El Mondo blog

„Látni tanulok. Nem tudom, miért, de bennem most minden mélyebbre hatol, és nem marad ott, ahol eddig leülepedett. Erről a belső tájról nem tudtam eddig” (Rainer Marie Rilke).

Bővebben (rólunk)

Ha tetszett...

Egyébként...

Szeretjük az értelmes vitát, bírjuk az őszinte kérdéseket és elviseljük a beszólásokat. Kulturált, intelligens olvasóink iránti tiszteletből moderáljuk a durván személyeskedő, tahó kommenteket.

Utolsó kommentek

Kontakt

Olvasói leveleket: a bloggal kapcsolatos metsző kritikát, netán baráti vállveregetést, netán kéziratokat az elmondo.mekdsz kukac gmail.com címre várunk.

2009.01.27. 18:35 Knotek_úr

Odüsszeusz és a deficit

Odüsszeusz tisztában volt azzal, hogy nem állhat ellen a szirének énekének. A bódító hangok hallatán engedni fog, és ezzel a teljes hajót veszedelembe, mi több vesztébe sodorja.

Odüsszusz azt is tudta, hogy a messzi napnyugat népei is alig hittek már abban, hogy győzni tud a leküzdhetetlen vonzerő ellen. Hiszen a mindenkori Odüsszeusz hét-nyolc éve mást sem tett, mint engedett a csábító éneknek. De hogyan állhatna mégis ellen az andalító melódiáknak?

Valamikor nagyon régen, amikor már úgy tűnt, elveszíti a kontrollt a hajó felett, az akkori Odüsszeusz egy nagybajuszú kapitánynak adta a kormányrudat. A nagybajúszút sosem érdekelték a szirének, akik énekében ennek megfelelően mindig is förtelmes szörnyként szerepelt. (Talán ezért kérték fel külföldi hajókra is.) Odüsszeusz hajóján azonban nem volt a nagybajúszúhoz hasonló, autonóm egyéniség, csak hűséges matrózok. (A nagybajúszú egyébként éppen szabad, de egyelőre nem sok fogadókészség van a mostani ötleteire.)

Ha már senki - még önmaga számára sem - volt hiteles, Odüsszeusz kitalálta, hogy saját magát kell korlátok közé szorítania. Ez a külső kontroll nagyjából már korábban is működött: Zeusz szeretőjének, Európának újra és újra vállalta, hogy  konvergál az eredeti úticélhoz, nehogy aztán újfent eltévelyedjen. (Ha pedig mégis letért az útról, akkor trükkök százait vetette be, hogy a szirénekhez való közeledést elfedje.)

Európa elvárásai azonban ebben a helyzetben már kevésnek tűntek. Nem bízva önmagában, sem matrózaiban, távoli népeket kért meg, hogy kérjék rajta számon a fegyelmet. A távoli népek kölcsönéért cserében ki is kötötte magát az árbóchoz, matrózai fülébe pedig viaszt dugott. 

Sőt elrendelte embereinek, semmiképpen ne oldozzák őt el, bármit is kérne. De sajnos tudatalattija ezúttal is erősebb volt, és ezt a parancsot is úgy adta ki, hogy matrózai ne vétózhassák meg, ha a szirének hatására lépni szeretne.

Egy időben azzal kecsegtette magát, hogy már nem hallja a szirének énekét, de a változatosság kedvéért már ezt sem hitte el neki senki.  Az ének pedig csak szólt tovább: ellenállhatatlan melódia áradt a szakszervezetek, a kádárista kisember szócsöveként funkcionáló ellenzék, a nyugdíjasok, a matrózok szájából. Az ének elnyomta a hajó recsegését és a távoli népek kiáltását. A szirének pedig sosem ismerték fel, hogy már maguk is a hajóban vannak.


