El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.05.14. 11:24 Éhezőművész

Egy százalék korrupció

Legutóbb a Vöröskereszt került címlapra: tűnnek elfelé a milliók, de az Egymásért és az adománygyűjtő-rekorder Gyermekrák Alapítvány ügyei mellett még nem is olyan vészes az  összkép. Kérdés, hogy a magyar civil szféra számára a felfutó korrupció mellett lesz-e remény. A civil szféra fantasztikus dolog. Hatékony, hihetetlen mennyiségű önkéntes munkát mozgat meg, közelről ismeri egy-egy réteg vagy  közösség problémáit, kevésbé bürokratikus. Még sorolhatnánk az okokat, ami miatt egészen elszomorító, hogy még mindig csak alig több, mint minden harmadik adózó ajánlja fel adója egy százalékát.

A lehetőség már itthon sem annyira új, a kampányok pedig egyre látványosabbak. Az is nehezen elképzelhető, hogy a magyar ember úgy gondolja, hogy az állam hatékonyabban fogja elkölteni a befizetett adóját. Talán az általános apátia, és a lakossági aktivitás alacsony aránya a felelős a kevés felajánlásért: nagyon kevesen vesznek részt valamilyen civil kezdeményezésben, nem is csak tagként, de még résztvevőként is. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az intézmények iránti lakossági bizalom éppen a választott testületek: a pártok, a kormány és a szakszervezetek felé a legcsekélyebb, persze csak a média után.

A mostanában egyre elharapózó korrupciós hírek pedig nem fognak javítani az összképen. A legtöbb (igaz vagy hazug ) pletykát szállító Gyermekrák Alapítvány csupán az egy százalékokból közel félmilliárdot kalapol össze, és ehhez még számtalan magán, önkormányzati és állami adomány, kedvezmény adódik. Ekkora koncok már természetesen vonzhatják a kalandorokat, ekkora szervezetek pedig már csak számviteli szempontból is kemény diót jelentenek, ha valaki át akarja látni őket.

Mit lehet tenni?

Sajnos nyilván nem lenne megoldás az óriásszervezetek kötelező szétdarabolása, mely ugyan az átláthatóságot segítené, de a hatékonyságot, életképességet nem. Már csak azért sem, mert a kis szervezeteknél, egyházaknál az áltevékenység nagyon is potenciális veszélyforrás. A lakosság tömegesebb tagsága persze sokat számítana, de sajnos nem látni, mi mozdítaná meg a közeljövőben magyar embert. A külföldi tapasztalatokból viszont talán lehet meríteni.

A harmadik világban a civil szervezetekre messiásként tekintenek a külföldi donorok. A kormányok, diktátorok korrupciós szintje magyar szemmel olyan elképesztő, hogy sokszor nincs más út, mint magukat az akciókat kivitelező missziókat pénzelni. A kísértés persze itt is nagy, sajnos van korrupció ezen a szinten is, de éppen ezért rengeteg gondolat is született a visszafogására.

Az egyik legbiztatóbb példa Brazíliában van, ahol egy 1997-ben életre hívott programban az elmaradott vidékek oktatására három évnyi (!) fejlesztési munkát tettek egy szoftverbe, ami a támogatási rendszer átláthatóságát biztosította. A munka megérte, mivel így mind a fogadók (diákok, tanárok), mind az adakozók követhették a rendszerben, hogy az adomány éppen hol jár, merre csordogál, mire költötték.

Ha pedig netán egy informatikai rendszert sem tartunk elég bizalomnövelőnek (márpedig a brazíliai program sem lehet csodaszer, hisz nem terjedt el), akkor marad a teljes nyilvánosság ereje. A sok tanulmányban (például ebben a remek indonéziai összefoglalóban) javasolt gondolat szerint le kell vetkőzni a kollektív szégyellősséget, és az egész civil szférának együtt kell kiszellőztetnie a korrupciós ügyeket.

Ez az persze, amitől az ember fázik, a rágalmazásoktól és a rosszhírnév keltésétől - elvégre ha egy beteg macskákat segítő alapítvány kicsit korrupt, attól még azért hasznos, nem lenne jó támogatóit elijeszteni. Pláne nem a többi, esetleg tiszta szervezettől. A cél azonban éppen a bizalom helyreállítása lenne: egy olyan rendszer megteremtése, amelyben mindenki, aki sáros, lelepleződik. Erre a célra hoznak létre egyre több civil "watchdogot" is. Ma  itthon senki sem tudja, hogy a Gyermekrák Alapítvánnyal mi az igazság. Az évről évre feldobott híreszteléseknél semmi sem rosszabb a szférának. Sajnos, magam nem tudok hinni a korrupció nélküli rendszerben, de naivan hiszek abban, hogy lehet tisztább és hitelesebb a rendszer. Ahhoz viszont, hogy így legyen, talán előbb tényleg felszínre kell jönnie a mocsoknak.

