El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2010.08.31. 09:00 flos regalis

Önző kapitalizmus

A dédnagymamám egész életét egy vályogházban élte le, amiben nem volt folyóvíz, a konyhába csak a kert felől volt bejárat és a budi a ház végében, a sufni mellett volt. Én csak nyáron voltam ott néha, akkor a kertben teknőben fürdettek, és ugyanabban a vízben fürdették meg a testvéremet. Nem gyakran voltunk ott. A budit különösen furcsállottam, meg azt is, hogy a Dédi nem tartott vécépapírt, hanem régi újságokat vagdosott szét erre a célra. Volt egy kút is, amiről annyit kellett tudni, hogy nem mehetünk a közelébe. A kút tulajdonképpen hűtőszekrényként üzemelt, onnan húzták föl nagy vendégségek alkalmából az italokat. (Az ivóvizet a kerti csapból nyerték. Ez volt a modernség netovábbja a Dédinél.)

A Dédi életének a vége és az én életem eleje egybeesett. Találkoztunk, az életünk ideje egy darabig egymás mellett haladt. Megdöbbentő arra gondolni, hogy nem olyan régen, az én saját élettörténetemen belül, volt olyan, hogy valakinek nem volt mosógépe, hűtőszekrénye, angol vécéje, radiátora (az sem volt a Dédinek, de ez nyáron nem tűnt fel nekem). Mondjuk tévéje volt, fekete-fehér. Vajon ha a Dédi látná, hogy most mi mindenünk van, mit gondolna? Azt gondolná, ez igen? Ez aztán az úri élet? Nem tudom. Szerintem azt szúrná ki inkább, hogy nincs gyerekünk és nem tartunk harminc fős családi vendégségeket. Hol vannak a gyerekek? - kérdezné a Dédi. Hol a család? Ki eszi meg a levest, a tortát? Ki issza meg a behűtött italokat?

Oliver James brit klinikai pszichológus 2007-ben megjelent könyvében (Affluenza) arra keresi a választ, miért emelkedik az életszínvonallal (jómóddal, ahogy James fogalmaz) a pszichés zavarok száma. A könyvében idézett statisztikák szerint - a lakosság hány százalékának volt pszichés zavara az elmúlt 12 hónapban - az élen az Egyesült Államok áll több mint 25%-kal, majd Ausztrália és Nagy-Britannia követezik 23%-kal (WHO-tanulmány, 2003-2006, kerekített értékek). Összehasonlításképpen: ez az érték Olaszországban 1% (sajnos Magyarországról nem közöl adatot). James arra következtet, hogy összefüggés mutatható ki a depresszió előfordulásának gyakorisága és az általa "önző kapitalizmus"-nak nevezett gazdasági berendezkedés között, amely a magas gazdasági mutatókkal rendelkező országokra jellemző. A könyv címe arra utal, hogy az önző kapitalizmus ideológiája egy fajta vírus, ami megfertőz bennünket. Könyvének első felében leírja, hogyan lehet megfertőződni és milyen tüneteket okoz "a Vírus", majd a második felében (ami a könyv 80%-át teszi ki) kísérletet tesz annak megválaszolására, mi a trükkjük azoknak, akik - noha a feltételek adottak - nem fertőződnek meg, vagyis mi biztosíthat védettséget a pszichés zavarokkal szemben.

James meggyőződése, hogy korunk legelterjedtebb pszichés zavarai (az idézett WHO-tanulmányban vizsgált depresszió, szorongás, szenvedélybetegség és impulzivitás), nem genetikai eredetűek, hiszen akkor pl. az azonos genetikai állományú Kínában és Szingapúrban ugyanolyan mutatókat kellene találnunk, de ennek épp az ellenkezője igaz: Szingapúrban magas a depresszióban szenvedők aránya, míg Kínában kifejezetten alacsony ez a szám (ennek valószínű okait James részletesen taglalja a könyvben). Ezek kialakulásáért a neveltetés és a környezet a felelős, vagyis annak a társadalomnak a nyomása, amelyben élünk. A társadalom természetesen nyomást gyakorol a szülőkre, akik nyomást gyakorolnak a gyerekeikre és így tovább.

James tézise közhely: vannak dolgok, amikre vágyunk, és vannak dolgok, amikre szükségünk van. Mivel az önző kapitalizmus érdekei úgy diktálják, hogy minél többet fogyasszunk, minden eszközzel megpróbálnak vágyakat kelteni bennünk olyan dolgok iránt, amikre nincs szükségünk. Egyre többet és többet dolgozunk, hogy megvásárolhassuk azokat a dolgokat, amelyekre vágyunk (s mely vágyunk nem igazi, hanem mások által manipulált), s közben a munkánk kizárólag ezt a szerepet kezdi betölteni az életünkben. Megszűnik a belső motiváció, a munka öröme. Egy állás annyit ér, amennyit keresni lehet vele. James minden általa felkeresett országban feltette tizenéveseknek a következő kérdést: "Képzeld el, hogy befejezted a tanulmányaidat és dolgozni kezdtél. Egy idő után a kétszeresére emelik a fizetésedet, de a munkakörödön semmit sem változtatnak. Milyen érzéseket váltana ez ki belőled? És ha aztán tízszeresére? És ha aztán... stb." A gyerekek reakciói nagyon tanulságosak voltak. A kínai gyerekeknek eleve nehézséget okozott egy hipotetikus szituáció elképzelése, mivel (James szerint) Kínában a játék időpocsékolásnak számít és a képzelőerőt nem bátorítják (a praktikusság rovására menne), de ezen túl sem jutottak szóhoz a döbbenettől, hogy hogy lehet ugyanakkora erőfeszítéssel több pénzt keresni. James meglátása szerint az ő reakciójukból ugyanúgy hiányzik a belső motiváció, mint a nyugati vírus-fertőzött emberéből, csak ők a szorgalomhoz és igyekezethez kötik az előrejutást. A dán gyerekek válasza jelentette James számára a pozitív példát: "Ez szörnyű lenne" - mondta az egyikük -, "követelném, hogy állítsák vissza az eredeti fizetésemet, különben felmondok." Miért? - kérdezte James. "Ez csak a mohóságot növelné, szörnyű lenne" - felelte. - "Meg már az első emelésnél megvenném magamnak a házat, és akkor mit kezdenék a többi pénzzel? Már lenne házam. Autót meg nem akarok, mert a Greenpeace tagja vagyok." A többi dán gyerek nagyon hasonló gondolatokat fogalmazott meg. Semmiféle érdeklődést nem mutattak az egyre több pénz keresése iránt. Azt mondták, csak olyan munkát végeznének, amit szeretnek csinálni és úgy vélték, sokkal fontosabb, hogy az embernek legyenek barátai.