21 komment

Címkék: politika gazdaság


A bejegyzés trackback címe:

https://elmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr13892049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cypriánus 2009.01.28. 15:52:43

ezzel az a baj, hogy az ellenzék a szájkarete szintjén lehet a kádári kisember szócsöve, de nem alatta borult meg az államadósság.
amúgy ha jól emlékszem, 2001 táján az összes balos szociológuspalánta azon zokogott, hogy a fasiszta Orbán-kormány családi adózást hozmajd be, juujj-jujj, szegény segélyezettek, meg ez rasszizmus stb. stb.

a nagybajuszú kapitány egy félőrült neoliberális, (lásd legutóbbi javaslatait, a találó és teljesen fölösleges ötletek zagyva elegye) aki annó kísérleti nyúlként használta az országot. Az egészségügyi reformra tett elképzeléseinek jó része egy nagy baromság-az információhiány igenis súlyos piaci deformitást okoz, lásd USA egészségügye.
A neoliberalizmus legnagyobb hibája, hogy a kultúrális és demográfiai rothadás fő okaira egyáltalán nem figyel. Sőt, fokozza.
"Neokonzervatív" rezsim kell, nem neoliberális.

Fan Fanics 2009.01.28. 16:14:01

Odüsszeuszt megtenni a hajóhad kapitányának nem nagy biznisz, már csak Poszeidon miatt sem. A nagybajuszú csodakapitányod meg referenciaként egy Titaniccal büszkélkedhet.

Meg hát kábé úgy néz ki a hátország, mint Ithaka, mikor végre hazaevickélt az öreg.

Cypriánus 2009.01.28. 16:21:12

a nagybajuszú kapitány amúgy tud hajót vezetni, csak a legénység felét elevenen elégő áldozatként feláldozná a tenger isteneinek, majd a másik felével pedig megetetné őket, mondván így olcsóbb.

sovesztomesz 2009.01.28. 17:21:33

Szervusztok!

Mikor olvasni kezdtem ezt a blogot, gondoltam - mivel ez többek között egy vallásos (keresztény, stb.) fórum - majd okulhatok keveset az idők folyamán az írásokból, kommentekből, ráadásul szórakozhatok is közben; mi több, tán én is megoszthatom néha gondolataimat másokkal. Azt nem tudtam, hogy majd ismerős történetekbe burkolt politikai, stb. téma is fel-felbukkan... De nem baj, ezért még nem nyúlok a méregpohárért (az egy soron belüli 3 idegen szó használata pl. sokkal jobban irritál), sőt én is tudok egy rövid történetet...

Szóval, La Fontaine és Romhányi után szabadon...

A hollók, meg a rókák

Történt egyszer, hogy az óperencián túl két öreg rókával tudatták, a tengerentúlon egy kiserdőben a hollók hatalma már nagyon inog. parancsolták nekik, sebtiben ugorjanak át s énekeltessék ki azt a finom lukacsos valamit a szájukból. Könnyen ment, csupán annyit kellett megígérni cserébe, hogy kaka helyett telente is kalácson élhetnek a fekete madarak, sőt néhányuk más erdőkbe is berepülhet összeszedni a begybevalót. Így aztán, amíg ők vígan lakmároztak, szaporodtak, az erdő egyre pusztult. Az erdő lelke már-már költözött jobb vidékre, mikor rájött, hogy a mesét valójában maguk a fák írják. Nos, azt nem tudták megakadályozni, hogy az erdő megsemmisüljön, de pozitívabban kezdtek gondolkodni, lelkükben megerősödtek és egy örömteli világban reinkarnálódtak, mihelyst rájöttek, hogy az egész csupán illúzió. Szóval, a fák már költöznek,, de mi még szenvedünk kicsit; jó az nekünk!!!

Jó kis történet, azt is tudom miről szól.

Sok boldogságot mindenkinek!

Éljen a szabad (vagy ha az nem, akkor az autonóm) Tibet!!!

Jók ezek afestmények, istenem, ha ilyen csajok ma is léteznének (karcsúak és széles csípőjűek), akkor tán nem is akarnék én se elhajózni...

