El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2008.09.18. 15:30 Mattheo Guilleaume

Az egészségügy jezsuita kerekasztalon

- Konszolidálni kell - jelenti ki Mikola István.

Mármint az egészségügyet. Meg persze az oktatást. Azaz tőkésíteni. Ebben az állapotában a kórházakat és általában az ellátást nemhogy fejleszteni, de fenntartani sem lehet. A bankrendszer konszolidációja, példának okáért, közvetlenül a rendszerváltás után megtörtént több ezermilliárd forintért.

- És miből? - kérdezi a húgom, amikor arról mesélek neki, mit mondott a Mikola az orrom előtt.

Mert, hogy az egészségügy ugye nem üzlet, és a kórházak nem eladók. Konvergencia program pedig van, és lesz is. Ennyi pénz pedig az egész országban sincs. Egészségügy, aztán meg az oktatás. Cöcöcö. Legfeljebb, ha azok a földgázmezők, 2010-ig. Nem adjuk el, és máris elkezdjük a kitermelést. Vagy. Marha jó áron adjuk el. És akkor fityisz az oroszoknak, gatyaletolás, csupasz fenék villanás, Medvegyev.

Különben. Különben a Mikola álláspontja győz párton belül. A kórházak eladhatók lesznek, gazdasági társaságokká alakíthatók és mindenféle egyéb furmányosság.

Emellett az exminiszter szerint a magyar egészségügybe nemhogy kevesebb - most kevesebb jut a konvergencia program okán -, de több pénz kell. Tudniillik: Európában mi rendelkezünk a legrosszabb egészségügyi mutatókkal a halálozási és megbetegedési rátát illetően. Plusz: van egymillió szenvedélybetegünk kettő és fél millió családtaggal, és van öt egész négytized millió anómiásunk, azaz identitását elveszített emberünk, aki könnyebben válik depresszióssá, rosszabbul termel, kedvetlen, és ha ő az ápolónk, akkor tojik ránk, mert fogalma sincs, miért kéne az ellenkezőjét tennie épp. Értékrend híján és motiváció híján.

Aztán: vannak területeink, ahol a születést követő várható életkor el sem éri az ötvenet. Északkelet-Magyarország és a roma populáció. Meghal az a szerencsétlen, anélkül, hogy orvos elé kerülne. Máshol meg a svájciakkal versenyzünk (Bp. II. kerület és Sopron környéke). Ezért pontosan föl kellene mérni, hogy az egyes régiókban mire van szükség, meg kellene határozni a prioritásokat és eszerint meghatározni az egészségügyi politikát, ellátást. Bonyolult rendszer lenne nyilván, lineáris és nemlineáris programozás, de: föltétlen szükséges.

Persze Kökény Mihály sem sóbálvánnyá meredve ül ott mindezek hallatán, mint akit hirtelen megvilágosodás ért. Tudja ő mindezt, nagyon is tudja, de igyekszik más szempontokra is rávilágítani. Tudniillik, azt se ártana tudatosítani a magyar állampolgárban, pontosan mit is várhat az egészségügytől. Hogy nem csupán arról van szó, hogy az új tüdő mindenkinek megkérdőjelezhetetlenül jár; hanem arról is, hogy ha valaki nem füstöli el azt a régi tüdejét harminc év alatt aktívan, akkor a kérdés föl se merül. Plusz: az anómiások kezelése sem csak az egészségügy feladata, az egészségügytől ne várjunk csodát, hanem szélesebb körű, társadalmi ügy.

És ebben a Kökény Mihálynak eléggé igaza van. Az első pontban triviálisan, az anómia pedig valóban nem medicinális probléma elsősorban, hanem nevelési feladat. Ha az ember biztosabb háttérrel érkezik, reményteljes látásmóddal stb., akkor az fel sem merül, mint ahogy erre Daniel Goleman is eléggé meggyőzően rávilágít Érzelmi intelligencia című könyvében. Az ilyesfajta nevelésben pedig a családok mellett a vallási közösségeknek is elhanyagolhatatlan szerepe lehet. Mindez Kökény Mihály szerint.