Dániában, talán mondani sem kell, alig mutatható ki a Vírus jelenléte. A dán kultúrában a nők és a férfiak közti egyenlőség mindenki számára egyértelmű. A dán férfiak természetesnek tartják, hogy a házimunkából és gyereknevelésből fele-fele arányban kivegyék a részüket. Mint egyikőjük mondta: "Különben senki sem jönne hozzám feleségül." A dánok arról is meg vannak győződve, hogy a másik nem számára nem annyira fontos a külső, és választásukat az motiválja elsősorban, hogy kinek szimpatikus a személyisége. James úgy látja, őszinték, amikor ezt mondják: a dán nők egyszerűen öltözködnek, és furfangos kérdésekkel James azt is kiderítette, hogy eszükbe sem jut: miniszoknyában nagyobb sikereket aratnának a férfiaknál. A dán oktatási rendszerben szinte egyáltalán nincs versenyeztetés, a társas és érzelmi intelligencia fejlesztésén van a hangsúly. (Ennek megvan az a hátránya viszont, mint azt James egyik dán interjúalanya kifejti, hogy az alacsony iskolai követelmények miatt 12%-os a funkcionális analfabéták száma a 16 éves korosztályban. Ijesztően magas arány egy fejlett országban. James saját megfigyelése volt továbbá a dánok szenvedélymentessége, ami nem biztos, hogy mindenkinek bejön. Ennek okait és a dán kultúra árnyoldalát is részletesen tárgyalja a könyv.)

A Vírus természetesen nem csupán a belső motiváció megölésével tesz tönkre minket. Az életcéljainkat változtatja meg gyökeresen és egy torzult, kiüresedett, önző és mások iránt érzéketlen (illetve másokat - és saját magát! - is csupán megszerezhető és eldobható fogyasztási cikknek tekintő) személyiség lesz az eredmény. Ezzel együtt járnak a pszichés zavarok, amelyek elfeledésére vagy tompítására egyre csak költjük a pénzünket pl. plasztikai műtétre, új autóra vagy egy bödön jégkrémre, amitől szorongásaink oldódását várjuk, vagy ha azt nem is, némi megkönnyebbülést (ez megint csak az "önző kapitalizmus" malmára hajtja a vizet, tehát a rendszer érdekelt abban, hogy pszichés problémáink minél tovább, lehetőleg egy életen át, fennálljanak és serkentsék a fogyasztást). James utal arra is, hogy ennek a kialakulásában korai fejlődésünk is óriási szerepet játszik, és összefüggést vél felfedezni a családban uralkodó állapotok és aközött, hogy milyen társadalmat rendezünk be magunknak. Szerinte a Vírus fő tenyészterülete a szeretetért cserébe teljesítményt/engedelmességet követelő nevelési módszer. A gyerek korán megtanulja, hogy a szeretetnek ára van, és fizet. Az átlag család jó fogyasztókat nevel. 

Ezzel James nem találta fel a spanyolviaszt, de könyvében meggyőzően érvel amellett, hogy mindannyian meg vagyunk fertőzve. Az egyszerű, hétköznapi emberek vágyai is fabrikáltak, nemcsak a brókereké. Szükségünk van pénzre, ez nyilvánvaló, de csak ahhoz, hogy ételt tegyünk az asztalra meg fedél legyen a fejünk fölött ("megélhetési materializmus"), a többi szükségletünk nem szerezhető meg pénzen (szerető család, értelmes emberi kapcsolatok, közösségbe tartozás, munka öröme). A legújabb típusú iPodra, menőbb autóra, bahamai nyaralásra nincs szükségünk, legfeljebb - ha elkaptuk a vírust - vágyunk rá. 

Mondjuk érdekelne, vannak-e Oliver James-nek márkás cuccai. De ez mellékes. Egy félmondatból azt vettem ki, hogy világ körüli utazása során lakókocsiban lakott. Legalábbis Ausztráliában. Talán Moszkvában nem, főleg télen. A bevezetőben azzal provokálja az olvasót, hogy mit szólna hozzá, ha azt mondaná: ezzel a könyvvel 300.000 fontot keresett. Oliver James úgy véli, attól függően, hogy az olvasó mennyi pénzt keres, ez a mondat különböző fokú érzelmi reakciókat válthat ki belőle. Sőt úgy véli, az olvasó kizárólag ez alapján alkothat véleményt róla, méghozzá olyan véleményt, amit már semmivel nem lehet megingatni . Egyébként meg nem is keresett ennyit, teszi hozzá megnyugtatásunkra. Viszont aki erre önkéntelenül felszisszent, hogy az annyaúristenit, ezzel a könyvvel, és még körbeutaztatták vele a világot, a fene a jó dolgát - azt leterítette a Vírus.

James stílusa keresetlen és sokak számára provokatív. Lényegében azt mondja, hogy amiben élünk, az egy szar, és mi gondolkozás nélkül adjuk tovább a gyerekeinknek. Azt hisszük, hogy ez normális. Szerinte nem és meg kéne változtatni. Az egyik fejezetnek egyszerűen az "Ébresztő!" címet adja. Lekezelő? Engem nem zavar személy szerint. Van egy fejezet, ahol leírja külön-külön a nőknek és a férfiaknak, hogy vezetik meg őket nap mint nap és milyen teljesen hamis vélekedéseket tettek már a magukévá az önző kapitalizmus ideológiájából. Pl. hogy jól kell kinézni. Nem, nem kell jól kinézni, mondja James. Kész, ennyi. Minden eddigi erőfeszítésünk, amivel ezt akartuk elérni, felesleges volt. Minden fillér, amit erre költöttünk, kidobott pénz. Az oktatásról is megvan a véleménye és még sorolhatnám. Név szerint megemlít politikusokat, és kifejti, mennyire a rabjai a Vírusnak, konkrét példákkal. Bennfentes információi vannak, amiket ki is nyomtat. Nem tudok róla, hogy bárki beperelte volna ezért. Radikális meggyőződései azonban nem arattak osztatlan sikert az olvasók körében (lásd vélemények az Amazonon), és sokan felső-középosztálybeli származását és az erre tett utalásokat is kifogásolták a könyvben. Mások szerint a könyv nem tudományos megalapozottságú, dacára a vaskos forrásjegyzéknek; azóta James megjelentetett egy kiegészítő kötetet, amelyben műve tudományos hátterét mutatja be (The Selfish Capitalist - Origins of Affluenza).

Azon tűnődöm, hogy a bibliai szövegek hogyan tárulhatnak föl valaki előtt vírus-fertőzöttség esetén. Amikor a középpontjában az Istennel és a felebarátommal való kapcsolat áll. Amire az ember nyögve gondol. A felebarátom, akiből engem az érdekel, hogy egy vele való összehasonlításból hogy jönnék ki, hogy tudom-e használni valamire, vagy csak a szimpla elidegenedés, hiszen "se kutyám, se macskám, ki ez?". És akkor még Istenről nem is beszéltem, bár nagyjából dettó mint a felebarátom. Rowan Williams a sivatagi atyákról írt könyvében (Silence and Honey Cakes) fejti ki azt a gondolatot (amit James is megfogalmazott modern összefüggésben), hogy a saját énem is a felebarátom, akivel hasonlóan kegyetlen kapcsolatot ápolok, mint Istennel és a többi emberrel. A vírus-fertőzött ember senkivel sem tud értelmes kapcsolatot létesíteni, még saját magával sem. Williams hangsúlyozza, hogy a hit és kontempláció lényeges része, hogy Istennel, a felebarátommal és speciális felebarátommal, saját magammal, barátságot kötök. Az összehasonlítás teljesen irreleváns. Az Ítélet Napján, írja, "nem azt fogják kérdezni tőlem, hogy miért nem voltam Teréz anya, hanem hogy miért nem voltam Rowan Williams". 