Mindenkit üdvözlök!

Cypriánus 2009.01.28. 17:34:59

bevallom, én viszont nem vágom, hogy hogy jött ez ide.
. De buddhista dzsátakának tényleg egész jó...:)

Cypriánus 2009.01.28. 17:36:45

jó, jó, tudom, tudom, kulturális, mielőtt vérszomjas magyartanárok hada szervezne ellenem pogromot ...:)

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.01.28. 17:48:00

Szerecsen.
Mosdatás.

Ráadásul az elmondo blogon. Szerintem bőven elég az ATV, RTL Klub, TV2, MTV...
Ildikó, kihagytam valamit?


m.blog.hu/tw/twareakcio/image/Paritas_EU_atlaghoz_A.jpg

Akinek szeme van, lássa meg. :)

Fan Fanics 2009.01.28. 19:09:50

ha a nagybajszos kapitány lett volna a leleményes tanácsadója a parton is, akkor szegény trojákok nemámúgy behúzgálják a fapacit. Először hitelt vesznek fel rá, hogy az övék legyen, elzálogosítják ingük gatyájukat, megfizetik a hó-Rukk securityt, hogy húzzák mán be a várba. A gyilok után egyrészt kamatemelkedés a város állagromlásából kifolyólag, másrészt nincs ingyen ebéd se többet.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2009.01.28. 23:45:52

Azt azért ne felejtsük el, hogy ha annak idején a nagybajszos kapitány nem vált olyan hevesen irányt, akkor a hajó már rég zátonyra futott és elsüllyedt volna!

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.01.29. 00:14:25

@Cypriánus: sok dologban egyetértek veled, illetve külön jó olvasni azt a nagyfokú tájékozottságot, amit képviselsz, de most itt nem nagyon látom az igazi érveket.
Szerintem pl. tök mindegy, hogy milyen izmus neve alatt futtatjuk a szükséges lépéseket, amit egyszerűen végre kell, hajtani, és igen, azok nagyon nem a létező kádári kisember szája íze szerint vannak kalibrálva:
index.hu/politika/belfold/konz090108/
És nézd meg, hogy miket csinál vagy csinált a Keresztény Demokrata Unió No-ban, és akkor lehet neolibárolosozni is akár. Mert ők bizony hozzányúltak, mind a tandíjhoz, mind az egészségügyhöz is. Sőt, mivel az ottani szocik ugyanolyan gyíkfingok, mint nálunk, az újabb koalíciót már nem is velük képzelik el. Találd ki az új partner nevét ? (Más kérdés, hogy ez az új jelölt valószínűleg hányingeres rosszullétet kapna magyar hasonmásától)
Ezek után külön érdekelne mit takar a "neokonzervatív rezsim", mert ütősen hangzik, de többet még nem nagyon hallottam róla.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.01.29. 00:22:27

és csak néhány érdekesség:
www.corp.origo.hu/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040310bokros.html

vagy

www.babazo.hu/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20060412bokros.html

Külön kiemelném, hogy akkor Fico JOBBOLDALI kampányolással vádolta Barroso-t, és így az ugyanazt támogató Bokrost is, mégegyszer: LEJOBBOLDALIZTA, ha így egyesek jobban elgondolkodnak :)

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.01.29. 01:05:12

Fontos lenne még megkülönböztetni a Bokros csomagot
(www.corp.origo.hu/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20020418bokroscsomag.html)

Bokros 130 pontjától is (www.corp.origo.hu/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20031220felere.html)

Az előző kényszerű tűzoltás, és a saját szavaival is favágás volt akkor, míg az utóbbi lenne a reform.

Fan Fanics 2009.01.29. 08:26:12

érdekes amnézia lengi be az itt kommentelők emlékezetét is, talán erre ül leginkább a szirének énekének hasonlata.

