még hasznosítani a már elkészült templomépületeket, ha naiv ember- és állatbarát gondolatokat akarunk táplálni magunkban. De lehetne gyermekmegőrző is a templom, elvégre "engedjétek hozzám a gyermekeket". Lehetne tanterem is, hiszen Jézus is oktatta az írástudókat. A naiv boldogításhoz rengeteg ürügyet lehet találni.

kett 2010.01.26. 17:59:09

@tewton: így tiszta. köszi.

Amondo 2010.01.27. 09:34:37

@Csomorkány: "Itt viszont más micsodájával veri a csalánt egy szabadon lebegő névtelen keresztény érelmiségi."

Természetesen megértem abszolút jogos felháborodásodat. De azért a te részedről is karakánabb lenne, ha inkább kihívád pisztolypárbajra Maren Marist.

Más. Véletlenül nem tudtok olyan magyarországi templomról, amelyik befogad hajléktalanokat élyszakára? Csak kíváncsiságból kérdezem, gondoltam hátha van ilyen.

Amondo 2010.01.27. 09:46:52

Még az jutott eszembe a képeket nézegetve, hogy valyon tényleg annyival jobb-e kőkemény fa ágyon aludni mint viszonylag sima kövezeten, hogy érdemes legyen ilyen padokra beruházni? A padlót már alapból tök ingyen tudja szolgáltatni egy templom és ez az "ágy" nem tűnik sokkal kényelmesebbnek.

kett 2010.01.27. 10:00:02

@Amondo:
pilofamot venni pl sokkal okosabb megoldás lenne.. illetve szállókon vízhatlan anyaggal bevont matracok vannak..

amúgy ilyenről itthon még nem hallottam. másvalaki?

Csomorkány 2010.01.27. 11:23:41

@Amondo: színházzá alakított templomról már hallottam, de hajléktalanszálló-funkciót betöltőről nem tudok. Azt hiszem, Prágában van olyan, amelyet diszkóként hasznosítanak. Van azután olyan is, amelyet simán, robbantással takarítottak el a Haladás útjából.

Érdemes ezeket a lehetőségeket felvilágosult, nyitott keresztényekkel átbeszélni, hogy az optimális megoldást lehessen megtalálni.

babo_sj · http://graphoman.blogspot.com 2010.01.27. 17:00:03

@Csomorkány: Itthoniról nem tudok, francia példából viszont akad a legfelső kommentben feltüntetett linken.

babo_sj · http://graphoman.blogspot.com 2010.01.27. 17:02:20

@Amondo: Ember, a hőmérséklet-különbség azért nem elhanyagolható szempont a kőpadló és az egy méterrel magasabban levő faágy között. Meg leszállni is egyszerűbb róla, ha mondjuk az ember már elmúlt negyven.
(És hogy még tapló is legyek: vaJon)

Csomorkány 2010.01.27. 17:26:16

@babo_sj: Akkor talán olvasd el a cikket, amit belinkeltél:

"Ezt a templomot szertartási célokra csak évi két-három alkalommal használják, a fennmaradó időben pedig kulturális kiállításoknak ad otthont."

Egyébként minden plébániának kell legyenek szegényei: olyan emberei és családjai, akiket rendszeresen segít. Ebbe nyilván a szállásadás is beleférhet, ha van kihasználatlan épület, és az illető szegényeknek ez olyan valódi segítség, amivel élni tudnak.

A San Egidio mozgalom jelszavával is egyetértek: keresztény embernek legyen egy barátja a legszegényebbek között.

Ettől még amit Maris, ill. az általa talált spanyol designer fölvet, az baromság marad: ha egy templomot éjszakára hajléktalanoknak adnak, akkor reggel nem annyi a feladat, hogy az ággyá hajtogatott padokat visszahajtogassák padokká.

Igazából ezt az élettől elszakadt ábrándozást, és a másoknak szóló feladatkiosztást találom botrányosnak ebben a posztban. Ha Maris öt percet foglalkozott volna valódi hajléktalanokkal, nem nyitott volna ilyen posztot.