86 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr452233160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.08.31. 10:22:18

ez a folyamat szükségszerű
ahol megjelenik egy olyan kitalált fogalom, amiért cserébe bármi megkapható, ott nyilvánvaló, hogy egy idő után az lesz a legfontosabb

vagyis a pénz alapú rabszolgatartó társadalmakban nyilván a pénz a legfontosabb mindenki számára, és nem holmi másik ember
ez szükségszerű
mint ahogy az összeomlás is

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.08.31. 10:30:40

"az önző kapitalizmus ideológiája egy fajta vírus, ami megfertőz bennünket"

Vagyis egy mém a sok közül, és a jelek szerint elég sikeres mém. Furcsa, hogy a szerző ezt mint valami különlegességet állítja be, amihez hasonló dolgok nem lennének, pedig a vallás is egy mém, stb.

Amúgy az írás mondanivalója érdekes, és ha a mém teóriából indulunk ki, akkor úgy lehet küzdeni ellene, hogy valaki kitalál egy még sikeresebb mémet. Vagyis önmagában az, hogy elmondjuk, hogy ez miért rossz, nem elég. Elő kell állni valamivel, ami jobb, és ráadásul életképesebb, mint az önzés vírusa.

ehja 2010.08.31. 10:34:31

Megdöbbentő arra gondolni, hogy vannak akik megdöbbenek azon, hogy az emberiség az elmúlt 50 évet leszámítva hűtőszekrény, angol WC stb nélkül élte le.

Gondolom, az ilyenek lesznek depressziósak valahányszor 3 méteren belül nem találnak ilyen szerkezeteket.

Bobby Newmark 2010.08.31. 10:36:17

Kurvanagy divatja lett megint a kommunizmusnak... főleg azokon a helyeken, ahol még soha nem próbálkoztak a megvalósításával. USÁban tombol a Zeitgeist mozgalom, most itt ez a brit faszi...

Könnyen beszélnek, basszák szíven. Én itt, magyarként csak azt tudom mondani nekik, hogy basszák meg a kommunizmusukat, meg hogy szórakozzanak a jó édes anyukájukkal. Egyelőre nincs jobb alternatívája a kapitalizmusnak, bármennyire kényelmetlen is ez így most.

Dubito 2010.08.31. 10:41:24

Én is szeretném lakókocsival körbeutazni a Földet, és közben arról hirdetni az igét, hogy a pénz nem fontos. Csak nincs pénzem rá....

Advanced Flight 2010.08.31. 11:15:01

@Dubito: Jaja, pontosan.
Egyszer egy ilyen nagy környezetvédőnek, aki mindent és mindenkit fikázott a könyvében, feltettem a kérdés a blogjában, hogy az okosságait miért nem a neten tette közzé, miért pazarolt rá annyi papírt, szennyezve a környezetet?
Válasz (LOL): mert attól félt, hogy az emberek a netről ki fogják nyomtatni az írását, és az még pazarlóbb lenne.

Na, ennyire lehet ezt a sok megmondóembert komolyan venni.
Ez az Oliver James speciel bűntudatkeltéssel akar pénzt keresni, ennyi az egész.
Végsősoron abban igaza van, hogy az embereknek minden szart el lehet adni :-)

Archenemy 2010.08.31. 11:15:45

"Meg már az első emelésnél megvenném magamnak a házat, és akkor mit kezdenék a többi pénzzel? Már lenne házam. Autót meg nem akarok, mert a Greenpeace tagja vagyok."

Ja értem...

és ha bazdmeg az első fizetésedből még éhenhalni se tudsz, akkor is szar, ha megemelik? faszom jóléti társadalmakban megy mindig ez az igehirdetés a mohóságról...

G. Wolf 2010.08.31. 11:17:48

@Bobby Newmark: hát nagyon nem arról van szó hogy divat lenne kommunizmusozni... amúgy meg korábban már írtam én is arról hogy mi se (és sehol a világon nem próbálkoztak a kommunizmussal - szocializmussal igen és bukó is volt).

A fő mondanivalója az egész bejegyzésnek, hogy nem az önzés a legfontosabb - az az ha én totál önző vagyok és maximalizmusomban másoknak egy falatot se adok, akkor lehet hogy van nekem csúcs kategóriás autóm luxusvilla stb, de attól még rosszul fogom magam érezni ahogy átmegyek avároson a sok csövesen... ha nincs akkor lehet hogy "csak" kimagasló jólétben élek, de nem kell átmennem csövesek hadán... szóval a lényeg kb a társadalmi igazságosság (bár ez bonyorult dolog) növelése.

És másik, pozitív példaként említett Dánia nagyon nagyon messze áll a kommunizmustól - meg általában az északi országok (Svéd, Dán, Izland, Norvég). Viszont itt jóval magasabb az ujraelosztás. És úgy néz ki hogy ezen társadalmak sokkal jobbak mint a jelenlegi magyarországi vagy amerikai, vagy angol kapitalista modell. Pedig azok is kapitalista demokráciában gondolkoznak, csak magasabb fokú az újraelosztás (értsd magasabb adók viszont cserébe olcsó/ingyenes közellátás stb).

Bobby Newmark 2010.08.31. 11:31:36

@G. Wolf: Nem, itt tényleg nem nyíltan kommunizmusról van szó, de mégis arrafelé terelgeti az olvasót. A Zeitgeist sem köti az orrodra, hogy kommunista propaganda.

A propaganda már csak ilyen. Hihető, és könnyen azonosulható csomagolásban nyomatja az ideológiát. Propagandává meg attól válik, hogy a valóságnak csak az ideológiának kedvező szeletét mutatja be, a többit "elfelejti" megemlíteni.

Mert mire vezet ez? Pénz nem kell. Dolgozzon mindenki a munka öröméért, és közben csak annyit vegyen el (a "közösből"?), amennyire tényleg szüksége van.
Várj, hol is hallottam én ezt már korábban? Nem az a csúnya kopasz ember mondta? Hogy is hívták? Lenin?