Itten a nagybajszú valami bátor, modern, felelősségteljes, stb. embernek van beállítva, számomra teljesen érthetetlen módon. Azért ne felejtsük már el, hogy nem csak azért vagyunk itt, mert a szociális szőttes ipari drótkerítés, az adócsalás meg a nemzeti minimum. "Lett" valahogy...

Le lehet kádári kismeberekezni azokat, akik elvárják a múlt rendszer szolgáltatásait az államtól, de a fő baj nem az, hogy nálunk "skandináv típusú" (maradt) az ellátási rendszer, hanem az, hogy 20 éve az állam vagyonát privatizáció néven szarért hugyért a haveroknak kijátszották, minden eladtak, még ami le van csavarozva, azt is, ÉS fevettek irdatlan mennyiségű hitelt, ÉS amikor ez a pénz is elfogyott akkor előáll ugyanebből a csapatból a nagybajszú kapitány, és bölcselkedik (igen, már a horn féle bokros csomag is ezért volt - hova is tünt a rendszerváltozáskor a nyugdíjkassza, bagy az orosz államadósság, csak hogy néhány apró tételt említsek). Így már tényleg nincs miből finanszírozni semmit sem, mert a piac diktál, mondja a miniszter, de a piac meg az asszony, meg a haverom meg a fiam, gondolja közben, akivel este szivarozva eldöntjük, hogy megvesszük a gellérthegyet.

A "neoliberális" jelző sajnos takar valamit, és leír egy jelenséget, amit most a válságban persze már nem olyan menő emlegetni, de azért még használható arra amire alkották. Reméljük nemsokára elrettentő módban.

Hagy idézzem nemzetünk nagyját:"a képlet egyszerű: a rendszerváltozás idején az elit összefogott az alvilággal, és KIFOSZTOTTA az országot! ez a folyamat ma is tart. ezért nincs fejlődés. NINCS MIBŐL megújulni ebben a szarrálopott tetves kis országban!"

Cypriánus 2009.01.29. 08:58:27

amit neokonzervatívan értek-először is kőkemény konzervatív kultúrforradalom, a liberálisok által milliószor kigúnyolt és meggyalázott családi és hazafias értékek erős hangsúlyozása , az egyház kiemelt szerepe, (persze az államtól való elválasztás fenttartásával-nem szeretném az Egyházat tönkretenni a mocskos állammal!!!) mint erkölcsi iránymutató, és akár a ma is élő kommunista tömeggyilkosok (pl. a negyedmilliós nyugdíját élvező Biszku béla) felelőségre vonásával.Képmutatás, hogy miközben lassan 100 éves kisnyilasokat előszednek (Charles Zentai) míg sokkal több embert megölő ismert tömeggyilkos komcsik meg kiemelt nyugdíjat kapnak.Hisz Biszkuról , az 1957-es megtorlások egyik atyjáról ez még csak nem is titok nagyon.
Emellett nagymértékű járulékcsökkenés, és a szociális kiadások drasztikus levágása. Családi összevontan átlagoló adórendszer, 18% -os adókulccsal, 3 gyerek felett 9%-os kulccsal. ..és 0 ft családi pótlék.
Az ún. "rászorultak" se kapjanak SEMMI kibúvót, ami fizetős NEKIK IS legyen fizetős, , mert elegem van abból, hogy mindent ráterhelnek anormálisan dolgozókra, akik majd 60%-os járulékterhek altt döglődnek, miközben (különböző címeken) eszméletlen pénzek mennek az álrokkantakra, plazmatévéző megélhetési bűnözőkre és egyéb munkakerülőkre. Most vagy antirasszista harcot csinál az SZDSZ, vagy "nincs ingyenebéd", döntse már el. Meg hogy a z " öngondoskodás "szónak van e értelme ha az állam elvonja a jövedelem több mint felét.
Amúgy ingyenebéd igenis járjon a nehéz sorsú gyerekeknek az iskolában/óvodában egész érettségiig, de ne a szülő kapjon pénzt, amit eliszik, ,meg játékgépbe dob a gadnai kocsmában.
qa szociális segéylek összege legeyn a minimálbér kevesebb mint fele, és jórészt élelmiszerben menjen. De még ezért is munkakötelezettség járjon-aki nem dolgozik (mert nem akar, nyilván nem az aki nem tud) ne is egyék!
a falusi segélyezettek kötelezően földet művelnek, és mind megehetik vagy piacra vihetik amit termeltek, így magukon segítenek és rászoknak a munkára. Városokkban utcát söpörnek , szemetet szednek, virágot ültetnek.
a nyugdíjakat fagyasszák be, legyen többpilléres nyugdíjrendszer, az egyik pillér a felnőtt gyermekek adójának X %-a legyen-igenis legyen már világos, hogy HÜLYESÉG a "jóléti állam" azon vonása, hogy a nyugdíj nem függ a következő generációktól-hisz ez egy súlyosan téves látszat, viszont- látszólag- a gyereknevelés "fölösleges luxus". Amit a mostani pénzügyi konstrukció szabályosan büntet. össze is omlunk demográfiaialag, és a nyugdíjrendszer fentttarthatatlan.
Az egységes egészségbizosítás megmarad, de erős kiegészítő biztosítási hálózattal (mint kanadában-az USA nem játszik mint példa, az egy katasztrófa-ráadásul igen drága katasztrófa) .
Az egészségügyi szolgáltatásokat folyamatosan privatizálni lehet-( bár valószínűleg nem mindent érdemes, az egri példa nem egy sikertörténet eddig.) De egy részének biztos jót fog tenni.