Kullmann Tamás belgyógyász egészen más oldalról közelít. Szerinte ugyanis hazugság, ha a TB-t is szimpla üzleti ügyletként kezeljük a többihez hasonlóan. Sokkal jobb lenne, ha úgy fognánk föl a befizetést, mint ajándékozást. Ajándék, amit adunk - az állam közvetítésével -, vagy éppen kapunk. Megbetegszik az a szegény polgártárs, és annyi pénze nincs, meg soha be se fizetett, amennyibe ez belekerül. De, mi, felajánljuk. És, nekünk, is, felajánlják - soha meg ne történjen. Nem kicsikarjuk magunkból garasról garasra körbecikázó, összehúzott szemekkel, hanem átnyújtjuk nagyvonalúan. Mert vannak dolgok, amelyek lényegüknél fogva kikövetelhetetlenek és megfizethetetlenek. Ilyen a gyógyulás. A gyógyulás végső soron ajándék. Ez a kullmanni ontológiai érv.

Konkrétan a kérdés akkor merül fel, amikor a még közösségileg megfizetendő költségek és a közösségileg már nem finanszírozható beavatkozások feszültségéről esik szó. Mert pénz mindenre nincs, ezért határt szabni kell. Az ajándékozott viszont megérti a határt, és nem hőzöng fűnek-fának mindenfélét.

Ám a szóban forgó témán túl maga a gondolat sokkalta mélyebben merít. Pongyolán összecementelt világunkat szemléli spirituális látólencsén át, ahonnan a természet "rendje" egy éhségből és rettegésből fölrakott, önmagában vérző gúlához hasonló1. Aki ajándékoz, a vérző gúlán mit se módosít, csak épp a jelentését fordítja át. Nem tagadja, hogy "fölfaljuk egymást", azt mondja, mindannyian étel és táplálék vagyunk inkább...

Más szavakkal: bízva a másikban, amíg lehet, és tág szívvel; nem pedig sötétben umbuldázva és aljasul. Politikát, egészségügyet és egymást. Idealista képzelgés persze. Biztos van, aki cinikusan mosolyog. Csakhogy le lehet ám csapni téged édesapám, szellemileg, nem tudom, tudod-e. Két talpad marad, köztük meg a két pislogó szemed. Pszichológia, játékelmélet és evolúció, színtiszta racionalitás. Megvalósíthatatlan vallásos ábránd persze, csakhogy milyen minőségben.

Mindenesetre gazdag textúrájú beszélgetés...

Mindez:

A Szent Ignác Jezsuita Szakkolégiumban, szeptember 11-én. Milyen egészséges az egészségügy? Szakkonferencia.

A konferenciát megelőző élénk vitát kiváltó posztok megtalálhatók a jezsuita blogon itt és itt.

1Pilinszky János: Az első karácsony óta


17 komment

Címkék: egészségügy mikola jezsuita kökény


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr46670015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cyprián 2008.09.18. 16:30:15

hát, már egyikük se mérvadó igazából, még saját pártjukban sem. A jobboldalon (abba látok bele jobban ) vannak Mikolánál jóval fajsúlyosab és tehetségesebb egészségügyi "think-tank"-ek...
Biztos, hogy az egészségügybe több pénzt kell bevonni, és ez persze népszerűtlen lépéseket (is) jelent. De az ún. "egészségügyi reform" nem volt reform. Az hogy valami népszerűtlen, ÖNMAGÁBAN még nem garantálja hogy jó is...:) (klasszikus példa a blőd kórházi napidíj. A vizitdíjat némileg változtatva meg lehetett volna tartani, de úgy hogy a szűréseke ösztönzzön, mármint annak ne kelljen fizetnie, aki rendesen jár ilyenekre. Ezt javasolták is balos szakértők annó, de a Molnár-Horváth féle ámokfutásnban nem vették figyelembe.)
Ha valaki nagyon el akar merülni az egészségügyi közgazdaságtan rejtelmeibe, meg hogy mi a bánatot kéne kezdeni ebben az országban, a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának nagyon jó írott anyagai vannak. Amúgy félek, hogy a szívhezszóló érvek, és a laikus sirámok keveréke lesz a legtöbb komment...Mivel belülről élvezehetem az egészségügyi rendszer áldásait, meg hogy mit művelt az SZDSZ-es tatárjárás, előre kimaradok belőle, ha ilyen lenne. ciao mindenkinek: a Fehérköpenyes Pénzéhes Gyilkos

Lizi 2008.09.18. 16:46:13

Cyprián: "a Fehérköpenyes Pénzéhes Gyilkos" :D Sebész vagy nőgyógyász vagy-e, netán?