A sorok között... olvass a sorok között!

nemvicces név 2010.08.31. 11:39:56

Vigyázz ezzel az újraelosztással, mert ez egyfajta szociális dolog, ami tudattalan következtetéssel egyet jelent a kommunizmussal, aminek az ellentéte a kapitalizmus.
A kommunizmus pedig rossz, az ellentéte a kapitalizmus ami akkor jó, tehát ez a cikk egy szarság.
Néhány előttem szóló véleménye is ígyvalahogy keletkezhetett. :)

nemvicces név 2010.08.31. 11:41:39

Huhú és amíg írtam, pont egy ilyen hozzászólás került elém, nice. :)

2010.08.31. 11:51:19

@Bobby Newmark:
nem hiszem, hogy erről lenne szó, Dániában is kapitalizmus van. Ez a könyv demokráciában (és kapitalizmusban) jelenhetett meg. Egy könyv, ami a kapitalizmusról kritikákat fogalmaz meg, az nem a kommunizmus dicsőítése. Egyébként ha már, akkor a kommunizmus Dániában van :):)

Netuddki. 2010.08.31. 11:54:18

Ahhh! A végére csak kibukott a HIT.

Pont a hit az amivel kordában lehet tartani az embereket. Húzd az igát fele annyi pénzért mint ami járna. Különben is az anyagi javak az rossz, fúj.
A különbözetet meg majd a tulaj elteszi. Neki lesz pénze a luxusra, neked ennivalóra alig.

Ettől már csak egy lépés a túlvilági boldogságba vetett hit. Te a mennybe jutsz, a tulaj meg a pokolra. Csak még senki nem jött onnan vissza, hogy ezt igazolja.

Mindenesetre fogyasztói kapitalizmusban élünk. Amit a páriák megtermelnek azt valakinek meg is kell venni, mert oda a profit.
Kik a páriák? Kelet-Európa, Távol-Kelet egy része. Ha még nem tűnt volna fel.

Bobby Newmark 2010.08.31. 11:54:22

@nemvicces név: Hát, ez egy kicsit azért így túlegyszerűsített, hogy "a kommunizmus rossz, a kapitalizmus jó"...

Egyik sem önmagában rossz vagy jó, csak épp a kommunizmus alapjaiban van ellentétben az emberi természettel és a túlélési ösztönökkel, míg a kapitalizmus pont azokra játszik rá.

Ebből kifolyólag bármennyire is szép és igazságos rendszer lenne a kommunizmus, természetünkből adódóan megvalósíthatatlan, így a létrehozásával próbálkozni felesleges, káros, és kudarcra van ítélve.

Ez a "ház-kocsi-plazmatévé" ez az újkori változata az őskor "nagy seggű nő kell, mert az életerős, és erős gyereket is szül" ösztönnek.

Mindazonáltal annyiból igaza van az illetőnek, hogy a tudatos fogyasztás nagyon fontos, ésszel kell élni és nem agyatlanul vásárolni mindent, ami divat.
De azért valljuk be, ez nem egy akkora forradalmi gondolat, hogy tátva marad az ember szája tőle...

Csatmar (törölt) 2010.08.31. 11:54:36

Van egy könyv, amit hozzá tudnék kapcsolni ehhez:
Thom Hartmann AZ ŐSI NAPFÉNY UTOLSÓ ÓRÁI

A lényeg az, hogy egyedül vagyunk, és ezért minél több dolgot fel szeretnénk halmozni, hogy biztosítsuk hosszútávon a megélhetésünket. Ez egy természetes dolog, ami a jövőtől való félelmünkből fakad. Ilyenkor általában az emberek magukra gondolva cselekszenek, hiszen a saját túlélésük a tét.

De ha tagja vagy egy közösségnek, aki gondodat viseli, bármi is történjen, akkor elmúlik a félelem, és tudsz magadra koncentrálni, kibontakozni. Cserébe persze te is mindent megteszel egy közösségért, ami tőled telik. A kommunizmus legnagyobb baja az volt, hogy nagyban gondolkodott, de a kis pár 100 fős közösségek sokkal élhetőbbek, ott mindenki ismer mindenkit, a vezetők kiválasztása is sokkal egyszerűbb, hiszen ismered ŐKET! És a döntések is nem az egyénből fakadnak, hanem a közösség érdekéből.

Ugyanitt olvastam, hogy anno a kis gyűjtögető csoportok napi 3-6 órát "dolgoztak", a többi időt pedig tánccal, énekkel, bulival csapták el. Nem tudom megmondani, hogy mennyire hiteles ez az adat, de ehhez képest nagyon visszafejlődtünk (emberileg).

Nagyon tetszett a poszt!

Netuddki. 2010.08.31. 11:56:49

@G. Wolf: Meg talán nem lopják el a befizetett adókat.

Csatmar (törölt) 2010.08.31. 12:01:20

Ja, és persze, nem kell megfosztanunk magunkat semmitől, egyszerűen csak nagyobb megosztásra van szükség.
ez is a közösség gondolatából fakad: tehát elég kevesebb kocsi, hűtőgép, stb...
És kevesebb hitel, munka, stb...

G. Wolf 2010.08.31. 12:02:42

@Bobby Newmark: Zeitgeist-ról nem sokat tudok, kb semmit. Úgyhogy ebbe nem is tudok mit mondani. Most rákerestem de nincs időm elolvasni, de este még megteszem.

Én egyláltalán nem olvasom ki az írából hogy "Pénz nem kell." Csak azt hogy olyan munkát próbáljon keresni amibe jól érzi magát - valamint, hogy a többet áldozzon közösségre (nem azt jelenti hogy közösségért éljen). Persze, hogy az ember költ magára, azért dolgozik hogy legyen háza autója stb... De nem mindegy hogy milyen körülmények között.

Az amerikai és az angol kapitalizmus meg nem (vagy minimálisan) foglalkozik csak azzal hogy veled mint egyénnel mi történik ha a társadalom peremére kerülsz; magyarán old meg magad, légy tehetséges/szorgalmas és megint visszakerülhetsz a középosztályba - ezzel szemben az "északi" (szociáldemokrata) kapitalizmus meg pont hogy megpróbál visszaintegrálni - és ez egyáltalán nem kommunzimus.

Szerintem a könyv (legalábbis a blogbejegyzés alapján) a skandináv piacgazdasági modellt részesíti előnyben a túlracionalizált kínaival és a túlzottan egyéni telejsítményt értékelő angolszásszal szemben. És a skandináv modell előnyét, annak szociális érzékenységével magyarázza.

Advanced Flight 2010.08.31. 12:02:57

@G. Wolf: "maximalizmusomban másoknak egy falatot se adok, akkor lehet hogy van nekem csúcs kategóriás autóm luxusvilla stb, de attól még rosszul fogom magam érezni ahogy átmegyek avároson a sok csövesen"

Amekkorát te tévedsz! Csak nézd meg drága politikusainkat az elmúlt 20 évben; szerinted szorult bármelyikbe egy hangyányi együttérzés, miközben az anyját is eladta, csak hogy legyen még egy ötödik bömöse? Ugyanmár....
Ha zavarja a csöves bűze, majd odébb költözik két utcával vagy egy településsel, álá Demszky :-)

Bobby Newmark 2010.08.31. 12:05:47

@Belpo: Szerintem kattanj le Dániáról, ez csak egy kiragadott példa a könyvből, és úgy sejtem a szerző is csak példálózik a dologgal, nem dán társadalomelemzésről szól az egész.