Fan Fanics 2009.01.29. 11:10:17

egyet van értve, ja, plusz a privatizáció felülvizsgálata, a korrupció feltárása és mindkettőt elévülhetetlenné tenni.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.02.02. 21:02:27

@Fan Fanics: Sajnos klasszikus érvelési probléma: attól, hogy rámutatsz egy másik problémára pl. korrupció, attól az eredeti nem szűnik meg. Attól nem oldódik meg semmi, hogy azzal elintézzük a dolgokat, hogy van más is, ez a gyorsuló eszkaláció útja. Tehát a jelenlegi ellátási rendszer fenntarthatatlan és ráadásul egyre rosszabb színvonalon teljesít

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.02.02. 21:27:44

@Cypriánus: Felejtsd már el az SZDSZ-t, nem véletlenül írtam a német helyzetről, ahol a KERESZTÉNY Demokrata Unió akar az FDP-vel szövetkezni, pontosan a további versenyképes, fenntartható állam érdekében. Nem tudom, hogyan íírham ki, hogy eléggé egyértelmű legyen.

"kőkemény kultúrforradalom":
Nekem egyből ez ugrott be:
hu.wikipedia.org/wiki/Kultur%C3%A1lis_forradalom és, tény, hogy brutálisan keményre sikerült. A szekuralizáció szerintem is kell, mert az egyház gyarló emberek testületeként a hatalomban biztos, hogy torzulna a hatalom érdekében. Ugyanakkor pont emiatt nagyon érzékeny dolog az "egyház kiemelt szerepe". Esetleg a keresztényi tanítások megmutatása és alkalmazása célravezetőbb, bár lehet, hogy te is ezt gondoltad.
Több más vobatkozásban a te általad leírtak egyeznek a bokrosi megközelítéssel, aminek szintén fő elve a tényleges rászorultság az alanyi jogú juttatásokkal szemben.
USA típusú eü biztosítás soha nem volt napirenden Mo-n, mert az tényleg vad, mivel alanyi jogon lehetsz hülye, és idehaza is kitalálnák páran, hogy pont a biztosításon sporóljanak :)

Fan Fanics 2009.02.03. 11:47:10

@erőspista:
Nem egészen értem, miből vontad le a következtetésed. semmilyen kizárólagosság nem jelent meg az érvelésemben. Talán olyan szinten érthettél félre, hogy az ellátórendszer nem teljesítésének a megoldása nem csak válságkezelés, nem csak a "hogyan másszunk ki elvtársak a gödörből" - mentalitás. Óriási hiba lenne elmulasztani a felülvizsgálatát ez elmúlt 20 év tranzakcióinak, kiváltképp, ha a köz vagyonához volt köze. A korrupció csak a rárakódott guanó, de alatta ott a vaskos törvénytelenség.
Hogy a jövőben mi lesz - akár az ellátórendszerrel is, az enélkül a tisztázás nélkül csak félmegoldás.