Tudom, off, de nem hagy nyugodni a kérdés :)

L.

Cyprián 2008.09.18. 16:59:21

egyik sem, de még nem múlt el nyomtalanul bennem a tavalyi év, amikor az egészségügyből történő nagymérvű pénzkivonást a benne dolgozók elleni sajtóúszítással kompenzálták. Meg számos olyan abszurd intézkedést hoztak, amely pokollá teszi az orvosi életet, a laikusok meg nem is tudnak róla. (legdrágább gyöngyszem a "hatékony és minőségi gyógyszerrendelésről" szóló dokumentum, amely leginkább egy Monty Python jelenetre emlékeztett volna, ha nem a mi pénztárcánra játszódna.)
a baloldali orvos azóta olyan ritka, mint a fehér holló, de nem akarok politizálni. Tudok olyan egykor vérvörös főorvost, aki dührohamában fideszes lett. Aki a mai Magyarországon az egészségügyben nem jobboldali, az vagy nagyon naiv, vagy idióta, vagy nagyon megéri neki a jelen nomenklatúrához kötődni.Mindegyikre van példa.

Zanzibár 2008.09.18. 16:59:27

nem gondoltam volna, hogy egy ilyen ezerszeresen kimerített, kitárgyalt, örökzöld témát ilyen szellemesen, érdekesen is meg lehet írni!

Mattheo Guilleaume · http://elmondo.blog.hu 2008.09.18. 20:45:24

"A jobboldalon (abba látok bele jobban ) vannak Mikolánál jóval fajsúlyosab és tehetségesebb egészségügyi "think-tank"-ek..."

Ők miket mondanak például?

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2008.09.19. 00:07:07

Hogy az egészségügynek plusz forrásokra van szüksége, az tény. Hogy ezt adóforintokból nem lehet biztosítani, az valószínű. És innentől a magántőke valamilyen formába való bevonásán kívül nem igazán tudok mást elképzelni - hacsak nem akarjuk hagyni, hogy a fejünkre dőljön az egész...

Zanzibár 2008.09.19. 11:21:35

Azért a milliós nagyságrendű szürkén és feketén foglalkoztatott munkavállalóban van még perspektíva a TB-bevételeket illetően...bár nem akarom a kormányzati kommunikációt papagájkodni..de ebben igazuk van speciell.

Cyprián 2008.09.24. 10:51:42

tényleg van, ha rajtam múlna brutál bevasalnám az összes tb-csalón a pénzt.Kenyér sincs ingyen.

Mattheo: hát, az egy dolog, hogy mit szeretnének, egy másik mi lesz lehetséges. Amúgy vegyes rendszer kéne, kockázatközösség fenntartása és kiegészítő biztosítók, főként- non-profit cégek , alapítványok további térnyerése, az irányított betegellátás fejlesztése (vitatott, sokak szerint nem jó ötlet) , és végre, több mint 10 év után, revdeálni kéne már a HBCS rendszert, mert egy nagy Prokrüsztész-ággyá vált, amely nem tükrözi atényleges költségeket.
De legfontosabb lenne többek szerint is: végre bért emelni az egészségügyben. A kórházbezárások után mindenki azt hitte, válogatni lehet majd a jobbnál jobb nővérekben lés orvosokban. Nem így történt. Az elbocsátott nővérek jó része szembesült azzal, hogy a versenyszférában kevesebb munkával akár a másfélszeresét-dupláját megkeresi az eddigi fizetésének, így sokan inkább elmentek műanyagkütyüket összerakni, vagy fornettit árulni, az orvosok kivándorlása pedig egyre gyorsabb és feltünőbb.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.09.24. 16:56:38

az is sokatmondó mire derült fény a bezárások után:
index.hu/politika/belfold/3korhazzar09/

magánjellegű működésnél nem hiszem, hogy a tulaj csak úgy fizetné egy másik cég telefonját

valaki más 2008.09.25. 20:00:41

Cyprián,
Mi az az irányított betegellátás meg a HBCS?