Valójában senki nem kényszerít arra, hogy agyatlanul költsd a pénzed, és ha nem vagy idióta droid, akkor EDDIG SEM TETTED.
Nekem speciel nem azért van mp3lejátszóm, mert az most olyan kurvára divatos, hanem mert ÉREZHETŐEN növeli az életminőségemet az, hogy nem a kikúrt forgalmi zajt kell hallgatnom az utcán. Nem mellesleg kultúrát fogyasztok az üres utazási időben.
Na ezek azok a tények, amiket elfelejt megemlíteni az illető...

Másik fele, hogy elég demagóg dolog naív gyerekeket kérdezni, hogy mit kezdenének a felvázolt szituban, mert úgy mégis, mi fogalma van egy gyereknek a pénz értékéről? Főleg egy olyan országban, ahol az emberek döntő többsége világszínvonalon jólétben él?

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.08.31. 12:07:48

@Bobby Newmark: nem veletlenul mondtak, hogy majd onkentesen a kapitalizmus utan jon el. az mas kerdes, hogy nagyobb kozossegekben, ahol mar nem ismersz mindenkit, valoszinuleg nem mukodhet. ergo egesz tarsadalmakra nem lehet alkalmazni.

ahogy ebbol a posztbol olvastam, az illeto nem (csak) a tudatos fogyasztasra hivja fel a figyelmet, hanem azert egy diogeneszi hozzaallasra is.

Bobby Newmark 2010.08.31. 12:17:29

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.": Szerintem valami irdatlan nagy változásnak kell történnie ahhoz a világgal (ráadásul az embertől függetlenül), hogy ez működően bevezethető legyen.

Sci-fik csillagközi űrhajói működnek kommunista rendszerben, nem véletlenül. Az működhet.

De ehhez kell egy olyan dolog, ami kivétel nélkül az összes résztvevőt egyénileg is motiválja. Egy "nagyobb jó", amiért az egyén hajlandó feladni valamit a -teljesen természetes- önzéséből.

Ilyen dolgot én nem látok a jelen földi viszonyok közt. Még mindig az van, hogy a magam, családom, és a közvetlen ismerőseim jólétét és gyarapodását tartom fontosabbnak, nem pedig valami elvont és távoli "közös" célt.

És ebből jönnek a kommunizmus visszásságai is, mert ugye az állami vezetők is ugyanezen célok alapján viselkednek. Csak az elérhető erőforrásaik sokkal nagyobbak.

kubatov_kommunista 2010.08.31. 12:27:14

Csak az elejéhez:
Amit a dédidről írtál az egy nagy igazság. Sokszor én is elgondolkodom rajta (mondjuk nálunk kicsit több pénz volt, de a teknő/sparhert/melegvíz forralás/stb. ismerősek számomra is. (Én a technológia robbanásszerű fejlődésén, elterjedésén 2-3 generáció alatt szoktam inkább elmélázni.)

Egyszer apám mutatta az általános iskolában készült osztályképét - nem csak ő volt mezítláb...

Én azért egy dolgot még hozzáadnék ehhez az összehasonlításhoz. A háborút (ill. hogy 2 generációnál kimaradt). Az is hozzájárul hogy a különbségek ilyen élesek, nagyok.

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 12:57:57

@Bobby Newmark:

A kommunizmus eleve rossz, ötletnek is az. Így ezért sem kell soha többé a megvalósításával próbálkozni.

darkmirjam 2010.08.31. 13:07:28

@maxval.co.nr: Miért? A család nem egy pici kis kommunizmus?

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.08.31. 13:11:39

kedves Flos, utolsó kérdésedre azonnal beugrott egy frappáns válasz, Daniel Quinn "Izmael" című (igen érdekes és rövid) könyve. a könyvtában, vagy barátoknál biztos megvan.
a Vírusról: egyénenként sajnos túl nagy érzelmi és anyagi tőkét fektettek bele "a Társadalmat" alkotó emberek, hogy komolyan foglalkozhassanak a problémájukkal (nem, én nem sorolom magam a fertőzöttek közé.)
az Affluenza címnek külön örülök, angolosként többször magyarra mángoroltam az "affluent" szót, aztán zavartan néztem, hogy ja tényleg, nem mondunk olyat, hogy "affluens" :D

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 13:15:21

@darkmirjam:

A család önkéntes kommunizmus, s még annak is egy korlátozott változata, mert a gyakorlatban a szülők döntik el, hogy a gyerekeknek mi jó és mi nem, azaz a gyerekek nem vehetnek bármit.

A kommunizmusban mindenki képességei szerint dolgozik és a közösből meg szükségletei szerint részesedik. Hála Istennek, ez egy megvalósíthatatlan rendszer, mert ha megvalósítanánk, akkor ahhoz képest a német és a szovjet koncentrációs táborok kifejezetten tűrhető életnek tűnnének...

Minél közelebb mentek a kommunista ideálhoz, annál rosszabb volt. A legközelebb Kambodzsában jutottak el hozzá 1975-1979 között. Ott a lakosság harmada lett legyilkolva - ez olyan arány, amit Lenin, Hitler és Sztálin együtt sem lett volna sosem képes még megközelítenie sem!

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.08.31. 13:15:50

(pardon,úgyértettem: az utolsó _bekezdésed_ indító kérdésére.)

bónusz::: szerintem itt a frankó:
en.wikipedia.org/wiki/Degrowth

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 13:16:34

A kapitalizmus nem egy jó rendszer, számtalan hibája van, de sokkal jobb, minden másnál. A kapitalizmus problémáira a megoldás egyetlen: több kapitalizmus és elmélyülő globalizáció.

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 13:18:16

@Bobby Newmark:

A ZeitGeist minden szempontból kommunista mozgalom.

A mozgalom propagandájának rövid elemzése:
osbutasagok.nolblog.hu/archives/2010/01/06/ZeitGeist/

parlagfűző 2010.08.31. 13:19:38

@maxval.co.nr: így van, és akkor még többen halnak majd éhen, és még közelebb kerülünk az ökológiai katasztrófához.

parlagfűző 2010.08.31. 13:21:50

mármint ha a "több kapitalizmust" hangzatos, és sokak által támogatott jelszavát követjük.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.08.31. 13:22:53

@maxval.co.nr: ha különböző erőszakrendszerek népirtásaival példálozol a kommunizmus ellen, talán nem ártana utánaolvasnod a témának.
a kommunizmus egy gazdasági-társadalmi ideológiai irányzat, nem pedig elnyomást és diktátorokat követelő népirtó ordasság.
diktátora válogatja, hogy éppen melyik ideológiai irányzatot tűzi ki, miközben öl és fosztogat. ha demokratikusnak mondom magam, diktátor vagyok és úgy hazudok és népirtok, az talán jobb?