Amondo 2010.01.27. 22:15:34

@babo_sj: Igen, az agyrol leszallas es a homerseklet ugyeben igazad lehet (ha nem padlofutes van - vagy az tul meleg es egeszsegtelen?)

A "vajon"-nal kapcsolatban mar regen tervezem, hogy nepmozgalmat inditok, hogy valtoztassuk meg a helyesirast. Kivitelezhetobbnek tunik, mint hogy en megtanuljam. De addig is koszi a javitast.

Csomorkany, engem meg mindig nem gyoztel meg teljesen. En latom a rengeteg buktatot es nehezseget (meg, mint irtam, a cikkbol nem ugy tunik nekem, hogy Maren Maris nem latta), de hat nem megiscsak olyannak kene lennie sok kereszteny kozossegnek (ha nem is az osszesnek), hogy mindezt meg tudja oldani es el tudja viselni? Nem arrol van szo, hogy mi nyugati keresztenyek egyszeruen puhapocsok vagyunk? (Persze velem az elen, ugyhogy a te elmeleted szerint nekem meg sem szabadna szolalnom a temaban, amiben lehet, hogy igazad is van.)

Amondo 2010.01.27. 22:25:39

Másrészről, ennek a Curro Claret-nek a többi ötlete sem tűnik túl könnyen megvalósíthatónak. A lámpa-kalaptartó nem pörköli meg a kalapot? (Persze ha valaki otthon, a lakásban hordja a kalapot, akkor meg van oldva a probléma.) Vagy ezek az új energiatakarékos izzók már biztonságosak? A madáretető-kenyérvágóval is bajok vannak. Egyrészt nem az udvaron vágom a kenyeret, vagy ha mégis, akkor valószínűleg túl sok madár szarna a kenyérvágó deszkára. Úgy kéne, hogy a deszka bent van és a cső kivezet az udvarba/erkélyre, de hát ez így elég nehézkes, nem?

Csomorkány 2010.01.27. 23:19:42

@Amondo: Nézd, szerintem az életidegenség/puhapöcsség/csalánverés annál a matematikai műveletnél kezdődik, hogy szegény = hajléktalan

Hasonló jelentősségű matematikai művelet, hogy misszó = utcán énekelni, és becsöngetni a lakásokba

Aki nem végez missziót, az utcai evangelizáció formájában találkozik az egésszel, és azon lelkizik, hogy most akkor való-e ez neki, vagy senem.

Aki nem foglalkozik szegényekkel, az azon lelkizik, hogy ő és hasonszőrű haverjai megtettek-e mindent a hajléktalanokért.

Az én bajom meg az, hogy már a kérdést sem lett volna szabad föltenni. Ehelyett misszionálni kell annak ezerféle módján, és szolgálni a szegényeket annak ezerféle módján. És adódhatnak olyan helyzetek, amikor tényleges szolgálati igényként, és nem elhülyült demonstrációként fölmerül, hogy egy templomépületbe is be lehetne engedni néhány emberünket, aki barátunk, és akiért személyesen felelősséget vállaltunk.

2010.01.30. 14:38:59

Minden érv elhangzott, miért lehetetlen a dolog. Igazi magyar kreativitás.

Johannesz · http://kereszteny.blog.hu 2010.01.31. 19:51:29

Szerintem van benne ötlet.

Problémát okozhat, hogy mit szólnak a hívek. "Éjszaka hajléktalanok aludtak a padokon; ki tudja, milyen betegségeket szedhezek össze?", vagy ki tudja, mennyire lenne biztonságos a környék, vagy mennyire kéregetnének a templom előtt a hajléktalanok, stb...