Cyprián 2008.09.30. 13:44:45

a HBCS. homogén betegcsoport, az hogy egy betegségbe szenvedők adott kezelésére átlagosan mennyit kell költeni, és így szabjanak gátat a korlátlan költekezésnek. az ötlet nagyon jó, a jelen megvalósítás kevésbé, mert már nem reális árak szerint számlázzák, és eszméletlen sok a kódolással járó plusz adminisztráció, amit eredetileg nem az orvosok feladatául szántak, de Hazánkban annyira olcsó az orvosi munkaerő, hogy egyszerűbb orvost alkalmazni, mint orvost és egy egészségügyi informatikust, mivel az orvos az orvosi részt is megcsinálja, és utána még titkárként is foglalkoztathatjuk (egy osztályos orvos munkájának min. 90-95 %-a adminisztráció)

Cyprián 2008.09.30. 13:53:12

Nagy örömmel olvastam a Szabad Nép most szept. 13-ai számában, hogy egy átlag szakorvosi fizetése a nettó 170 000 Ft átlagfizetés 2,5-szöröse, azaz én 410 000 Ft keresek.
egyetlen bajom ezzel alenyűgöző állítással, amit a Népszabadság közöl, hogy a közalkalmazotti bértáblán ilyen öszeg tán nincs is...
Nos ez annyire igaz, hogy az én J2 kategóriás fizetésem, amelybe beleszámít a tudományos fokozatom (PhD) is, 96 000 Ft nettó. Erre kapok még némi pótlékot (19 500 Ft) és havi 4500 Ft étkezési utalványt.
ezzel elérem , sőt bőven túl is lépem egy otthon tévézgető , négy általánost tíz év alatt végzett szabolcsi roma szociális segélyének a másfélszeresét.
Hiába, no, Pártunk és Kormányunk fő lapja megint formában volt.
ja, amúgy bőszen fejlesztem az angol nyelvtudásomat ...:)

Avatar 2008.09.30. 18:01:51

Cyprián
Nézz utána, hogy az általad emlegetett roma _valójában_ mennyi segélyt kap, ne csak a jobbostibitől hallott mendemondára alapozz.

Persze a gyerekek után járó támogatásokat is odaszámolva, lehet, hogy összejön az összeg... Viszont neked is megvan a lehetőséged, hogy vállalj 8-10 gyereket, és akkor máris egy "vagyont" kapsz az államtól segélyként te is.
Igaz, ha egy főre visszaosztod, akkor alig marad annyi, ami éhen halni elég.

Cyprián 2008.10.01. 08:15:41

bevallom, tovább csökkenteném a segélyeket, vagy kiásatnám velük aDuna-Tisza csatornát, vagy Piramist építenék velük, tök mindegy, csak dógozzanak már valamit, a nyugdíjakat pedig befagyaszatanám. Hosszú távon nem fog működni, hogy úgy kétmillió ember finanszíroz minden közfunkciót, és tart el hétmillió másikat . (úgy egymilliót ténylegesen nem kell eltartani, azok szimplán csak adócsalók.)

Cyprián 2008.10.01. 08:21:19

amúgy engem az zavar, hogy ennyire kicsi a rés. van bennem annyi öntudat, hogy feltételezzem, ha valaki hülyére tanulja magát, majd egy felelőségteljes szakmában dolgozik, akkor ez tükröződjék a fizetésén. Ha nem tükröződik, előbb-utóbb a többség lelép Angliába és Skandináviába.

Cyprián 2008.10.01. 08:25:58

hogy megspóroljak néhány kört egyeseknek, igen egy jobboldali demagóg fasiszta-rasszista piaci fundamentalista vagyok, a szobám falán Augusto Pinochet , Hayek és a Zorbán képe lóg, éppen marinált cigány csecsemőből álló reggelimet fogyasztom, miközben CPG-ét hallgatok.Ha nem lennének ahozzám hasonló előítéletes emberek, az alaptalan perejúdiciumokkal sújtott romák elözönlenék a munkaerőpiacot, fanatikusan dolgoznának, és a Haza, a haladó Köztársaság fényre derülne.

Cyprián 2008.10.01. 09:57:46

ajánlom, mindenki olvassa el az Index cikkét az ország legszegényebb falujáról. Igenis tehetnek róla hogy szegények, és igenis meg kell védenünk magunkat tőlük. Eljött az idő, hogy atényleges értékteremtő, dolgozó középosztály járjon jól, ne csak az inaktívak, akik felélik az ország jövőjét.
süti beállítások módosítása