22 komment

Címkék: civil társadalom korrupció harmadikvilág


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr88468054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Civil a palyan 2008.05.14. 12:25:04

Sajnos, az egyik legnagyobb civiltámogató szervezet ismereteim szerint az egyik legkorruptabb. Egyszer "üzentek", hogy hagyjam már abba az egyik kuratóriumokhoz való pályázást,mert úgy sem nyerhetek: a pályázatokat maguknak írják ki a kurátorok...Máskor pedig megmondták, kivel pályázzunk, és láss csudát, nyertünk is. Ez a szervezet egyébként nem húzott le minket, rendes áraik voltak, csak éppen ők voltak a tuti befutók...

Gilderoy 2008.05.14. 13:05:29

Hát itt majd megveszik a szoftvert a piaci ár ötszöröséért, aztán nem helyezik üzembe, mert sérti az alapítványok állampolgári jogait, vagy más hasonló indokkal, és kész.

Amondo 2008.05.14. 13:24:33

Érdemes a "civil szféra" korrupciójáról beszélni? Valamennyire biztos, mert valamennyire biztos különbözik a különböző "szférák" korrupciós mértéke, de azért azt gyanítom, hogy ezek a "szférák" nagyon hatnak egymásra. Ha tisztul a pártpolitika, egészségügy, építőipar stb. akkor valószínűleg tisztulni fog a civil szféra is, és fordítva.

Picit kapcsolódó probléma az 1% eloszlása. A gyerekekkel, rákosokkal, állatokkal foglalkozó szervezetek sok pént kapnak. Aki nem gyerekkel, vagy kevésbé látványos betegségekkel, netalántán kultúrával foglalkozik, az pedig pórul jár. Persze ezért csak 1% osztatik így el és nem több. De ezzel együtt talán érdemes lenne valahogy tudatosabb, megfontoltabb 1% adományozásra nevelni az embereket (de kiknek és hogyan?). Persze ez hülyeség, mert amíg ilyen kevesen ajánlják fel az 1%-ot, addig minden energia elmegy arra, hogy egyáltalán erre rábírjuk valahogy egymást, nem hogy még olyan úri huncutságokkal foglalkozzunk, mint a tudatosság, tájékozottság és megfontoltság.

budajenő 2008.05.14. 13:33:52

Öhhm. Arról a gyermekrák alapítványról beszéltek amelyiknek a tulajdonosa Budajenőn építetette a villáját? Milyen érdekes is volt ahogy épült. Mindig akkor lódult meg az építkezés amikor az adományok utalása megtörtént.
Milyen érdekes volt amikor az APEH döntése nyomán egy éven keresztül nem fogadhatott adományokat az alapítvány és ezzel párhuzamosan az építkezés is leállt egy évre.

Milyen érdekes volt amikor a Tűzoltó utcai klinika vezető főorvosa megmutatta az (alapítvány szerint több 10 millió forintos adományt) ami kb 4 doboz gumikesztyű volt.

Mindezek után az az """"alapítvány""" még létezik????

Börtönbe az összessel.

Az Ember, Aki Létra Akar Lenni 2008.05.14. 14:13:30

Nemcsak a pénz és az 1%-ról való rendelkezés lehetne tényező (pláne hogy milyen kevesen fizetnek SZJA-t, ugye veszteséges és minimálbéres vállalkozók, na meg az állami alkalmazottaknál voltaképpen egyik zsebből tesszük a másikba a lét), hanem az is, hogy hányan tevékenykednek a civil szférában. Több vigyázó szem elől talán lopni is nehezebb. Járhatna például pluszpont vagy valamilyen más előny az egyetemi felvételiknél, ha valaki szorgosan lehúz egypár évet valamilyen közhasznú munkával. (Lehet, hogy már jár, ez esetben bocs.)

paráznabillegető 2008.05.14. 14:15:45

az 1%-om mindig egy fúvószenekarnak adom.
arról tudom, hogy ott tuti nem vész el!
elisszák... :)))

Tojgli 2008.05.14. 14:43:59

én - némi nonpublic információ birtokában - több tucat ismerősömet beszéltem le arról, hogy a gyermekrák alapitványnak adjanak 1%ot... rohadt csaló tetű banda, akit már csak azért fel kéne akasztani, mert nem elég, hogy lopnak, de mindent rákos gyerekek arcával teszik meg...

Sajnos a legtöbb ember még nemesnek is érzi a tettét amikor nekik utal...

dehát abszurdisztánban mindent lehet... :(

Egy dolgot lehet tenni, olyannak utalod az 1%ot akikről személyesen tudod, hogy mire fordítják...

akárki 2008.05.14. 14:53:18

"...akkor marad a teljes nyilvánosság ereje."

Annyi minden került már nyilvnánosságra, és annyira lexarja mindenki, hogy ebben én nem nagyon hiszek.

grmindenyssa 2008.05.14. 15:05:20

Kötelezzék az egy százalékunkért (és egyéb adományokért) kuncsorgókat, hogy rendesen megmondják, mennyi a működési költségük, igy nem fordulhatna elő, hogy az adományok felét pl. az alkalmazottak és vezetők javadalmazására vagy gusztustalan tv-reklámokra fordítanák, a megnevezett nemes cél helyett.

