El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2010.09.28. 10:00 Metronom

Fittyet hányó mozdulat

Felfelé nagyon féltem. Egyetemista éveim vizsgadrukkjai kúsztak elő már régen elfeledtnek hitt helyekről. Ötven méterenként egy vizsgányi. Így kétezer fölött már csak nagy odafigyeléssel tudtam levegőt venni, háromezer felett meg már úgy se. Rossz volt. Nagyon.

°°°

A természet törvényeinek fittyet hányó mozdulat után egy-két másodperccel belémnyilalt: itt most már mindegy. A hátraszaltó teljes tudatában széttártam a karomat, kinyitottam a szemem, és körülnéztem. Láttam hogy a Föld gömbölyű. Elhittem, és azt akartam, hogy ne legyen vége soha. A felhők hatalmas erővel húztak, a hatalmas szél tolt vissza. Jó volt. Nagyon.

°°°

Egy hatalmas rántás ébresztett, vészesen lassultunk, majd beleereszkedtünk a felhőrétegbe. Megszűnt a tér, sehol voltam. Aztán hirtelen ezer méterrel a föld felett. Csend, nyugalom. A Balaton és mögötte a hegyek éles rajza, távolabb kék sziluett... Gyönyörű volt. Nagyon.

°°°

Landolás után két órával még mindig zsibbadt a lábam, alig bírtam beszélni, és fáradtabbnak éreztem magam, mint valaha. Akkor tudtam: egy percre a józan észnek fittyet hánytam.

°°°


7 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr332311268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erzsbet (törölt) 2010.09.28. 21:13:03

Gratulálok ,ugye megérte ?

egy nik a sok közül 2010.09.29. 20:52:30

"A természet törvényeinek fittyet hányó mozdulat után"

az a mozdulat (kiugrasz és zuhansz) legfeljebb a túlélési ösztönnek mond ellent, az F=m*g-nek aligha

"Akkor tudtam: egy percre a józan észnek fittyet hánytam. "

És természetesen nem is a józan észnek hánytál fittyet, hiszen az ejtőernyős ugrás már jópár évtizede nem ördöngősség.

Egyébként meg ennyi? "A józan észnek"? Egy az életösztönnek végletesen ellentmondó cselekedet, ami így felkavart(?) arról ennyi a summázat, hogy ellentmond "a természet törvényeinek" meg " a józan észnek"???!

Nem lennék a partnered/párod/kedvesed.

Az utolsó mondattal agyoncsaptad a posztot.

egy nik a sok közül 2010.09.29. 21:20:48

no meg 3x fittyet hányni egy - pláne ilyen rövid - posztban több, mint modoros

Amondo 2010.09.30. 00:06:58

@egy nik a sok közül: "Nem lennék a partnered/párod/kedvesed."

Nem ítélsz egy kicsit elhamarkodottan? Szerintem Metronom a második képen kimondottan szemrevaló.

egy nik a sok közül 2010.09.30. 00:18:43

@Amondo:

Melyik paca Metronom?
:)

A posztoló másodlagos (és elsődleges, bár hölgynek feltételezném) nemi jellegei milyenségének ismerete hiányában természetesen nem is ezek kapcsán írtam azt, amit.

Hanem annak kapcsán, hogy egy érzelmileg felkavaró eseményt képes holmi természeti törvényekről meg józan észről való értekezéssel agyoncsapni.

Akkor mit szólhat pl. egy aktus kapcsán, mégha oly jól is sikerül? Ami azért (elvileg) mégiscsak hétköznapibb esemény, mint egy ejtőernyős ugrás - persze embere válogatja...

Amondo 2010.09.30. 10:41:05

@egy nik a sok közül:
Szerintem azért Metronom többféleképpen is védhető a kritikád egy részével szemben.

Egyrészt ha az embert érzelmileg felkavaró élmény éri, akkor nem pont az jellemző, hogy alkalmasint olyat mond, ami nem állja meg a helyét tudományosan?

Másrészt én a "természeti törvény"-t nem a szokásos fizikai törvény értelemben értettem, hanem úgy, hogy azért az ember mégiscsak egy két lábbal a földön járó lény. Bizonyos értelemben ez is természeti törvény, még ha nem is abban, ahogy azt a suliban tanítják nekünk mostanában.

egy nik a sok közül 2010.09.30. 14:09:50

@Amondo:

"ha az embert érzelmileg felkavaró élmény éri, akkor nem pont az jellemző, hogy alkalmasint olyat mond, ami nem állja meg a helyét tudományosan?"

épp ez az :)

HATÁROZOTTAN KÖVETELEM, HOGY ÉRZELMEK SZUBJEKTÍV BEMUTATÁS LEGYEN TUDOMÁNYTALAN!

"azért az ember mégiscsak egy két lábbal a földön járó lény"

HATÁROZOTTAN KÖVETELEM, UGRABUGRA KÖZBEN NEM KÉT LÁBBAL FÖLDÖN JÁRNI!

(v. ö.:

A sudden commotion destroyed the moment: the door flew open and two angry men wearing the coarse faded-blue robes and belts of the Cruxwan University burst into the room, thrusting aside the ineffectual flunkies who tried to bar their way. "We demand admission!" shouted the younger of the two men elbowing a pretty young secretary in the throat.

"Come on," shouted the older one, "you can't keep us out!" He pushed a junior programmer back through the door.
"We demand that you can't keep us out!" bawled the younger one, though he was now firmly inside the room and no further attempts were being made to stop him.

"Who are you?" said Lunkwill, rising angrily from his seat. "What do you want?"

"I am Majikthise!" announced the older one.
"And I demand that I am Vroomfondel!" shouted the younger one.

Majikthise turned on Vroomfondel. "It's alright," he explained angrily, "you don't need to demand that."
"Alright!" bawled Vroomfondel banging on an nearby desk. "I am Vroomfondel, and that is not a demand, that is a solid fact! What we demand is solid facts!"
"No we don't!" exclaimed Majikthise in irritation. "That is precisely what we don't demand!"

Scarcely pausing for breath, Vroomfondel shouted, "We don't demand solid facts! What we demand is a total absence of solid facts. I demand that I may or may not be Vroomfondel!"

www.earthstar.co.uk/deep1.htm )
süti beállítások módosítása