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 13:24:57

ZeitGeist és Kommunista Kiáltvány helyett ezt www.libri.hu/konyv/veszett-vilag.html ajánlom, a kommunista és kommunista jellegű "világmegváltás" LEGJOBB kritikája. Az orosz-amerikai-zsidó írónő nevének kimondása is tilos volt 1989 előtt Kelet-Európában.

darkmirjam 2010.08.31. 13:26:47

A poszt annyira szépen van megírva, hogy szinte elhiteti magát az emberrel. Nyilván a könyv is hasonlóan szuggesztív. Pedig nincs szükségem még több érvre annak igazolásához, hogy mai világunk még nem tökéletes.
A felvezetés különösen tanulságos, csodálkoztam is, hogy miután dédi már szinte a megoldást is közölte, miért kellett egy könyvet is idecitálni. (Tudom, lényegében az a téma.)
Amit a könyv szerzője kapitalizmus vírusnak keresztelt, azt én inkább hiánybetegségnek gondolom, pont azon dolgok hiányának, amire dédi rávilágított. Már nincs nagy család, van, hogy a kicsit is szétválasztja a munkahely. Más városokba, akár országokba költöznek. Nem mindíg a pénz miatt, lehet az ok karrirer, kalandvágy vagy csak mert lehet és akkor miért ne. Sokkal magányosabbak vagyun, ellenben rengeteg pótszer állrendelkezésre, hogy minderről megdeledkezzünk. Párhuzamos valóságokban, fantáziavilágokban találunk megnyugvást. Ezek a pótlékok sokszor intenzívebbek ráadásul könyebben elérhetőek mint a valóságban rejlő lehetőségek. (Nem utazunk 600 kilométert a nagyi leveséért, inkább elmegyünk moziba) Lusta dögök vagyunk, mert megtehetjük. Aranykorban, minden eddiginél nagyobb bőségben élünk, aminek nyilván vannak árnyoldalai is. A hedonizmus hízlal és másnapossá tesz, mégsem kívánok vissza semmiféle nyomorúságot, csakhogy ismét sovány és józan lehessek.

Bobby Newmark 2010.08.31. 13:27:49

@darkmirjam: Azért ez eléggé erőltetett egy kijelentés. A kommunizmus társadalomra vonatkozó fogalom, a társadalom meg családokból áll.

Nem ugyanaz a szint, nem ugyanarra a dologra vonatkozik.

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 13:28:35

@parlagfűző:

Éhenhalás? Hazugság. Az éhezők száma SOSEM volt olyan alacsony a világban mint manapság. A jólét lassan kiterjed, egyre növekszik.

Ökológiai katasztrófa? Rémhírterjesztés ez, tények nélkül.

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 13:30:01

@manókomment:

A kommunizmus egy tévhit, egy eszmerendszer, melyet Marx alapozott meg, s Lenin tett át a gyakorlatba.

Lásd: bircaman.nolblog.hu/archives/2009/11/07/Kommunizmus_Ugye_csak_viccelsz/

darkmirjam 2010.08.31. 13:30:07

@Bobby Newmark: Todom, gondolatkísérletnek szántam.
A kommunizmus, mint modell létezik, ráadásul ősi, emellett teljesen alkalmatlan államformaként. Csak ez jutott eszembe.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.08.31. 13:30:22

@maxval.co.nr: nem, amit te írsz, az hírkeltés tények nélkül. a Tekintély hangjával adod elő, de ez faszomat se érdekli, nem erősebb a szavad, mint itt bárkié.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.08.31. 13:30:56

@maxval.co.nr: ja kösz. már azt hittem, eltévesztettem.

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 13:31:41

@manókomment:

Csak tényeket írtam le, semmi egyebet.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.08.31. 13:33:42

@darkmirjam: :) tetszik amit írsz, viszont itt utóbb ahelyett, hogy a kommunizmus alkalmatlan államformának, inkább úgy mondanám, hogy az _állam_ az ami alkalmatlan a kommunizmus megvalósítására.
valahogy az állam mindig felülkerekedik, persze az alattvalói, akarom mondani állampolgárai legjobb érdekében, nyilván.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.08.31. 13:34:49

@maxval.co.nr: nem, amit leírtál ("tévhit") az minősítés, vagyis vélemény, nem pedig tény.
úgy tűnik, fingod nincs róla, mit csinálsz.

Bobby Newmark 2010.08.31. 13:35:11

@maxval.co.nr: Engem nem kell erről meggyőznöd, tisztában vagyok vele.

Ellenben nem mondja ki nyíltan, és nagyon sok embernek nem egyértelmű, hogy arról van szó.

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 13:48:02

@manókomment:

A cikkben leírtam részletesen a helyzetet, olvasd el. A cikk nem csak a "tévhit" szóból áll, még van mellette több ezer egyéb szó is...

A marxizmust pedig jól ismerem. Én még az a korosztály vagyok, melynek kötelező volt ismernie.

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 13:51:04

@Bobby Newmark:

Nyilván nem mondja ki nyíltan, mert ha az lenne kiírva, hogy "kommunista párt", akkor jönne 100 ember, ha meg az van kiírva, hogy "emberszerető hűdejólesz mozgalom", akkor meg jön több tízezer balek.

Valójában azonban a ZeitGeist csak annyiban különbözik a kommunista eszméktől, hogy sci-fi elemeket tesz bele és beleviszi a technika mindenhatóságába vetett vak hitet, valamint NAGYOBB MÉRTÉKBEN vallásellenes, mint a marxizmus-leninizmus.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.08.31. 13:51:45

@maxval.co.nr: ne beszélj velem ilyen lekezelő hangnemben. igen sok tapasztalatom van az olvasásban, és abban is, amikor arrogáns alakokkal találom szembe magam. nem vagyok különösebben lenyűgözve.
a marxizmust kötelezően egy etatista elnyomó állam ismertette meg veled, ha nekik jobban hiszel,egészségedre.

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 13:55:09

@manókomment:

Az irreveláns minősítéseket nem én kezdtem, hanem te... Érdemben egy szót nem mondtál nekem ellen.

A marxizmust meg annak forrásaiból ismerem. Olvasd el te is a Kommunista Kiáltványt, ha gondolod. Nézd meg mik Marx alapgondolata, mondjuk vedd a Wikipédiát először, nézd meg mik Lenin gondolatai ugyanott. A Wikipédiát nem a "etatista elnyomó állam" írta.

parlagfűző 2010.08.31. 13:57:59

@maxval.co.nr: nem tűnik úgy, mintha egy kicsit is ismernéd a marxizmust. ha így lenne, minimum azt tudnád, hogy Lenin, vagy a többiek tetteikben nem marxisták, hanem valójában ellenforradalmárok voltak.

nullnick 2010.08.31. 14:00:01

@manókomment:

ezzel a perverz hülye bolsival felesleges vitatkoznod

az index PoliDilin az egyik legnagyobb szociseggnyaló

nullnick 2010.08.31. 14:02:00

@maxval.co.nr:

HAHAHA :D

ó te szerencsétlen

inkább menj dugni a zuhany alá

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.08.31. 14:02:12

@maxval.co.nr: elolvastam a Kommunista Kiáltványt. eléggé OFF irányba megyünk ezzel, de nem baj. a Wikipédiás forrásokat is olvasgattam, de nem vizsgára készültem belőle ;)
érdemben hoztam ellenérveket, nem válaszoltál rájuk. nálad van a szerva, kérlek ne hergeljük egymást a továbbiakban, lehetne ezt kulturáltan és kivagyiskodás nélkül is - én határozottan reménykedem, a "faszomse'" kifejezetten a Tekintély hangjára vonatkozott, azt kösz ne.