BOB 2008.05.14. 15:22:02

Ha minden igaz, az idei évtől az 1%-ok elszámolása nyilvános. agyis 2009-től már a neten lesznek az 1%-os adatok (ki, mennyit) és az elszámolások is (mire, mennyit). Abból meg már lehet mazsolázni.

Amondo 2008.05.14. 15:22:04

grm, erre szerintem kötelezve vannak. Bármikor besétálhatsz egy közhasznú szervezethez, kötelesek neked megmutatni a közhasznúsági jelentésüket, amiben benne van az előző év pénzügyi beszámolója. Ez teljesen nyilvános, vagyis ujságíróknak is meg kell mutatni, akik utána nyugodtan közhírré kiabálhatják amit találtak. Én legalábbis így tudom.

Másrészt a "kuncsorog" szó nekem nem tetszik. Azért ezeknek a szervezeteknek a nagy része lelkes, hozzáértő, idejüket és energiájukat nem kímélő emberekből áll, akik, az a gyanúm, átlagban sokkal többet tesznek a társadalomért, mint azok, akiknél az 1%-ért "kuncsorognak".

BOB 2008.05.14. 15:24:03

Én arról beszélek, hogy adatbázisban, kereshetően és neten lesznek. Az nem ugyanaz, mint ha be kell hozzájuk menned.

berciXcore 2008.05.14. 15:24:06

Én tudok egy segélyszervezetről, akik nem a direktmarketing és egyéb médiás szerepléseikkel, reklámjaikkal mutatják be magukat, hanem csak teszik a dolgukat, minden körülmények között: a Magyarországi Baptista Szeretetszolgálat, és főleg a 24 órás gyorsreagálású katasztrófamentő alakulatuk, a Rescue24. Na őket érdemes támogatni.

Amúgy meg többektől is hallom, hogy itthon nonprofitnak lenni megfelelő kapcsolatok és külföldi támogatás nélkül nagyjából őrültség. :/

BOB 2008.05.14. 15:25:52

berciXcore: ez nagyjából igaz is, mégis vannak (vagyunk) páran, akik naivan hiszik, hogy használnak ezzel ennek az országnak.

goral 2008.05.15. 10:09:55

Tudjuk, hogy a civil szféra összbevételéhez képest mekkora az össz 1%-os bevétel? Kerek 1% : ) - tehát a szféra 700 milliárdos összbevételében mondjuk úgy, elenyésző ez a 7 mrd (amit faragnak is már államilag - legutóbb maximalizálták, pedig nem volt fair).
Tehát több előttem szólóval egyetértve más irányba terelném az emberek figyelmét a civilekkel kapcsolatban. Pl. gyönyörű, kézenfekvő és egyszerű út az önkéntesség (ami jóval több forintosított hasznot hoz a szférának évente így is). Nem beszélve arról, hogy az önkéntesként tevékenykedő embernek is milyen sokat jelenthet egy ilyen élmény, micsoda attitűd-formáló hatása lehet egy kis önzetlen tevékeny segítségnek.

Azon kívül olyan elméletem is van, hogy a magyar háztartások mindegyike évente összesen mondjuk 3000 Ft adományt adna (havi 250 Ft), az 4,4 millió háztartással számolva a szférának ugye majd' kétszerannyit hozna, mint az egyszázalék.

Önkénteskedj, adományozz helyi szinten, s jó lesz : ) !

eltűnődő 2008.05.19. 21:57:23

bob, hozz(unk) létre civil szervezetet a civil szervezetek pénzügyi adatainak nyilvánosan, a weben böngészhető, kereshető adatbázisba gyűjtésére :)

xterx 2008.05.19. 23:14:19

"off": miért van, hogy az előző bejegyzésnél Margarita kommentjének a felétől kezdve már semmi nem jelenik meg nálam a képernyőn? És ez a kommentes szövegdoboz sem?

Mattheo Guilleaume 2008.05.20. 14:36:07

"miért van, hogy az előző bejegyzésnél Margarita kommentjének a felétől kezdve már semmi nem jelenik meg nálam a képernyőn?"

Ezt csak Mozilla csinálja, hogy miért, egyelőre fogalmunk sincs - pontosabban Éhezőművésznek már lehet, hogy van. Mindenesetre úgy emlékszem, a tervek szerint ezen a héten igyekszünk majd orvosolni ezt a problémát. Valakinek nincs tippje?

xterx 2008.05.20. 15:29:13

MG, nálam tűzróka van.

xterx 2008.05.21. 11:27:58

Megvilágosodtam, a firfox az mozilla. "off" uff.

xterx 2008.05.21. 11:28:32

a firfox meg firefox, bocs a kommentek összefirkálásáért

Mattheo Guilleaume 2008.05.21. 18:12:35

Semmi baj, inkább köszönjük a figyelmeztetést...
süti beállítások módosítása