El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2007.10.05. 09:33 El Mondo

Fontos-e a tahóság ?

A hír: George F. Hemingway, a Honvéd futballcsapatának amerikai milliomos tulajdonosa – miután a klub kusza pénzügyeit és mikszáthian szövevényes viszonyait rendezte – személyesen ellenőrzi, hogy a nézőknek fenntartott mellékhelyiségekben van-e toalettpapír. Miért írjon az El Mondo az államháztartási hiány, Zuschlag, a Magyar Gárda, az egészségügyi reform, vagy mondjuk a szegregált cigányiskolák helyett a magyarság mindent átható bunkóságáról? Mostanában éppen egyre több támadás érte a Darfurban dolgozó segélyszervezeteket. Ezek fontos témák. Emellett vajon figyelemre érdemes-e egy lassan tízmillió alá eső népességű medencében egy hivatali megaláztatás, a kopasz BMW-s erődemonstrációja, egy „szanaszét hányt” nyilvános illemhely, netán egy pénztáros által leordított turista?

Ez az egész valahogy végtelenül provinciálisnak tűnik. Aktualitása sem sok van – bár egy történeti kutatást megérne, mikor váltunk tapló országgá. Változni nem sok minden fog: feldobjuk és körbejárjuk a témát, megszólaltatjuk a „hivatalból” bunkókat, gyakorolunk némi keresztényi önkritikát - de azért reálisan inkább csak abban bízhatunk, hogy címlapfotónk hatására legalább kevesebbszer kerülünk majd megalázó helyzetbe.

De a cinizmus és realizmus béklyóit levetve akár másként is láthatjuk a helyzetet. A tahóság nem eredeti hungarikum. Legalábbis újabbnak tűnik, mint a cigányzene vagy a Pick szalámi. Van tehát nemzeti múlt, amibe kapaszkodhatunk. Azaz akár úgy is fogalmazhatnánk, az El Mondo a maga szerény eszközeivel Hemingway úr mellé állt, búvópatakként induló közös civil kezdeményezésünk pedig talán a toalettektől kezdve a Volán-pályaudvarokon át a Parlamentig gyűrűzik majd.

(Mindez persze nem itt a blogon, hanem a jövő hét végén papíron  megjelenő újságban.)

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr5186690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Refuse/Resist! 2007.10.05. 14:31:25

A bunkóságnál még rosszabb az önzőség.
A "jó emberek" önzősége, akik bezárkóznak a kis csigaházukba, és ráhagyják a maffiózókra a közösségi feladatokat.
süti beállítások módosítása