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 14:03:54

@parlagfűző:

"ha így lenne, minimum azt tudnád, hogy Lenin, vagy a többiek tetteikben nem marxisták, hanem valójában ellenforradalmárok voltak"

A kommunisták 95 %-a ezzel nem ért egyet. Számukta a leninizmus a marxizmus gyakorlatba való áttétele minimális változtatásokkal. Egyébként én is ezzel értek egyet. A leninizmus nagyon kevésben mond más, mint a marxizmus.

Lenin főbb újításai az eredeti marxizmushoz képest:

* A kommunista párt döntő szerepe a kommunizmushoz vezető út során. Az eredeti marxi állásponthoz képest, mely szerint a kapitalizmus megdöntése után a folyamatok maguktól mennek tovább a kommunista társadalom felé, Lenin úgy vélte, a szubjektív emberi tényező igen fontos. Egy ideológiailag felvértezett kisebbség (a párt) képes arra, hogy elősegítse a kommunizmushoz vezető úthoz szükséges társadalmi változásokat.
* A kapitalizmus világméretű megdöntése, a világforradalom kezdőpontja nem a legfejlettebb kapitalista államokban kell, hogy megtörténjék, hanem éppen ellenkezőleg, a kapitalizmus leggyengébb pontjain, az iparilag kevésbé fejlett kapitalista államokban.
* A munkásosztály mellett a szegényparasztság is forradalmi osztály. Az iparilag fejletlenebb országokban a kislétszámú munkásosztályt a szegényparasztság egészíti ki, így elegendő mértékű munkásosztály nélkül is lehetséges a proletárdiktatúra.
* A 20. század eleji imperializmusnak, mint a kapitalizmus utolsó lépcsőfokaként való felfogása.

(Kimásolva a magyar Wikipédiából, a szöveget ÉN írtam egyébként, amikor még Wiki-szerkesztő voltam, azóta bojkottálom a Wikipédiát, de ez a szöveg alapjaiban még jó. De ha nem bízol benne, nézd a jóval részletesebb angol cikket!)

Amit te mondasz, az a kommunisták kb. 5 %-ának a véleménye.

nullnick 2010.08.31. 14:05:05

@maxval.co.nr:

marx meg lenin gondolatainak hitelessége

pont annyi, mint a reklámoké

:DDD

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 14:05:16

@nullnick:

Szociseggnyaló??? Egy kommunista, aki támogatja a burzsoá MSZP-t??? Mindjárt elájulok!!! Osztályáruló! Szociálfasiszta!
:-)))

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 14:05:55

@manókomment:

Egyetlen ellenérvet sem láttam tőled...

nullnick 2010.08.31. 14:08:38

tessék,

marx és lenin gondolatainak hitelessége és valóságtartalma

korunk példáján bemutatva:

homar.blog.hu/2010/08/23/az_ember_akit_a_burger_king_sajtburgere_pinara_emlekeztet

Bobby Newmark 2010.08.31. 14:10:05

@maxval.co.nr: Egy közvetlen kollégám, aki előzőleg leszögezte, hogy nála jobban talán senki nem utálja jobban a kommunistákat, a Zeitgeist filmet úgy konferálta fel, hogy a legjobb film, amit valaha látott.

Egy ötvenes éveiben járó mérnökről van szó.

NAGYON manipulatív az a film.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.08.31. 14:10:43

@maxval.co.nr: ó, hát nagyon szívesen segítek neked olvasni :::

"a kommunizmus egy gazdasági-társadalmi ideológiai irányzat, nem pedig elnyomást és diktátorokat követelő népirtó ordasság.
diktátora válogatja, hogy éppen melyik ideológiai irányzatot tűzi ki, miközben öl és fosztogat. ha demokratikusnak mondom magam, diktátor vagyok és úgy hazudok és népirtok, az talán jobb?"

ha akarsz, még válaszolhatsz is, ha nem derogál szóba állnod valakivel,akivel nem értesz egyet.

nullnick 2010.08.31. 14:14:52

@maxval.co.nr:

a zuhany alatt dugással semmi gond nincs

a hazug, zsarnok eszmék propagálásával annál több van

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.08.31. 14:15:10

@Bobby Newmark: egyes velemenyek szerint meg kb 10 ev, es ra leszunk kenyszerulve a dedi altal elt vilagra (sok a vadasz keves a foka). masok biznak a megujulo energiakban, az uj vilagmegvalto talalmanyokban, es megint masok meg meg mindig csak azt kerdezik, hogy: miert ne fogyasszak?!

nem kell nagyobb jo. sokszor eleg a tuleles is, hogy megfelelo kommunak, erdekkozossegek jojjenek letre.

@maxval.co.nr: errol kaphatnek egy statisztikai adatot, vagy valami formaba ontott dolgot? ezenfelul szazalekban, vagy szamszerusitve?

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 14:15:19

@Bobby Newmark:

Igen, ismerős dolog. A szélsőjobb és szélsőbal egyre inkább barátkozik egymással, közelednek. A ZeitGeist ezt nagyszerűen csinálta, egyszerre reklámozták kommunista és nyilas fórumokon. Sőt, a ZeitGeist még az "ökológiai-alternatív-zöld" vonalt is - ami sem nem kommunista, sem nem náci - is elérte. A rendező profi manipulátor. Én megírtam a cikkemben, hogy állításainak 50 % hazugság, a többi meg igaz ugyan, de olyan bombasztikusan van beállítva, hogy a felületes ember szenzációként éli meg.

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 14:17:35

@manókomment:

Olvasd el cikkemet. Az nem a szovjet rendszer kritizálja elsősorban, hanem a marxista elméletet.

Egyébként. tudnál nekem csinálni egy kis listát a Marx és Lenin közti különbségekről, melyekből mindenki számára nyilvánvaló, hogy a marxizmus és a leninizmus az két ellentétes dolog?

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 14:18:20

@nullnick:

Sajnos egyetlen képet sem készítettem még zuhanyzás közbeni dugásról...

nullnick 2010.08.31. 14:19:55

@maxval.co.nr:

HAHA :D

jaj de független lettél te is hirtelen

pedig hogy tapsikoltál Gyurcsányi nagyreformernek

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 14:20:01

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.":

Érdemes megnézni pl. a szegénység szinjének alakulását mondjuk a kapitalista Indiában. Vagy szintén az átlag élettartam növekedését az utóbbi 50 évben.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.08.31. 14:23:18

@maxval.co.nr: ja most esik le, melyik cikkről mesélsz te itt? nem a blogcikkről, ezt akkor félreértettem és nagyon örülök, nem is értettem, hogy írhatott ilyen értelmesen fentebb, aki ilyen rémesen ír lentebb - dehogy olvasom el a cikked, meg írok neked marx-lenin kritikát, nem vagyok időmilliomos, és különben sem tartozik a tárgyhoz.
én a blogbejegyzés szerzőjével szerettem volna beszélgetni, nem teveled, bocs, az én hibám volt, feltételeztem, hál'istennek rosszul.