Lenne viszont egy-kér ilyen templom egy-egy nagyobb városban.
A hívek tudnának róla, hogy hajléktalanok alszanak ott esténként és mondjuk a perselypénz egy része is rájuk fordítódna... A hajléktalanoknak meg lenne mondva, hogy nem kéregethetnek a templomnál; aki kéreget, az ki lenne tiltva (egy időre).
A hívek tudnák, hogy adományaikkal a hajléktalanokat segítik.
Ki lehetne hozni ebből jó dolgokat.

felician 2010.02.08. 16:19:34

@reikitanfolyam: "Minden érv elhangzott, miért lehetetlen a dolog. Igazi magyar kreativitás."

Ja, ez sajnos lényegi meglátás a részedről. Aláhúzandó leírtam még egyszer. f

Maren Maris 2010.02.08. 16:24:49

Szeretném kihangsúlyozni, hogy Curro Claret nem magyar.

katkadu 2010.02.22. 20:36:21

Szerintem a Szent Egyedesek örülnének egy ilyen templomnak. A barátaikat ismerik, örülnének ha a leghidegebb éjszakákon lennének helyek. (Most abszolút nem a padokról van szó, hanem ha tudod, hogy ma éjjel mindenki megfagy, akkor próbálsz mindenkit szállóba juttatni.) A szállók is megtelnek, és bár sok osztályra felveszik betegnek őket, ez sem annyira optimális. Plusz ott is csak megfürdetjük őket, max. kapnak egy maszkot, ha aktív TBC-re gondolunk. Pedig ott átlagosan gyengébb immunrendszerű emberek közé kerülnek, mint a templomban. Tényleg nem hiszem, hogy szállót kell nyitni benn a templomban (ettől még a gyülekezet nyithat szállót), de néha ki lehetne nyitni a kapukat.

kékszemű...34 2010.02.23. 12:55:23

Nos régen amikor az átlag emberek sokkal de sokkal szegényebbek voltak mint manapság, max két ruhájuk volt, egy hétköznapi és egy ünnepi. Amikor vasárnaponként elmentek a templomba felvették az ünnepit ezzel is megtisztelve Isten házát.
Sokaknak h fáj az a tized amit adóként fizetni kellett sok száz éven át, csak arra nem gondolnak h ebből a pénzből az egyház iskolákat kórházakat működtetett!
Értem én h probléma a hajléktalanok elhelyezése, de manapság a jövedelmekből nem két tizedet vesznek el, hanem négyet(!)...
uh az államnak igenis kutya-kötelessége gondoskodni azokról akiknek erre szüksége van (megjegyzem azokról akik munkaképesek meg nem kéne)

zeugma 2010.02.27. 04:02:26

Hát, ami a hajléktalanok templomba költöztetését illeti, kis hazánkban valóban... h... minimum igen-igen nehezen kivitelezhető volna.

A pad maga viszont ötletes. Csak nálunk nem templomba kellenének, hanem például hittantáborba. Ha még az ülőlapja is felhajtható lenne, akkor összecsukva kis helyen elfér, kinyitva pedig vagy pad, vagy ágy, mikor mi kell. Így legaább lenne a találmánynak valami köze a valósághoz - ellentétben a konyhai madáretetővel meg a házi kalapgyullasztóval.

zeugma 2010.02.27. 04:04:41

Hát, ami a hajléktalanok templomba költöztetését illeti, kis hazánkban... hm... minimum igen-igen nehezen kivitelezhető volna.

A pad maga viszont ötletes. Csak nálunk nem templomba kellenének, hanem például hittantáborba. Ha még az ülőlapja is felhajtható lenne, akkor összecsukva kis helyen elfér, kinyitva pedig vagy pad, vagy ágy, mikor mi kell. Így legaább lenne a találmánynak valami köze a valósághoz - ellentétben a konyhai madáretetővel meg a házi kalapgyullasztóval.

Segédmunkás (törölt) 2014.11.16. 15:51:24

@Kék_hagyma: mert egyetlen egy párt sem gyűjti 2000 éve az "alamizsnát" a szegényeknek!

Segédmunkás (törölt) 2014.11.16. 15:52:53

@Kék_hagyma: mert egyetlen egy párt sem gyűjt több mint 2000 éve "alamizsnát" a szegényeknek!
süti beállítások módosítása