El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.07.11. 11:39 Éhezőművész

Kis János a G8 csúcson

Hatalmas a felzúdulás a - többek között - a világ éhezésével foglalkozó G8-ülés nyolcfogásos vacsorája kapcsán. Viszont a felzúdulás kapcsán is lenne min zúgolódni.

 



Igazán jó fotókat sajnos egyelőre nem láttam a lapokban. Pedig például Berlusconi amúgy sem zsírszegény fizimiskája teli szájtól feszülve, vagy éppen a szivarozó George W., amint kénytelen engedni derékszíján, olyan magas labdák lettek volna, hogy még hatásosabb beszámolókat is lehetet volna komponálni.

Az - itthoni szakzsargonnal élve – „lélegeztetőgépes” költségszámolgatás, azaz hogy hány szelet zsíros kenyér jött volna ki a falatozásból, még csak hagyján. Ahogyan az állami vezetők repülőútjai (Orbán díszdoktori útjától Medgyessy kirándulásaiig) aprópénzek az államháztartás egészéhez képest, itt is legfeljebb a szimbolikus jelentőségről lehet vitatkozni. Ezt megszoktuk. A szimbolikus kérdések kapcsán viszont rendszerint az alternatív forgatókönyvek is gyomorforgatóak.

Képzeljük el például, ha mondjuk Sarkozy a második fogás felszolgálásakor felállt volna, mondván: „Hölgyeim és uraim, botrányos, hogy Brown kolléga beszéde után mi ilyen fényűző vacsorát fogyasztunk. Én a magam részéről utasítom a személyi titkáromat, hogy az első fogás maradékát haladéktalanul csomagolja össze, és küldje gyorspostával Szomáliába. A következő fogás pedig legyen magyaros paprikás krumpli, de ne kolbásszal, hanem virslivel, mert az olcsóbb. Mégiscsak.” Tegyük hozzá, a G8 nyilván a korábbi ülésein sem a Fakanál kifőzdében étkezett, de még csak nem is Söjtörön.

A média szerepe is érdekes kérdéseket vet fel. Azon kívül, hogy egy lapot persze el kell adni, tehát érthető a bulvárszemlélet, az igazság bajnokaiként tetszelgő újságoknak sikerül többszörösen is fals képet adnia a tárgyalásokról. Először is, arról már alig olvashattunk, mire is jutott a G8 – garantáltan többen tudják ma a világban, hogy hány fogásos volt a menü, mint hogy mit is vállaltak 2050-re a résztvevők.

Másodszor, a média a szinte Marco Ferrerit idézően dekadensre festett nagy zabálós képpel olyan hatást ért el, mintha kizárólag ezek az államok és ezen visszataszító vezetői lennének felelősek Afrikai és Ázsia éhezőiért. Mintha kifordított Kis Jánosokként a gigantikus vacsorán szegény etióp gyerekeket ennék ki vagyonából Bushék. Ez a beállítás arra jó, hogy az egyszeri európai, amerikai polgárnak eszébe ne jusson saját felelőssége, netán saját segítési lehetősége a globális élelmezési válsággal kapcsolatban. Azok a dagadt kapitalisták az asztal körül, na azok tehetnek mindenről, éhínségtől a klímaváltozásig, az én fogyasztásom csepp a tengerben.

(Ja igen, a mondjuk úgy a képzeletbeli G50-be sorolható Magyarország a GDP-arányos humanitárius segélyezésben, úgy tudom, kimondottan rosszul áll.)

Nem maradt más hátra, mint hogy két földet igénylő fogyasztásunk mellett kifejezzük tiltakozásunkat a pazarló G8 vezetők képmutatása felett. A kommunikációs csatorna adott: nem is lehet más, mint élelmiszerdobálás.


5 komment

Címkék: gazdaság botrány tüntetés fogyasztó harmadikvilág hetidemagóg nagy a jólét


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr72563469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cyprián 2008.07.11. 16:36:20

meg kell őket dobálni, élelemmel, egyértelmű. :)

Hiába no, a bulvármédia..de hát az el Mondo már kivesézte a kérdést.

Cyprián 2008.07.11. 16:36:25

meg kell őket dobálni, élelemmel, egyértelmű. :)

Hiába no, a bulvármédia..de hát az el Mondo már kivesézte a kérdést.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.07.11. 19:03:08

Z Index cikk nálam is "ütött", külön szeretem, hogy ilyenkor feltünően nincs szerzője a bulváros demagógiának. Ugyanakkor tény, hogy PR szempontból a sztori annyira magas labda, hogy az ilyet, a kellően sekélyes média a saját pimitíven egyszerű, maximálisan hergelni kívánó logikája alapján le is csapja, ezért nem szabad felkínálni a lehetőséget.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.07.13. 22:39:00

Ó, mert ha a G8 vezetői száraz kenyeret rágnak és poshadt vizet isznak rá, attól az éhezőknek jobb lesz... *utálkozó hang*

Jó, persze, értem én, nem volt túl bölcs dolog, de azt hiszem nem ez a legsúlyosabb saruk - elég fals pont ezért pellengérre állítani őket...

Cyprián 2008.07.14. 12:39:39

a Fakanál kifőzde jó hely lett volna!!
Borjúpörkölt tejföllel és burgonyafánkkal,meg savanyúság,meg fél liter kóla kb. 850 -900 Ft! A kiszolgálás (azaz a kiszolgáló Hölgy ) igazán kedves.
Igaz más nyelveket nem nagyon beszél, dehát Dzsórdzs dabljú Bush is csak töri a spanyolt. Elmutogathatta volna Medvegyev, hogy halat kér hasábbal, Sarkozy pedig egy gulyást...
süti beállítások módosítása