Bobby Newmark 2010.08.31. 14:23:40

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.": Az átmenet különböző társadalmi és gazdasági berendezkedések között sohasem magától történik, hanem mindig valamilyen kényszer hatására, és soha sem kellemes.

De amíg ez a kényszer nem égető, addig nem történik változás.

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 14:25:03

@nullnick:

Sosem voltam független, most sem vagyok az. Nagyjóból 10 éve ugyanazt vallom, eszmerendszerem nagyjából a jobboldali liberális szóösszetétellel írható le.

S ez hogy jön ide? Az MSZP NEM kommunista párt, azaz lehetnék akár a híve is. Én a kommunizmust ellenzem, nem az MSZP-t. Az MSZP a polgári baloldal képviselője, mely egy antikommunista áramlat.

Gyurcsány reformtörekvéseit támogattam mert jók voltak. Mint ahogy Orbán adó-reformtervezetét is támogatom, mert az is jó.

Azonban a magyar pártpolitika nem érdekel, nem veszek részt benne, passzívan sem. Egyetlen kérdés, amibem valamilyen aktivitást mutattam, az a Jobbik és a Magyar Gárda elleni fellépés.

nullnick 2010.08.31. 14:26:40

@maxval.co.nr:

"jobboldali liberális "

jaj ne,
HAHAHA :D

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 14:26:53

@manókomment:

Oké: tehát hiszel a kommunizmusban és a marxizmusban, de te sem tudod, hogy pontosan miért. Így is fel lehet fogni, semmi gond. Ezt hívják vallásnak, pontosabban vakhitnek.

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 14:28:11

@nullnick:

Mi ezen a vicces? Ez vagyok 2000 óta, s ez voltam 1993 előtt is. Csak 1993-2000 között volt egy kitérőm más irányzatba.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.08.31. 14:28:17

@maxval.co.nr: megint feltételezéseid vannak mások hitéről, ez neked megint tény, ugye?
szerintem jobb, ha most befejezzük ezt a beszélgetést.

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 14:30:43

@manókomment:

Nekem nem életbevágó beszélgetni. Én tudom amit tudok, s sok embernek segítettem kigyógyulni már a kommunista eszmékből. Nekem ez elég.

Ezen kívül tudom, hogy veszélyes vitapartner vagyok, mert sokkal jobban ismerem a kommunista eszmerendszert, mint egy átlag kommunista aktivista... :-)

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.08.31. 14:32:44

@maxval.co.nr: azért a saját faszod nehogy már leszopd nekem ;)

nullnick 2010.08.31. 14:33:14

@maxval.co.nr:

"Nekem nem életbevágó beszélgetni."

ehhez képest az elmúlt másfél órában nyomtál 25 kommentet, azaz durván számolva 4 percenként 1 komment

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 14:38:08

@nullnick:

Szerintem kitűnő szórakozás válaszolgatni blogokban. Van aki dohányzik és iszik, én inkább meg blogokban válaszolok - mindenkinek meg van a maga szórakozása...

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 14:39:26

@manókomment:

Megint egy érdemi cáfolat véleményemre...

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.08.31. 14:44:54

@maxval.co.nr: na de ehezesrol volt szo. most a szegenyseget merhetjuk GDP-ben, egy McDonalds dolgozo bereben…

az elettartam hossza nem egyenesen aranyos az ehezes megszunesevel. amugy '70-ben az emberiseg 37% ehezett, ez 2005-ig csokkent, viszont a populacio folyamatos novekedesevel, majdnem maradt ugyanannyi ehezo, mint a '70-es evekben. mindemellett a fantasztakiusan ugyes kaptitalista, technokrata hozzaallasnak koszonhetoen olyan rombolo hatast fejtett ki, aminek kovetkezteben, barmilyen energia,– penzugyi valsag, termeszeti katasztrofa jelentosen megnoveli az eppen minimalisan novekvo szintet. magyaran a "huu de ugyesek vagyunk, minden jo es szep csinaljuk tovabb" gondolkodas reven olyan szintre csokkent a biztonsagi halo, ami egyeseknek katartikus, masoknak katasztrofikus allapotokhoz vezethetnek.

maxval.co.nr · http://maxval.co.nr 2010.08.31. 15:01:26

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.":

Az arány a lényeg, ezt te is tudod. A Föld népessége 20 éven belül eléri a maximumot, s stagnálni fog, majd csökkeni is. Az éhezők száma nominálisan is csökkeni fog.

Az élettartam pedig ÉPPEN a legfontosabb tényező mely az életminőséget mutatja.

A számok beszélnek, a kommunisták, nácik, egyéb antikapitalista demagógok meg ugatnak - ez a helyzet.

Az éhséget a kapitalizmus NÖVELÉSÉVEL lehet teljesen megoldani, nem a kapitalizmus megálításával. A kapitalizmus bizonyítottan a legjobb keret a jólét és a gazdaság fejlesztésére. Márpedig élelem úgy lesz sok, ha a gazdaság erős, s nem úgy, ha gyenge.

Az antikapitalista rendszerek mind csődbe vezettek. Havannában nem lehet kapni pl. narancsot, mert az antikapitalista gazdaság miatt nem lehet megoldani a narancs eljutásár a boltokba, az a fákon rohad meg, ez a kommunista "megoldás".

egy maréknyi dollár 2010.08.31. 15:17:17

Ez a Rowan Williams kicsoda, és miért kéne annak lennie másnak?

2010.08.31. 17:46:48

A viselkedési minta vírustermészete a játék szabályaiból adódik, ami leegyszerűsítve a következő: amennyiben egy csoporton belül csak néhány tag önző természetű, azok annyival több erőforrásra tehetnek szert a többieknél, hogy lehetőségük van pszichológiailag manipulálni, egyéb módon kényszeríteni, vagy akár teljes mértékben el is pusztítani a többieket. Végül a nem-önző tagoknak nem sok választásuk van, vagy alávetik magukat az önzőknek, vagy harcolni kezdenek magukért, ekkor azonban nekik is önzővé kell válniuk a siker érdekében, szóval a dolog egyfajta 22-es csapdája, mindenképpen az önzés nyer. Egyszerűen azt is lehetne mondani, hogy az önző viselkedésforma hatékonyabb, mint a többi és nem is lenne értelme smmilyen ellenvetésnek, ha nem okozna boldogtalanságot az emberek körében és nem ösztönözne az erőforrások állandó növelésére, ami aztán különböző kríziseket okoz.

Egyébként anélkül, hogy bármiféle vallásos propagandát nyomatnék, a Biblia c. könyv első része allegorikus módon remekül leírja ezt a vírust és még egy párat ezen kívül, a második rész pedig valamiféle megoldást is felvázol.
süti beállítások módosítása