Fan Fanics 2009.02.03. 12:00:01

@erőspista:
A kultúrforradalomhoz: persze a szó rossz, a forradalom önmagában elhasznált szó (a kínai áthallás meg duplán), ahogy a radikális is az (radix = gyökér). Én csak annyiban tudok vele egyetérteni, hogy itt a sokat nyafogott "mentalitásbeli váltás" nem jöhet létre keménykezű, ha úgy tetszik központosított és egymással koherens intézkedések nélkül. De pl. hogy aktuális legyek, a kisebb parlament listás alapon egy nagy pofon a szarnak, mert a demokrácia, ha jelenteni akar bármit is, pont az elszámoltathatóságot és a visszahívhatóságot kell jelentse, és nem a pártjanicsárok nyomógomb képviselőségét.
Mert kik is ülnek ott ma? Ki a franc hatalmazta fel a rendszerváltáskor az "ellenzéki kerekasztalt" hogy képviselje az országot (a választások előtt)? Azóta is elitnek nevezi magát és van pofája évről évre a saját ódiumának tekinteni a változtatás hatalmát, úgy, hogy közben látjuk, hol tartunk. Na itt nyílik ki a macheta az ember zsebében.

Cypriánus 2009.02.03. 12:25:50

jó, akkor ellenforradalom...
az tényleg jobban kifejezi mit akarok.
amúgy nagyon forradalomellenes vagyok, 1848-49-en is fanyalgok, főleg a trónfosztáson. Az már nem kicsit volt túlzás. Sajnálom hogy nem Habsburgok vannak a trónon nálunk, és hogy ún. köztársaság vagyunk, de ezt dobta a gép...

amúgy sokban egyetértek Bokrossal, de számos dologban meg nem.
ahíres megszorító csomagjában is voltak erősen vitatható elemek,-a családtámogatást nem lett volna szabad megcincálni, legalábbis így nem. Több tízezerrel megugrott az abortuszok száma két évig, a gyerekvállalásba vetett hitet rombolta le. Tudtommal ezen mindössze végül 15 Mrd -ot sikerült spóroln, míg az igazi nagy zsé avámpótlékkivetésből és aprivatizációból származot. Ez a bajom Bokrossal: a helyes diagnózisok után kissé terápiásan túlbuzog, és néhány intézkedése lenne annyira romboló mint maga a betegség. De azért számos ötlete jó.
amúgy a CDU/CSU már sokszor koalíciózott az FDP-vel, ez nem új.

acta est fabula 2009.03.12. 13:30:54

az az otlet nagyon tetszik amit itt valaki korvonalakban emlitett, hogy mondjuk a nagypapa a nyugdijat ugy kapja, hogy a gyerekei nyugdij jarulekanak egy reszet kozvetlenul o kapja meg. az allamtol. ezzel kifejezetten osztonoznek a gyermekvallalast es a csaladi osszetartozast (foleg ha mondjuk a gyereknek kene nyilatkozni arrol, hogy odadaja e a mondjuk 1%-at a jarulekanak a szulei reszere).

Erdekes lenne. Igy akinek 5 gyereke van es fizetnek jarulekot, az tobbet kaphatna, mig az aki nem nevelt gyereket egyaltalan es ezzel nem segitette a tarsadalmat, az orszagot...hanme csak "maganak" elt.
süti beállítások módosítása